MELAYU MINORITI BUKAN MELAYU MAJORITI ?

on Wednesday, December 24

1. BBC dalam laporan terkini mencatatkan jumlah orang Melayu/Islam di Malaysia sekarang dalam lingkungan 61-62%, belum ditambah bumiputera Sabah/Sarawak barangkali mencapai 65%. Apakah petunjuk peratus ini kepada survival orang Melayu dalam 10 dan 20 tahun akan datang?

2. Statistik pernah menunjukkan pada awal tahun 1930, jumlah masyarakat Cina & India melebihi jumlah orang Melayu? Dalam tempoh 50 tahun, natijahnya daripada 14 negeri dalam Persekutuan Malaysia, hanya Kelantan, Kedah, Perlis dan Terengganu sahaja yang sekarang melebihi 70% orang Melayu/Islam, negeri-negeri lain semuanya 50-50 sahaja.

3. Maka jika takrif Keadilan, Kesamarataan, demokrasi ala-barat diimplimentasikan sepenuhnya maka apakah nasib orang-orang Melayu/Islam pada tahun 2020? Jika keadaan ketika itu di dalam Dewan Rakyat 70% MP Bukan Melayu, 30% MP Melayu = apakah tiada kemungkinan Perdana Menteri Malaysia dalam kalangan Bukan Melayu?

Nasib baiklah negara ini mempunyai Perlembagaan yang memberikan Raja kuasa dalam pelantikan PM, MB, dan perkara yang berkaitan agama Islam & adat orang Melayu. Jika tidak, sudah pasti milik Menteri Besar Perak & Selangor sepatutnya DAP!

4. Hakikatnya sekarang pun, jika semua MP Melayu/Islam dalam PAS/UMNO/PKR bergabung sekarang pun tidak dapat Majoriti dalam Dewan Rakyat!

5. Tiada ada umat Islam yang menentang Hukum Allah yang terkandung dalam Al-Quran dan Hadis Rasulullah SAW. Hudud yang sebahagiannya merupakan Hukum dalam Islam, kita terima tapi kenapa tak laksanakan di Kelantan dah 10 tahun lebih memerintah?

6. MB Guthrie Selangor sekarang pun Menentang Hudud? Janganlah kata Lim Kit Siang dan Karpal Singh anak-beranak. Ada sesiapa dalam PAS sekarang yang berani langkah mayat Karpal Singh? Sedangkan amaran PAS di Penang minggu lalu tak dipedulikan, bantahan PAS konsert di Selangor tak dipedulikan oleh MB Selangor?

5. Di negara-negara lain, mana-mana penduduknya yang majoriti diperintah oleh kaum minoriti sebagaimana Afrika Selatan, Fiji, Iraq dsbnya terbukti negara itu kacau-bilau.

6. Minggu lalu, dua kumpulan ahli PAS dari sebuah universiti awam interview penulis mengenai banyak perkara. Alhamdulillah diskusi sangat menarik dan kami sama-sama berkongsi idea.

7. Sebenarnya, pendokong mana-mana parti di seluruh negara barangkali akan terkejut betapa mesranya YB-YB PAS/UMNO/PKR minum, duduk semeja, merokok semeja, makan semeja di Parlimen, seolah-olah tidak ada apa-apa perbezaan.

25 Komen:

Anonymous said...

Salam....

Saya ingin menjawab persoalan no. 6..Enakmen undang2 hudud di Kelantan sudah lama diluluskan. Tapi, perlu pindaan pada Perlembagaan Negara untuk ia dilaksanakan di Kelantan.

Justeru, masalahnya sekarang adalah pada kerajaan pusat iaitu Barsan Nasional..Mengapa xmau pinda perlembagaan jika benar mahukan hudud???

Penulis, dalam memperkataan soal agama ini, jgn lah ikut sedap mula ja..takut nanti ditimpa bala...

Semoga hidayah Allah sampai kepada saudara...Salam ukhwah fillah!!

Anonymous said...

Salam,
Anony tq pendapat dan maaf jika pandangan penulis silap, apapun mudah2an hukum Allah ditegakkan di bumi kita.

Kebetulan penulis sedang menunggu flight, ada masa sikit..

Penulis yakin jalan ke arah merealisasikan Hukum Allah sedang berjalan.

Jika dalam politik nampaknya sukar kerana MCA/MIC/DAP/PKR/dll menentangnya.

Maka jalan terbaik ialah melalui Luar politik seperti usrah,tarbiyah,tabligh,dsbnya.

Jika sistem politik kita mcm Brunei mudah dilaksanakan,ia mengambil masa di Malaysia namun kita lihat semua pihak menuju ke arah itu. Indonesia yang majoriti Muslims sukar melakukannya.

Saya yakin, ada beberapa rahsia tidak mungkin ditulis di sini, namun dalam masa satu atau dua dekad, penulis yakin Hukum Allah akan menggantikan undang2 yg ada sekarang.

Jika Perlembagaan persekutuan menjadi penyebabnya, bolehkah parti2 politik yang MPnya Muslim membuang ego sedikit...contohnya semua YB Muslim bergabung dlm Parlimen untuk melakukan perubahan ke arah itu.

Pd masa yg sama Guang Eng, Kit Siang dan yg sewaktu dengannya perlu difahamkan keadilan dalam perundangan Islam, ambil saja contoh Sahifah Madinah, adil kpd Muslims dan NonMuslims. Jangan sj pandai menyebut contohilah khalifah Umar tapi bila sebut Hudud bangun menentang. Maknanya org mcm mereka talam 2 muka.

Malangnya, hari ini, semua MP Muslims bergabung pun sudah tidak majoriti pun.

Sebaliknya semua Bukan Muslims sekarang sedang bersatu walaupun berbeza fahaman politiks. Di pihak kita tidak begitu.

Boleh tanya Hj Mustafa Ali dll apa dibincangkan dengan kepimpinan UMNO beberapa bulan yg lalu.

Maknanya semua pihak sekarang berusaha sendiri2, dgn cara masing2, tiada koordinansi yg khusus.

Salam, flight coming...emel sy untuk nerhubung.tq

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

silap type , komen di atas dari Jentayu.tq

Anonymous said...

Thanks Jentayu. Pandangan aku ialah :-

aku pun sokong Hudud, sbb hudud adalah undang2 Allah SWT. Semua org Islam wajib sokong hudud. Walaupun aku sokong UMNO.

Tapi bukan hudud songsang yg diperjuangkan oleh PAS, parti penipu, approach kasar, dakwah tiada hikmah, tiada adab, sombong, takbur, mengata org sesuka hati, tidak berpijak dibumi yg nyata, tak pernah consistent, flip-flop, dll.

Bab agama k'jaan negeri berkuasa penuh. Cuba tengok pada fatwa kenapa ada negeri yg implement ada negeri yg tak. Cuba tengok brapa byk akta negeri yg tak selari dgn perlembagaan. K'jaan persekutuan hanya boleh bagi guideline tapi terpulang pada SU negeri nak implement.

Perlembagaan hanya general guideline untuk constitution. Akta negeri terutamanya perlu digubal mengikut semangat perlembagaan.

Jangan nak salahkan BN, sbb tak laksana hudud di kelantan & terengganu. Akta dah diluluskan di dun klantan tapi kenapa tak diwartakan. kenapa takut nak wartakan. kalau sultan negeri dah perkenan kenapa tak dilaksanakan?? BN nak tangkap sultan kelantan & semua adun PAS ke?

kalau dah dilaksanakan kemudian BN tangkap masuk ISA ke... lain la cerita. Bolehlah kata BN yg menghalang.

Apa pandangan Jentayu??

Zul - UPM

MAHYUDIN said...

Sepatutnya hal ini merisaukan kita semua tapi nampaknya mereka yang duduk di bawah ketiak Anwar termasuk penyokong-penyokong taksubnya masih tak sedar apa akan jadi jika hak kesamarataan yang dibawa oleh PR benar-benar terjadi... Jangan ungkit isu Hudud kerana tiada seorang pun orang Islam di dalam UMNO yang menolak Hudud kerana ia memang hukum yang ditetapkan Allah SWT... Sepatutnya PAS sedar akan kedudukan mereka di dalam PR yang hanya seperti tikus mondok...

Anonymous said...

Trima kasih kerana melayan ulasan saya dengan baik...

Saya faham, utk melaksanakan hudud di Malaysia, kita memerlukan satu 'complete overhaul on the existing law.'

Masalahnya sekarang, mengapa media2 perdana tidak memberikan gambaran baik kepada undang2 tersebut...Seringkali, terutamanya pemimpin2 UMNO menggunakan hudud ini sebagai satu senjata bagi menikam PAS..

Ketepikan soal politik, ini soal ummah!!Walaupun berlainan ideologi tapi dalam beberapa isu, kita harus seiring. Baik UMNO, PAS mahupun muslim PKR..

Kadang2 cemburu juga bilamana melihat parti seperti DAP, MCA mahupun GERAKAN, walau berlainan ideologi, tapi mempunyai fikrah yang sama...yg menjadi pertikaian antara mereka hanyalah soal2 teknikal dan operasi...tapi, dalam soal bangsa dan budaya, mereka bersatu!!

Anonymous said...

Satu saranan saya,jika UMNO benar2 komited dgn perjuangan Islam, bawa usul ini di Parlimen..Kita lihat orang Islam mana yang menentangnya.

Anonymous said...

Dalam soal DAP,saya ingin mengingatkan saudara apa yang terjadi pada pilihan raya tahun 1999..Ketika itu, DAP begitu lemah sekali..Kerana apa???

Kerana hudud telah dijadikan senjata bagi memberikan gambaran yang tidak elok kepada bukan Islam...seolah2, undang2 tersebut begitu kejam sekali..

Justeru, saya tidak hairan apabila DAP membantah...Mereka membantah untuk menjaga hati penyokong mereka kerana masyarakat bukan Islam masih memandang serong hukum hudud tersebut..

Jangan dihairan dengan ulasan pmmpn2 bkn Islam..yg perlu dihairankan ialah apabila pmmpn Islam sendri yang menolaknya..Setakat ini, ulasan Zahid Hamidi sahaja yg saya boleh trima...

Pmmpn2 UMNO lain, msh byk lg yg perlu dipelajari..

Anonymous said...

Utk saudara Zul, apa yg xkene dgn hudud PAS..xsame mcm dalam Quran ke???

Nak juga saya tgk hudud UMNO...

:P

Che Dean said...

Sekarang adalah masa yang paling sesuai untuk PAS melaksanakan agenda mereka kerana selepas PRU 12 ramai ahli parlimen PR ddlm parlimen tetapi PAS tidak mengusulkan hudud dilaksanakan dan ini terjawab apabila LKY dn Karpal Singh menentang apa yang Husam ckp tentang perlaksanaan hudud menyebabkan Husam malu muka.

PAS sepatutnya known better bahawa DAP akan hanya menjaga air muka PAS sekiranya bersetuju dengan ideologi mereka. PKR setakat ini membisu seribu bahasa tentang isu hudud.

Ianya amat senang menyalahkan orang seperti mengatakan sbb apa UMNO tidak jalankan hudud tetapi ditanya balik kenapa PAS tidak konsisten didalam memperjuangkannya. Apabila tiada konsistensi maka persepsi yang timbul adalah perjuangan yang diwar2kan hanyalah untuk meraih populariti sahaja.

PAS telah tahu bahawa perlembagaan perlu dipinda untuk hudud dilaksanakan maka kenapa di Kelantan yang dikenali kuat pembangkang, calon PKR diberikan bertanding untuk parlimen i.e Saipudin nasution sedangkan suara parlimen amat perlu untuk suatu usul itu didengar di Parlimen?

UMNO berfikiran banyak faktor yang perlu dilihat sebelum hudud dilaksanakan dan penerimaan masyarakat berbilang kaum di Malaysia hendklah diambilkira.

Utk makluman, BN adalah kerajaan campuran Bukan Melayu dan Melayu macam PR jugak. Utk menyuruh BN pinda perlembagaan tetapi rakan PAS dalam PR sendiri menentang maka tdk ke pelik namanya tu.

Persoalannya adakah kita Islam dalam politik atau politik dalam Islam. Nauzubillah utk politik dalam Islam. tepuk dada tnya selera.

http://pulaichondongtoday.blogspot.com/

run away said...

The malay pig have drawn up a plan to displace all non-malays. They are discriminating against all non-malays. More and more non-malays are leaving.

You know why he/she need to leave……….? It is all because of those idiots who voted for the pig government to chase those talents out of this country.

This scenario would stay.

They would prefer to remain backward, so long as they are in control over you and me. I think they enjoy seeing non-malays 'begging' all the time.

Even though they are left far behind Korea, Taiwan and now Thailand is coming up strong. To them these are not competitors. In their narrow mind, the 'enemies' are local non-malays. Must suppress, by all means.

All malay pig are programmed to be promoted much faster ahead of non-malays the moment they join University Malaya. Soon University Malaya will be 'dominated' by malay pig and the ranking will slip further.

Most of the malay pig in Malaysia cannot think clearly, their mind and thinking are clouded by such things as comfort zone, frog-in-a-well syndrome, ignorance, racial pride, stubbornness, etc.

fargowin said...

If you turn on BBC, there are fair and equal coverage on the UK opposition parties.

So is NHK (Japan), so is KBS (Korea), so is CNN (America), so is CBC (Canada), so is ABC (Australia).

Even in our neighboring Thailand, their TV coverage is fair for both ruling and opposition parties!

Only in this Umno hijacked country that you find most lop-sided idiotic coverage on Umno and its running dog partners!

miya said...

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

cool man said...

Don't be like that, stupid Umno! Just look after your own shit! You are in a deep pool of dinosaur shit!

Singapore has all the reasons to be proud, beat your stupid ass a million times over in every area of governance of a country:

- Good government, close to 100% corruption free
- Education systems
- Economic progress (shit, compare Malaysia foreign reserves to Singapore, shame)
- City planning and cleanliness
- Transport systems
- SIA (while MAS had to sell shares to your crony and then relegated from buying back - hanky panky!)
- Racial harmony
- Housing development
- Health care systems
- etc……….

Long list to blur your old blurry eyes! You have got 22 years, not only did you not manage the country well, you messed it up.

Just compare the education backgrounds of the two country's cabinet members, and listen to the ministers of both parliaments speak. Even kids can tell you we have a zoo in Malaysia parliament with bunch of stupid monkeys.

Singapore has all the reasons to be proud of. But they don't necessary taunt your thin skin emotional violent loose canon big mouth freaks.

You know from top to bottom, you have shamed your entire race to the max. The world is no longer isolated - it is borderless, news travels faster than the sound of your stinky fart.

And the whole world gets to see the stupidity and idiocy that so define you and the self proclaimed sons-of-the-night-soil.

yoy said...

I am totally agree what you have said, those moron malays have no sense of 'malu'. For example, I find that most of those malay pig creature are dirty and smelly, but they still walking around proudly with that stinking and ugly look.

Another example is most of them are poor, they can't afford a big luxury car. When they saw Chinese or Indian driving a big car, they are feeling distress and jealous.

What a loser! Hey non-malays can afford a big car without depend on NEP policy. But you pathetic malay pig can't afford it even though with NEP policy help. Loser malay pig!

aston said...

I feel I am not very comfortable with Indonesia. The government, when think of it, it is also quite funny.

First, they don't want Chinese to be in their country. Good, kill Chinese and get them out of the country. After when they are no Chinese in Indonesia, now look at the country - A junk country. Useless currency, the country is overpopulated with uneducated peoples.

No more Chinese in Indonesia mean no one do business there. Because 70% of the economy are control by Chinese. In addition, majority of the companies are own and run by Chinese.

And you? You are just a person filled with racial jealousy. Proof? Why should we prove anything to you? We are a prosperous and rich race, I couldn't care less if dirt crawler like you don't believe it. Back to the hole you came from!

Malay, you are in denial. You want evidence? Just open your eyes and see! All around you, in China, in Indonesia, in the TV, on the street, everywhere! Chinese are superior money makers!

Ha……….it is not about boosting our ego. I mean why would we have to? We have so much to be proud of already. It is a matter of truth.

I am sorry if you can't take the reality that malays aren't the ones who control a good amount of economy in South-East Asia. But it is not like you don't have anything to be proud of.

I am not thinking that our race is the best. I am talking the truth. Look at Indonesia before the riot, the country is stable and well. But after they have thrown all the Chinese away, the country has fallen. And lots of poor peoples there. The logic is already able to tell you.

Hahaha! Despite living in Malaysia, I already have second home in Perth. Why should I must live in Malaysia! What a fool!

I will pay loyalty to Australia. Why should I pay my loyalty to country like Malaysia which only care about their own ass malays? Where Chinese are treated as second class citizens there!

Why should I care about your people, and also I don't care about your people anymore. Because I am spending more time live at Australia. One day you will see your country become a second Iraq and collapse. You will see the time will come.

Malay, stop your stupid thinking. The truth is the truth. One more thing, you make the laugh when I think of, you can't even compete with the Chinese! Most Chinese think that your kind is crook. If you know where what I mean.

Your anti Chinese thinking will never improve your people. You should look into yourself before you insult other races.

You can't even compete with the Chinese, my friend. We are everywhere. Doing business, earning money. Anti Chinese is always anti China. Every word is against the China. Even China become superpower, you will find something to say China is bad. Ha!

It is extremely unwise for a Chinese to flaunt his wealth in Indonesia. He should have kept quiet about his wealth and stash away his money in a hidden Swiss Bank account.

A country is poor because of its own faults, don't blame others. China was extremely poor until the 1980s when it decided to drop its arrogant ideal and open its economy.

For example, if you want to be rich. What are you going to do? Of course, think logic and hard working. That is how a businessman will success. Don't blame anyone else if you are poor. Blame yourself for not smarter enough and work harder to be rich.

This is different - Chinese success in Indonesia, where the malays start killing Chinese is because of jealousy. And Indonesians should stop blaming Chinese for monopolizing the economy, because Indonesians themselves are quite lazy compared with ethnic Chinese.

What do you expect, his Indonesia homeland is weak and the peoples are poor. His culture stays in the bottom of the world. Maybe he should look into himself before commenting other races. What a shame!

But come on, Chinese culture is obviously superior to those countries in South-East Asia such as the Indonesia, Malaysia and Philippines.

China has had an ancient civilization and a long commercial tradition. It is no coincidence that Chinese have uniformly dominated the economies of this region for so long. It is a cultural difference, not a racial one.

If Indonesia, Malaysia and Philippines adopt Chinese culture and become Chinese way, they would be just as successfully. It is a matter of cultural values and a certain worldview.

konek said...

Singapore facing a difference situation if compared to Malaysia. Singapore government cannot simply put a malay to hold a high post in order to fill the quota.

Singapore not like Malaysia where they can simply fill a incompetence malay in government company like Proton, MAS and etc……….If those parasite race failed, Malaysia government will ask the non-malays to clean up the mess!

Why Malaysia can afford this even though losing out so much of money? It is because we got so many resources to feed the malay pig if compared to Singapore which is got nothing!

That is why so many malays cannot survive in oversea because they need the government tongkat all the time!

vesewe said...

F***k Muslims and all malay pig in Malaysia.

I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

You malay pig are worse than a maggot. We need a leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are sodomy rapists, incest culprits, drug addicts.

Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys, or forages on the ground by your 4 legs to eat all the shit.

You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

I think the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

Worst, the minority in Malaysia has been systematically marginalized just to suppress them of their growth.

Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guess malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

Please get it into your pea-sized otak udang plastered with layers and layers of tahi babi encased in your kepala kayu that Malaysia belong to the Orang Asli who are the true bumis of the country.

Niffy pellmell malay pig are in fact pendatang haram who swam across the Melaka Strait illegally from Sumatra. They should be caught, given severe caning and deported back to their pig sties in Sumatra.

Anonymous said...

Terima kasih Che Dean atas ulasan anda...

Mengapa soal hudud ini hanya dibebankan kepada PAS sahaja?? UMNO bkn Islam kah?? Sudah 51 thn UMNO memerintah, apakah usaha UMNO utk melaksanakan hudud?? Ada x di media perdana disiarkan penerangan mengenai hudud??

Utk mengatakan PAS tidak konsisten, ternyata, anda perlu mengkaji semula sirah Nabi..Elok jgk, nak msk awal Muharram ne, kita bc blk sejarah pembukaan kota Makkah..

Semasa, pembukaan kota Makkah, Rasulullah bersetuju untuk tidak menggunakan perkataan 'rasulullah' bg digunaklan oleh penduduk Makkah. Kenapa ye?? Itulah yg dinamakan strategi dalam berdakwah..Ada hikmahnya..

Sebab itu dalam PRU 12 yang lalu, slogan negara Islam didiamkan..Sebalkinya slogan 'Negara Berkebajikan' diguna...Negara Berkebajikan = Negara Islam...hanya tukar baju je...

Nak pinda perlembagaan???
Mesti hang x ikut perbahasan di Parlimen...

Minggu lps, ms pembangkang minx perlembagaan dipinda kerana bercanggah dengan salah satu fasal dalam rang undang2 yangdibentangkan, apa jawapan Nazri Aziz ye...

Hendak seribu daya, xmau berdalih-dalih!!

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) said...

satu lagi isu iaitu rasuah pas ni kerana sanggup beri apa saja kat dap,, macam si nizar tu...asalkan dapat jadi mb...rasuah tu

anuar pun rasuah lagi besar sebab nak jadi pm maka melayu, islam, kuasa dan ketuanan melayu iaitu raja2 melayu nak digadai kpd dap....
pas pulak tukang sokong sebab erdogan lah... rasuah tu....

mungkin kita perlu tahu berapa anuar rasuah kat erdogan dalam pas untuk pr lalu dan utk mereka hidup mewah?

Anonymous said...

Buat mahyudin...

sape yg mengungkit isu hudud ne??

su ini dibangkitkan oleh KJ di Kelantan.motifnya utk memecahbelhkan PR...

tp, nmpk gayenya, senjata khairy telah makan tuan..Kesian khairy, sume sentuhannya, byk yg menjadi bahana utk UMNO..Igt lg kempen pade dah 18 tahun ms PRU 12...

:P

Che Dean said...

Terima kasih juga kepada anon yg sudi bertukar pandangan.

Rasullullah bukan memperjuangkan perkataan 'Rasullullah' tetapi Islam dan perkataan tersebut adalah bukan intipati perjuangan. Islam tidak pernah dijadikan kompromi.

Jangan samakan negara kebajikan dengan negara Islam untuk menjustifikasikan hujah anda kerana Islam adalah lebih menyeluruh dan syumul bagi umat manusia.

Ini yang saya katakan interpretasi anda terhadap Islam dan jika Islam=kebajikan maka skop Islam adalah amat kecil sekali. Nauzubillah... Agama Islam adalah yang terbaik dan sempurna.

Mungkin makna adil didlm Islam adalah meletakkan sesuatu kepada yang hak boleh memberi makna sesuatu kepada anda. Adil didlm Islam bukan samarata dan sekiranya pemahaman saya ini salah maka saya memohon ampun dari Allah s.a.w dan pohon diperbetulkan kerana didalam agama saya tidak berani membuat interpretasi membuta tuli untuk justifikasi hujah saya tetapi ini hanyalah pandangan. kebenaran disisi Allah dan bukan pada PAS atau UMNO.

Mengenai sejarah, jika tidak silap saya, Khalifah Umar pernah menggantung perlaksanaan potong tangan bagi mencuri kerana musim tersebut berlaku kemarau dan kebuluran menyebabkan ada yang terdesak mencuri. Ada maslahah umum yang perlu diambilkira.

Mengenai pindaan perlembagaan, maaf jika ada kejahilan saya tetapi bolehkah tuan sebutkan pindaan yang mana satu tuan sebutkan ni tetapi jika tentang hudud saya rasa tiada lagi diusulkan. Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Lim Guan Eng setahu saya jika tidak menentang tetapi diantara mereka ada tdk bersetuju tentang hudud dimana husam terpaksa membuat penjelasan.

http://pulaichondongtoday.blogspot.com/

Anonymous said...

Negara Islam = Negara BERKEBAJIKAN...

Ini hanya sekadar permainan bahasa. Semacam juga perkataan insentif dan subsidi. Rasulullah bermaksud "pesuruh Allah". Kalo penduduk Makkah tidak mengakui Muhammad sebagai Rasul, bagaimana mereka mahu memahami Islam?

Begitu juga dalam konsep negara Islam. Perkataan Islam itu seolah satu fobia kepada masyarakat bukan Islam. Jadi, gunalah perkataan yang menggambarkan nilai dalam Islam itu sendiri.

Sebab itu, ada ulama menyebut,"aku menjumpai Islam di Eropah, tetapi Muslim di Arab." Cuba fahami makna tesebut.

Benar, adil dalam Islam bermaksud keutamaan di beri kepada mereka yang berhak. Saya tidak pernah mendengar mana2 ucapan sama ada dari Anwar Ibrahim atau mana2 pimpinan tertinggi PAS yang menyebut soal sama-rata. Tidak pernah sekali. Ini hanyalah mainan media. Apa yang sering disebut adalah adil dan "saksama". Sekali lagi, ini sekadar satu permainan bahasa.

Sejarah itu tepat, hudud pernah ditangguh ketika negara berada keadaan kegawatan.

Pindaan SPRAM baru-baru ini. Ada satu fasal yang dikatakan bercanggah dengan Perlembagaan. Justeru perlu pindaan pada Perlembagaan. Tapi Nazri Aziz menolak.

Kerajaan negeri Kelantan pernah meminta Kerajaan Pusat memberi peluang kepada PAS untuk melaksanakan hudud. Apa yang diterima PAS? Ugutan saman dan darurat untuk Kelantan!!

Sebab itu pimpinan tertinggi PAS menyebut, hudud akan dilaksanakan secara beransur-ansur. Mengambil kira metod pengharaman arak pada zaman Rasulullah yang berlaku sebanyak 3 kali.

Anonymous said...

Macam mana you bagi cina-cina bangsat DAP dan PKR masuk sini ha? Oh tak pa itu la namanya keterbukaan. Tapi depa caci kita di sini. They are the real pigs. Chinese Pigs. Depa tak sedar diri kalau kita halau depa masa mencapai kemerdekaan dulu negara China pun tak mau depa balik. Kalau Singapore dah best sangat pi le duduk sana. Memang depa ni semua bangsat. Kalau kita tengok paling ramai yang jadi pelacur adalah cina... sampai di New York brother! Baru perintah Pulau Pinang secara majoriti serta Selangor & Perak secara berkongsi kuasa dah mula tunjuk belang. Apa jadi gamaknya kalau Kerajaan Persekutuan depa punya. Aku takan lagi diperbodohkan oleh geng Pakatan Rakyat kerana setiap undi untuk depa maka ia adalah undi untuk cina bangsat seperti "run away", "cool man", "yoy","aston" dan yang sebangsat dengan mereka. Aku tak kata semua cina tu begitu tapi cina-cina PKR dan DAP memang bersikap takbur sekarang ini. Tak caya tanya lah orang-orang melayu Perak.

pencinta kebenaran said...

mmm..utk semua org2 melayu n islam..tgk lah komen2 dr cina2 n non muslim yg bg komen kat sini..kurg ajar...berlagak..patutnya dulu kita halau jek diorg ni bg duduk timor leste ke mana2 lah yg ada..menyemakkan tanah melayu jek..dah la asal dtgnya tak dijemput tapi wah2 baru berkuasa dah tunjuk kuku....

so utk melayu2 PR sana tu..aku rasa korg pun bleh agak apa nasib kita ni klau korg yg memerintah...utk umno..sila kemaskan parti supaya apa yg kita ada ni tak tergadai dibumi sendiri..

utk para2 bangsat yg bg komen kat sini klau dah tak suka sgt berambus lah...mana2 jek lah yg korg rasa suka..singapore..new york..ha mana lagi..susah sgt balik lah kat negara asal korg..tanah melayu @malaysia tak berminat dan tak perlu nak hold org2 mcm korg ni

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan