HARUSSANI = DR. MAZA = MANEK URAI ?

on Monday, July 20

1. TERLEBIH dahulu, penulis ucap terimakasih kepada moderator yang memberi wajah baru kepada blog penulis. Sejak minggu lepas, penulis menghadapi masalah notebook yang tidak boleh acces laman web.

2. Kali ini penulis ingin menulis mengenai kesna-kesan PRK Manek Urai Kelantan. Sebelum PRK, Pengarah Pilihanraya PAS dengan besar dirinya meuar-uarkan PAS sudah menang majoriti lebih 2,000 Undi.

Hanya Allah SWT Maha Mengetahui, akhirnya manusia yang ego dan suka mendahului Qada dan Qdar Allah SWT mendapat apa yang diperolehinya sekarang, majoriti 65 Undi.

3. Walaupun hakikatnya, UMNO menang di 5/9 Pusat Undi, dan 15 Saluran Undi berbanding PAS.

4. Penulis yakin jika keputusan tidak berpihak kepada mereka, sebagaimana biasa mereka akan momokkkan akan membuat petisyen ke mahkamah.Konon ada pengundi hantulah, kini sudah tidak dengar isu itu. Konon SPR menipulah, kini tidak dengar tuduhan itu. Tetapi jika keputusan sebaliknya, bagaimanakah agaknya?

5. UMNO Kelantan mempunyai sebab untuk menghantar petisyen, jika mempunyai asas. Ia dihalalkan dalam sistem demokrasi sebagaimana PAS mendapat semula 1 kerusi di Perlis atas jalan petisyen mahkamah.

6. Namun demikian, bagi penulis ialah UMNO hendaklah meneruskan perjuangan sebagaimana kata DS Najib. Jika benar sebarkan, jika salah mengaku kesalahan, berikan rakyat fakta, jangan berbahasa kasar sebagaimana mereka, kata Dr. Mohd. Asri semalam PAS patut berakhlak semasa berbicara, usah menggunakan nama Islam jika akhlak tidak Islamik.

Dr. Mohd. Asri mengambil contoh, bila mana Mufti Perak Tan Sri Harussani mengkritik kerajaan BN mereka puji sokong Harussani, bila mana TS Harussani menempelak PAS mereka mencaci hina pula.

7. Maka itu, rakyat di atas pagar sudah mula sedar dan muak dengan cara itu. Tidak selama-lamanya politik mencaci dan kata-kata kasar yang biasa dikumandangkan oleh pihak pembangkang akan diterima.Rakyat sudah mula berfikir, apakah orang yang mencaci itu lebih baik? Rakyat sudah mula berfikir mengapakah mereka yang berkelulusan agama, berkopiah putih, membaca dan mentafsir ayat-ayat Al-Quran tetapi bahasaakhlaknya...?

8. BN mempunyai 1000 hari lagi untuk memantapkan jentera parti menjelang PRU 13. Usah bimbang penghijrahan Chua Jui Meng, Zaid Ibrahim, dan mereka yang sewaktu dengannya ( kerana mereka bukan Ahli Parlimen ). Mereka yang kecewa, tidak sabar dan gagal bukan perkara luar biasa menyeberang dan berkumpul dengan pemimpin de facto yang kecewa dan gagal menduduki PM.

Hanya orang sabar sahaja akan berjaya, sebagaimana Pak Lah sabar dan akhirnya dilantik menjadi PM. Sebagaimana DS Najib sabar dan akhirnya juga dilantik menjadi PM. Bukankah semua itu Qada & Qadar Ilahi. Apakah kita mahu menjadi seperti Pengarah Pilihanraya mereka yang awal-awal sudah mendahului Qada & Qadar Ilahi? Siapakah kita yang hendak berangkuh dan bersombong dengan Allah SWT?

1 Komen:

Anonymous said...

Orang 'tu' tak menyabar nk jadi Pi Emm..

Skrg dia dok huru harakan negara..

Molek kalau nk ISA-kan semula dia.. Bidaan saya.. letak dia dalam ISA selama 20 tahun.. Insyaallah, aman Malaysia

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung