MAHFUZ - ULAMA TIDAK MEMENUHI KRITERIA ...

on Friday, June 5

1. KITA selalu dituduh konon sekular lah, tidak islamik lah, nasionalistik lah dsbnya. Kini setelah mereka berkeluarga dengan parti-parti Non-Islamik (DAP), jelas Sekular (PKR) dan menentang Penubuhan Negara Islam baru mereka sedar betapa besarnya nilai tuduhan dan fitnah-fitnah mereka selama ini. Maka telanlah balik air liur yang telah diludah.

2. Terbaru kenapa pula ditahan-tahan, disekat-sekat, dihalang-halang konon tidak memenuhi kriteria lah , belum sesuai masa lah , agaknya kena jaga hati PR lah, kini Mahfuz sendiri menyatakan Ulama Menerajui PAS tidak cukup kriteria. Malaysiakini melaporkan di bawah. Pelik ya PAS lagu ne, dulu semuanya nak buat aje, sekarang ne banyak syarat pula.


Usul jawatan presiden diterajui ulama ditolak

Abdul Rahim Sabri & Jimadie Shah Othman | Jun 5, 09 9:26am
Usul Dewan Ulama PAS supaya jawatan kanan parti - presiden, timbalan dan seorang naib presiden - diperuntukkan kepada ULAMA TELAH DITOLAK, KATA PENGERUSI JAWATANKUASA USUL MUKTAMAR PAS, MAHFUZ OMAR.

Beliau yang juga ketua penerangan PAS berkata, usul itu DITOLAK KERANA TIDAK CUKUP KRITERIA untuk dibahaskan.

Katanya, cadangan itu perlu dibincangkan di peringkat jawatankuasa PAS Pusat, terlebih dahulu kerana PERLAKSANAANNYA MELIBATKAN PINDAAN PERLEMBAGAAN PARTI tersebut.

Semalam perwakilan Dewan Ulama Terengganu membentangkan usul tersebut dan diluluskan oleh dewan berkenaaan untuk dibawa ke muktamar yang bermula hari ini.

Usul itu dibuat atas dasar ulama telah mempelopori penubuhan PAS dan menerajui kepemimpinan ulama sejak 27 tahun lalu - apabila era Datuk Asri Muda yang dianggap nasionalis, ditumbangkan pada 1982.

"Kita lihat tidak keperluan untuk dibahas sekarang kerana ia perlu dibincang di peringkat tertinggi," kata Mahfuz ketika dihubungi Malaysiakini.

"Usul itu akan dibincang dalam ahli jawatankuasa PAS Pusat terlebih dahulu sama ada keperluan ataupun tidak, ADA KESAN BAIK ATAU BURUK termasuk persepsi masyarakat terhadap kita.

"Ia perlu diperhalusi dari pelbagai aspek," katanya lagi.

Menurut Mahfuz lagi, terdapat tiga usul yang akan dibahaskan, antaranya mengenai dengan usul Pembelajaran dan Pengajian Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dan usul meningkatkan integriti kehakiman...

Soalnya sekarang siapa tolak Ulama? PAS sendiri tidak mahu dan ragu-ragu kepada Ulama? Kalau tidak ragu-ragu terima saja usul Ulama Mesti Memimpin PAS sampai bila-bila. Jangan dipersoal kerana Ulama pewaris Nabi kita. Barulah ada integriti, tak perlulah bincang integiriti kehakiman kalau integriti nak lantik Ulama dalam parti pun susah. bukan begitu...

Itulah kata orang tua-tua...Nyamuk seberang sungai nampak, Gajah Depan mata tak nampak...

Hmmm...tak dapek nak menulung, kata orang nogori

1 Komen:

KLrian said...

PAS UMNO SAMA AJE, DUA2 GILA KUASA, NIZAR BAGAI NAK GILA HILANG KUASA, ZAMBRY BAGAI NAK GILA KEJAR KUASA, SAMA JE

LA NE TARGERT PAS NAK KUASA BUKAN NAK SYIAR ISLAM PUN, SMUA TERTIPU BELAKA

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung