HARAKAH UTUSAN SUARA KEADILAN SAHAJAKAH

on Tuesday, May 10

1. KEMENTERIAN DALAM NEGERI (KDN) dan PDRM telah diarah oleh Menterinya untuk menjalankan siasatan terhadap laporan akhbar Utusan Malaysia pada hari Sabtu lalu, berkenaan dakwaan penulis blog akan isu agama Kristian dan agama rasmi negara Malaysia.

2. Pada hemat penulis, siasatan itu tentulah wajar kerana beberapa laporan polis telah dibuat ke atas penulis blog berkenaan. Penulis-penulis blog yang terbabit bukanlah asing kepada para bloggers dan wartawan yang sudah lama berkecimpung di dalam dunia berita dan kewartawanan.

3. Dalam pada itu, pihak yang berwajib juga hendaklah turut sama mengambil tindakan yang sama kepada mana-mana pihak yang melakukan perkara yang sama. Janganlah kepada akhbar berbahasa Melayu sahaja, tetapi akhbar-akhbar lain juga.

4. Kita tidak harus lari fokus. Kelihatannya kita hanya sering mengambil tindakan dan mahu diambil tindakan kepada akhbar-akhbar Melayu seperti Utusan Malaysia, Harakah & Suara Keadilan. Bagaimana pula dengan akhbar-akhbar yang lain.

5. Kalau di Singapura, kita akan melihat political will yang lebih kuat.

6. Mungkin anda tidak bersetuju.

2 Komen:

Anonymous said...

benar sekali, sehrusnya akhbar-akhbar Cina juga dilihat dengan lebih teliti. Masalah orang Melayu, tidak baca paper mereka!

Anonymous said...

SEPATUTNYA KERAJAAN MALAYSIA MENGAMBIL PEGAWAI KERAJAAN YG FAHAM BAHASA MANDRIN, TERUTAMA KAT KDN,JABATAN PENERANGAN.KALAU HANYA TAU BHS MELAYU DN INGGERIS, APA YG PAPER CINA TULIS KITA TAK AKAN TAU

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung