RAHSIA MELOMPAT

on Thursday, January 1

1. JIKA ita ke Vietname, antara beberapa perkara yang membanggakan kita sebagai rakyat Malaysia ialah jenama Petronas yang menghiasi bandar-bandarnya. Apakah perbezaan stesen minyak Petronas dengan Stesen minyak Shell, Esso, BP dan lain-lain?

Di Semenanjung Tanah Melayu, hampir 100% stesen minyaknya disediakan Surau. Baik di Indonesia atau di Vietname. Dengan adanya surau ini, maka tiada masalah solat bagi mereka yang di dalam perjalanan.

2. Sebagai peminat sejarah, penulis berkesempatan berkunjung ke rumah asal pejuang kemerdekaan Vietname tidak lain Ho Chin Mih. Di pendekkan cerita, di hadapan rumahnya, ada sebuah kolam dan ikan-ikan emas dan pelbagai.

3. Peliknya, setiap kali kita tepuk tangan ikan-ikan itu akan melompat. Tepuk sekali kan melompat, begitulah seterusnya.

4. Rupa-rupanya semasa hayatnya, Ho Chin Mih setiapkali hendak memberi makan ikan-ikannya dia akan menepuk tangan dulu barulah dia memberi makan.begitulah sehingga akhir hayatnya.

5.Begitu SETIA ikan-ikan tersebut kerana seepas berpuluh-puluh tahun Ho Chin Mih meninggal dunia, ikan-ikan tersebut dan zuriatnya masih lagi melompat setiap kali orang ( lain pun ) bertepuk tangan.

6. Begitu juga rahsia Kekalahan Amerika dalam Perang dengan Vietname. Di Terowong Bawah Tanah yang penulis sempat lawati, ia sangat besar dan luas, ada hospital, kedai, padang latihan, malah sekolah, dengan sistem udara dan lampu yang baik.

7. Maka sebab itulah orang Melayu dan Islam di Malaysia mestilah mempunyai semangat yang kuat untuk mempertahankan tanah air, agama, bangsa, kerana orang lain kini semakin kuat memberontak itu dan ini.

8. Contohnya apabila JAKIM mengeluarkan Fatwa mengharamkan Yoga, ada pula persatuan lain mengeluarkan kenyataan mereka sangat bersedih kerana JAKIM mengeluarkan fatwa itu. Persoalannya , mengapa orang lain sudah berani menyentuh urusan agama Islam? Bagi kita, jika kamu hendak beryoga silakanlah dengan segala kebebasan yang diberikan, tetapi Fatwa itu untuk umat Islam,Fatwa itu untuk menjaga Aqidah umat Islam, bukan Fatwa itu untuk penganut agama lain...( secebis daripada ceramah Ustaz dari Gua Musang di Majlis Maal Hijrah, Kuala Lumpur, 31-12-2008 )

3 Komen:

Anonymous said...

artikel yang menarik.syabas kepada tuan jentayu abaka.

Anonymous said...

dulu heboh orang yang keuntungan yang Petronas dapat perlulah diagihkan kepada rakyat Malaysia.tapi orang dah lupa yang Petronas tu berniaga dan bukannnya buat amal jariah.kalau takde untung itu bukan berniaga namanya.itupun Petronas dah bagi royalti kat sesetengah negeri dah cukup bagus la.

apapun syabas buat Petronas.

bungaraya said...

PAS dan PKR tidak layak berbangga dengan apa yang Petronas telah lakukan di Vietnam, Sudan dan beberapa negara lagi diatas muka bumi ini. Merekalah yang mendesak kerajaan agar semua keuntungan Petronas dan minyak Petronas digunakan untuk rakyat Malaysia saja. Saya mencadangkan ini kepada ahli ke dua parti tersebut. Jangan berbangga dengan apa yang petronas buat. Kerana anda sendiri tidak mempersetujuinya.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung