GMI BILA NAK BAYAR GANTI RUGI

on Friday, August 7


1. GMI sudah berbangga akan kehebatan mereka merosakkan hari Sabtu Kuala Lumpur. Merosakkan bukan sahaja bisnes orang-orang Melayu dan Islam di sekitar Sogo dan Jalan TAR, tetapi juga merosakkan majlis kenduri kahwin rakyat biasa.

2. Pada 2hb Ogos 2009, minggu lalu penulis menghadiri satu Majlis Perkahwinan orang kampung penulis di Selayang. Biasalah orang kampung merantau di ibu kota Kuala Lumpur, mencari sesuap nasi dan mendapat jodoh.

3. Dipendekkan cerita, tuan rumah itu tiba-tiba menceritakan kekecewaannya semalam ( Demo GMI ) kerana dia dan keluarganya menaiki teksi bertujuan ke sekitar Jalan TAR dan SOGO untuk membeli bahan-bahan perkahwinan untuk tetamu. Maklumlah di situ agak murah dan banyak pilihan.,

4. Maklumlah orang kampung, akhirnya teksi tidak boleh sampai ke kawasan itu kerana halangan oleh para pendemo. Bayangkan para pendemo yang menjerit-jerit, melanggar apa sahaja di halangan, dengan muka garang, menakutkan rakyat biasa rakyat marhaen yang datang hendak membeli keperluan di kawasan itu.

5. Katanya, "..mak cik pergi dan balik dengan tangan kosong, satu benda pun tak jadi beli...". Dengan wajah sedih, muram dan mata berair. Kasihan penulis tengok.

6. Apakah GMI ada fikir perkara ini?

7. Kerugian yang berjuta-juta dialami oleh peniaga Islam dan Melayu khususnya di kawasan itu silalah bayar gantirugi, barulah GMI ada Integriti, Bermaruah,dan ada harga perjuangan. Ini macam lepas tangan sahaja.

8. Sebab itu penulis cadangkan, lain kali kalau nak buat demostrasi Perdana Menteri tidak larang, tetapi buatlah di dalam hutan kah tiada siapa peduli hari-hari pun tidak apa, di dalam stadium kah, Stadium Shah Alam ada, Stadium Kota Bharu ada, Stadium Batu Kawan ada, Stadium Alor Star ada...yang tidak ada otak sahaja!

9. Kalau tidak pun buatlah demo dari Petaling Street ke Cheras, atau dari Bangsar ke Lembah Pantai kawasan Parlimen anak De Facto. Atau buatlah dari Jeli ke Kota Bharu. Dahulu penulis pernah membawa satu pasukan pengakap berjalan kaki sejauh 50KM pergi-balik untuk menguji ketahanan mental dan fizikal mereka.

10. Tidak ada kesimpulan, demo oleh GMI membuang masa sahaja malah merugikan rakyat. Sekarang tugas GMI ialah menghubungi pemimpin-pemimpin mereka yang kaya raya itu, dan bayarlah ganti-rugi peniaga-peniaga Islam dan Melayu terutamanya.

Agak-agaknya lah kalau yang menuntut ganti rugi itu peniaga bukan Melayu dan bukan Islam, apakah gerangannya GMI...

3 Komen:

drjoe said...

setuju sangat..
GMI kena ada tanggungjawab..
segala ganti rugi kena la bayar.

drjoe said...
This comment has been removed by the author.
AnTi AljUbuRi said...

Anu War hilang ...

Tolong kesan di mana dia berada sekarang

berita lanjut di

http://anwaraljuburi.blogspot.com/2009/08/anwar-hilang.html

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan