BLOG MENTERI SINGAPURA...

on Sunday, June 14

1. MENTERI PENGANGKUTAN MALAYSIA sepatutnya menunjukkan sikap Patriotik yang tinggi kepada negara. Walaupun baru-baru ini beliau memberi komen yang positif terhadap dasar 1Malaysia bahawa masyarakat Cina Malaysia gembira dan menyokong dasar tersebut, namun sebagai Menteri Kerajaan Negara Malaysia, beliau sepatutnya lebih Patriotik.

2. Penulis tidak hairan poll yang dibuat oleh Menteri Pengangkutan Malaysia sama ada MCA PATUT KELUAR DARI BN?. Walaupun Menteri Pengangkutan Malaysia barangkali sudah sedar akan kesilapannya, namun Blog Menteri Pengangkutan itu sudah tidak ada nilai integriti, Menarik Balik kerana apa? Lebih baik memohon maaf daripada menarik balik.

Sejarah berulang lagi.
Dahulu seorang Menteri MCA telah mengugut Tunku Abdul Rahman untuk keluar daripada Perikatan kerana tuntutannya untuk mendapat menteri kanan tidak dilayan ketika itu.

Tunku senang saja jawab, kalau awak nak keluar Perikatan silakan, kami akan bergabung dengan PAS. Jangan marah kalau negara ini diperintah sepenuhnya oleh orang Melayu dan Muslim. Menteri MCA itu terkejut dan terkedu, lalu menarik balik ugutannya kepada Tunku. Hari ini ia berulang lagi.

3. Kedua, Menteri Kanan Malaysia sepatutnya memasukkan juga Bahasa Melayu dalam Blognya. Kenapa hanya ada Bahasa Cina dan Bahasa Inggeris dalam Blog Menteri Kerajaan Malaysia? Blog Menteri itu tidak pun menunjukkan Menteri itu duduk di Malaysia, semacam Blog itu Blog Menteri Singapura pula?

Pada pandangan penulis Menteri-menteri Malaysia yang seperti ini harus diberikan Kursus Patriotik supaya lebih Patriotik kepaga Negara, bukan kepada bangsanya sahaja.

Parti memanglah memperjuang kepentingannya, tetapi apabila sudah menjadi Menteri Kerajaan Malaysia, dia sepatutnya berkhidmat kepada semua rakyat Malaysia tidak kira Cina, Melayu, India. Suaranya , bahasanya sepatutnya bercirikan Malaysia, bukan begitu...

Seperti juga di sekolah-sekolah kebangsaan, guru-guru Cina mendidik anak muridnya jangan bercakap Mandarin di hadapan guru Melayu atau guru India. Gunakanlah bahasa Melayu yang semua orang faham. Malangnya ada Menteri Kanan Malaysia tidak sedemikian rupa.

Sebagaimana Lee Kuan Yew bercakap 40 tahun dahulu di negara-negara barat,katanya ...saya seorang Cina,berasal dari selatan negara China, tetapi saya bukan Komunis, Saya adalah seorang nasionalis...( baca buku The Memoirs Of Lee Kuan Yew ).

6 Komen:

Anonymous said...

ibarat duri tersusuk di jari
adanya berdenyut perlahan,adakalanya sampai ke otak.
bukan mudah membawa misi bangsa sendiri..mca mempunyai uni tun abd rhman,the star dan beberapa syarikat holding yang lain..mic juga ada beberapa syarikat dan akhbar sendiri..umno apa ada ???
semua untuk kepentingan dan temolok sendiri.perjuangan hanya bertopengkan bangsa dan agama tetapi hakikatnya palsu. saya tabik kepada saudara menteri pengangkutan kerana banyak berjuang untuk kaumnya.mengapa tidak beliau lahir sebagai bangsa melayu? alangkah bertuahnya bangsa melayu dan agama islam jika beliau, dan ex-exco dap ngeh-ngah di perak sebangsa dan seagama dengan kita.saya sayangkan bangsa melayu dan agama kita namun sikap pemimpin sebangsa dan seagama dengan kita sama ada di pihak kerajaan ataupun disebelah pembangkang meloyakan saya.Allahuakbar,Allahuakbar,Allahuakbar.

http://bersatuislamelayu.blogspot.com/

peminat said...

Utusan petik ruangan blog hari ne sedara...

HidupMelayu said...

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0615&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_09.htm

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0529&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_09.htm

2 rencana tentang chin peng tulisan saudara dimuatkan dlm utusan. terima kasih kerana membuka mata rakyat malaysia!!!

killer said...

I hate malay pig so much in my life

If all malay pig jump into sea and all die

This world will become very very beautiful

Anonymous said...

Then killer why don't u go away far off this land possibly go to Mars, Jupiter or something where ur hated 'race' is nowhere to be found, this world will become very very beautiful yet wonderful without inconsiderate, racist and arrogant person such as u
with such a lame excuse and a baseless fact.

I refrain myself from addressing u with any vulgar words even though u are very rude person.

Hmm mcm dah t'lambat nak satukan rakyat Malaysia dgn satu bahasa, bkn mustahil satu hari nanti bahasa kebangsaan bahasa Inggeris dan tiada agama rasmi. Tapi mungkin juga kite semua dpt memahami masing2 punya pegangan satu hari nanti.

Anonymous said...

Nice post! GA is also my biggest earning. However, it’s not a much.

rH3uYcBX

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung