MEROSOT 1048

on Sunday, May 31

1.Hanya 7,100 orang atau 46.15 peratus sahaja yang keluar mengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN). Jumlah keseluruhan pengundi berdaftar di kawasan itu ialah seramai 15,384 orang.

Bermakna seramai 8, 284 pengundi tidak mengundi.

2. Bebas mengaut 392 + 494 + 56 + Undi rosak 106 undi = 1048 Undi. Bayangkan PKR kehilangan 1048 Undi.

3. Ini menunjukkan Graf PKR semakin menurun sama dengan Kaji Selidik yang dibuat oleh Gallop malaysia ke atas reputasi DS Anwar yang semakin merosot dan menjunam. Sila baca http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com/2009/05/kajian-gallop-polls-malaysia-pengaruh-anwar-semakin-merosot

4. Ini menunjukkan rakyat sudah mula yakin dan menerima gandingan DS Najib/TS Muhyidin mengemudi negara Malaysia ke arah yang lebih cemerlang.

5. Di Pihak PAS, MB Kedah Ustaz Azizan sudah juga mula menyokong DS Najib, Dato' Harun Din sudah juga memberi ' hint ' bahaya Erdogans dalam PAS.

Yang menyedihkan kepada penulis ialah 'tempo' atau ' demam perubahan rakyat' masih kurang digerakkan oleh Pemuda UMNO. Bagi penulis, Pemuda UMNO terlalu perlahan.

DS Najib dan pasukan tertingginya sudah 5 langkah ke depan, malangnya Pemuda UMNO masih kurang 3 langkah di belakang?. Ini perlu diperbaiki kerana trend pengundi Melayu kembali kepada UMNO semakin bertambah besar. Peluang ini tidak seharusnya disia-siakan.

5 Komen:

Saya Rakyat Malaysia said...

masih tidak mengerti bagaimana 6 ribu orang boleh dipaksa memangkah dan merelakan bekas adunnya menyambung pelajaran.

rekoder said...

Ini menunjukkan rakyat sudah mula yakin dan menerima gandingan DS Najib/TS Muhyidin mengemudi negara Malaysia ke arah yang lebih cemerlang.
......sejauh mana kebenaran yang cuba saudara lontarkan? Adakah nada nya seperti akhbar arus perdana.
Kalau BN masuk bertanding tentu boleh jadi pengukur ye....walaupun PRK yang lalu tak diambil kira.
Lu fikir sendiri le...

pemerhati bebas dun changkat jering said...

Episod pilihanraya Bukit Gantang nampaknya berulang lagi di Penanti. Buat yang kalah jangan terlalu bersedih. pada yang menang jangan terlalu gembira dengan kejayaan anda. Dan pada yang tak masuk bertanding, keputusan hari ini pasti memberi petunjuk kepada kalian.
Pada prk parlimen Bkt Gantang baru-baru ini, YB Dato Nizar Jamaluddin (PAS ) menang dengan jumlah undi 21 ribu lebih undi menewaskan Ismail Soffian ( BN )yang hanya memperolehi undi sebanyak 19 ribu lebih. Nizar menang dengan majoriti 2 ribu undi lebih.
yang ingin diceritakan di sini ialah bukannya jumlah majoriti tetapi trend pengundi dikawasan itu. Parlimen bukit gantang mengandungi 3 DUN iaitu DUN Changkat Jering, DUN Kuala Sepetang dan DUN Trong. Keputusan setiap pusat pembuangan undi kebanyakan nya memihak kepada calon BN walaupun di kawasan kubu kuat PAS seperti Bukit gantang, Jelutung, Batu 9 dan Batu 8 ( kawasan melayu ). manakala di kawasan pusat pembuangan undi Kuala Sepetang, Simpang dan Pengkalan Aur memihak kepada PAS. ketiga-tiga kawasan ini mempunyai majoriti pengundi berbangsa cina. Kawasan ini mempunyai bilangan pengundi yang paling ramai dan faktor ini yang membawa kemenangan kepada Nizar.
Kesimpulannya pengundi berbangsa melayu amnya menolak Pakatan Rakyat. Mungkin jika anda seorang penyokong PR akan marah jika membaca petikan ini tetapi ini adalah faktanya. anda bebas membuat sebarang persepsi berkaitan artikel ini.

kunjungi http://bersatuislamelayu.blogspot.com/

Adik manja sayanG said...

abg nuar tak kisah janji penanti adik mansor menang. tu la sape suruh BN tak tanding,kan kite dah menang mudah..skrg abg nuar nak target next pilihanraya akan datang lepas ni..cuba teka kat mana..apa? manik urai.. salah la..abg nuar nak target mukhtamar agung PAS pulak.adik husam bertanding tau..

antijk said...

Kisah seekor lagi al juburi di http://jamilismail.blogspot.com dan di http://jamilkucingpondan.blogspot.com

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung