BERANIKAH NIK AZIZ BERDEBAT-MUZAKARAH DENGAN USTAZ OMAR KHALID

on Wednesday, August 11

1. PERTEMUAN penulis dengan mantan orang harapan MB Kelantan suatu masa dahulu, iaitu Ustaz Omar Khalid memberikan banyak pendedahan yang perlu dikongsi bersama. Untuk bahagian pertama ini, biarlah ia berupa satu pembukaan minda sahaja. Selama ini, penulis sendiri berusaha mencari-cari jawapan yang tepat dan kesempatan bertemu Ustaz Omar Khalid memberikan penulis banyak perkara yang perlu dikongsi bersama.

2. Sepertimana juga SS Mufti Perak Ustaz Harussani yang mahu melihat kepada perpaduan umat Islam khususnya mereka di dalam UMNO, PAS dan PKR. Ustaz Omar Khalid mempunyai cerita yang lebih fakta terutamanya mengenai PAS dan sahabat lamanya yang menjadi MB Kelantan sekarang.

3. Antara yang paling mengejutkan penulis ialah apabila Ustaz Omar Khalid memaklumkan penulis bahawa Nik Omar Nik Aziz pernah menyatakan padanya, dia (anaknya) hanya hormatnya Nik Aziz sebagai bapa sahaja, tetapi tidak sebagai pemimpin. Bagi penulis, ini satu perkara yang besar. Dalam hal ini, Ustaz Omar Khalid berkata beliau bertanggungjawab di atas kata-katanya.

4. Datuk Husam Musa sendiri, semasa PRU 2008 telah bertemu dan memujuk Ustaz Omar Khalid supaya kembali semula kepada PAS, tetapi Ustaz Omar Khalid tetap dengan pendiriannya selepas mengucapkan salam perpisahan dengan MB Nik Aziz pada tahun 1990 dahulu, bahawa beliau tidak akan kembali kepada PAS, baginya parti yang terlalu jauh menyeleweng. Penulis sangat teruja dengan kesungguhan yang amat bersungguh-sungguh Ustaz Omar Khalid untuk membetulkan penyelewengan yang berlaku di dalam PAS khususnya yang dilakukan oleh MB Kelantan.

5. Penulis bertanya apakah harapan beliau. Beliau mengharapkan akan diadakan satu muzakarah untuk menunjukkan kebenaran yang hakiki, dan seterusnya dari kebenaran yang hakiki itu akan timbullah perpaduan yang sejati. Ustaz Omar Khalid dengan 7 rakan sudah bersedia, tetapi adakah pihak PAS terutamanya MB Kelantan berani berhadapan dengan Ustaz Omar Khalid?

6. Di dalam kesempatan ini, penulis berharap MB Kelantan tidak lagi memberikan pelbagai alasan untuk mengelak diadakan muzakarah ini. Rakyat terutama umat Islam hendaklah diberi peluang untuk mendengar sendiri hujah kedua-dua pihak dalam menjawab pelbagai isu yang melibatkan umat Islam, bangsa Melayu dan kesucian agama Islam.

7. Kenapa MB Kelantan tidak mahu perpaduan UMNO-PAS?. Menurut Ustaz Omar Khalid, jika berlaku perpaduan itu Nik Aziz akan kehilangan kedudukan dan pengaruh di dalam PAS, sedangkan sifat MB Kelantan ini menurut Ustaz Omar Khalid tidak mahu berada di bawah, MB Nik Aziz suka disanjung, diletakkan di atas dan tidak ada siapa boleh mempersoalkannya hatta Presiden PAS.

8. Persoalannya, adakah MB Kelantan berani berhadapan dengan Ustaz Omar Khalid dan 7 orang ustaz dengan kepakaran dalam bidang masing-masing itu?

9. Penulis sangsi, kerana sebagaimana yang ditunjukkan oleh MB Kelantan sendiri yang tidak konsisten dalam banyak isu, di dalam muzakarah ini, barangkali MB Kelantan akan mencari seribu satu alasan juga untuk mengelak berhadapan dengan Ustaz Omar Khalid, teman seperjuangannya suatu masa dahulu...

10. Salam Ramadan. Buku-buku Tafsir Al-Quran tulisan Ustaz Omar Khalid sudah ada di pasaran terbitan DBP.

2 Komen:

Unknown said...

Salam Perjuangan,

TAHNIAH, kerana perjuangan kita dalam menegakkan kebenaran mengenai kepincangan Pakatan Pembangkang pimpinan Anwar Al Juburi mendapat maklum balas positif dari kalangan pengunjung. Kami juga begitu teruja membaca artikel2 yang disampaikan di dalam blog anda.

Untuk pengetahuan saudara, blog kami yang dahulunya diberi nama UNIT MEDIA WANGSA MAJU telah dibubarkan dan kini telah melakukan beberapa penjenamaan semula. Kami telah membuat keputusan untuk menukar blog kami kepada GELOMBANG WANGSA MAJU.

Nama GELOMBANG WANGSA MAJU ditubuhkan atas permintaan beberapa pengunjung setia yang mahu blog kami dikekalkan di samping semangat perjuangan kami untuk meneruskan agenda menidakkan Anwar Al Juburi serta barisan keparat beliau.

GELOMBANG WANGSA MAJU akan menjadi lebih kritis dan terus mengkritik pihak pembangkang secara konsisten. Pihak pemerintah juga tidak akan terkecuali dari kritikan dan teguran blog ini. Tidak ada satu pun parti politik yang akan terlepas pandang.

Wadah perjuangan blog ini akan menjadi lebih universal dan bebas sekalipun masih tertumpu kepada usaha menyampaikan mesej pada isu isu nasional dan khususnya isu isu tempatan berkisar Parlimen Wangsa Maju.

KAMI juga TIDAK LAGI TERIKAT DALAM MANA2 PARTI POLITIK sebaliknya bebas menumpukkan isu2 yang dirasakan wajar ditegur dan dikritik.

Oleh itu, Kami berharap agar anda dapat MENUKAR NAMA BLOG KAMI DARI UNIT MEDIA WANGSA MAJU kepada GELOMBANG WANGSA MAJU di dalam list blog anda agar tidak berlaku sebarang kekeliruan dari pihak anda mahupun sahabat2 kita yang lain..


SEKIAN,

UMNO Didahulukan...
BN Diutamakan...

Anonymous said...

RAMAI giler penyokong2 'perjuangan' disini...

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung