BUKU JINGGA PAKATAN

on Sunday, February 27

1. PILIHANRAYA Kecil di Merlimau dan Kerdau merupakan ujian besar kepada penerimaan rakyat kepada Buku Jingga Pakatan Rakyat. Kedua-dua PRK ini merupakan eksperimen sama ada rakyat masih memberi kepercayaan kepada sekian banyak janji-janji manis PR yang masih tidak ditunaikan sehingga ke hari ini.

2. Jika sebelum ini, pada setiap kali PRK, PR akan mengumumkan calon mereka lebih awal seminggu berbanding calon BN. Namun demikian, keadaan sudah berubah apabila BN dengan penuh yakin telah mengumumkan calon-calon PRK lebih awal berbanding PR. Sama ada di Tenang, Galas, Batu Sapi, dan semuanya yang dimenangi BN sejak akhir-akhir ini, kelihatan PR berhempas pulas mengumumkan calon-calon mereka. Mereka sudah hilang keyakinan sebelum bertempur pun.

3. Transformasi Politik yang lainnya ialah, Pengarah PRK dilantik di kalangan Pengerusi-Pengerusi BN Negeri, manakala di pihak PR, Pengarah PRKnya berubaha-ubah mengikut kehendak kem-kem di dalam PR itu sendiri.

Selamat membaca & Selamat berfikir.

4. Antara lainnya ialah perpaduan di kalangan pemimpin-pemimpin BN dalam setiap kali PRK sangat kuat, tanpa mengira dari negeri mana, dari parti politik mana, mereka datang berkumpul di setiapkali PRK untuk membantu calon-calon BN.

Sebaliknya, di pihak PR, kehadiran Pemimpin De Factonya sendiri adalah bermusim. Sekejap hadir, jika tidak yakin menang, akan terbang ke Amerika ataupun ke Jakarta, kononnnya ada persidangan antarabangsa.

5. Penulis optimis, kedua-dua PRK ini akan dimenangi oleh BN. Namun, yang perlu diusahakan ialah menambah majoriti kemenangan, sebagai lambang rakyat sudah kembali kepada BN.

Tatkala kerajaan Selangor semakin bergelut sama ada hendak meneruskan atau memotong subsidi air percuma 20Liter yang ditanggung oleh SYABAS sebenarnya.

1 Komen:

Anonymous said...

KAMI BAYAR RM 20/- JER SEBULAN...ZAMAN BUDAK2 UMN6 MEMERINTAH DULU KENA BAYAR RM50-RM60.00...AWAK MANA TAHU ..ASYIK GOSOK SONGKOK JER...RM 60.00 TU 2 KAMPIT BERAS TAHU TAK...TARAK GUNA PUNYA OLANG, PENDEK UMUR DI TELAN AIR BARU TAHU...!!!

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung