PRU-13 = SENARAI CALON?

on Thursday, October 13

1. PILIHANRAYA SEMAKIN DEKAT. Persidangan Parlimen sedang berlangsung. Kakitangan Awam pula akan menikmati Kenaikan Gaji, Tunggakan Gaji dan Bonus bermula Disember dan Januari ini.

2. Golongan sektor Pendidikan yang mencecah 600 ribu orang di seluruh negara,menikmati keuntungan yang paling besar dalam sejarah kenaikan gaji kakitangan awam melebihi sedikit keuntungan kakitangan awam yang lain.

3. Nasehat Tun Dr Mahathir supaya PRU13 tidak diadakan dalam tempoh terdekat ini adalah wajar. Kerajaan BN masih ada tempoh sehingga Mac,2013. Walaupun Kerajaan BN semakin kuat dan meyakinkan rakyat jelata, tetapi parti-parti Komponen BN didapati masih kurang berkesan.

4. BN perlu Melaksanakan Transformasi Politik dengan segera. Beberapa perkara belum dilaksanakan lagi. BN tidak akan menang dengan sokongan ahli BN sahaja, begitu juga PR tidak akan menang dengan sokongan ahli PR sahaja. Yang menang ialah apabila Pengundi Atas Pagar, Pengundi Tanpa Parti, Pengundi Yang Tak Kesah, Pengundi Muda, Pengundi Wanita, Pengundi Baharu, Pengundi Tanpa Berfikir, Pengundi Ikut-IKut dan yang seumpamanya mengundi parti mana yang mereka nak undi.

5. Mereka semua hendak melihat Transformasi Politik yang masih tidak dilaksanakan sepnuhnya di dalam komponen parti. Contohnya=

a. BN belum memperkenalkan bakal-bakal calon di kawasan masing-masing. Cara Lama ialah Calon akan diumumkan oleh Pengerusi BN. Pengundi hanya tahu pada masa pengumuman dan penamaan calon. Perkara ini perlu diubah. Sebnagai contoh: Di kawasan Wangsa Maju, BN perlu menyenaraikan Senarai Calon-Calon Berpotensi (Win Candidate- BUkan setakat Win Able Candidate).

b. Di kalangan Senarai Calon ini pula mereka mesti bekerjasama, bersatu hati, berdsatu padu, siapa dicalonkan hendaklah menerima dengan hati terbuka. Perkara ini BN belum lakukan, walapun Idea YAB PM DS Najib sudah sebutkan. Kita gagal mentafsir Idea PM kita.

c. Tun Dr Mahathir Calon Luar jika bersesuaian boleh digunakan misalan dahulu Tun Daim Zainudin bukanlah aktif UMNO tetapi aktif membantu Kerajaan BN. YAB DS Najib sudah laksanakan dalam Beberapa Siri PRK yang lepas di mana semua Calon Luar sama ada Calon Itu Pegawai Kerajaan, Pensyarah, Guru, Ketua NGO dsbnya telah menang. Tidak semestinya seseorang Ketua Bahagian UMNO akan menang.

d. Pengerusi-Pengerusi BN di Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Selangor belum Menamakan pun bakal Menteri Besar yang berpotensi. Bagi penulis, kita perlu namakan segera supaya rakyat kenal dan yakin. Belum ada Transformasi Politik yang jelas, mereka tidak faham Idea YAB PM.

6. Anda mungkin tidak bersetuju, tetapi kadang-kadang untuk Menang Pilihanraya, kita perlu melakukan yang luar kebiasaan, Transformasi Politik yang YAB PM mesti diterjemahkan dengan tepat dan segera. Kita tidak boleh membiarkan YAN PM melakukannya sendirian.

7. PRU13 bukan pertentangan antara UMNO dengn PKR, bukan pertentangan DS Najib dengan DS Anwar. Tetapi PRU13 ialah berkenaan = sama ada DAP memerintah Malaysia atau tidak. DAP sudah punya nama-nama Melayu untuk menjadi Calon DAP dalam PRU13, yang membolehkan mereka menjadi Menteri Besar DAP dan Perdana Menteri DAP yang pertama.

8. Undang-Undang di Negara kita bukan menyatakan DAP tidak boleh menjadi PM atau MB. Undang-undang menyatakan PM dan MB hendaklah seorang Melayu, Yang Beragama Islam, (Tafsiran Tepatnya sila rujuk Perlembagaan Persekutuan dan pakar-pakar Perlembagaan yang lain)...Maka apabila ada Calon Melayu DAP di peringkat DUN dan Calon DAP Melayu di Parlimen dan mereka menang, bukan satu masalah besar untuk Lim Kit Siang melantik mereka sebagai MB atau PM Melayu DAP yang pertama.

9. Aziz Bari mentafsirkan sesuatu mengikut tafsiran sebegitu, silapnya tidak melihat kepada konteks Sejarah, Budaya, Agama, Raja-Raja. Semuanya mahu diliberalisasikan. Semuanya mahu dineutralkan. Semuanya boleh Sejarah diketepikan, Budaya disampingkan, Agama disisihkan, Raja-Raja dijauhkan, asalkan semuanya tidak salah kerana...kesamarataan, liberal, plural dsbnya.


Wallahualam.
Selamat Membaca.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung