SINGAPURA LEBIH BIJAK

on Thursday, June 30

1. DI SINGAPURA, dengan 70% penduduknya Cina, di mana orang Melayu yang dahulunya penduduk asal di negara Temasek itu kini hanya dalam lingkungan 15% sahaja, pada hari ini mempunyai dasar keselamatan paling ketat di dunia selepas Israel.

2. Di Singapura, Kerajaannya bukanlah asing lagi sangat Membataskan dan Menyekat apa sahaja Suara Kebebasan terutama Kebebasan Akhbar dan Demonstrasi.

Ia bukan rahsia lagi, kalau pun dunia luar marah, Singapura tidak pernah peduli suara mereka. Hatta penulis orang Putih pun dipenjarakan hanya kerana mengkritik Kebebasan dan Kediktaktoran di Singapra.

Pemimpin-pemimpin DAP dan pemimpin De Facto PKR sering memberi contoh Singapura sebagai negara hebat, demokratik dan bebas. Maka, jika begitu, sekali-sekala apalah salahnya Malaysia mencontohi kalaupun ya mengikuti kebijakan pemerintah Singapura menutup para demonstrat dan pendemo-pendemo.

Lee Kuan Yew berkata dalam memoirnya, jika kamu mahu Singapura maju ke hadapan, ketegasan, ketegasan yang paling tegas, mesti digunakan di Singapura. Bukan hanya amaran...

3. Bagi Lee Kuan Yew, tanpa menerapkan demokrasi liberal ala barat, Singapura mampu menjadi negara yang moden, maju, dan makmur. Sila baca buku Lee Kuan Yew (Memoir Lee KUan Yew).

4. Di Singapura, menghalang pemberontakan manja ala BERSIH mudah sahaja diatasi. Di Malaysia, nampaknya sukar sekali.

Dikongsi penulisan melalui minda sdra. Eddy Maszudi, pengamat masalah ekonomi-politik internasional dan Ketua Centre Strategic for Development and International Relations (CSDIR).

2 Komen:

Mohd said...

Malaysia sepatutnya belajarlah dpd Singapura!
Jika DAP dapat peluang memerintah Malaysia :
1. Kerajaan DAP akan mengikut sebiji macam cara PAP Singapura memerintah iaitu dgn cara kuku besi.
2. ISA akan digunakan utk melenyapkan Pembangkang iaitu BN.
3. Sebarang demonstrasi bodoh2 macam Bersih1 dan Bersih2 tidak akan dilayan sama sekali. Semua penganjur akan dipenjarakan di bawah ISA seumur hidup kerana cuba mengancam keselamatan negara.
4. Pada mulanya sahaja Anwar akan diangkat menjadi PM.
5. Kemudian, Perlembagaan Malaysia akan dipinda utk memansuhkan Hak-Hak Keistimewaan Orang Melayu utk mengujudkan Malaysian Malaysia.
6. Kemudian, Institusi Raja-Raja Melayu akan dimansuhkan dan Malaysia pun dijadikan The Republic of Malaysia. Lim Kit Siang akan jadi Presiden. Komunis Ching Peng sudah tentunya akan dibawa balik ke Malaysia dan disanjung sebagai bapa kemerdekaan dan diberi ganjaran istimewa yg turut diwarisi oleh kaum kerabatnya!
7. Kaum Cina dari luar akan digalakkan utk berhijrah ke Malaysia, diberi kerakyatan Malaysia dan ditempatkan di merata2 di Malaysia utk melenyapkan kawasan2 majoriti Melayu spt yg telah berlaku di Singapura dahulu.
8. Lepas itu bermulalah mimpi ngeri bagi kaum Melayu
yg akan menjadi pengemis di tanah airnya sendiri spt yg sedang berlaku di Singapura sekarang.
9. Pada masa itu, kaum Melayu menangis air mata darah pun dah tak berguna.
10. Ahli2 PAS yg sedar mereka telah dikhianati oleh DAP dan PKR cuma telah menang sorak tapi kampung tergadai.
Nauzubillah.
Kaum Melayu ada ke baca sejarah Singapura?
Ingatlah sebelum kena, bila dah terkena, ternganga!
Ph ya, kan Melayu mudah lupa?

Anonymous said...

Pas akan membela Dap bermatimatian, dan menuding jari kepada umno serta menyalahkannya diatas apa yang berlaku,itu adalah budaya pas turun temurun.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung