CINA INDONESIA vs CINA MALAYSIA

on Thursday, December 4

1. Penulis telah membuat layout baru untuk membuat pembaharuan. Ia belum muktamad lagi, beberapa perkara sedang diperbaiki lagi, melibatkan masa.

2. Jika kita ke Sulawesi Selatan di bandar Bone atau Pare-Pare, melihat orang-orang Cina Indonesia berniaga tentu anda terperanjat kerana mereka menggunakan bahasa Bugis semasa berjual-beli.

3. Jika kita berjalan-jalan di LCCT, Kuala Lumpur terserempak dengan pelancong Indonesia fasih berbahasa Melayu logat Indonesia, anda pasti terperanjat mereka itu sebenarnya orang Cina Indonesia.

4. Jika kita pergi ke Kota Mekkah atau Madinah, peniaga-peniaga di situ menggunakan bahasa Melayu semasa berurusniaga. Malah Ringgit Malaysia pun mereka terima tidak perlu tukar kepada Riyal.

5. Maka seorang Cina Indonesia telah menulis surat kepada akhbar Malaysia, dipendekkan bertanya kenapa di Malaysia orang Cina bercakap Mandarin/Hakka dsbnya tidak menggunakan bahasa Melayu yang telah termaktub dalam perlembagaan sebagai bahasa rasmi negara, bahasa utama bukan bahasa sekunder.

6. Maka kalau DAP selalu mengatakan semua perkara mesti adil seadil-adilnya, rata sesama ratanya, demokrasi sedemokrasinya, maka sanggupkah mereka menghapuskan Sekolah Jenis Kebangsaan mereka? Semua bahasa Mandarin, bahasa Tamil, bahasa Kadazan, bahasa Iban, bahasa Bajau semuanya itu diajar sebagai matapelajaran elektif di dalam Sekolah Kebangsaan? sebagaimana di Singapura!

7. Maka mereka pula akan menyoal, kalau begitu bahasa Melayu juga diajar setaraf dengan bahasa-bahasa mereka! Sudah tentu tidak kerana Perlembagaan tidak merendahkan bahasa Melayu setaraf bahasa Mandarin. Bahasa Melayu adalah Hak Istimewa bangsa Melayu dan tarafnya tinggi dalam Perlembagaan.

8. Maka itu, pada pendapat penulis tindakan GGMM menyaman kerajaan Pulau Pinang adalah tepat kerana menggunakan bahasa-bahasa kaum/lain di tempat awam adalah lari dari maksud perlembagaan. Namun apakah mereka akan menang...mudah-mudahan mereka menanglah kerana kemenangan mereka akan membuktikan ketertinggian sebenar perlembagaan itu..kerana peguam-peguam mempunyai satu istilah iaitu tidak ada di antara mereka yang bersetuju sesama mereka...masing-masing mempunyai tafsiran sendiri.

9. Apa pun, dalam kita hidup bersama-sama dalam negara berbilang kaum ini, kita mesti menerima hakikat bahawa orang Melayu adalah tuan kepada Tanah Melayu ini, Raja Melayu adalah Raja kepada Tanah Melayu ini, Agama Islam adalah agama rasmi/persekutuan kepada negeri Tanah Melayu ini, kuota orang Melayu adalah Hak Istimewa orang Melayu, Askar Melayu, Tanah Simpanan Melayu pula sudah wujud sebelum tahun 1900 lagi.

11 Komen:

Anonymous said...

cina malaysia patut lihat situasi di indonesia. bukan setakat komunikasi, nama pun perlu ada identiti indonesia. contoh : alan budi kusuma.

Tai said...

DAP hanya bercakap retorik. Orang lain kena adil. Dia tak payah adil.

Anonymous said...

Dap sebenarnya rasis. Pandai memutar belitkan fakta.

Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ketanah juga

Tai said...

Ya, sangat betul dan tepat sekali.

Mak has left a new comment on the post "
CINA INDONESIA vs CINA MALAYSIA":

Dap sebenarnya rasis. Pandai memutar belitkan fakta.

Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ketanah juga

Anonymous said...

cuba lihat sej smula, sapa yg buat perlembagaan malaysia ni... rasanya Lord Reid ba.. orng Melayu ka tu Ya! jd bcakap nak tinggikan perlmbagaan maknanya tinggikn Lord Reid la.. orng Melayu ka Tu! Islam ke??? rasa2ny guru2 ni mestla lbi tau sej. jd adakh perlembaggn ni tak ble di ubah??? tida prundangn yg mutlan kecuali prundanagn Allah swt...

Anonymous said...

kalau perlembagaan diubah sekrang rasanya yg bukan bumiputera akan minta apa? mesti dia minta setaraf dengan bumiputera...habisla kitandak hairanla di sabah tiba2 org India jd ketua menteri...diimportnya kwn2nya dari india, bangla, nepal dtg malaysia kasi seimbang penduduk sabah..lu pikirla betul2!

Anonymous said...

Pernah tak kita bayangkan apa akan jadi jika Perlembagaan yang sedia ada dipinda? Dah tentu bangsa lain akan minta macam-macam kelebihan. Satu daripadanya, mereka mahu kedudukan mereka sama taraf dengan orang Melayu..Mereka juga akan minta bahasa ibunda mereka sama taraf dengan bahasa Melayu dan menjadi bahasa rasmi. Begitu juga dengan agama mereka. Selama ini kita boleh hidup aman damai walaupun berbilang bangsa. Tidak pernah ada masalah tapi sejak akhir-akhir ini isu-isu perkauman sering dibangkitkan oleh pihak pembangkang yang dikepalai oleh Anwar bangsat...

Tai said...

Satu ulasan yang paling tepat sekali.

Mankanan has left a new comment on the post "
CINA INDONESIA vs CINA MALAYSIA":

Pernah tak kita bayangkan apa akan jadi jika Perlembagaan yang sedia ada dipinda? Dah tentu bangsa lain akan minta macam-macam kelebihan. Satu daripadanya,
mereka mahu kedudukan mereka sama taraf dengan orang Melayu..Mereka juga akan minta bahasa ibunda mereka sama taraf dengan bahasa Melayu dan menjadi bahasa
rasmi. Begitu juga dengan agama mereka. Selama ini kita boleh hidup aman damai walaupun berbilang bangsa. Tidak pernah ada masalah tapi sejak akhir-akhir
ini isu-isu perkauman sering dibangkitkan oleh pihak pembangkang yang dikepalai oleh Anwar bangsat...

kevin said...

masalah perkauman di malaysia timur, hanya timbur setiap tiga tahun pilihan raya umno: sebab mereka mahu jadi hero malayu lebas tu tade ia akan hilang gitu saja

sama said...

orang yg mempertikai orang melayu hanyalah mereka yang berfikiran "pendatang". kerana pendatang itu pelik dan rasa terasing bila datang di negeri orang.

kevin said...

malaysia bukan milik malayu,cina,india dan lain-lain. malaysia milik basang 1 malaysia. tiada negara mederka macam malaysia.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung