KARPAL TIDAK PEDULI ANWAR DI PARLIMEN

on Friday, February 20

1. SUASANA di Parlimen semalam memperlihatkan kemesraan YB UMNO-YB PAS. Penulis terusik melihat bisik-bisik antara YB Mahfuz dengan YB Azmi Khalid, dan lainnya.

2. Di sudut lain, Datuk Ibrahim Ali tekun berbincang dengan Datuk Jamaludin Jarjis.

3. Di Dalam dewan, Anwar Ibrahim Kesendirian berhujah mengenai isu Derhaka kepada Raja Melayu. Hairan, tidak ada seorang pun YB Bukan Melayu dari DAP mahupun PKR membantu Anwar berlawan hujah dengan YB-YB BN.

4. Untuk memujuk Karpal, Anwar mempertahan hak Karpal untuk menyaman kerajaan Perak. Untuk mengambil hati Raja Melayu, Anwar menyambung lagi tapi dia menentang Karpal untuk menyaman Raja Perak.

5. Karpal dan semua geng DAP tidak ada memberi reaksi kepada pujukan Anwar. Barangkali Karpal sudah nekad menyeru Anwar bertaubat dan menyuruhnya meletak jawatan Ketua Pembangkang.

Amarah Karpal, sehingga Karpal pun tidak bersetuju dengan Speaker Perak?

6. YB Pasir Salak, YB Tanjung Karang, YB Batu Pahat, bertalu-talu menyoal Anwar tentang peristiwa pemimpin-pemimpin DAP melaungkan hilanglah ketuanan Melayu, hilanglah kuasa Melayu semasa perhimpunan kemenangan DAP di Perak tahun lalu.

7. YB Tanjung Karang bertanya Anwar pernahkah orang Melayu semasa Anwar menjadi Menteri UMNO berbaring di depan kereta Raja menghalang Raja.

8. Seperti biasa Anwar buat u turn, tergagap-gagap dan membawa cerita Hang Tuah, Hang Jebat, Kitul dan cerita-cerita lama. Penulis menjangka Anwar akan berucap 6 jam, rupanya 30 minit sahaja.

9. Keluar dewan, Anwar dibantu oleh pengiringnya terus berjalan keluar dewan meninggalkan wartawan yang menunggunya.

10. Di kafe, YB-YB PAS & UMNO rancak berbual sambil minum.

7 Komen:

Fazrulls said...

Salam Tuan,

Inilah sandiwara politik namanya....

kesian rakyat jelata yang melantik mereka...

Sekian,

Sedingin Salju said...

Inilah orang yang hidupnya, penuh dengan kepura-puraan.

BELUT said...

ANWAR IBRAHIM, ITULAH PADAHNYA KALAU TIADA KEIKHLASAN UNTUK RAKYAT DAN MENJADI TALAM 3 MUKA. DGN DAP KATA LAIN, DGN PAS KECEK LAIN. DGN PKR CKP LAIN. DGN UMNO FITNAH TAK SUDAH-SUDAH MCM LAH UMNO ITU TIADA SATU PUN YG ELOKNYA.

PaKMie said...

Asalamualaikum...
Jentayuabaka dan kwn2.
Harap2 antara MP Pas dan Umno ada bebincang berkaitan penyatuan melayu hari ini.

Seperti yg kita tahu, kaum melayu sdg berpecah hebat dek gara2 politik masakini sdgkan kaum lain semakin padu. Selagi penyatuan melayu tdk diutama besar kemungkinan dalam setiap kali piliharaya kecil BN akan kalah. Bukan kerana pembangkang kuat,tetapi penyatuan melayu tak ada sebaliknya kaum lain Cina besatu dan menyokong Parti pembangkang wpn mereka itu terdiri dri MCA,GERAKAN atau MIC

Salam perjuangan...Pakmie.blogspot.com

Syeikh Al-Hafiz said...

Kadang-kadang terfikir juga untuk penyatuan orang Melayu perlukan pengorbanan. Boleh tak kalau UMNO pelawa Pas masuk BN dan tawarkan jawatan TPM kepada Presiden PAS. Dengan Pakatan Rakyat belum tentu PAS dapat jadi TPM apatah lagi PM.

din_fighter said...

assalamualaikum. w.b.t

sememangnya begitulah rasanya. orang politik asyik penting diri sendiri je, try le faham perasaan bangsa, agama dan negara.
hidup mahathir..........

din_fighter said...

untuk mewujudkan sebuah negara yang maju, perlulah memastikan dahulu keadaan negara kita aman dan harmoni seperti dahulu semejak kemerdekaan hingga 2004.
kita bangga apabila malaysia dipuji merata dunia kerana kejayaannya, tapi sekarang hampeh x de pape...

melayu umno vs melayu pr = malaysia hancur.

melayu perlu bergabung untuk mewujudkan keharmonian kepada negara.

pemimpin perlu tegas, bijak dan berani mengambil risiko yang mungkin tidak berpihak kpanya tetapi berpaksi kepada yang benar..

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan