TUJUAN SEBENAR

on Saturday, January 15


1. KEMELUT perlantikan SUK Negeri Selangor sebenarnya sudah Tamat apabila Majlis Angkat Sumpah di Hadapan DYMM Sultan Selangor telah diadakan dengan turut dihadiri oleh Menteri Besar Selangor.

2. Di dalam hal ini, penulis mengajak kita berfikir bahawa sebenarnya penolakan sebenar bukannya oleh Menteri Besar Selangor. Yang menolaknya dan yang menentangnya hanyalah orang-orang lain yang mengelilingi MB Selangor. Yang rapat dan mengikat segala pergerakan dan percakapan MB Selangor. Merekalah yang sebenarnya tidak bersetuju.

3. Menurut antara lain orang yang mengikat MB Selangor, sebagaimana dilaporkan oleh sebuah portal,"....Sehubungan itu, Selangor akan mengambil langkah meminda perlembagaan negeri untuk memberi kuasa kepada suruhanjaya perkhidmatan awam negeri itu, melantik kakitangan awam ke jawatan tertinggi, termasuk jawatan setiausaha kerajaan negeri, kata exco kerajaan negeri, Teresa Kok.


Teresa mendedahkan butiran tersebut yang akan dibentangkan dalam sidang DUN pada 24 Januari ini, di sebuah forum di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCH) di ibunegara malam tadi.

4. Hal yang sama berlaku apabila Pesuruhjaya PAS Selangor yang mula mesra dengan SUK Negeri Selangor, diganggu dan diulang ganggu seperti kes terdahulu. Kali kedua ini, orang lain yang sering mengelilingi MB Selangor, berkata dan bertindak,bahawa,...Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan dua Exco kerajaan negeri daripada DAP iaitu Teresa Kok dan Ronnie Liu yang dilaporkan meminta MPSJ menarik balik peraturan melarang orang Islam bekerja di premis yang menyajikan arak.

Larangan itu didedahkan oleh sebuah portal berita semalam yang memetik kenyataan Pegawai Perhubungan Awam MPSJ, Azfarizal Abd. Rashid iaitu premis perniagaan yang gagal mematuhi peraturan tersebut boleh dikenakan kompaun atau lesen ditarik balik.

Ronnie yang merupakan Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan dilaporkan mengesahkan pekeliling telah dikeluarkan kepada Yang Dipertua MPSJ, Datuk Md. Adnan Ikhsan untuk menarik balik larangan itu kerana mendakwa ia tidak disedari oleh kerajaan negeri...
.

5. Semuanya hendak dipersoalkan, yang agak terkini juga mereka mempersoalkan melalui suara ketiga, mengapa dan apakah di sebalik pertemuan MB Kelantan, PM, TPM & DYMM Yang Dipertuan AGong. Mereka bertanya kenapa MB Kelantan pergi tanpa restu Pakatan Rakyat?...

6. Mungkin anda lebih kritis...

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan