Satelit Razak

on Wednesday, July 22

1. TIDAK lama dahulu kerajaan dimalukan dengan insiden ketuk-ketampi kononnya manusia yang disiasat itu warga China. Maka berdengun-dengunglah suara dari pihak di sana menyalahkan kerajaan dan menteri-menteri sehinggalah berkejarlah menteri kita ke negara China untuk meredakan keadaan.

2. Juga didesaklah supaya ditubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kes tersebut yang dikatakan sebagai salah laku anggota keselamatan. Maka menerima malulah sekalian kerajaan dan anggota keselamatan dek kerana tuduhan-tuduhan tersebut.

3. Siasat punya siasat rupa-rupanya wanita itu tidak pun wanita warga China itu. Wanita itu wanita Melayu. Maka suara yang berdengung-dengung tadi pun senyap tiba-tiba, tidak pun memohon maaf kepada kerajaan atas fitnah dan tuduhan .

4. Penulis tidak hendak memberi komen kes kematian bekas setiausaha politik di Selangor kerana ia sedang dalam siasatan polis. Apa yang penulis hendak sampaikan ialah kerajaan perlu berhati-hati dengan desakan pihak-pihak tertentu yang mendesak dibuat itu dan ini, kerana kes ketuk-ketampi membuktikan tuduhan dan fitnah telah menjerat kredebiliti kerajaan di mata dunia. Pada masa yang sama, jika ada kes, maka hendaklah disiasat betul-betul untuk memberi keadilan kepada semua pihak.

5. Siasatan sedang dijalankan, kredebiliti dan integriti pasukan penyiasat perlu dihormati dan diberi peluang menyelesaikan siasatan mereka. Perdana Menteri sudah memberi jaminan keadilan akan diutamakan dan kebenaran akan diberikan.

6. Pada pandangan penulis, di negara Malaysia yang semakin bertambah jumlah penduduknya pasukan keselamatan hendaklah ditambahbesarkan. Teknologi keselamatan terutama bahagian siber, satelite,infomation technology, teknologi moden, hendaklah dipermodenkan lagi kerana banyak kes-kes rumit sukar diatasi contohnya kes adik Nurin dan terkini seorang bloggers yang dikatakan melepasi sempadan negara, kemdian dikatakan tidak pula.

7. Kerajaan perlu bersedia dari segi kewangan dan tenaga kerja pasukan keselamatan untuk berdepan dengan 30Juta penduduk Malaysia tidak lama lagi. Keselamatan adalah faktor utama dalam teori Bloom.

8. Mungkinkah Satelit Razak yang baru dilancarkan boleh digunakan untuk menambahkan kualiti keselamatan negara ?

1 Komen:

Ahcong-Muniandy-Ali said...

Elok juga idea tu, boleh buka peluang kerja .

Ada kerja bolehlah sokong kejaan bang, takda keja orang marah aje ne..

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung