ANWAR SHOULD ANSWER

on Tuesday, September 9

Raja Petra dalam tulisan terkininya dalam Malaysia Today berkata ;

" Ask the Malays in the opposition to come out in defence of their non-Malay brothers and sisters and warn the Umno Malays, in no uncertain terms, that they take to the streets at the risk of facing fellow Malays from the opposition who will defend their non-Malay brethren to the last drop of their blood. "


Clearly Raja Petra is pitting Malays against Malays in a violent clash!

How do we overcome this?

Is this not Criminal?

19 Komen:

Anonymous said...

How about this
"Ask the Non-Malays in the opposition to come out in defence of their Malay brothers and sisters and warn the Umno Malays, in no uncertain terms, that they take to the streets at the risk of facing fellow Malays from the opposition , the Non-malays will defend their Malay brethren to the last drop of their blood. "

Do you think this will happen?? Nah.....only Melayu saja yang terkinja-kinja nak tolong non-malays...

CucuMatKilau said...

Mcm Lee Kwan Yee cakaplah, org Melayu tak boleh jadi tentera sebab kalau Singapore perang dgn Malaysia/Indonesia orang Melayu tidak akan tembak mereka. Kalau askar Cina dia tidak kesah tembak Cina Malaysia or Cina Indonesia.

Hidup Melayu! Hidup Islam! Hidup Tanah melayu!

Benar tu, kite je terkinja2 tolong meka, after this pegawai2 kerajaan janganlah bagi kontrak kpd meka, meka jual barang pun mahal juga,Melayu tolong Melayu, maca DAP tulih la masa election UNDI CINA SAJA...skrg kita ikutlah cara tu, ok tak saudara

edie said...

korang kalu orang yg x sebulu dgn umno korang titik cukup2.jangan tersalah cakap..jgn tertinggal satu huruf fuh..sekampung ko hebohkan, tapi bila tang org2 kerajaan betul saja. Yg tak betul pun buleh jd betul..korang ampu bodek ni..dapat geran ke nak survive blog ko? apsal x heboh KJ dan saham libra 9 juta? Azalina nak jadikan ramadhan produk pelancongan?bodoh dungu tomboi ni..oghang ramadhan bulan ibadah..ibadah yg dibuat bkn utk tontonan..tp yang nak tomboi ni highlightkan jenis2 makanan...jahil..jahil...Dr M hina hudud,hina sunah x diisukan pulak..Dr Masyitah kata perempuan boleh jd pelacur kalau terdesak..kan jahil bunyinya..x nak pulak jentayu blog ni besar2kan? Osu sukam berjudi sampai 7.1 juta kek london x pulak ko isukan.maika holding?Jamarludin jarjis raba bontot? Rahim tamby chik? Soi lek dan vcd lucahnya? Pak lah letak bunga kat tugu negara tuh..bukan yahudi? Fatwa dah cakap haram..kau patutnya bantu umno yg dah parah ni..bukan mengkalutkan lagi keadaan asyik nak kata anwar yahudilah..Dr M salam dan cakap soros tu bukan punca ekonomi meleset 98 dulu..ape citer?walhal bukan main dulu diapi2kan rakyat m'sia ttg soros..tup2 salam balik..sudahlah jentayu..blog..jgn ko ampu dan bodek lagi umno..nih..ape ko dapat? Dah malaysia ni majmuk..terima ajelah..korang umno jugak punya keje dulu...bagi muka kat org luar..la ni nak jadikan pembangkang pulak kambing hitam nak tutup salah dan kejahilan umno..sudahlah..jentayu..berentilah dari buat keje mengarut nih..ko bantu pulihkan akhlak pemimpin umno lagi bagus..kebanyakannya dah rosak..www.citrabudiman.blogspot.com

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Tq semua pemimpin itu penulis tidak sokong, dan sangat setuju ditukar dan dijatuhkan oleh rakyat melalui Pilihanraya, Bahkan sesiapa sahaja di dalam kerajaan, ngo, bank,parti, dll mana-mana pemimpin yang korup, akhlak masalah, kita tukar dia melalui election.

Hebahkan, kempenkan kepada seluruh rakyat mana2 pemimpin yang macam tu, kita kempen buang dia,

penulis tidak lihat individu, bagi penulis rumah tak salah kalau basah, maybe ada zink bocor, Pas tak salah bagus semua visinya, PKR bagus, UMNO pun begitu cuma ada orang2 yang di dalamnya tak bagus, penulis sokong meka dibuang,

bahkan sudah ramai pemimpin2 UMNO yang dibuang oleh rakyat melalui election, PKR pun dah ramai keluar pengasas2nya, PAS pun tidak terkira,

Kalau ada YB UMNO yang korup dsbnya, kempenkan kepada pengundi, tolak dia, no problem, kita pun memang benci org begitu.

Kita nak yang betul, mcm YB Zulkifli PKR, mcm Hj Hadi, Tok Guru Nik Aziz, tapi bukan Anwar.
Sejak anwar dalam umno penulis tidak berpihak kepadanya, ada sebab yang nyata.

paklong said...

sokong komen jentayu , sangat terbuka.

sdra eddie tak kanlah marah sangat sampai panas punggung, tersinggung ke, org Islam kuat marah ke..kena berguru dgn tok guru dulu, marah tu syaitan,biasenye kalo marah tu benarle kata org tua2 dahulu,

ramai penulis blog bersembunyi di sebalik nama samaran, i rasa dia ne ikhlas, maybe kita semua berbeza pendpat je,

CT.AISYAH,PJ said...

stuju pak long, kie tak leh pakse org ikut kite, tulis je le pendapat korang, kalo masuk akal ade rasio die, maybe kite trime, sy suka bc blog yg org berterus-terang mcm ne, byk blog tak le percaye sbb kite tak tau nama dia,biasenya blog mcm tu tipu punya.

rasenye sy pernah bc buku penulis ne kat dbp, teruskn perjuangan, cuma minta jangan kritik tok guru tau, kalo pemimpin pas yg lain kalo rase salah tulihlah, yg tok guru jangan tau,sy tak da parti, nak tunggu parti mahasiswa negara.parti org muda wei...

edie said...

Apa yang peliknya hampir 90% fokus penulisan ko untuk mengapikan pembaca membenci dsai.Anyway..hilang sudah jasanya selama menjadi pemimpin negara satu masa dulu? Hanya kerana dia dilihat terlalu menonjol?Ko x sentuh pun kebankrapan akhlak dan moral pemimpin umno yang lain?ko terlalu takut mengkritik pak lah!Najib?Rosmah?Rafidah?Dr m?KJ?Samy Vellu? Kenapa? Mereka sempurna? Salah menjolok matapun masih terus dianggap suci?Ko takut..sebenarnya..kalau benar ko berpaksi pada kesaksamaan,adillah pada diri sendiri.Kebobrokan tingkahlaku pemimpin umno mutakhir ini cukup meloyakan dan ianya harus didedahkan biar rakyat tahu!Bukan gunakan anugerah Allah- bakat penulisan yg ko ada utk mengampu semata!!Jadilah berani wahai tuan punya blog jentayu..mana salinan asal majalah times 1993 tuh?

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Tq sejuk dah sikit sdra edie kita ne, majalah Time 1993 sudah lama disiarkan dlm blog ini silalah cari, juga ada dlm blog FaisalTehrani,Anak Malaysia tak silap, AIDC, dan beberapa lagi.maybe sebab dah lame sgt sdra edie tak mai sini, ingt dah tak da, tercari2 juge

Penulis sokong dedahkan semua perkara yg sdra edie nyatakan itu, sesiapa sj pemimpin yg ada korupsi, nepotisme, kroni, sapa2lah yg bini Presiden, suami YB, anak YB, abang Director, penulis izinkan sdra linkkan artikel itu dlm sini biar rakyat tahu kebenarannya,

Memang patut rakyat tahu dan lepas tu menilai mereka, jika rakyat percaya, kita minta rakyat jatuhkan mereka dlm election,

Buat masa ini penulis wacanakan inwaiting PM dan inwaiting TPM dulu, lepas ne kita dedahkan pula isu2 najib,rafidah,KM Sabah, KM Swk, KM,Penang,KM Melaka, Mufti kerajaan, Mufti PR, Bapa syaitan, bapa segla syaitan ( pinjam kata2 org kg Dr Badrul Amin ),sapa2 lagi lah termasuklah Al-Khalwati, Erdogan team, Syiah,

Kita dedahkan semua dan minta rakyat menilai . Biar rakyat hukum mereka.

matderis said...

Ape nak hairan sdra edie, penulis ne tak sokong anu war, mcm penulis PKR le 99.99% akan puji puja anu war,logikla tu, mcm ko jugak, ko sokong DAP 100% ko puja pujilah DAP, tak kan tak paham, mcm budak keciklah ko ne edie,maknenye di alam maye ne kuarkanlah apa2 brite yg ada, sama2 buat, alam maya yu, tak reti ker..

mak said...

ediem o edie.. di bulan ramdhan ni marilah kita sama2 muhasabah diri. Sabarkan separuh dripd iman.

Sblm ini, sya ada juga lihat komen saudara edie dekat blog ini. tp dulu bahasa nya mudah di faham dan agak bersopan santun..

kenpa di bulan mulia ini saudara mcm bukan sperti edie yg dahulu?
Ingat, Syaitan kan dah di belengku.apa yang pengaruhi saudara?

kita membuat perbincangn begini biarlah ada faedahnya. segala perbezaan pendapat, biarlah kita nilai sdiri. tidak perlu melarang orang berbuat itu dan ini.sbb itu mereka punya hak nak luahkan apa yg mereka tulis.

lgpun kita semua adalah rakyat malaysia. melayu pulak tu. kaum lain semuanya pakat bersatu. walaupun kita bbeza ideologi, apa salahnya, kita bertukar fikiran dan pendapat dengan cara yang baik?

selamat berbuka semua.

RakyatCeria said...

Ahmad Ismail mulakan isu perkauman di P.Pinang tu dah settle kerr.. Naper awak terlalu emosional bantai Anuar Ibrahim sedangkan seluruh negara org suruh PakLah resign. Paklah gagal mentadbir negera patut sangat anuar ambil alih. BN gagal menamatkan isu perkauman di Malaysia. Harga Barang naik. Jenayah menjadi. Rasuah dalam UMNO cerita biasa jer. Naper yang ini awak tak nampak? Awak tak buka mata kerr?

Jangan pakai emosi dan sentimen. Pakai FAKTA. UMNO telah kalau tonggang langgang di P. Pauh. Masih tak tahu?

Tak caya cuba buka RakyatCeria

edie said...

Hmm..kenapa pula ko mesti ambil masa yang lama utk 'terbuka' pintu hati mengkritik mereka2 yang sepatutnya lama dulu sudah dikritik.Aku betul2 x faham. Sekalipun ko memang ada masalah peribadi dgn dsai, itu tidak bererti seluruh rakyat juga bermasalah dgn dsai. ok maaf..hak ko nak sokong siape. ini 'rumah' ko.tapi aku melihat dalam kecenderungan penulisan ko,cuma menjurus ke arah mengajak pembaca membenci pembangkang..seolahnya..hanya umno sahajalah yang layak memerintah negara.hanya umno sahajalah..aku x salahkan dap kerana 'menghina' Islam,kerana mereka sudah tentunya kafir sama seperti mca.ppp,mic,ipf dan lain2.Yang salahnya pemimpin Islam Umno! Tidak pernah cuba menterjemahkan akhlak Islam yang baik kpd org bukan Islam.Bukan tidak ada dalam sejarah pemimpin Islam Umno yang menghina ugama?Sudah terang lagi bersuluh,letak bunga di tugu negara itu haram!!! Pak Lah yang kononnya keturunan alim ulamak ini buat juga!Dah tau minum arak itu haram..ada menteri Islam kita minum juga!!Dah tau zina,bersekedudukan,judi,rasuah itu dilaknat Allah..buat juga..!!Sebab mereka bernama menteri maka dosa mereka diampunkan media?Bila mereka sendiri tidak mengasihi Islam,jadi jangan marah kalau org kafir yg lain juga perlekehkan Islam..kita yang salah!!Kita tidak didik mereka melalui akhlak Islam yang syumul! Dan ko cuma mengambil sebahagian kecil masalah yg telah terjadi dan sensasikannya mengikut naluri emosi pribadi.Ko sepatutnya berdakwah pada pemimpin Islam Umno..takutkan Allah!! Bukan menghentam musuh umno..dan merelakan perlakuan sumbang pemimpin busuk umno itu!Cuma mediakan sensasikan dap sebab dap parti pembangkang.Itu sahaja.Dan ko pun tumpang semangkuk.Ramai juga yg taksub pada Umno.Dimulut kononya benci apa yg x baik dalam umno..batiniahnya..cukup takut umno hilang kuasa..!!Biarlah dsai itu busuk di mata ko sorang..ianya tidak menjadi kudis pada ramai orang.Aku angkat pemimpin yg dahulukan rakyat..terpulang pada persepsi masing-masing.aku cuma nak ulang..kalu pemimpin Islam kita yang ada kuasa mentadbir ketika ini pun tidak tahu hukum hakam dan memperlekehkannya,jgn disalahkan orang lain yang lebih tidak mengetahui.

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Setuju dua2 komen rakyatceria & edie, ngamlah tu, betul.

pendek kata, sapa2 saja yg salah dalam apa jua aspek kita minta pengundi turunkan dia melalui undi, tak ada masalah memang begitu adatnya.

pasal anwar, tiap2 rakyat mempunyai pandangan dan penilaian masing2 terhadap individu pemimpin, penulis tahu anwar sejak dulu, penulis ada sebab sendiri tak terima sokong dia, sejak dia dalam umno lagi.

apapun, anwar ibrahim harus terima hakikat PR hanya ada 81 kerusi saja . Tak cukup jadi PM. Cubalah lagi 2013, terimalah hakikat rakyat hanya beri 81 bukan 112.

PanglimaBukitGantang said...

Sdra edei, tolong tanyakan anwar menari dgn cina sapa tu,pastu pi mana...

pas tu, sakit kat hospital, dlm hospital boleh jalan pula...kantoi tipu

john,kotamarudu said...

SAMUA BODOH ORG DLM BLOG INI BAGI KUMEN, BANGANG, SUDAH KU BILANG, ORANG PAS KAH, ORAG UMNO KA, ORG PKR KAH, SAMUA SAMA GILA KUASA..BODOH ORG SMANANJUNG SAMUA, BAGUS KITA SABAH SARAWAK KALUAR MALAYSIA KITA JADI PM SENDIRI. AL-SABAH INI SATU BANGANG APAPASAL MAU JADI ORG SAMANANJUNG KAH. KASI BANGUN NAGARI SABAH BAH, ITU SAMANJUNG SUDAH BANYAK ORG DIA, BANGANG SAMUA KAMU NE.

edie said...

Segala macam yg buruk dilemparkan pada dsai.Seolahnya tiada satu pun ruang baik pada susuk bernama dsai itu.Tiada...!dsai diketengahkan oleh dr m sebagai seburuk2 manusia.Dalam waktu yang sama segala macam petualang jin dalam parti keramat orang melayu itu dibiar bebas lepas. Dan jentayu turut sama terheret memperkatakan apa yg sama nadanya dengan dr M.Tidak berani kita utk bercakap ttg moral rahim tamby chik.hatta orang melaka ramai yg tahu burukny akhlak rahim ttg seks skandal budak sekolah dan perempuan bar .Siapa yg berkata ttg itu?Jentayu? Apakah Sabah ketika ini cukup bersih dari isu rasuah? Kenapa tidak terdedah segala hancing hanyir yg melata di Sabah? sedang jentayu memperlihatkan dirinya sebagai seorang penulis tersohor dan serba tau? Kenapa? Berselindung disebalik 'cantiknya' blog tetapi hanya berani menjadikan dsai sebagai punch bag?Seolahnya sebesar2 m'sia ini cuma dsai sajalah musuh negara? Maaf..keterlaluan ttp aku melihat sisi cetek dari kotak fikir seorang jentayu.Meluap emosinya dgn berita demi berita yang dikopek dari kulit luaran sahaja.Memanipulasikan kebenaran dan menterjemahkannya di atas kanvas usang yang reput?Kenapa isu Ahmad Abdullah tidak ko besarkan? Isu melayu,melayu dan melayu. Apakah di saat Islam mula berkembang dulu, makkah hanya dipenuhi oleh org Islam? Bukankah disatu masanya dahulu makkah dan madinah adalah penempatan masyarakat majmuk? Dan akhlak nabi merentasi segala kebencian kafir Quraish sehinggalah Islam diterima sejagat.Pemimpin umno saban tahun lahir dengan kejahilannya ttg Islam. Politik dan agama jgn dicampur adukkan? Maknanya, bila kita berpolitik, maka tinggalkanlah agama? Dalam politik boleh rasuah?Boleh seks? Diluar politik barulah kita solat? Jentayu,ko bercakap dilandasan yg aku kira cukup skeptical dan sempit sangat.Tapi terpulanglah..itu hak ko.Teruskanlah jadikanlah dsai punch bag ko.Sebab hanya itulah modal dan hanya itulah yg termampu ko lakukan.Penuhkanlah setiap ruang inci blog ko dgn 'musuh malaysia no 1' ciptaan ko dan kerabat umno yg lain. mudah2han ada geran besar yg akan diberikan oleh pak menteri berkaitan.Lupakanlah pemimpin jalang yang berkeliaran dalam umno.kerana mereka semua itu suci sesucinya. tiada rasuah..tiada skandal tiada penipuan.Suci bersih..hakikatnya jentayu itu seekor burung yg cukup gagah dan ada karisma dikalangan burung2 yg ada..ttp jentayu blog..hanyalah sebuah blog yg bijak mengampu..maaf..anda adalah lelaki yg serba ketakutan!

edie said...

Dan jgn lupa,pemimpin umno juga cukup terkenal dgn siri pendurhakaannya kepada sultan.jgn lupa kisah Pas dan Sultan Kelantan di tahun 1990an.Bagaimana kurang ajarnya pemimpin umno membelakangkan Sultan Kelantan ketika itu.Tetapi sultan kelantan kembali cuba diperbodohkan dgn perarakan burung petalawati oleh raja katak ibrahim ali. Ingat lagi?Wakil rakyat Pas melompat ke umno setelah dibeli..1990an juga..umno..umno..parti yang baik dasarnya ttp buruk,hancur,lunyai kepimpinannya!!

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Sori edei lewat, baru balik taraweh, lama tak masuk blog sy, bila masuk berjela2 pula hehe, nampaknya byk andaian & tuduhan sahaja, jwpannya sila lihat post terbaru anwaribrahimdotcom ( tajuk surat layang )

Penulis nak fokus kpd John, penulis memnag sedar ramai anak2 muda spt John yg tidak gembira dgn suasana politik sekarang, lalau ada yg buat Forum Sabah nak keluar dari Malysia.

Sebenarnya, kalau Sabah nak keluar Malaysia, sudah boleh dibuat pd 1963, kerana ketika itu PAS telah hantar petisyen ke Mahkamah menentang kemasukan Sabah/SArawak ke dlm Malaysia. Jika menang, Sabah dah tak ada dlm Malaysia. Sepatutnya PAS jgnlah masuk Sabah sebab PAS tak setuju Sabah masuk Malaysia.

John kena lihat perubahan di sekeling Sabah, sejak BN ambilalih drpd PBS byk perubahan pembangunan dan kemudahan asas dimajukan.

Penulis faham 51% penduduk Sabah bukan Muslim, hanya 49% sahaja bumi Islam, tetapi itu bukan ukuran untuk keluar Malaysia.

Sistem PersekutuanMalaysia adalah yg terbaik bagi Sabah, ada banyak anak Sabah bekerja di Semenanjung, dan ada ramai juga org Semenanjung bekrja di Sabah,Kita saling memerlukan.

Jika kita keluar dr Malaysia, kita akanberundur jauh ke belakakng. Tuntutan 20% royalti minyak oleh SAPP sebenarnya dah diganti dlm peruntukan RMK9, malah lebih byk drod royalti itu.

Anwar boleh berjanji nak bagi 20% namun itu janji manis sahaja, jika dia nak bagi dah lama dulu dia bagi, Anwar janji TPM kpd Yong Teck Lee atau mana2 YB Sabah..no, itu janji manis sahaja, kerana sudah tentu YB Semenanjung dlm DAP/PKR dan PAS menentang.

Anwar fkir dia boleh jatuhkan kerajaan yg dipilih oleh rakyat ini dgn cara dia tumbangkan PBS dulu, dia ingat YB Sabah senang dibeli , tak ada harga diri.

Anwar bijak bercakap, maklumlah pelajar sastera di UM dulu, bkatanya ..."tuan2 hormatilah demokrasi, hormatilah kuasa rakyat..."tapi bila dapat 81 Kerusi, tak puas hati pula, nak pula usaha beli YB Bn Sabah/Sarawak.

Akhirnya, marilah kita tetap dlam Malaysia. Kerajaan skrg sgt terbuka, namun nampaknya keterbukaan itu telh disalahguna oleh pihak2 tertentu.

PERPADUAN TERAS KEJAYAAN

Anonymous said...

Salam, saudara Eddie jangan emosional sangat. Tak sokong DSAI tak bermakna sokong UMNO or BN 100%. Cuma berharap kita patut bijak menilai sesuatu isu atau apa yg diperkatakan oleh pemimpin kita itu benar atau tidak.
Jangan sebab kita terlalu taksub, semua yg pemimpin kita kata kita terima 100%.
Kita patut gunakan akal dan berfikiran kritikal dalam segala maklumat yang kita terima.
Ramai pemimpin kita yg hipokrit, mengata orang dia yg lebih. Ramai politician mcm ni. Wassalam

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan