PELAN C

on Friday, December 4

1. LEBIH 10 tahun dahulu DS Anwar Ibrahim melabelkan parti PAS sebagai parti yang berpenyakkit dan menyifatkan Hudud sebagai Kolot, Beku & Jumud. Kata Anwar lagi, jangan nampak alim itu pada janggut, sambungnya lagi jangan lupa kambing pun ada janggut.

Penulis yakin, DS Anwar masih mempunyai pandangan yang serupa terhadap parti PAS, sebab itu Anwar tidak ingin menjadi ahli PAS.

2. Kejayaan DS Anwar ialah meLiberalkan parti PAS, ia menjadi lebih mudah dengan kemasukan orang-orang kanannya seperti Kamarudin Jaafar, Husam dsbnya. Dalam Muktamar Agung PAS yang lepas, mereka ini berjaya dikeluarkan oleh Presiden PAS, Tuan Guru Haji Hadi Awang.

3. Rentetan daripada itu, parti PAS mengalami ketidaktentuan akibat daripada usaha melibealkan, mengkoporatkan dan memodenkan PAS daripada golongan pro-ulama. Terkini berlaku pergeseran besar dalam kerajaan negeri kelantan yang melibatkan kepentingan Husam dalam PMBK, isu menantu MB Kelantan,dan sebagainya.

4. Pada pandangan penulis, TGHaji Hadi Awang sudah berjaya dalam Pelan A membersihkan orang-orang Anwar dalam PAS. Pelan B barangkali menunggu masa untuk keluarkan PAS daripada Pakatan, modusnya kerana PAS boleh memerintah Kedah dan Kelantan tanpa perlukan DAP & PKR. Dalam hal ini, UMNO tidak perlu mengganggu pemerintahan PAS di kelantan dan Kedah, kerana Tunku A Rahman pernah berkata dahulu, Kelantan tak apalah MB dia kita juga.

Penulis berpendapat Pelan C maybe kepada Perpaduan UMNO-PAS yang tergendala sekarang. Usaha pemimpin-pemimpin PAS yang pro-Ulama tahun lalu perlu diusahakan semula.

5. Penulis telah beberapa kali menyertai Majlis Rasmi MB Kedah, dan penulis lihat MB Kedah boleh duduk semeja dan bermesra dengan Menteri-menteri UMNO termasuk Tun Dr. Mahathir.

6. Malah sewaktu PRU12 dahulu, penulis berjalan-jalan di Jerlun dan bertemu ramai ahli-ahli PAS, mereka berkata mereka akan pangkah Dato' Mukhriz dan ternyata Dato Mukhriz menang di situ. Maknanya jika Calon UMNO friendly dengan orang-orang PAS, UMNO boleh menang.

7. Pendekatan ini penulis cuba di beberapa surau dan masjid di Selangor yang dikuasai PAS, dan mereka nampaknya menerima dengan baik. Penulis berpendapat UMNO mesti ubah cara dan pendekatan, iaitu mendekati mereka bukan memusuhi. Barangkali mereka tidak menerima UMNO tetapi tidak bermakna mereka tidak menerima Calon UMNO.

8. Barangkali anda tidak bersetuju...

5 Komen:

C L J said...

Yang putih: jangan dilupakan.
Yang kelabu: gosok belailah selalu.
Yang hitam: intai intailah selalu.
Manalah tahu ada peluang menyentuh hatinya. Inshaallah.

Panglima Perang Cyber said...

saya setuju pandangan tuan blog...

memang rencananya nampak seperti hipotesis tetapi saya yakin ia memang satu kemungkinan yang pasti berlaku.

zakiahnaim said...

benar tuan. setuju benar dgn caranya. mendekati secara berhemah. bukan menjauhi n mencemuh.

zakiahnaim said...
This comment has been removed by the author.
cari said...

saya tidak pasti dari mana tuan mendapat idea mimpi kerajaan perpaduan ini. apabila tunas kerajaan perpaduan ini baru sahaja memecah tempurung biji benih, ramai yang bergembira dan menyambutnya dengan penuh syukur. tetapi apabila tunasnya menerobos tanah, ia dikencing, diracun dan dicincang oleh org yang menabur benih tadi. bagaimana nak bersatu jika parti yang menyambut tadi penuh dengan ahli2nya dari golongan kontraktor,bisnes dan mereka yang seperti menunggu tulang yang luruh dari bangkai haiwan..

komen ini mungkin lagi ramai org yang tak bersetuju.UMNO BUSUK HINGGA KE USUSNYA(kata tun mahathir,bukan aku yang kata)

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung