CROSSROADS

on Tuesday, September 81. Buku " Crossroads " oleh Jim Baker sangat sesuai dibaca untuk memahami politik Malaysia-Singapura atau politik Melayu-Cina terutamanya.

2. Menurut Jim Baker, Kontrak Sosial di Singapura berbeza dengan kontrak sosial di Malaysia, di mana di Singapura PAP memerlukan rakyat Singapura menerima lebih banyak kuasa kerajaan, hak asasi yang terhad dan bekerja kuat. Sebagai imbuhan, kerajaan akan mewujudkan keadaan aman, sejahtera dan kualiti hidup yang baik.

3. Menurut Jim Baker lagi, dalam arena politik kerajaan Singapura bertindak memastikan hanya wujud satu paltform dominan untuk menyuarakan segala aspirasi rakyat Singapura - iaitu PAP sahaja.

Apakah ini bisa diamalkan di Malaysia. Tetapi Singapura mendewakan dirinya sebagai negara paling demokratik di dunia. Namun apakah sudah terjadi kepada cendikiawan Melayu Dr. Lily Zubaidah yang dibuang negeri dari Singapura?

4. Orang Melayu dan umat Islam di Malaysia sudah terlalu leka, mereka lupa Singapura barangkali kini sudah dan sedang merancang sesuatu ke atas Tanah Melayu terutamanya. Sesiapa yang biasa pergi ke Singapura akan melihat persediaan maha terancang mereka dari segi logistik untuk mempertahankan atau bertindak negara mereka. Lawatan Lee Kuan Yew ke Malaysia baru-baru ini bertemu semua pemimpin komponen BN dan PR kecuali DS Anwar Ibrahim.

Satu contoh, jalanraya di Singapura dibina sedemikian rupa supaya bila-bila masa ianya boleh digunakan oleh jet-jet pejuang mereka untuk mendarat, yang disimpan di negara-negara luar terutama Amerika.

5. Menurut Dr. Ridwan Tee Abdullah, seorang pensyarah kanan di UPNM dalam bidang ketenteraan, orang Melayu di negara mereka sendiri kini berada pada kedudukan paling lemah baik UMNO atau PAS. UMNO bergantung kepada MCA dan komponen parti Cina yang lain, PAS pula kini bergantung kepada DAP.

Menurut Dr. Ridwan lagi, jika hari ini sesiapa menyentuh pendidikan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, baik MCA atau DAP kedua-duanya akan bersatu tenaga mempertahankannya. Katanya lagi,ini tidak berlaku kepada UMNO dan PAS, walaupun sama-sama beragama Islam.

6. Dr. Ridwan Tee dikecam hebat oleh akhbar-akhbar Cina kerana mempertahankan fakta Melayu sebagai tuan tanah dan kesucian agama Islam.Kata mereka, Dr Ridwan Tee lebih Melayu dari Melayu.

7. Hari ini Thailand mahu menjadi Siam semula. Thailand sudah menSiamkan segala-galanya. Jika melihat filem Hindi ia sudah diSiamkan. Pakaian, kereta dan apa sahaja yang masuk ke Thailand, akan diSiamkan terlebih dahulu. Sebab itulah mantan Perdana Menteri Thailand seperti Thaksin, Chuan Lek Pai dan Abishit hari ini semuanya keturunan Cina yang sudah diSiamkan. Untuk menjadi Perdana Menteri mereka terlebih dahulu menjadi Siam sepenuhnya.

8. Di Malaysia apakah teorinya ? Di Malaysia, ada pemimpin pembangkang bukan Muslim membaca ayat-ayat suci Al-Quran...wamakaru wamakarallah ...tapi dia sendiri tidak beriman kepada Allah SWT. Apakah tujuannya mentafsir dan menggunakan ayat itu? Katanya ia ajaran yang hebat ajaran yang benar, jika begitu masuklah Islam. Berimanlah kepada Allah SWT.

9. Pertemuan DS Anwar dengan ADUN UMNO yang kecewa dengan MB Terengganu tempohari khabarnya DS Anwar melarang mereka menyertai PAS, mereka diminta menyertai PKR.

10. Walaupun dua tiga ADUN UMNO itu bertemu tetapi mereka tidak berniat melompat hanya sebagai protes kepada MB Terengganu, persoalannya ketika pertemuan itu apakah give and take-nya?

11. Semua kemelut di atas diharap menjadi sejarah dan pengajaran kepada negara ini. Semoga 1Malaysia dapat menyatupadukan semua rakyat Malaysia sama ada Melayu, Cina , India, Sabah & Sarawak dengan aman, damai dan harmonis. Bukan begitu...

1 Komen:

Ah Chong said...

Congratulations with your view and translations, but it is good if you give a full translations of the crossroads you mantion.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung