PILIHANRAYA KE-13 : BELUM BERSEDIA 100% KERANA SINDROM MISKIN

on Tuesday, June 7

1. JIKA anda perhatikan ke belakang, semasa PRU-12, jentera dan poster Pakatan Rakyat (PR) lebih besar dan terkedepan berbanding jentera parti UMNO dan BN?. Barangkali ramai yang tidak bersetuju dengan penulis.

2. Terdapat banyak cerita-cerita yang perlu disahkan ketika itu,terutama sumber dan kakitangan wang PR yang sangat luar biasa. Dengan kekuatan sumber kewangan tersebut, penulis dan kita semua perhatikan betapa mereka berjaya menambah jumlah kerusi dan berjaya menawan beberapa buah negeri.

Di alam siber, blog, portal dsbnya ketika itu banyak dikuasai oleh pasukan pembangkang, manakala UMNO dan BN jauh terkebelakang. Sudah tentu, untuk membina sebuah portal yang besar memerlukan sumber kewangan yang besar juga. Ini tidak dinafikan. UMNO dan BN baru sedar perkara ini selepas PRU12.

Kejayaan demo BERSIH dahulu juga banyak memberi kesan positif kepada PR. Sebab itu demo BERSIH2 mereka sedang gerakkan untuk menaikkan momentum sokongan. Kegagalan menyekat BERSIH2 kali ini sebenarnya melambangkan kelemahan Menteri yang dipertanggungjawabkan dan pasukannya.

3. Sebaliknya, UMNO khususnya dan BN kelihatannya miskin sumber kewangan, atau terhad kewangannya. Kemenangan UMNO terutamanya pada tahun 2008 itu banyak bersandarkan kepada keyakinan orang Melayu dan umat Islam kepada perjuangan UMNO sejak merdeka, mereka belum lagi melihat parti lain sebagai pengganti yang sesuai.

4. Untuk menghadapi PRU13, UMNO dan BN perlu berkorban. Pemimpin-pemimpin UMNO & BN perlu berkorban. Mereka yang sudah berjaya hasil daripada perjuangan UMNO dan BN perlu membalas balik jasa itu dengan memberi derma kepada UMNO dan BN di seluruh negara bagi menghadapi kekayaan PR khususnya kekayaan Pemimpin De Facto mereka.

Ramai orang tidak sedar pemimpin de facto boleh mengadakan sejumlah sumber kewangan yang lebih besar daripada sumber kewangan UMNO dan BN!

Ramai orang di luar sana melihat UMNO dan BN ini sebuah parti yang kaya, sebenarnya, pada pandangan penulis, yang kaya bukan parti UMNO dan BN, yang kaya itu ialah segelintir daripada ahli-ahli UMNO dan BN yang mendapat nikmat hasil perjuangan parti.

Perkara ini pasti berlaku, kerana, contohnya; http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?
y=2011&dt=0607&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_04.htm


Semasa pemimpin de facto di dalam UMNO, penggunaan sumber kewangan yang besar dan maha besar, untuk mencapai cita-citanya adalh sangat besar dan berlebih-lebihan. Ini dapat dirasai sehingga di peringkat bahagian dan cawangan. Sekarang ini, ahli-ahli UMNO kembali seperti dahulu, keluar wang poket sendiri untuk mengadakan majlis dan sebagainya.

4. Pada pandangan penulis, UMNO dan BN belum mencapai 100% bersedia untuk PRU13 tahun ini. Anda barangakali tidak bersetuju.

1 Komen:

Anonymous said...

saudara, sy bersetuju dgn pdpt anda

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung