BUGIS SABAH DIIKTIRAF

on Tuesday, February 28

SIRI ETNIK SABAH : BUKU TERBARU BUGIS SABAH
DI SABAH, masyarakat Bugis masih tidak diiktiraf sebagai Bumiputera, atau lebih tepat Bumiputera Islam Sabah. Jika di Semenanjung Malaysia, sama ada orang Bugis, Jawa, Banjar, Arab dan seumpamanya semuanya dikategori sebagai Melayu dan mereka dikategorikan juga sebagai Bumiputera.

YAB Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak, adalah keturunan Bugis dari Wilayah Goa, Sulawesi Selatan. Apakah bezanya dengan keturunan Bugis dari Wilayah Goa juga yang kini sudah bermastautin beratus tahun di Sabah, tetapi masih tidak diiktiraf sebagai Bumiputera Sabah? Jika Kerajaan Negeri Sabah tidak dapat mengiktiraf masyarakat Bugis Sabah sebagai Bumiputera Sabah, apakah bermakna mereka juga mempersoalkan keturunan Bugis Perdana Menteri kita?

Mari kita buka buku Sejarah. Seorang sarjana Belanda, telah menulis di dalam tesisnya mengenai Pentadbiran Awal Belanda di Borneo, menulis, bahawa wilayah-wilayah Tawau hingga ke Semporna pernah diperintah dan ditadbir oleh dua bangsa yang utama iaitu suku Bajau di kawasan Semporna dan suku Bugis di wilayah Tawau. Katanya, kerajaan Penjajah Belanda terpaksa memohon izin Penggawa Bugis di Tawau sebelum mereka bertapak, berniaga dan berurusan. Peristiwa ini berlaku sebelum British menjajah North Borneo lagi.

Seorang lagi sarjana Cina dari Singapura, dalam tesis Sarjananya "The North Borneo" menulis bahawa pendatang-pendatang China telah datang ke Pantai Barat Sabah membuka tanah untuk membuat ladang-ladang sayur. Akhirnya  anak cucu mereka menjadi rakyat Sabah yang tidak pernah dikaji oleh SAPP yang asyik mempersoal orang lain?

Semasa UMNO Sabah mula-mula bertapak di Sabah, penulis yang ketika itu Ketua Pemuda UMNO Cawangan Kg Pertama Bombalai, Tawau, Sabah telah memasukkan usul dalam Mesyuarat Cawangan dan Bahagian supaya masyarakat Bugis, Banjar, Tidung, Suluk, Bajau dan sebagainya yang beragama Islam, yang bertutur dalam bahasa Melayu dan berbudaya Melayu supaya diiktiraf sebagai Melayu dan digazetkan oleh Kerajaan Sabah sebagai Bumiputera.

SENGAJA DISALAH FAHAM
Istilah pendatang asing atau pekerja asing atau warga asing memang wujud di mana-mana di dalam dunia. Di Sabah orang Cina yang sudah menjadi Warganegara Malaysia memanglah berbeza dengan orang Cina yang baru sampai dari Taiwan, Hongkong, China ataupun dari Cina Indonesia.

Samalah juga bahawa orang India yang sudah menjadi Warganegara Malaysia sudah tentulah berbeza dengan orang India yang baru sampai dari Chennai, Malbari, Mumbai dan Kalikat.

Begitu juga orang Suluk yang sudah lama menetap di Sabah menjadi warga Sabah memanglah berbeza dengan orang Sulu Filiphina yang baru setahun dua sampai di Sabah. Samalah juga orang Jawa, Banjar atau Bugis yang sudah hidup menetap di Sabah (Pantai Timur Sabah) sebelum British dan sebelum Belanda sampai di Sabah, tentulah berbeza dengan orang Jawa, Banjar atau Bugis yang baru sehari dua sampai di Sabah.

Walaupun dari bangsa yang sama, tetapi negara mereka berbeza. Samalah juga dengan orang Melayu Patani dengan orang Melayu Kelantan, sama bangsanya, sama agamanya, sama bahasanya tetapi berlainan kerakyatan.

UMNO Sabah mesti menyelesaikan masalah ini kerana berlaku penindasan yang tidak sepatutnya berlaku. Kita ambil contoh dalam aspek pekerjaan, terdapat ramai pegawai-pegawai tinggi kerajaan berketurunan Bugis di Sabah tidak dapat berkhidmat di Sabah kerana kekeliruan persepsi yang disengajakan ini. Dato' Osman Jamal, Pengarah Tanah Negeri Sabah yang juga Presiden Komuniti Bugis Sabah (PKBS), Datuk Dr. Patawari Patawe, Mantan Pembantu Menteri Kerajaan Negeri Sabah seorang pakar perubatan terkenal di Asia Tenggara, Saudara Samsul Alang Hamsah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kalabakan, sebelum itu lagi mantan Pembantu Menteri Belia Sabah zaman Perikatan PBS-USNO YB Tuan Hj Said Senang, mantan YB Kunak Datuk Salim Bacho, atau lebih jauh lagi OKK di Tawau Datuk Zainal Kerahu, YB Datuk Muis Picho YB Pulau Sebatik, dan banyak lagi individu-individu Bugis Sabah yang memberi perkhidmatan kepada negeri Sabah dalam bidang politik, ekonomi, sosial dan sebagainya. 

Bagaimanakah kedudukan mereka dalam konteks perbincangan ini? Sumbangan dan jasa mereka kepada pembangunan negeri Sabah sejak sebelum Sabah merdeka bukanlah sedikit.

Mengapakah UMNO Sabah yang menjadi tulang belakang Kerajaan BN Sabah tidak dapat mengiktiraf mereka sebagai Bumiputera Sabah? Masyarakat Bugis yang tidak dilahirkan di Sabah, mereka datang dari Indonesia kerana diambil sebagai pekerja memang sahlah bukan warganegeri Sabah, itu sudah jelas samalah kesnya dengan orang China yang baru sampai dari negara asalnya. Apakah YB Datuk Bung Mokhtar Raden boleh disamakan dengan suku kaumnya yang baru sampai dari Indonesia? Sudah tentu berlainan bukan. Bagaimana dengan latarbelakang Datuk Yong Teck Lee, Presiden SAPP?

Penulis berharap Kerajaan Negeri Sabah lebih terbuka dan profesional dalam menyelesaikan isu ini. Data dan kajian yang lebih telus mesti dibuat untuk mengkategori hal-hal ini. Jika Kerajaan Persekutuan mengiktiraf masyarakat Bugis Sabah sebagai entiti Melayu, mengapa Kerajaan Negeri tidak seiringan dengan dasar Kerajaan Persekutuan ini?

Penulis membangkitkan perkara ini kerana penulis juga menyokong RCI di Sabah dengan syarat yang sememangnya layak janganlah dipersoalkan, sebaliknya akuinya dan menerima yang layak itu. Yang sememangnya tidak layak dan bukan warganegeri Sabah, sememangnya tidak layaklah walaupun satu rumpun. Dengan cara ini sahajalah barulah isu-isu berbangkit boleh diselesaikan dan seterusnya kita membangunkan negeri Sabah dengan lebih hebat.

Anda mungkin ada pendapat yang berbeza. Yang jelas Sejarah tidak akan menipu! Sabah hanya merdeka pada 16 September 1963 sahaja. Bagaimana sejarah Sabah sebelum merdeka, 100 tahun sebelum merdeka. Bacalah tesis PhD oleh Lee Ong Leong, Sarjana Univerisiti Singapore, mengesahkan kewujudan Mayarakat Bugis di Sabah dalam kajiannya sebelum tahun 1958 (Sabah hanya Merdeka pada 16 September 1963) bertajuk "The North Borneo" dari Universiti Singapura, yang menerangkan dengan panjang lebar Demografi, Sosiopolitik dan Sosioekonomi Sabah sebelum tahun 1800 Masehi. Dia menyebut orang Bugis sudah menjadi Penggawa (Ketua Daerah) di Tawau pada tahun 1770-an! Selamat Membaca. Buku itu ada di Jabatan Sejarah Universiti Malaya dan di Arkib Negara Kuala Lumpur.

YB Datuk Lajim Okin, Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang juga Timbalan Menteri Persekutuan (sebelum berhenti) dalam perjumpaan dengan penulis sangat mengiktiraf Bugis Sabah, malah dalam wawancara beliau dengan akhbar Utusan Malaysia setahun yang lalu, beliau juga menyebut sumbangan orang Bugis Sabah. YB Datuk Rahman Dahlan, Ahli Parlimen Kota Belud dalam ucapannya yang saya hadiri turut menghargai sumbangan masyarakat Bugis kepada pembangunan negeri Sabah. Kerajaan Negeri Sabah bilakah pula akan mengiktiraf masyarakat Bugis Sabah sebagai Bumiputera Sabah?


*Oleh kerana artikel ini dibaca lebih 30,000 pembaca dan melibatkan lebih 300 komentar saya mengemaskini ejaan, ayat dan nama tanpa mengubah artikel asalnya. Saya nasihatkan tuan/puan/saudara/saudari memberi komentar secara baik. Sama ada setuju atau tidak itu perkara kedua. Yang penting ialah pandangan-pandangan yang bernas. Terima kasih. (Asal pada 28.2.2012)(kemaskini kedua 07.01.2013) (jumlah terkini 14.04.2014)

374 Komen:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 374   Newer›   Newest»
Anonymous said...

NICE ARTCLE BRO, WE AGREE AND SUPPORT.

Anonymous said...

Sepatutnya PKBS, Bugis Sabah, Rumpun Bugis Melayu, Kecapi, YB Sebatik..dorang2 ne bersatulah perjuang apa yg penulis ne tulis, dah berpuloh tahun pun tak boleh buat, dah jadi Datuk dah jadi YB dah jadi org besar pun masih tak bijak discus ngan kejaan, pandai lagi org Arab dan Pakisatan Sabah

Anonymous said...

bekas anak murid cigu;
pemain bolasepak Sabah pun org Bugis juga...

Anonymous said...

stuju, persatuan patut lebih di depan dlm hal ini

Anonymous said...

Terima Kasih, perjuangan saudara sangat kami hargai.. -Bugis Daerah Lahad Datu

BUGIS BONE TAWAU said...

ASSALAMUALAIKUM WBT.

ARTIKEL YANG BERNAS DAN BERANI.CADANGAN AGAR DIMASUKKAN PETIKAN DARIPADA THESIS SARJANA BELANDA DAN MR LEE...

TERIMA KASIH...

Anonymous said...

Sokong...Kerajaan pusat patut menyatukan kita sebagai Melayu kerana kita semua adalah dari satu rumpun yang sama.

CAMPURAN UGE..OTTO said...

BENAR...NAMUN DI SABAH, SUKU BUGIS SANGAT DIANAK TIRIKAN DAN DITINDAS DALAM SENYAP...MOHON AGAR PM YANG SUKU BUGIS TU SECARA RASMI UMUMKAN BUGIS DI MANA SAHAJA ADALAH BUMIPUTERA SABAH, SARAWAK...LIHAT BAJAU DI SEMPORNA...FUHHHHHH...DIBELA OLEH SYAFIEE AFDAL...

mm said...

Bagus tulisan sdr ni. Cuma org bugis itu rasanya mmg suda ada yg d iktiraf sbgi bumi secara senyap kpda yg bergenerasi d sabah. Maksudnya yg layak. Pengiktirafan bukan suatu yg priority. Bgi sy org bugis teruskan sja dgn usaha dikarinya utk 2 matlamat utama. Menuntut ilmu dan kukuhkan ekonomi. Kita ikut prinsip org cina. Tekun bekerja insyallah bila 2 sektor ini suda d capai pasti byk hikmanya.

MM

Anonymous said...

kami memberi sokongan kuat kpd anda. Teruskan usaha sdra sehingga terbuka mata Ketua Menteri Sabah.

PADA IDI... said...

ADA SUKU KAUM DI SABAH TIDAK SUKA DENGAN KITA ORANG BUGIS...WALAUPUN UGE ORANG ISLAM...NAMUN MEREKA LEBIH SOKONG KAUM CINA...

BUGIS said...

yok kita tubuhkan PERSATUAN BUGIS MALAYSIA...DATUK SERI NAJIB SEBAGAI PENAUNG ATAU PRESIDEN...jom sokong 100%

PKBS said...

APA BUKTI KUKUH BUGIS SUDAH DIIKTIAR DI SISI UNDANG-UNDANG PERSEKUTUAN? APA REAKSI MUSA AMAN, KETUA MENTERI SABAH???

ORANG BIASA said...

MINTA TOLONG IKTIRAF BANGSA BUGIS DALAM PERLEMBAGAAN MALAYSIA(PM KE 2 DAN KE 6, SULTAN JOHOR, SULTAN SELANGOR SEMUA ORANG BUGIS) DIIKTIRAF SEBAGAI BUMIPUTRA KHASNYA DI SABAH DAN DI SARAWAK. KASIHAN KAMI, RAMAI ANAK BUGIS LAHIR DI SABAH, TAPI TIDAK DAPAT MYKAD KERANA ADA KAUM BENCI AKAN SUKU BUGIS. DULU MASA SAYA BELAJAR DI UM, RAKAN-RAKAN JAWA DARI SELANGOR KATA SAYA ORANG BUGIS SEBAGAI LANUN...SAYA SANGAT SEDIH...

UGIE said...

Jika menyebut Melayu-Bugis, apa yang terbayang pada fikiran saya ialah sosok pelaut yang gagah dan berani. Salah seorang keturunan Bugis yang saya kenal, adalah Allahyarham Sasterawan Negara Arena Wati. Beliau adalah pelaut yang kemudiannya banyak menumpahkan pengalamannya dalam karya-karyanya. Rupa-rupanya, ramai orang terkenal di Malaysia dan juga Indonesia berketurunan Bugis. Antaranya mantan Presiden BJ Habibi, mantan Timbalan Presiden Jusuff Kalla dan sebagainya lagi.

Daripada aspek lain, padanlah saya memiliki suatu sifat ‘suka melawan’ jika sesuatu itu saya rasa tidak kena pada diri, rupa-rupanya sifat pelaut memang begitu. Berani dan tegar melawan arus, bertaruh nyawa di lautan menjelajah dunia demi mencapai cita-citanya. Tak sangka, rupa-rupanya dalam urat nadi saya ini ada darah Bugis yang memang dikenali dalam sejarah Melayu sebagai pelaut dan pemberani yang ‘degil’ itu.

Anonymous said...

Pada saya ada dua aspek=
1. UMNO Sabah tidak faham kehadirannya di Sabah adalah atas nama Pertubuhan Melayu. Dalam Perlembagaan Persekutuan kaum2 spt Jawa, Banjar, Bugis dll adalah Melayu. Melayu itu pula adalah Bumiputera. Malangnya di Sabah kerana Sentimen Buta Sejarah, Melayu Bugis dianaktirikan dan disekat segala peluang mereka di Kerajaan negeri Sabah,walaupun Sabah sudah diperintah UMNO BN tetapi keadaannya lebih terok drpd semasa BERJAYA, USNO dan PBS memerintah..Ketua mnenteri Sabah tidak faham akan hal ini, atau pura2 tidak faham!

2. Dalam konteks Sabah, mereka sebenarnya buta sejarah seperti kata penulis ini, sebenarnya di kawasan pantai Timnur Sabah, org Kadazan atau Cina bukanlah penduduk asal di situ, memang betul Kadazan di sebelah atas Sabah tetapi di sebelah Pantai Timur sebelah Nunukan , org Bugis, Jawa, Banjar adalah orang2 awal di sana sebelum British dan belanda datang.

Saya sgt setujuu Persatuan2 Bugis yg banyak di Sabah membantu penulis ini menyiapkan thesis PhDnya supaya dari segi Sejarah hal2 bukti2 ini dikeluarkan yg disimpan di luar negara..Bagaimana Datuk Osman, Sdra Samsul dan Dr Patawari...kamu bertiga sudah bterlalu lama di atas dan isu ini kamu tidak berjaya menyelesaaikannya secara ilmiah dan dari segi pentadbiran.

Salam. Mohd. Firdausi. Bugis Sabah di Selangor.

Anonymous said...

adakah pandangan lawyer muda ne betul,

...Ada mistake dlm pandangan penulis di sini, kuasa beri hak taraf bumiputera di Sabah di bawah bidang kuasa Negeri Sabah, yakni Ketua menteri, tetapi PM boleh memberi pandangan dan kebiasaannya KM akan pertimbanag.Undang2 di Sabah berbeza dgn Persekutuan, namun ada ruangan Kerajaan Negeri patut mendengar idea penulis ini. Ia memang kommpleks.

Lawyer muda.

ada sapa-sapa boleh bagi pandangan bah,

Daeng said...

Setiap yg pahit akan ada manis di hujungnya.. Perjuangan kita utk generasi akan dtg. Semoga berjaya..

BONE said...

MUSA AMAN ANTI ORANG UGIE...

Anonymous said...

patut penulis ne sendiri sampaikan pd pm Najib sbb dia ada link di sana, bila lagi...

BACHO said...

BUGIS DI SEMENANJUNG SANGAT BERTUAH DAN BERUNTUNG SEBAB DAPAT KETURUNAN MELAYU. TAPI KAMI DI SABAH SANGAT SUKAR LALUANNYA, BANYAK MEHNAH, TRIBULASI, KARENAH BIROKRASI. PERNAH DAHULU KE PEJABAT KERAJAAN MINTA BORANG BIASISWA, DITANYA DULU BANGSA APA...SAYA KATA BUGIS...TIDAK DIBERI BORANG. TAPI ADA ORANG SEBELAH, BANGSA APA...BAJAU...TERUS DAPAT BORANG...KEPUTUSAN SPM SAYA JAUH LEBIH BAIK BERBANDING SI BAJAU TADI...

Anonymous said...

Tuan bnoleh jumpa tak, kwn lama, smktawau 88/89.

Anonymous said...

kalau i u la, i bjuang atas nama persatuan, pilih sj mana2 persatuan bugis yg banyak tu, dulu2 i rasa u hidupkan silat bugis dgn bapa u, skrg mcm tak ada, baik u balik twu hidupkan semula, amacam ok kahg

RAJA HAJI said...

NAK SENATOR LA PULA...BUGIS TIDAK BERSATU...BERPECAH...BANYAK PERSATUAN...PKBS LA...KECAPI LA... APA-APA LA...LIHAT SUKU BAJAU...HEBAT DI LAUT...HEBAT DI DARAT...TETAP BERSATU HATI...SEHATI SEJIWA...BUGIS ASYIK CEMBURU MENCEMBURUI...IRI HATI...DOTI SANA...DOTI SINI...GUNA-GUNA...

hasnie said...

iktiraflah anak sabah itu sebagai bumiputera....kasihankan lah mereka yang ingin menuntut ilmu di institut disabah, tp disekat....nak melahirkan rakyat seterusnya pemimpin yang berkaliber, prihatinlah dengan hak2 mereka....melalui, pengiktirafan itu, pasti menyenangkan hati mereka dan seluruh warga sabah....

Crafts Supplies said...

Pertama sekali, saya ingin meminta maaf sekiranya tersasul kata dan mencelah. Saya seorang Mukmin yg berbangsa Sungai dan menetap di Sandakan. Saya tidak nafikan Bugis adalah suatu bangsa yg unik dan sgt bdaya saing walaupun bukti sejarah mnyokong Bugis yg cenderung kpd pnipuan dan perlanunan. Isteri sy jg seorg Bugis dr suku Andrikan dan mrupakan seorg cikgu di sebuah sekolah menengah di Sdk.

Bangsa kadazan, dusun dan murut (KDM) sbnrnya mngiktiraf kedtgn Bugis yg dtg stlh 4 generasi blalu. Iaitu, d mn, blakunya asimilasi budaya antara etnik2 d Sabah. Bahasa, ptuturan, budaya scara am nya. Ttp logiknya, bgaimana KDM mahu mnerima Bugis yg ego? Bila KDM sbut Bugis, Bugis terus marah dan terasa seolah2 KDM ini bsifat perkauman. Sbnrnya, Bugis yg cpt terasa dlm hal2 ttentu.

Kalau benar KDM menganak tirikan Bugis, tidak ada lngsung Bugis yg akn menetap di Sabah. Kalu benar KDM ini jht, sudah lama tanah sawit terokaan Bugis kami rmpas smula. Kalau KDM ini jht, sd lama KDM mhalau org2 Bugis kluar dr tanah Borneo. Anak Bugis skrg pun ada yg mjwt jawatan d Sektor Kerajaan.

Sy tidak melihat sbrg mslh dlm sistem kerajaan. Dunia skrg adalah dunia kompetetif, d mn, org yg rajin, cekal, berusaha beserta doa akn mjadi insan yg bjaya.

Mslh ini dtgnya dr Bugis sdri. Belum pun Bugis di ikhtiarkan sbg Bumiputera Sabah, kamu sd buat hidden agenda mau jadi Ketua Menteri dll lg. Bugis harus sdr, kemajuan Bugis d Sabah adalah hasil tolak ansur KDM.

Tahukah kamu? Mngkin ini ada kaitan sdkit sbyk atas faktor ekonomi. Bugis di Sabah yg sd kaya raya masih lg mnghantar duit di Sulawesi. Ini mcacatkan sosio ekonomi pnduduk Sabah dan mcacatkn ptumbuhan ekonomi Malaysia krn tlalu byk RM d salurkan ke luar negara. Ini sm kes dgn jutawan Cina di Sandakan yg cuba mbawa keluar RM ke Hong Kong.

KDM tlh byk mberikn keistimewaan kpd Bugis tmasukla peluang pekerjaan. Jd, jika ingin "bdiri sm tinggi, duduk sm rndah", sdri mau igtla. Jgn tlalu bsikap Racist. Sy ada ramai kwn Bugis dr Suku Bone, Andrikan, Pindrang dll lg. Tp yg sy sdih, bila jumpa bangsa sdri, sy d tglkn bsndirian. Betulka bgitu? Jgn terasa a. Ini pengalaman saya.

Ok sahabat? Sy jujur bckp dlm hal ini. Kalau ada yg tkasar bahasa, sy mminta maaf byk2. Kta masih ada sistem perlembagaan dn undang2. Kalu kta masih berbalah mengenainya dan tidak puas hati, bleh pulang ke Sulawesi. Tp, kami bangsa KDM mau pulang kemana kalu tidak puas hati? hehehe...

Assalamualaikum saudara...

Anonymous said...

bugis di sabah lagi bertuah masih kekal dgn mcm2 hal yg berkaitan dgn keturuna bugis mcm makan,permainan,tarian dll.........fighting 4 right ....bloger ni anak aji kamunri sungai imam ka?

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Salam semua, sehingga masa ini, ketiga3 artikel saya mengenai Bugis Sabah dibaca melebihi 5,000 pembaca. Saya berharap tulisan2 ini hanya membuka minda dan fikiran sahaja, idea tuan2 pasti lebih baik, apa yang kita sudah miliki pun sudah cukup bersyukur, hanya beberapa perkara lagi perlu disahkan, dimaktubkan dan diiktiraf secara Rasmi, khususnya melalui undang2 di Negeri Sabah.

Kaum2 lain juga mempunyai hak yang boleh diperjuangkan jika ianya sememangnya hak. Hanya kita kena cari jalan, prosedur yang sesuai, tidak melanggar undang2.

Dengan adanya pengiktirafan secara undang2 di negeri Sabah, maka saya yakin komuniti Bugis di Sabah akan dapat memberi sumbangan yang lebih besar kepada kemajuan negeri Sabah.

Kerajaan sebenarnya sudah mengambil langkah yang perlu, contohnya di JPN telah diwujudkan Unit Khas Sabah supaya dapat menyelesaikan masalah KP yang bertindih. Sudah tentu mengambil masa yang lama dan bertahun kerana masing2 menuntut hak masing2. Sesiapa pun baik org Cina, org India, org Filipina, Orang Indonesia, orang Australia yang mahu menjadi rakyat Malaysia mempunyai cara yang dibenarkan. Ada tempoh2 masa diberikan. Bukanlah hari ini memohon besok terus diluluskan. Baru2 ini kerajaan memberi kerakyatan kepada pemohon2 kaum India di Semenanjung, walaupun lama mereka menunggu tetapi dapat juga, itupun hasil usaha MIC.

Maka itu, jika masyarakat Bugis menghadapi masalah seperti ini, terutama yang baru 10 tahun bermastautin di Sabah, atau datang ke Sabah selepas tahun 1963, anda juga boleh memohon tetapi ada peraturan2 yang telah ditetapkan.

Kepada yang sudah establish, maka inilah masanya anda turut memberi sumbangan kepada agama, bangsa dan negara kita. Kepada anak2 yang bersekolah tetapi Status warganegara tidak dapat dinyatakan, anda perlu terus bersekolah bukan diberhentikan. Sekolah swasta memberi peluang.

YB Tawau yang lama, Shim Paw Fatt pernah menyoal di Parlimen supaya kerajaan membantu menyelesaikan masalah orang yang tidak bernegara ini. Maknanya, kerajaan tahu masalah ini, tetapi kerajaan tidak boleh malah tidak juga mampu menyelesaikan semua masalah dalam satu hari.

begitulah kisahnya. Mungkin penjelasan sy tidak anda persetujui, tetapi kita boleh bertukar2 fikiran.

Salam hormat.

Anonymous said...

Org Lama.
Setuju dan tahniah , nampaknya saudara semakin matang sejak duduk di semenanjung.

Anonymous said...

Pertama sekali, saya ingin meminta maaf sekiranya tersasul kata dan mencelah. Saya seorang Mukmin yg berbangsa Sungai dan menetap di Sandakan. Saya tidak nafikan Bugis adalah suatu bangsa yg unik dan sgt bdaya saing walaupun bukti sejarah mnyokong Bugis yg cenderung kpd pnipuan dan perlanunan. Isteri sy jg seorg Bugis dr suku Andrikan dan mrupakan seorg cikgu di sebuah sekolah menengah di Sdk.

Bangsa kadazan, dusun dan murut (KDM) sbnrnya mngiktiraf kedtgn Bugis yg dtg stlh 4 generasi blalu. Iaitu, d mn, blakunya asimilasi budaya antara etnik2 d Sabah. Bahasa, ptuturan, budaya scara am nya. Ttp logiknya, bgaimana KDM mahu mnerima Bugis yg ego? Bila KDM sbut Bugis, Bugis terus marah dan terasa seolah2 KDM ini bsifat perkauman. Sbnrnya, Bugis yg cpt terasa dlm hal2 ttentu.

Kalau benar KDM menganak tirikan Bugis, tidak ada lngsung Bugis yg akn menetap di Sabah. Kalu benar KDM ini jht, sudah lama tanah sawit terokaan Bugis kami rmpas smula. Kalau KDM ini jht, sd lama KDM mhalau org2 Bugis kluar dr tanah Borneo. Anak Bugis skrg pun ada yg mjwt jawatan d Sektor Kerajaan.

Sy tidak melihat sbrg mslh dlm sistem kerajaan. Dunia skrg adalah dunia kompetetif, d mn, org yg rajin, cekal, berusaha beserta doa akn mjadi insan yg bjaya.

Mslh ini dtgnya dr Bugis sdri. Belum pun Bugis di ikhtiarkan sbg Bumiputera Sabah, kamu sd buat hidden agenda mau jadi Ketua Menteri dll lg. Bugis harus sdr, kemajuan Bugis d Sabah adalah hasil tolak ansur KDM.

Tahukah kamu? Mngkin ini ada kaitan sdkit sbyk atas faktor ekonomi. Bugis di Sabah yg sd kaya raya masih lg mnghantar duit di Sulawesi. Ini mcacatkan sosio ekonomi pnduduk Sabah dan mcacatkn ptumbuhan ekonomi Malaysia krn tlalu byk RM d salurkan ke luar negara. Ini sm kes dgn jutawan Cina di Sandakan yg cuba mbawa keluar RM ke Hong Kong.

KDM tlh byk mberikn keistimewaan kpd Bugis tmasukla peluang pekerjaan. Jd, jika ingin "bdiri sm tinggi, duduk sm rndah", sdri mau igtla. Jgn tlalu bsikap Racist. Sy ada ramai kwn Bugis dr Suku Bone, Andrikan, Pindrang dll lg. Tp yg sy sdih, bila jumpa bangsa sdri, sy d tglkn bsndirian. Betulka bgitu? Jgn terasa a. Ini pengalaman saya.

Ok sahabat? Sy jujur bckp dlm hal ini. Kalau ada yg tkasar bahasa, sy mminta maaf byk2. Kta masih ada sistem perlembagaan dn undang2. Kalu kta masih berbalah mengenainya dan tidak puas hati, bleh pulang ke Sulawesi. Tp, kami bangsa KDM mau pulang kemana kalu tidak puas hati? hehehe...
------------------------------------------------

macam ada yang x kena ngan komen nie.....kenapa kena pulang sulawasi segala di komen???........bangsa KDM nie mmg asal di sabah ka???.....kalau x silap sya x berapa pandai nie,bangsa KDM sendiri bukan asalnya menetap di tanah sabah.tapi datang dari bahagian kalimantan...mungkin boleh balik sana kalo ada apa2 yang x puas hati.....lagi 1,sepanjang sya berkawan ngan pelbagai etnik dan bangsa,x pernah sesekali pn sya lihat ada antara kawan2 bugis yang berjumpa sesama meraka trus tinggalkan kawan dari bangsa yang lain.malah diajak sekali duduk bersama2....pendapat sya,pandang2 sebelum luahkan parasaan anda.....

kecipok said...

kawan bugisnya jak kali yg jahat tu sappok.. tu pun mesti ada reason kenapa.. hutang dak dibayar ka apa ka.. dia curi cewek kawannya tu ka bikin bini.. dari pada di kasik doti, bagus tinggalkan jak.. sekadar pandangan.

Crafts Supplies said...

macam ada yang x kena ngan komen nie.....kenapa kena pulang sulawasi segala di komen???........bangsa KDM nie mmg asal di sabah ka???.....kalau x silap sya x berapa pandai nie,bangsa KDM sendiri bukan asalnya menetap di tanah sabah.tapi datang dari bahagian kalimantan...mungkin boleh balik sana kalo ada apa2 yang x puas hati.....lagi 1,sepanjang sya berkawan ngan pelbagai etnik dan bangsa,x pernah sesekali pn sya lihat ada antara kawan2 bugis yang berjumpa sesama meraka trus tinggalkan kawan dari bangsa yang lain.malah diajak sekali duduk bersama2....pendapat sya,pandang2 sebelum luahkan parasaan anda.....
_________________________________________________

ok la.. peace no war.. itu pngalaman aku ja.. ok? KDM bkn dtg dr kalimantan.. yg pntng bkn dr tanah Indonesia.. cb bc buku sejarah blk..

knp Bugis mahukan taraf bumiputera?

1. Skrg Bugis d Sabah byk yg jd kaya raya.. Jd, knp?
2. Skrg Bugis d Sabah byk menjawat jawatan d sektor awam. Ada jg yg mjwat jawatan tertinggi. Cth, member sy Ketua Penolong Pengarah LHDN Sdkn. Jd, knp?
3. Peratusan Bugis d Sabah yg memasuki Universiti skrg lbh tinggi. Jd, knp?
4. Adakah Bugis d Sabah tidak menghormati hak-hak Peribumi Sabah? Adakah Bugis d Sabah merasakan pntngnya status itu?

Hehe.. Jgn tsilap saudara. Saya tidak merasakan taraf tersebut membantu kaum peribumi Sabah yang lain mndapat hak istimewa.

Jika benar Peribumi Sabah mndapat hak istimewa, tidak ada KDM yg mundur, miskin dan tpinggir. Kita ambil cth d kampung halaman sy d Penangah. Kalu tidak tau, bleh Google.

Apa yg ada d Penangah? Kalu benar taraf tersebut mberikan hak istimewa, knp kwsn Kinabatangan, Kuamut, Tongod, Penangah, Karamuak mundur dan tpinggir dr arus pemodenan.

Soalnya skrg, bkn taraf bumiputera yg mnjadi tanda aras atau kayu ukur.

Bugis d Sabah lebih maju, bijak drpd kbanyakn kaum KDM. Jd, jgn slh aggp kata-kata sy. Bknny d buat2 tp ini adalah knyataan.

Sy hormat kerjasama Bugis d Sabah..

Assalamualaikum sahabat-sahabatku...

ijam said...

ok la.. peace no war.. itu pngalaman aku ja.. ok? KDM bkn dtg dr kalimantan.. yg pntng bkn dr tanah Indonesia.. cb bc buku sejarah blk..

knp Bugis mahukan taraf bumiputera?

1. Skrg Bugis d Sabah byk yg jd kaya raya.. Jd, knp?
2. Skrg Bugis d Sabah byk menjawat jawatan d sektor awam. Ada jg yg mjwat jawatan tertinggi. Cth, member sy Ketua Penolong Pengarah LHDN Sdkn. Jd, knp?
3. Peratusan Bugis d Sabah yg memasuki Universiti skrg lbh tinggi. Jd, knp?
4. Adakah Bugis d Sabah tidak menghormati hak-hak Peribumi Sabah? Adakah Bugis d Sabah merasakan pntngnya status itu?

Hehe.. Jgn tsilap saudara. Saya tidak merasakan taraf tersebut membantu kaum peribumi Sabah yang lain mndapat hak istimewa.

Jika benar Peribumi Sabah mndapat hak istimewa, tidak ada KDM yg mundur, miskin dan tpinggir. Kita ambil cth d kampung halaman sy d Penangah. Kalu tidak tau, bleh Google.

Apa yg ada d Penangah? Kalu benar taraf tersebut mberikan hak istimewa, knp kwsn Kinabatangan, Kuamut, Tongod, Penangah, Karamuak mundur dan tpinggir dr arus pemodenan.

Soalnya skrg, bkn taraf bumiputera yg mnjadi tanda aras atau kayu ukur.

Bugis d Sabah lebih maju, bijak drpd kbanyakn kaum KDM. Jd, jgn slh aggp kata-kata sy. Bknny d buat2 tp ini adalah knyataan.

Sy hormat kerjasama Bugis d Sabah..

Assalamualaikum sahabat-sahabatku...

------------------------------------------------

Wasalam wahai sahabat seagamaku..........

ini bukan war......so x perlu dengan peace no war........mungkin cuma pendapat masing2.tapi harapnya saudara lebih menjaga ayat2 saudara sebelum diluahkan.pada pendapat saya,komen saudara sebelum ini seperti terlalu menyalahkan suku bugis itu sendiri.contohnya "Kalu kta masih berbalah mengenainya dan tidak puas hati, bleh pulang ke Sulawesi. Tp, kami bangsa KDM mau pulang kemana kalu tidak puas hati? hehehe...".........

lagi 1,rasanya x perlu dikaji dari mana suku KDM nie seperti diluahkan saudara.x perlu semua itu.kerana apa pun kita tetap sama.datangnya dari tempat yang sama.keturunan yang sama.kita semua asalnya dari Nabi Adam.x perlu dipersoalkan asal kita ini.....

Anonymous said...

Salam......

Ini hanya pendapat.kenapa tidak kita(orang2 bugis di sabah)cuba menghantar memorendum kepada PM kita dan KM Sabah untuk mengiktiraf bugis disabah sebagai bumiputera??.....kita kumpul tandatangan,nama,copy mykad seramai mungkin bugis2 di seluruh sabah.mungkin dengan cara ini "suara" kita akan didengar dan dipertimbangkan...tidak mustahil suatu hari nanti bangsa bugis di sabah akan diiktiraf sebagai bumiputera sabah.kerana di semenanjung,bangsa bugis telah diiktiraf sebagai bumiputera.kita ada bukti sejarah bahawa bangsa bugis telah berada lama sebelum kemerdekaan sabah.sejarah tidak akan menipu....

Anonymous said...

Dah cukup baik dah bangsa bugis dapat duduk kat Sabah. Kena bersyukur daripada dihantar balik Indon.

Anonymous said...

Telah lama berada di Sabah, tidak lah semestinya terus diiktiraf jd Bumiputera Sabah. Di Semenanjung, Bugis memang rumpun Melayu.

Tapi di Sabah, setahu saya Melayu Asli cuma Melayu Brunei Bumiputera Sabah (Melayu Brunei). Sorry to say, Bukan (Melayu Bugis). Harus diingat Melayu dan Bumiputera dua istilah yang berbeza.

Kalau bugis nak sangat diiktiraf cuba try kat Australia pasti korang dapat diiktiraf di sana. sebab the Bugis are an Austronesian ethnic group. Good Luck..

Anonymous said...

Hakim Mahkamah Tinggi Tawau, Datuk Douglas, kata sesiapa yg mempertikai orang Bugis sbg Bumiputera dan penduduk asal di pantai timur Sabah, Datuk Douglas kata sila baca buku sejarah semula. Datuk Douglas ne org Kadazan KDM...katanya sebelum penjajah Belanda British dtg ke sabah, org Bugis sudah lama menetap di pantai Timur Sabah, org Kadazan hanya di utara sabah sahaja!..bukan kita yg kata, Datuk Douglas Hakim Mahkamah tawau yang kata....

Anonymous said...

menetap lama tak semestinya terus boleh jadi Bumiputera. Lain le kalau ade yang under table. no wonder, kenapa di Sabah berlambak IC projek, Birth certificate projek memboroikan perut2 org2 yang mengelarkan dirinya pribumi Sabah. Sabah Di bawa PTI. jangan marah ye it is true bah..

Anonymous said...

kita tak marah...yg salah salahlah, yg betul betullah kan, kalau org Philipino, org Indonesia, org Timot Timur, org China, org Taiwan, org Hong Kong dll yang baru2 saja 4 5 tahun sampai terus dpt IC memangla kita semua marah bah...aku rasa yg penulis ini maksudkan org yg dulu2, dari sudut Sejarah, sudah dibilang orang KDM Hakim Tawau sendiri bilang kamu org KDM bacalah buku sejarah yg di Arkib London, Arkib Belanda, kamu chek siapa penduduk asal di Pantai Timur? org kadazan kah org Bugis? kita bercakap pasal fakta nah mari kita berfakta bah...

Sirri said...

salam semua,
Saya orang bugis dan ada pendapat yang mungkin berlainan sedikit daripada yang lain. Saya bangga sebagai seorang bugis, kalau nak ikut dari segi kuasa penjajahan, perang, ekonomi, daya maju, sikap positif dikalangan suku-suku Melayu maka sudah tentu Bugis akan tampil kedepan mendahului. Memperjuangkan bugis menjadi bumiputera sabah adalah satu penghinaan kepada rasa jati diri bugis. Bugis adalah satu bangsa Melayu yang bertamadun tingii sejak ribuan tahun dahulu. Menjarah tanah nusantara sejak dahulu. Bugis adalah bugis...ataupun melayu bugis dan bukan bumiputera sabah. Saya tidak akan meletakkan bangsa saya sama dengan bumiputera lain di sabah. Lagi satu, tanpa status bumiputera bugis akan menjadi semakin maju kerana satu sifat bugis adalah pantang dicabar atau diperlekeh. Lihat saja perkembangan perniagaan dan pendidikan bugis. Kita tidakpun mundur hanya dengan status tapi kita akan maju dengan sifat semulajadi bugis yang rajin dan berstrategi. Cina contohnya tidak diiktiraf sebagai bumiputra samada di sabah atau Malaysia, adakah cina mundur?.

Anonymous said...

kita tak marah...yg salah salahlah, yg betul betullah kan, kalau org Philipino, org Indonesia, org Timot Timur, org China, org Taiwan, org Hong Kong dll yang baru2 saja 4 5 tahun sampai terus dpt IC memangla kita semua marah bah...aku rasa yg penulis ini maksudkan org yg dulu2, dari sudut Sejarah, sudah dibilang orang KDM Hakim Tawau sendiri bilang kamu org KDM bacalah buku sejarah yg di Arkib London, Arkib Belanda, kamu chek siapa penduduk asal di Pantai Timur? org kadazan kah org Bugis? kita bercakap pasal fakta nah mari kita berfakta bah...
________________________________________________

nah..itu la sebap kenapa kdm kana cakap bumiputera, sebap kdm hanya ada di sabah .. xda di indonesia, pelipin, apa lagi london.. sbp kenapa bugis susa dapat pengiktirafan bumiputera di sabah adalah sebap suku kaum bugis memang berasal dari indonesia.. banyak bah kawan2 bugis sy kerja tinggi2 dari kami yg kdm.. suku kaum bugis patut bersyukur suda habis ada can kerja tinggi2 di sabah..bukan mau mempersoalkan kelayakan bumiputera dya.. even cina yg suda berpulutahun di smenanjung atau seluruh malaysia ni, masi tida kana iktiraf sebagai bumiputera.. kaya2 lagi tuh.. bukan sebap xda kena iktiraf bha bugis ni sbnarnya yg mnyebabkan diurang mundur .. bersyukurlah dapat pengiktirafan sebagai warganegara juga (dapat ic) daripada tiada..

p/s.. ada kawan sy bugis, bapa dya pakai ic merah..skg kerja sama2 sy suda .. nah jan persoalkan itu ke ' bumiputera'an lagi la ..masing2 berusaha kio..

Anonymous said...

ada bugis yan tikang belakan. hati2

Anonymous said...

betul tu pok. siap pakai pisau ayam lagi. tikang blakang.

Anonymous said...

Kalau pendatang tu pendatang la ba juga... korang yang buta sejarah ni cuba check senarai bumiputra utk borneo ndada tulis pun bugis... bangsa lanun manada layak jadi bumi... p mati la kamu sial punya pandatang...

Anonymous said...

bugis x boleh jadi bumiputra sabah..

Anonymous said...

Oii..syaitan,amput mamak kau laa...jahanamm!!..

Anonymous said...

Amputt mamak ko laa..jahanam anak harammm!!!

Anonymous said...

Profesor Tan Sri Khoo Kay Kim, seorg Sarjana sejarah bertaraf dunia menyatakan dalam kajiannya, (Berita Harian, 15/7/2012) bahawa tuduhan Bangsa Bugis sebagai Lanun adalah Ciptaan Barat sahaja, ciptaan para penjajah Barat....

Hakim Mahkamah Tinggi Tawau, seorang KDM berkata kamu jangan tudduh orang Bugis sebagai pendatang kalau kamu tidak tahu sejarah. Katanya, sebelum orang KDM ada di pantai Timur Sabah, orang Bugis sudah menjadi pemerintah di situ...Itu intelektual Sabah yang cakap tu...bangsa KDM pulak jon...

Anonymous said...

jgn dipersoalkn lg...klu suda boleh menetap dpt ic dan boleh bekerja d sabah, menjawat jawatan tinggi berkongsi rezeki yg ada d sbh pun bersyukurla bah...
walau apa pun kmu msh rakyat indonesia...ndak bolehla bah ada dua kewarganegaraan bknnya kmu atlit pun...hihi

Anonymous said...

sekarang ni melayu keturunan siam pun dapat status bumiputra-- berita hari rabu @ khamis.. napa bugis sabah ndak tapi semenajung ya

Anonymous said...

senang saja bah itu.. kamu cek dia punya injecton di bahu.. kalau panjang maka itu lahir indon walaupun ada IC.. itu bukan warganegara.. samsul alang dan Dr patawari tu lahir indon lah.. mana bui jadi bumiputra... jadi bumiputar buli lah..

Anonymous said...

yang dapat AISI proyek acamana mau iktiraf bumiputra.. gila kah.. kalau yang dah 3 keturunan mungkin masuk akal lah.. kalau yang masuk Tawau melalui nunukan dan ada rekod di imigresen sana.. macama mana mau iktiraf..

Anonymous said...

ya setuju kalau yg sudah 2 3 keturunsn tu betullah, kalau yg baru sampai dpt ic tu la yg tak betulll tapi adakah begitu senang, sy tak percayalah ada begitu kecuali ic palsu..

Anonymous said...

bugis ndak ble sbb PTI. bugis kuat mengampu dan membodek samalah dgn rasuah.

Anonymous said...

bahaya klu bugis jd bumiputra nnt satu suluwesi jadi bumiputra malaysia. RASUH pya org

Anonymous said...

sabah akan bankrupt!!!

Anonymous said...

Penting sangat ka status bumiputra tu..klu di semenanjung bugis jadi bumiputra sebab dorang sdh beratus tahun di sana...tapi klu bru 20 30 thn ja sudah mo minta status bumiputra apa barang...cina yg lebih lama dari bugis pun ndak brabis tuntut jd bumiputra...syukur la dengan apa yg kmu dapat di sabah ni..tp klu bugis yg sdh beratus tahun di sabah ni ndak apa la jd bumiputra..ni yg bikin panas ni bru ja dpt ic trus mo brabis tuntut bumiputra..klu kmi p indon lps tu mo minta status bumiputra di sana kmu rasa dapat kah...kompom tidak la...jd skrg keja ja rajin2 sampai kaya...ndak da jg yg marah klu kmu jadi jutawan di sabah ni...

Anonymous said...

Hakim Mahkamah Tinggi Tawau, seorang KDM berkata kamu jangan tudduh orang Bugis sebagai pendatang kalau kamu tidak tahu sejarah. Katanya, sebelum orang KDM ada di pantai Timur Sabah, orang Bugis sudah menjadi pemerintah di situ...Itu intelektual Sabah yang cakap tu...bangsa KDM pulak jon...

rumandawi bobohizan said...

hairan oooo...orang bugis mengaku sudah ada di borneo sebelum british, jadi kamulah duluan sampai sini kan?? jadi kenapa kamu tidak kena iktiraf oleh kerajaan??jadi sekarang orang bugis mau cakap kerajaan malaysia bodohlah sebab tau kamu duluan sampai sabah,tapi masih tidak iktiraf kamu?? kamu dimana masa cobbold mission punya meeting??kamu duluan sampai mesti kamu yg ketua bah kan.,takan pegang bendera saja di belakang pentas.fikir bah kamu2 orang bugis yang DATANG DR INDONESIA NI... tidak diiktiraf jadi bumiputra,kamu masih boleh bersyukur kerana kamu warganegara sabah (ada ic),DAN masih boleh balik indonesia kalau kamu mau ..sebab kamu masih ada saudara di sana..(sabah pun boleh hentam masuk,balik indonesia pun kamu masih boleh hidup),tapi kami KADAZAN-DUSUN MURUT,mau p mana..??? SEBAB inilah tanah kami..we have no place to go..atukoi...kamu tingu orang CINA bah, diorang pun bukan bumiputra,tapi tidak pun kecoh macam kamu..relax saja..malah lebih maju dari semua bangsa tingu saja empayar perniagaan diorang..memang kamu fikir "bukan susah mau kasi iktiraf kamu bumiputra"cop sain saja bah kan..tapi dari sudut kami.."selepas kami iktiraf kamu,akan menyusul memorandum dari orang pilipin,thailand,pakistan,india,cina,..last2 apa jadi? kita bertukar negaralah..bagus pun kamu punya tempat tu..senarai destinasi honeymoon saya lg..tapi hairan kenapa kamu ber-iya iya betul mau berhimpit-himpit di sabah yg kecil dari indonesia...

rumandawi bobohizan said...

kamu jangan silap, undang2 di semenanjung dengan sabah tidak sama..kami ada 20 perkara perjanjian antara sabah dengan semenjung..salah satunya..

Perkara 1: Agama

Walaupun tiada bantahan terhadap agama Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia akan tetapi agama rasmi sepatutnya tidak akan diadakan di Borneo Utara, dan segala perundangan mengenai agama Islam yang terkandung di dalam Perlembagaan Malaya tidak harus digunakan di Borneo Utara.

Perkara 16: Perlindungan kepada Perlembagaan

Tidak ada sebarang pindaan, perubahan atau pembatalan dapat dilakukan oleh Kerajaan Pusat kepada perlindungan-perlindungan yang diberikan khas kepada Borneo Utara tanpa persetujuan kerajaan Borneo Utara. Kuasa ini adalah hak mutlak penduduk negeri ini.


Perkara 12: Kedudukan khas bangsa asli/bumiputera Borneo Utara

Pada prinsipnya bangsa asli Borneo Utara seharusnya menikmati hak keistimewaan seperti yang diberikan kepada bangsa Melayu di Malaya, tetapi formula yang dipraktikkan di Malaya tidak semestinya digunapakai oleh Borneo Utara.

Perkara 14: Jangkamasa Peralihan

Sepatutnya tujuh tahun dan dalam masa ini kuasa perundangan mesti diberikan kepada Kerajaan Borneo Utara mengikut perlembagaan dan (tidak dipengaruhi oleh kerajaan persekutuan.)-semenanjung

Perkara 20: Tanah, hutan, kerajaan tempatan dan lain-lain
Perkara dalam Perlembagaan Persekutuan mengenai kuasa Majlis Tanah Persekutuan tidak harus melibatkan Borneo Utara. Seperti itu juga, Majlis Kebangsaan Kerajaan Tempatan tidak harus melibatkan Borneo Utara..

lain kali kenali sabah dulu..

Anonymous said...

bukan kitaorang cakap bah org kamu jua yang bilang tu...ko tanyalah dia, skulnya kan tinggi dari kita...Anonymous said...

Hakim Mahkamah Tinggi Tawau, seorang KDM berkata kamu jangan tudduh orang Bugis sebagai pendatang kalau kamu tidak tahu sejarah. Katanya, sebelum orang KDM ada di pantai Timur Sabah, orang Bugis sudah menjadi pemerintah di situ...Itu intelektual Sabah yang cakap tu...bangsa KDM pulak jon...

nenekmoyang borneo said...

check rekod samsul alang yang ditahan ISA Soal I/C PALSU..Osman jamal bukan kelahiran sabah...mentua saya bekas guru beliau ..dan kebanyakkkan bugis lama menaja suku sakat mereka dari indon...untuk jadi warga sabah..melalui jalan songsang tapi dipermudahkan oleh agenda kerajaan pusat ...diantara terlibat allahyarham tan sri megat junid..kenapa perlu tuntutan yang lebih senangkan asal dan tempat mereka dari kepulauan celebes...kalau rumpun borneo boleh lagi diterima pakai...patutlah bangsa ini digayang dayak tidung..masuk masuk saja tarakan nunukan terus mengaku itu tempat tanah jajahan mereka..dan dayak tidung tiada tanah air...jangan fikir hebat sangat...kalau bukan bapa ayam,kaki rasuah,perompak ,kakipengampu,kaki menghalakan yang haram...kamu fikir kamu cepat naik dan kayakah..bugis lama yang hanya ada berapa 800 lebih waktu north borneo pada 1921...tidak pun sibuk sibuk tentang taraf ni...yang keturunan pendatang setelah merdeka ni pula terlebih lebih...tidak sedar diri...kalau nak sangat jadi malayu pergilah ke malaya..belanda mengiktiraf mereka tu sebab tali barut mereka untuk menghancurkan kesultanan dan kerajaan malayu lama...

Anonymous said...

Ada apa pd bangsa/suku kaum...yg penting berusaha utk maju...ingat tidak kira bumiputra @ tidak bugis itu adalah islam....dan islam adalah bersaudara. Selagi kita islam selagi itulah kita brsaudara...bknkah soalan ini akn ditanya dlm kubur siapa saudaramu...org muslimin adalah saudaraku tidak kira dia bugis/bajau/suluk/iban/cina/india dll termasuk KDM sekalipun. Semua adalah bersaudara....tiada apa istimewa sgt pun status bumiputra ni...kita jd malas dan byk harap subsidi sj bah...dr lahir smp mati mau subsidi. Kita org bugis mesti kompetetif...ada merit dan ada maruah...so x perlulah status ni kerana islam is the way of life....selagi bgsa dan kaum kita jadikan wadah perjuangan...selagi itu ada masalah tp jika islam kita perjuangkan...kita akn bersatu menuju yg SATU....berlandaskan Al Quran dan Sunnah....

Sekadar pandangan...

Anonymous said...

Jangan mimpi la Bugis mau jadi Bumiputra di Sabah. Langkah mayat kami pribumi Sabah/Borneo dulu..Suku pribumi asli Sabah spt Dusun/Kadazan, Orang Sungai, Murut dan Rungus mari bersatu hati kita nyah dan halau Bugis keparat ni keluar dari Sabah..Bugis memang bangsa keparat, di bagi betis mahu peha..Damn Bugis

Anonymous said...

waina jangan gitu bah jon, biniku org Bugis bah, ok bah..bukan bugis sembarangan bah, aku org dusun ok seja bah

kalabatu said...

Peribumi di sabah ni tlampau baik hati bah..tu la bugis mo injak tu..kamu tengok di kalimantan tu,tidung dan dayak ganas2 semua bila tanah air dorang cuba dii injak2...salute la sama dorang..cukup2 la orang bugis ndak payah la kamu minta lebih2..klu kamu pun mo jadi bumiputra jadi orang cina dan india macamana...klu kamu berdegil juga,bah pindah la kamu pigi semenanjung sana ada raja keturunan bugis di sabah mana ada...

Anonymous said...

Kamu ni bah kana tanyak sama ini Hakim bah, skul dia tinggi bah tu, skul kamu tinggi kah...

Anonymous said...

bukan kitaorang cakap bah org kamu jua yang bilang tu...ko tanyalah dia, skulnya kan tinggi dari kita...Anonymous said...

Hakim Mahkamah Tinggi Tawau, seorang KDM berkata kamu jangan tudduh orang Bugis sebagai pendatang kalau kamu tidak tahu sejarah. Katanya, sebelum orang KDM ada di pantai Timur Sabah, orang Bugis sudah menjadi pemerintah di situ...Itu intelektual Sabah yang cakap tu...bangsa KDM pulak jon...

Anonymous said...

The true facts is Bugis is not a Bumiputra in SABAH they are migrant from Indonesia but we accept them as one of our friend in this nation. No WAR!!! PEACE

Anonymous said...

bugis sabah sbg bumiputera? kamu gila! jgn tak tahu bumiputera bkn islam sabah tahu ada pakatan antara bugis dan filifin mahu hapuskan hak bumiputera bkn islam sabah! hey azhari anak lelaki kamundri ejen indon...ko p ke facebook 1 suara sabah...

Anonymous said...

wahai warga bumiputra sabah..berhati2 dgn pencerian tapak tnah utk penempatan perkmpungan kaum bugis di sbh..osm@n j@m@l(kamu knl ka siapa itu osman jamal???)dia adalah pengasas mereka(pengarah jab.tanah negri sbah)...osm@n j@m@l ibarat messi,bisa menjaring d mna2..berlari kencang sprti ronaldo...pergerakan beliau perlu d sekat...ayuh! benteng2 bumiputra sabah..bangkitlah!!!!selamatkan gawang tanah pusaka kita daripada di tawan oleh org2 osman jamal....klu osman jailani x apa,cuma pemuzik... wahai pemimpin2 bumiputera rakyat sabah, berjuangla demi bangsa bumiputra kita, kami rakyat biasa akan bersatu dan tetap berjuang di belakang pemimpin yg akn memperjuangkan warisan bumiputera sabah sehingga ke tetisan darah yg terakhir..ba bila lagi..ini kali lah!!!!!

Anonymous said...

sy kenal sapa OSMAN JAMAL...beliau adalah org bawahan datuk sy....sewaktu masa dlu dia tiada apa2...ketika itu 1 org pn ndak sedar bahawa bugis cuba memijak kepaLA BUMIPUTERA....tp sesudah zaman datu k sy....ramai org tua temasuk y bumiputera d tawau dan mgkn d seluruh sabaha perasan tntg bugis ini....bila diurank ckp diurank sudah lama c nie..ndak diurank x suka bangsa bajau...tp harus d ingat bajau suda 9 generasi bkn mcm diurank....bangsa bugis ni mmg keturunan berani tp jika mereka ramai...kalo mo ckp pasal ini....bawalah pemimpin kamu jmp pemimpin org suluk...kita bincang elok2...brapa lama suda kmu tinggal d tawau jika d banding kn org suluk d twu....peace no war dri kg tinagat

Anonymous said...

JIKA BETUL2X LA BUGIS SUDAH LAMA...NAPA MAT SALLEH SAJA Y BEKETURUNAN SULUK Y BEJUANG PASAL SABAH....1 benda y kmu x paham...suluk iktiraf dusun/kadazan,murut,sungai,idaan dll...krn kmi hormat antara 1 sama lain...tidak mcm bangsa kmu...bila kmu sudah berkepentingan saja d sabah ini...kmu cuba pijak kepala kmi....

Anonymous said...

Sdra/sdri.
Maklumat penulis kurang lengkap dan tepat. hanya bersandarkan beberapa sumber yg kesahihan sumbernya mungkin tidak tepat serta emosi di atas keinginan mendapat status bumiputra. Mungkin ada kumpulan bugis yg awal sampai di tawau, namun bukan mereka yg menerokainya. Tawau sudah diduki oleh suku tidung (kumpulan murut /dayak) yg memeluk islam. kalimantan timur hinggg ke l datu adalah dibawah pemerintahan raja tidung. sebab itu di indon di panggil tanah tidung. Org bugis yg awal ini kebayakkanya berkhawin dgn gadis tempatan tidung. contoh, isteri arwah kerahu adalah keturunan tidung. t
Tawau di buka oleh 7 beradik yg juga asanya dari sembakung. Perkampugan awal mereka di tawau lama. berpindah ke sg. apas dan kalumpang. Keterunannya membuka batu tinagat. membelua. sg. gading, indrasabak (org tidung memanggilnya balug-BUKAN BALUNG). merotai. umas umas, kalabakan. sg.imam.
(nama2ini ada ertinya dlm bahasa tidung)
Rujuk rekod pemilikan tanah yg terawal bandar tawau. pemiliknya kbykn awalan namanya Jang___·. Jang dlm dlm bhasa tidung bermaksud pacik (budaya ganti nama tidung). Saya (generasi ke 8)sendiri ada sedikit darah bugis boni (daing mapata-saya pun tdk tahun maknanya) kerana mereka yg teawal dri sulawesi berkhawin dgn suku tidung. Kalau mau lihat kubur lama sila ke kg. sg.apas.cuma suku tidung ni low profile or terlalu bertolak ansur.

Untuk mohon status bumiputra rujuk enakmen negeri la bro. org cina, india, bugis di sabah bukan asal borneo. so????.apa lgi yg blm jelas. jgn samakan sjung dgn sabah. sabah bersama malaya mbtk Malaysia di atas beberapa persafaman. Tambahan pula org bugis sgt kompotetif seperti bangsa cina. tiada masalah jdi senang or kaya raya di sabah (semua berani dibuat ASAL JADI DUIT- istilah rakan2 bugis).


OUN TAKA CUCU CICIT MENTERI EMAS (MENTALIEMAS).Anonymous said...

bajau di semporna bukan kah asal dari philipin,knp pla ble jd bumiputra,murud di pensalong ramai klurga asal di indon tp mereka bumiputra,knp bugis xble di trima sbgai bumiputra?!!ada kah sebab bangsa lain cemburu dgn kmajuan bangsa bugis..kt bertelagah sesama islam kaum lain ambil ksmptan...sedarr la umat muhammad

Anonymous said...

hai^_^

"orang BUGIS ingin pengiktirafan BUMIPUTERA SABAH"...

suatu huraian yang menarik dari penulis dan satu persoalan yang baik... cuma masalah nya, status BUMIPUTERA SABAH biasanya akan diberi kepada penduduk asal SABAH dan bukannya kepada yang DATANG KE SABAH. Tetapi ORANG BUGIS yang datang masuk ke sabah sebelum pembentukan malaysia, status mereka ialah WARGANEGARA MALAYSIA. berkenaan tentang keinginan untuk diiktiraf sebagai MELAYU pula, banyak yang perlu diketahui dahulu sebelum boleh membuat keputusan... bagi sa mungkin kamu "boleh diiktiraf MELAYU" kerana kesamaan dari segi adat budaya. NAMUN, konsep MELAYU di malaysia ini, khas nya di kawasan MALAYA(semenanjung Malaysia)ialah MELAYU & PENTADBIRAN BERASASKAN KESULTANAN. perlu juga kita bersama ambil perhatian, bahawa sekiranya ada kelonggaran dalam pemberian status Melayu ini, maka suatu hari nanti kebanyakan PENDUDUK INDONESIA juga akan dikira sebagai MELAYU(MELAYU itu memiliki hak-hak yang istimewa dalam perlembagaan Malaysia) dan kita pastinya mesti mempertimbangkan "permintaan" yang sebegini dengan serius. berikut sa sertakan untuk kita SENARAI ETNIK SABAH;

1. abai(sukau)

2. alumbis(tenom,mandalom,ulikon)

3. baukan(kinabatangan atas)

4. bisaya (klias, beaufort)

5. bonggi ( pulau banggi)

6. bundu(kiulu)

7. dumpas(beluran)

8. dusun(keningau, kota belud, tuaran)

9. gana ( keningau)

10. garo (tandek)

11. gonsomon(kudat)

12. idahan(sukau,sepagaya,lahad datu)

13. kadazan( papar,penampang)

14. kalabakan(tawau)

15. kavananan(paitan,labuk)

16. kedayan(sipitang)

17. kimaragang(kota marudu)

18. kolobuan(kaingaran atas, kinabatangan atas)

19. kolod (long miau, merapok)

20. okolor (mailo, pamuluan, tenom)

21. kwijau (bingkor)

22. lingkabau (labuk,sugut)

23. liwan (ranau)

24. lobu (pinangoh, tongod)

25. lotud (tuaran,tamparuli)

26. luba (marak parak)

27. lundayo (sindumin,sipitang)

28. makiang (kinabatangan,tongod)

29. malapi (papar atas)

30. begahak (segama atas,tungku)

31. minokok (sugut atas)

32. murut (pensiangan,tenom)

33. ngabai (bingkor,keningau)

34. nulu (barambangan,kudat)

35. paitan (labuk sugut)

36. paluan (nabawan)

37. pingas (kinabatangan atas)

38. rumanau (labuk sugut)

39. rungus (matunggung, kudat,pitas)

40. sagamo (beluran)

41. selungkai (pensingan, sibua)

42. sembakung (melalia)

43. serudung (serudang)

44. sinambu (sapulut,pensiangan)

45. sinandapak (matunggung,kudat)

46. sinorupu (kinabatangan atas)

47. sonsogon (tandek,pitas)

48. sukang (kinabatangan atas)

49. subpan (segama)

50. sundayo (paitan,labuk,sugut)

51. sungai (kinabatangan)

52. tagahas (tambunan)

53. tagalong (kinabatangan)

54. tagol (sapulut,pensiangan)

55. talantang (paitan,labuk,sugut)

56. tanggara (penampang, papar)

57. tatana (kuala penyu)

58. tidung (tawau)

59. timugon (tenom)

60. tinagas (kota marudu)

61. tindal (kota belud)

62. tobilung (kota belud, matunggung, kota marudu)

63. tolinting (telupid,tambunan)

64. tombonuo (tandek,pitas)

65. tuwahon (tambunan,penampang)

66. tutung (sindumin, negara brunei)


Anonymous said...

hai^_^

kesimpulan yang kita bersama boleh fahami ialah;

STATUS ORANG BUGIS

1. WARGANEGARA MALAYSIA(yang sudah ada sebelum pembentukan malaysia 1963)
2. BUKAN BUMIPUTERA
3. BUKAN MELAYU

^_^kalau apa yang sa tulis salah, maafkan sa.. sa tidak lah penuh dengan pengetahuan.. cuma sedikit yang sa tahu, sa gunakan sebaiknya untuk pengetahuan kita bersama...

p/s.. ada yang sa baca dalam banyak2 komen sebelum ni, yang paling menarik ialah "...kalau x silap sya x berapa pandai nie,bangsa KDM sendiri bukan asalnya menetap di tanah sabah.tapi datang dari bahagian kalimantan...mungkin boleh balik sana kalo ada apa2 yang x puas hati..." ini suatu penemuan yang menarik bagi sa & amat mengejutkan... pujian syabas dan tahniah kepada para pengkaji berkenaan sa ucapkan^_^ tetapi berbeza dengan kefahaman sa bahawa sa berasal dari NUNUK RAGANG, suatu mitos yang memberi petunjuk bahawa konsep kelahiran atau kemunculan KADAZANDUSUN itu benar-benar dari SABAH. setiap etnik pasti ada mitosnya yang tersendiri berkenaan asal-usul mereka walaupun kadang-kala pelik, namun itulah tradisi dan pegangan kuat sejak dari dulu-kala.. bila ditanya "kamu datang dari mana?" orang ZULU ada cerita dan mitos nya sendiri, RED INDIAN, ABORRIGIN di australia &... sebagai perlambangan "KAMI ASAL DARI TANAH INI"

Anonymous said...

hai^_^

dalam senarai tu patut ada BAJAU... nahh quote

"Penduduk PERIBUMI ASLI SABAH (Borneo Utara) menurut klasifikasi awal yang diberikan oleh SYARIKAT BERPIAGAM BONEO UTARA terdiri daripada kaum Dusun, Murut, Bisaya, Orang Sungai, Kwijau, Kedayaan, Idahan, Bajau, Brunei, Dayak, Suluk, dan lain-lain. Dusun dan Murut merupakan dua kumpulan kaum yang terbesar bilangannya. Mereka mewaikili lebih kurang 50 peratus daripada jumlah penduduk Sabah dalam kurun masehi ke-19. Pada keseluruhannya penduduk peribumi merangkumi lebih kurang 80 peratus daripada penduduk Borneo Utara ketika itu. Namun peratusan ini mula MEROSOT sekitar akhir kurun masehi ke-19, khususnya setelah kemasukan kaum PENDATANG seperti Cina sejak tahun 1887. Pihak penjajah terus menerus mengambil pekerja-pekerja upahan dari luar mengakibatkan berlakunya kemasukan BERAMAI-RAMAI tanpa sekatan kemudian, terutamanya daripada KALIMANTAN FILIPINA."

Anonymous said...

jangan samakan bajau ngan bugis, bajau adalah pelaut yg sentiasa belayar dr laut sulu hingga laut celebes sbb itulah bajau di iktiraf sbg bumiputera sabah...tapi bugis ada tanah keramat d celebes so kamu sedarlah dctulah kamu jadi bumiputera sulawesi selatan tapi jg pula p sulawesi utara kamu dianggap sebagai pendatang d indonesia sendiri...bsyukur jd warganegara malaysia di sabah walaupun majoriti dpt ic projek.....seingat aku dlm tahun 80an di sandakan kurang orang bugis...tapi sekarang sendiri taulah x pyh cakap

Anonymous said...

jangan samakan bajau ngan bugis, bajau adalah pelaut yg sentiasa belayar dr laut sulu hingga laut celebes sbb itulah bajau di iktiraf sbg bumiputera sabah...tapi bugis ada tanah keramat d celebes so kamu sedarlah dctulah kamu jadi bumiputera sulawesi selatan tapi jg pula p sulawesi utara kamu dianggap sebagai pendatang d indonesia sendiri...bsyukur jd warganegara malaysia di sabah walaupun majoriti dpt ic projek.....seingat aku dlm tahun 80an di sandakan kurang orang bugis...tapi sekarang sendiri taulah x pyh cakap

Anonymous said...

utk pengetahuan orang bugis....bajau adalah penduduk kepulauan di laut sulu hingga ke laut utara sulawesi dan pesisir pantai borneo sebelum kewujudan kesultanan sulu lagi. berbanding orang bugis, mereka cuba wujud d makassar celebes sebelum kedatangan belanda.sejarah telah membuktikan bahawa orang bugis tidak setia pada kerajaan mereka dan sanggup bekerjasama ngan belanda utk menjatuhkan kerajaan mereka..oleh itu saya bertanya pada kamu..sejak bila orang bugis dtg ke borneo dan dmana petempatan awal kamu? oleh itu sbelum kamu mpertikaikan bajau...bacalah sejarah laut sulu jgn asyik baca sejarah indonesia(sbb itulah penduduk kalimantan x mau terima kamu kerana tikam dr belakang) sekian

Anonymous said...

utk pengetahuan orang bugis....bajau adalah penduduk kepulauan di laut sulu hingga ke laut utara sulawesi dan pesisir pantai borneo sebelum kewujudan kesultanan sulu lagi. berbanding orang bugis, mereka cuba wujud d makassar celebes sebelum kedatangan belanda.sejarah telah membuktikan bahawa orang bugis tidak setia pada kerajaan mereka dan sanggup bekerjasama ngan belanda utk menjatuhkan kerajaan mereka..oleh itu saya bertanya pada kamu..sejak bila orang bugis dtg ke borneo dan dmana petempatan awal kamu? oleh itu sbelum kamu mpertikaikan bajau...bacalah sejarah laut sulu jgn asyik baca sejarah indonesia(sbb itulah penduduk kalimantan x mau terima kamu kerana tikam dr belakang) sekian

Anonymous said...

apabila kita menjadi warganegara hak kita sama di mana mana. masalah ini wujud kerana adanya ketidak telusan dalam pemerosesan dalam pemberian hak warganegara. sekiranya kerajaan berjaya menyelesaikan masalah ini Insyallah semua akan selesai. Saya seperti orang bugis oleh kerana tidak dapat memiliki tanah nc. tapi saya dapat masuk universiti, biasiswa, amanah saham bumiputera,kerja kerajaan dan segala galannya dapat. pelikkan! hakikatnya kita juga bumiputera yang enggan diiktiraf dalam bab bab tertentu saja. yag pennting kita macam bumiputera yang lain berusaha untuk maju di negara tercinta ini. 1 Malaysia.

Anonymous said...

Pengalaman saya selama bergaul degnan bugis ini lebih banyak negatif daripada positif. Mereka ini kuat menipu, panas baran, kuat mengancam, kuat menghina dan lain2 lagi. selain itu tidak menghormati orang dan suka merampas apa yg kita miliki (termasuk tunang dan isteri kita) itu belum masuk lagi rampas tanah, rumah, lot gerai, kedai dan mcm macm lagi. itu pun belum bumiptera lagi, apa tah lagi kalau sdh bumiputera. maka oleh itu, saya tidak menyokong bugis ini diikhtiraf sbg bumiputera. kalau yg bugis sdh lama tinggal( beratus2 tahun tu mgkin boleh pertimbngkan lagi) tapi mcm mana kita mau tahu mana satu bugis yg sdh lama dan yg masih baru? maka oleh tu orag bugis sekalian harap anda bersyukur sdh jadi warganegara malaysia. di semenanjung malaysia tu tiada istilah bumiputera, hanya di sabah saja. di smenanjung hanya ada 3 saja Melayu, cina dan India. di sabah unik sikit. begitu jg sarawak ada bumiputera. jadi jgn samakan sabah dgn semenanjung.

anaTawau.. said...

Status bumiputra ni bukannya untuk d pohon dlm borang.....kita sama saja...d bumi sabah ni...macamana bugis mo jadi bumiputra sabah kalau kampungnya d indon.cuba tnya kamu pnya yb d mana kampungnya....terima jak la kenyataan.bersyukur la jd warganegara malaysia...

Anonymous said...

Assalamualaikum...Syabaslah semua yang ada di sini...pandai berkata-kata...tunggulah nanti bila islam kembali bangkit...tiada lagi siapa yg istimewa di dunia ini...semuanaya hanya di kenali islam @ non-muslim...apa ada dengan bangsa...di kubur nanti,malaikat tidak tanya bah...kau dari keturunan mana,bangsa mana..tapi amalan kita...sedarlah umat Muhammad...tunggulah...ndak lama bah itu...start tahun depan akan kamu lihat keadaan dunia ni mcm mana....janganlah leka di momokkan dengan hal2 seperti ini...janji kita samua satu rumpun....rumpun nusantara...akhir zaman ni...yg paling penting adalah sekuat mana kalian berpegang dengan agama kamu...Wallahua'lam...

ceritaharisparagliding said...

kalau saya begini.. bumiputera,cina,dan bugis.cina pun pendatang sama macam bugis.bumiputera tu semua bangsa asal sabah la.kasi ikut la satu kali yang bangsa dari kalimantan.jadi jelas sudah. kau apa? saya bumiputera.jadi yang kita faham (mungkin kdm,sungai,bajau,suluk,brunai,bisaya),kau apa? cina. saya cina O..ah ko tidak cakap pun saya tau ma.tengok mata pun tau. kau apa? saya bugis puang. Oh kau ni warganegara malaysia atau indonesia? :malaysia. o mesti ada kad pengenalan dan di iktiraf oleh JPN. kau apa ? bugis tuang. pake Passpor.:mesti kamu ni pekerja izin @ pendatang tanpa izin. ...kalau ini pun orang sabah tidak mau terima. mohon pada tuhan kasi balik ni dunia pigi zaman nabi adam.baru lah manusia sedar yang mereka berasal dari tanah arab.lepastu membiak ,merayap,mengembang sampai ke benua asia.ada yang melalui jalan darat jadi lah Cina,jepun, yang melalui jalan laut jadilah bugis, jawa. ada Kdm mempercayai mereka berasal dari tanah besar Cina.itulah sebabnya kenapa mereka tidak marah-marah sama cina.tapi kalau sama bugis,nah.begini saja la. semua bangsa buka la mata. siapa rajibn berusaha dia akan berjaya. kau kdm ka.senang sikit geng banyak link.kau bugis,susah sikit la, urusan-urusan dokumentasi memang kena diskriminasi.jadi berusaha ja la apa yang patut.jadi apa lagi? disekat macam mana pun kalau individu tu berusaha tetap berjaya. cuba tanya taukeh-taukeh siapa pekerja paling kompotetif di ladang?kayu balak?pemandu?... saya rasa.kalau bugis mogok satu hari untuk tidak buat kerja.mungkin ada tokeh transport yang lingkup.

ceritaharisparagliding said...

kalau tulisan saya keterlaluan anggap hiburan jak la.

Unknown said...

ahahahhah.... mcm2 jugak arrr.. pandangan n fakta2 ni.....bugis ni lanun la.. penipu la... perasuah la... tapi rajin berusaha .... yg buat saya negok org bugis berjaya.. sbb 1 jak....suka bayar hutang..... tak sama ngan tempatan ..suka hutang tapi tak maau bayar

Unknown said...

ahahahhah.... mcm2 jugak arrr.. pandangan n fakta2 ni.....bugis ni lanun la.. penipu la... perasuah la... tapi rajin berusaha .... yg buat saya negok org bugis berjaya.. sbb 1 jak....suka bayar hutang..... tak sama ngan tempatan ..suka hutang tapi tak maau bayar

Anonymous said...

tontolou nu:)

Anonymous said...

Jai Nal ko ni tali barut along ni kan?:) ckp pasal hutang ja ko tau..hehehe.. sejarah bha..

Anonymous said...

Jai Nal buli ka aq tambah lgi psl bugis selain penipu,lanun,perasuah,suka guna-guna(bomoh).. Btl ka Jai Nal? sbb tu bugis kya2 pas2 bila suda kya cri bini ramai2 pki pugai..Yeah!! d c2 la kta..hakhakhak.. kalo hensem tda apa.. ini muka mcm ikan pirahna ganaz.. hisap batu lgi.

Anonymous said...

Bugis bt malu org sabah ja. Kalo la aku jdi bangsa bugis mngkin bgs lgi bunuh diri ja sbb bugis la bikin sabah jdi rosak. Ckp tinggi2 blajar konon tp bt jahat dorg la no satu kalo d sabah sbb tu KM tda beri pengiktirafan sbg bumiputera.. Pelacur pun dorg la Raja, dadah, kes rogol, penipu, rasuah, bunuh.. Knp la kerajaan tda kuatkuasakan lgi undang2 d negara kta kpd pesalah2 ni lebi2 lgi org bugis. Cuba la kalo kerajaan hantar ja pesalah2 indon ni ke negara asal dorg trus dn senarai hitamkan trus dri msk ke malaysia.. Nie kes bunuh penjara paling lma pun 3 tahun ja(sbb tunjuk teladan baik konon padahal berlakun ja baik pas2 kuar bt balik) pas2 kuar dn bt kegiatan lma balik smpai bila negara mo aman kalo mcm tu..

Anonymous said...

DATUK SERI NAJIB PUN MALU MAHU MENGAKU DIA TU BUGIS KALAU DATANG SABAH. KALAU MCM NI LA SIKAP ORG2 BUGIS DI SABAH.. 1 LG, KALAU BUGIS DIIKTIRAF SBG BUMIPUTERA DI SABAH BKN PERSATUAN KDM SJA YG NAIK ANGIN TP ORG2 MELAYU DI SEMENANJUNG PUN TURUT MARAH SBB HAL INI MELIBATKAN SOAL KETENTERAMAN DAN KESELAMATAN NEGARA.. KALAU BUGIS MALAYSIA SAYA SOKONG 100% JDI BUMIPUTERA SBB CARA HIDUP DAN PERTUTURAN DORG BKN LGI INDONESIA TP MELAYU 100% ASLI DAN BILA HARI MERDEKA KAMI PACAK BENDERA YG SAMA BKN MCM BUGIS DI SABAH PACAK BENDERA INDON, TULIS BELAKANG KERETA "INDONESIA". BILA DDK DGN ORG BUGIS CERITA SEMUA HEBAT2 INDON YG BURUK SEMUA MALAYSIA.. SAYA RSA BUGIS SABAH BKN SEBAHAGIAN DARIPADA RAKYAT SABAH JGN2 DORG NI SEMUA HASIL DRI PROJEK IC PASTU BERLAGAK MINTA BANGSA DORG DIIKTIRAF SBG "BUMIPUTERA"..

Anonymous said...

rumandawi bobohizan said...

kamu jangan silap, undang2 di semenanjung dengan sabah tidak sama..kami ada 20 perkara perjanjian antara sabah dengan semenjung..salah satunya..

Perkara 1: Agama

Walaupun tiada bantahan terhadap agama Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia akan tetapi agama rasmi sepatutnya tidak akan diadakan di Borneo Utara, dan segala perundangan mengenai agama Islam yang terkandung di dalam Perlembagaan Malaya tidak harus digunakan di Borneo Utara.

Perkara 16: Perlindungan kepada Perlembagaan

Tidak ada sebarang pindaan, perubahan atau pembatalan dapat dilakukan oleh Kerajaan Pusat kepada perlindungan-perlindungan yang diberikan khas kepada Borneo Utara tanpa persetujuan kerajaan Borneo Utara. Kuasa ini adalah hak mutlak penduduk negeri ini.


Perkara 12: Kedudukan khas bangsa asli/bumiputera Borneo Utara

Pada prinsipnya bangsa asli Borneo Utara seharusnya menikmati hak keistimewaan seperti yang diberikan kepada bangsa Melayu di Malaya, tetapi formula yang dipraktikkan di Malaya tidak semestinya digunapakai oleh Borneo Utara.

Perkara 14: Jangkamasa Peralihan

Sepatutnya tujuh tahun dan dalam masa ini kuasa perundangan mesti diberikan kepada Kerajaan Borneo Utara mengikut perlembagaan dan (tidak dipengaruhi oleh kerajaan persekutuan.)-semenanjung

Perkara 20: Tanah, hutan, kerajaan tempatan dan lain-lain
Perkara dalam Perlembagaan Persekutuan mengenai kuasa Majlis Tanah Persekutuan tidak harus melibatkan Borneo Utara. Seperti itu juga, Majlis Kebangsaan Kerajaan Tempatan tidak harus melibatkan Borneo Utara..
------------------------------------------------------------------------------------------------

Menarik ttg 20 perkara perjanjian antara sabah dengan semenjung.. harap org bugis kenali sabah dlu bru persoalkan ttg hak bumiputera di sabah lebih2 lgi bugis yg pakai projek ic ni..

Anonymous said...

sibuk cari sejarah kaum sendiri ja tp bab2 ttg sejarah sabah dorg tida tahu. Sejarah indon kali yg dorg tahu..hahahaha..

Anonymous said...

yok kita tubuhkan PERSATUAN BUGIS MALAYSIA...DATUK SERI NAJIB SEBAGAI PENAUNG ATAU PRESIDEN...jom sokong 100%
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Jgn la memalukan Datuk seri Najib ja nnt.. Cuba kau bayangkan klu Najib jdi Presiden bugis di Sabah terbeliak mata orang2 Melayu d semenanjung nnt yg Najib sokong org2 indon. Mmg la Datuk Najib tu bugis kawang tp bkn Bugis indon dah dia tu tp Bugis Malaya.. Ingat ya kawang2 Bugis indon dan Bugis Malaya lain tau tak sama dri segi cara hidup dan pertuturan.. Mcm gak india malaya dan india d india begitu gak dgn cina malaya dan cina di china.. So, kesimpulan dia cukup la apa yg ada skg ni(dapat ic projek) syukur la dpt hidup d malaysia..

Anonymous said...

hahaha...sa kesian la dgn orang yang tiada negara ni.. tida malu!!! balik indon weh!!! kasi maju la tempat kmu urg sana. kmu buka kilang dadah,hotel2 pelacuran ka, tmpat main judi ka(kasino)..Baru la ramai pelancong dtg tu.. Yala, orang bugis kn kaya2..hakhakhak..

Anonymous said...

Saudara...dalam dunia ni bukan suku kaum bugis ja yg pandai tikam blakng....manusia tidak kira bangsa ada jahat baik nya...

Anonymous said...

Saudara yg di maksud kn artikel tu sejarah yg dulu..bukan yg masuk tnpa dokumen..

Anonymous said...

Ini tanda org yg x suka dgn kaum bugis....btl kh bugis kuat mengampu....tau luahan ko ni dari prasaan iri hati trhadp kaum bugis..heeiii semua bangsa pn ada yg kuat mengampu...cermin dulu bangsa ko sendiri..

Anonymous said...

sy org Murut, ndak tau la kamu jangan marah ya, suami saya org Bugis, tapi terpelajar dan lahir di Sabah, smua ok saja bah, kalo yg baruan sampai KK kali la tu, tapi yg lahir sini ok bah, kami ada anak anak sy jadi Bugis juga walau sy org Murut, yg penting kami bahgia bah

Anonymous said...

Bukn maslah x bersyukur...tapi masi ada bgsa kdm dlm sabah ni yg cemburu dgn kemajuan kaum bugis..jadi ini yg menyebabkn ada di kalngan kdm yg anti dgn kaum bugis...

Anonymous said...

Betul tu saudara...org begitu sbenarnya ada perasan iri hati dan cemburu yg kuat...heheeh apa2 bangsa pun ada yg bgs dan jahat

Anonymous said...

Bangsa kadazan.dusun..murut...pun byk rasuah ba...apa la...ckp x cermin bangsa sendiri..

Anonymous said...

Asal yang jahat jer orang bugis...ye larh bangsa kamu kan baik2 suma nyer...so, kamu je larh yg msuk syurga org bugis masuk neraka...

Anonymous said...

lau kutuk bangsa bugis nombor 1. lau kutuk bangsa kamu nombor brpa?

Anonymous said...

kamu bilang orang bugis jahat??? sa rsa kamu lagi jahat. tinguk lha dr cra pckpan kmu...betul2 mlmbngkan identiti bangsa kmu.

Anonymous said...

menitis air mata melihat bangsa bugis diburuk2an. adakah bangsa bugis begitu buruk di mata kamu?

Anonymous said...

Kill the pilak...klu ko mau jadi local...sebab diarang org bgis tia dapat gelaran local...

Anonymous said...

Anonymous said...

Bukn maslah x bersyukur...tapi masi ada bgsa kdm dlm sabah ni yg cemburu dgn kemajuan kaum bugis..jadi ini yg menyebabkn ada di kalngan kdm yg anti dgn kaum bugis...
Thursday, October 04, 2012
------------------------------------------------------------------------------------------------

Ala,. bangsa kamu maju ka apa ka, Kami tida hairan pun., lebih2 lgi mau cemburu sbb kemajuan yg kamu kecapi tu semua hasil2 kerja haram takde maknanye kta org semenanjung. Malah kami gembira lg sbb minta2 bangsa kamu kena humban trus ke api neraka... Fikir-fikirkan la.. Selamat beramah..

Anonymous said...

Anonymous said...

sy org Murut, ndak tau la kamu jangan marah ya, suami saya org Bugis, tapi terpelajar dan lahir di Sabah, smua ok saja bah, kalo yg baruan sampai KK kali la tu, tapi yg lahir sini ok bah, kami ada anak anak sy jadi Bugis juga walau sy org Murut, yg penting kami bahgia bah
Thursday, October 04, 2012
------------------------------------------------------------------------------------------------
sa sokong kamu ajar suami dan anak2 kamu tanam nilai-nilai murni masyarakat kta.. Sa percaya bahagia sampai bila2.. fikir-fikirkanlah, selamat beramah..

Anonymous said...

PKBS persatuan haram....ala2 kongsi gelap..

Anonymous said...

YB-YB bugis ramai suda tp tiada satu pon yg berani perjuangkan pengiktirafan diaorang sbg Bumiputera sbb nnt dorg takut malu kena tanya d kampung kamu urg? garu2 kepala terus..sana indon...hahahaha..Lucunya...

Anonymous said...

tht's funny...

Anonymous said...

Boyan!!!

Anonymous said...

apa!! bugis mau meminta pengiktirafan sebagai bumiputera sabah...hehehe.. datuk nenek sya yg di kubur tu pun hidup balik tu kalau bugis sabah jdi bumiputera...wakahkahkahkah...

Anonymous said...

Yala.......... tidak tenang roh2 org dlu2^-^

Anonymous said...

BAGUS BAKAR JA KAMPUNG-KAMPUNG ORANG BUGIS D SABAH BIKIN SEMAK JA..KOTOR.. PERKAMPUNGAN BANGSA TIADA TAMADUN.. MEMALUKAN SABAH JA.. MAIN HANTAM JA BIKIN KAMPUNG, PENCEROBOH TANAH ORG.. PTT LA SABAH NI TIDAK PANDAI MAJU-MAJU SBB TERHALANG DENGAN PEMBINAAN RUMAH-RUMAH TARAF SETINGGAN ORG BUGIS YG BERTEMPIARAN MCM TAIK!!!!

Anonymous said...

Kampung Air..Kampung Air. Jawa,Bugis,Filipina ada. Baru Cuci lagi........

Anonymous said...

xpyh susah2 la..kita org bugis terus berusaha..kuasai ekonomi sabah...cuba kita fikir..kalo org kuat kita d pejabat tanah pencen..d mana semua org bugis d tawau..LD ..kinabatangan..mesti tanah kena rampas..fikir2 kan..

Anonymous said...

kalau kita fikir kita ini dianggap sebagai pendatang akur saja apa susah2.

Anonymous said...

klu kta pikir kita ni pendatang!!!!!!!!!!!
Terima saja la.......Kannnnn.....

Anonymous said...

Anonymous said...

xpyh susah2 la..kita org bugis terus berusaha..kuasai ekonomi sabah...cuba kita fikir..kalo org kuat kita d pejabat tanah pencen..d mana semua org bugis d tawau..LD ..kinabatangan..mesti tanah kena rampas..fikir2 kan..
Monday, October 15, 2012
________________________________________________________________________________________________
jgn harap beb!!! kalo setakat buka bundle dan restoren je kamu ingt dpt kuasai ekonomi sabah (mau tambah lgi jual batu,perlacur,ugut orang,jdi agen indon).. Untuk pengetahuan kamu sabah merupakan pengeluar oil n gas terbesar di malaysia. siapa yg kuasai? anak2 jati sabah jg.. pengeluar makan terbesar di sabah. siapa yg kuasai? anak2 jati sabah jg.. p mampos la perasaan ja kamu nie..

Anonymous said...

mengapa bangsa bugis sabah tidak diiktiraf sebagai bumiputera..

wahai saudara-saudaraku,banyak bezanya buis semenanjung dan bugis sabah. bugis semenanjung diiktiraf sebagai bugis melayu kerana permastautin mereka sejak sebelum penjajahan british lagi, di Malaysia lah lahirnya mereka. tetapi mereka yang baru datang dari tanah indon (pendatang asing) akan digelar bugis bukan melayu.
berbeza pula dengan bugis di sabah pula, tidak di klasifikasikan sebagai melayu kerana, kependudukan mereka ramainya selepas tahun 1963. dimana fasal 14 1 (a) menyatakan mereka yang lahir selepas 1963 tidak tertakluk dalam perlembagaan ini.
yang semua rakyat sabah tahu, ramai rakyat bnugis di sabah wujud selepas termaktub perkara 30 perlembagaan atau lebih dikenali sebagai IC projek. sudah pastinya jika anda bermula dengan kad pengenalan istimewa maka sudah pastinya anda bukan bumiputera. ramai juga bugis sabah baru sampai dari tanah indonesia dan masih memegang kewarganegaraan di sana. ertinya mereka punyai 2 warganegara. cuba kita tanya orang-orang bugis di sini, apabila tua nanti, kemana arah tujuan mereka?
tanah air mereka kan?dan mereka masih mengaanggap indonesia sebagai tanah tumpahnya darah mereka, maka sini sudah jelas bahawa prinsip rukun negara ke-2 iaitu kesetiaan kepada raja dan negara, sedangkan konsep pertama mana-kerakyatan ialah rukun negara nya. dan ramai warga-warga bugis sabah punyai harta yang banyak di indonesia dengan harapan mereka bermati-matian kerja di sini supaya apabila sudah bersara nanti, mereka akan kembali ke tanah air mereka.
maka dengan alasan itulah, bugis sabah bukan warganegara..

Anonymous said...

mengapa bangsa bugis sabah tidak diiktiraf sebagai bumiputera..

wahai saudara-saudaraku,banyak bezanya buis semenanjung dan bugis sabah. bugis semenanjung diiktiraf sebagai bugis melayu kerana permastautin mereka sejak sebelum penjajahan british lagi, di Malaysia lah lahirnya mereka. tetapi mereka yang baru datang dari tanah indon (pendatang asing) akan digelar bugis bukan melayu.
berbeza pula dengan bugis di sabah pula, tidak di klasifikasikan sebagai melayu kerana, kependudukan mereka ramainya selepas tahun 1963. dimana fasal 14 1 (a) menyatakan mereka yang lahir selepas 1963 tidak tertakluk dalam perlembagaan ini.
yang semua rakyat sabah tahu, ramai rakyat bnugis di sabah wujud selepas termaktub perkara 30 perlembagaan atau lebih dikenali sebagai IC projek. sudah pastinya jika anda bermula dengan kad pengenalan istimewa maka sudah pastinya anda bukan bumiputera. ramai juga bugis sabah baru sampai dari tanah indonesia dan masih memegang kewarganegaraan di sana. ertinya mereka punyai 2 warganegara. cuba kita tanya orang-orang bugis di sini, apabila tua nanti, kemana arah tujuan mereka?
tanah air mereka kan?dan mereka masih mengaanggap indonesia sebagai tanah tumpahnya darah mereka, maka sini sudah jelas bahawa prinsip rukun negara ke-2 iaitu kesetiaan kepada raja dan negara, sedangkan konsep pertama mana-kerakyatan ialah rukun negara nya. dan ramai warga-warga bugis sabah punyai harta yang banyak di indonesia dengan harapan mereka bermati-matian kerja di sini supaya apabila sudah bersara nanti, mereka akan kembali ke tanah air mereka.
maka dengan alasan itulah, bugis sabah bukan warganegara..

Anonymous said...

Kalau bugis 1770an memanglah sah sebagai bumiputera sabah tapi bagaimana pula bugis yang belum sampai setahun berada disabah telah pun mendapat my kad. bukankah itu projek ic namanya?.

Anonymous said...

hai^_^

"orang BUGIS ingin pengiktirafan BUMIPUTERA SABAH"...

suatu huraian yang menarik dari penulis dan satu persoalan yang baik... cuma masalah nya, status BUMIPUTERA SABAH biasanya akan diberi kepada penduduk asal SABAH dan bukannya kepada yang DATANG KE SABAH. Tetapi ORANG BUGIS yang datang masuk ke sabah sebelum pembentukan malaysia, status mereka ialah WARGANEGARA MALAYSIA. berkenaan tentang keinginan untuk diiktiraf sebagai MELAYU pula, banyak yang perlu diketahui dahulu sebelum boleh membuat keputusan... bagi sa mungkin kamu "boleh diiktiraf MELAYU" kerana kesamaan dari segi adat budaya. NAMUN, konsep MELAYU di malaysia ini, khas nya di kawasan MALAYA(semenanjung Malaysia)ialah MELAYU & PENTADBIRAN BERASASKAN KESULTANAN. perlu juga kita bersama ambil perhatian, bahawa sekiranya ada kelonggaran dalam pemberian status Melayu ini, maka suatu hari nanti kebanyakan PENDUDUK INDONESIA juga akan dikira sebagai MELAYU(MELAYU itu memiliki hak-hak yang istimewa dalam perlembagaan Malaysia) dan kita pastinya mesti mempertimbangkan "permintaan" yang sebegini dengan serius. berikut sa sertakan untuk kita SENARAI ETNIK SABAH;

1. abai(sukau)

2. alumbis(tenom,mandalom,ulikon)

3. baukan(kinabatangan atas)

4. bisaya (klias, beaufort)

5. bonggi ( pulau banggi)

6. bundu(kiulu)

7. dumpas(beluran)

8. dusun(keningau, kota belud, tuaran)

9. gana ( keningau)

10. garo (tandek)

11. gonsomon(kudat)

12. idahan(sukau,sepagaya,lahad datu)

13. kadazan( papar,penampang)

14. kalabakan(tawau)

15. kavananan(paitan,labuk)

16. kedayan(sipitang)

17. kimaragang(kota marudu)

18. kolobuan(kaingaran atas, kinabatangan atas)

19. kolod (long miau, merapok)

20. okolor (mailo, pamuluan, tenom)

21. kwijau (bingkor)

22. lingkabau (labuk,sugut)

23. liwan (ranau)

24. lobu (pinangoh, tongod)

25. lotud (tuaran,tamparuli)

26. luba (marak parak)

27. lundayo (sindumin,sipitang)

28. makiang (kinabatangan,tongod)

29. malapi (papar atas)

30. begahak (segama atas,tungku)

31. minokok (sugut atas)

32. murut (pensiangan,tenom)

33. ngabai (bingkor,keningau)

34. nulu (barambangan,kudat)

35. paitan (labuk sugut)

36. paluan (nabawan)

37. pingas (kinabatangan atas)

38. rumanau (labuk sugut)

39. rungus (matunggung, kudat,pitas)

40. sagamo (beluran)

41. selungkai (pensingan, sibua)

42. sembakung (melalia)

43. serudung (serudang)

44. sinambu (sapulut,pensiangan)

45. sinandapak (matunggung,kudat)

46. sinorupu (kinabatangan atas)

47. sonsogon (tandek,pitas)

48. sukang (kinabatangan atas)

49. subpan (segama)

50. sundayo (paitan,labuk,sugut)

51. sungai (kinabatangan)

52. tagahas (tambunan)

53. tagalong (kinabatangan)

54. tagol (sapulut,pensiangan)

55. talantang (paitan,labuk,sugut)

56. tanggara (penampang, papar)

57. tatana (kuala penyu)

58. tidung (tawau)

59. timugon (tenom)

60. tinagas (kota marudu)

61. tindal (kota belud)

62. tobilung (kota belud, matunggung, kota marudu)

63. tolinting (telupid,tambunan)

64. tombonuo (tandek,pitas)

65. tuwahon (tambunan,penampang)

66. tutung (sindumin, negara brunei)Anonymous said...

hai^_^

kesimpulan yang kita bersama boleh fahami ialah;

STATUS ORANG BUGIS

1. WARGANEGARA MALAYSIA(yang sudah ada sebelum pembentukan malaysia 1963)
2. BUKAN BUMIPUTERA
3. BUKAN MELAYU

^_^napa, banyak "comment" yang guna bahasa tidak bagus disini.. patutnya kita mengguna teknologi dengan baik - bertukar pandangan dan maklumat.. TUAN PUNYA BLOG ni cuma bertanya "Kerajaan Negeri Sabah bila pula hendak mengiktiraf Bugis Sabah sebagai Bumiputera Sabah?" dan keinginan beliau untuk diiktiraf "MELAYU" DI SABAH.. jadi kita mesti bantu dia untuk lebih memahami, bukan dihina..

kalau jawapannya "boleh" jadi bumiputera atau melayu maka bolehlah tapi kalau "tidak boleh" tidak lah.. itu jak yang TUAN PUNYA BLOG mau tau sebenarnya..

jangan gaduh2 :( tidak bagus
"jangan tipu diri" dengan merasakan bangsa nya lebih baik, tapi bila berbahasa untuk menyapa orang lain "kesat"

kalau mau "bangsa" ditinguk baik mulalah dari diri sendiri.. tidak kira dimana pun.. cam contoh disini, walaupun sa "Anonymous" tiada orang taupun kalau sa "comment" jahat2 disini, tp sa tidak mau ^_^ sebab sa belajar jadi baik & sebab sa "mewakili" bangsa sa

Anonymous said...

Kalau betul la bugis sdh lama jadi pemerintah di pantai timur..sepatutnya bangsa bugis tersenarai sebagai kaum pribumi ataupun tercatat sebagai salah satu kaum yg terdapat di sabah sewaktu penubuhan sabah..tp kenapa tidak tersenarai..di mana pemerintah bugis ketika itu..tidur?memancing?sibuk?balik kampung?..ataupun memang tidak ada org bugis di sabah ketika itu. Klu ada la orang bugis ketika itu..memang dia la manusia paling bodoh kerana menyebabkan anak cucunya hari ni tidak mendapat pengiktirafan sebagai pribumi atau sbg salah satu kaum yg terdapat di sabah.

Anonymous said...

Ko percaya ka ckp tu hakim.klu dia 1 org ja ckp tanpa sokongan intelektual yg lain itu bohong namanya...hakim pun pembohong juga..saya rasa ni hakim bodoh la..secara logiknya..klu betul bugis sudah lama di pantai timur atau sabah..di mana mereka sewaktu penubuhan sabah..kenapa tidak sama sama menubuhkan sabah..fikir dan renungkan..

Anonymous said...

Kompom la suluk yg duluan...hehe..

Anonymous said...

Ya saya setuju..mana pahlawan bugis d sabah..tiada kan..kalau ada pun tidak kuat...yg kuat pigi johor jadi raja hahaha...

Anonymous said...

Lama lagi c osman jamal tu pencen...sempat lg kita ambik tanah d sabah ni..hahaha

Anonymous said...

Assalamualaikum...
Salam 1 Malaysia...

Saudara/saudari sebangsaku, apa yang penting adalah kita sedar siapa diri kita. Orang bugis adalah dulunya pedagang, pelaut, pahlawan. itu dulu.... tapi sekarang, ramai Imigran (lebih sedap di dengar).
Kita harus hormat menghormati antara satu sama lain.. kalau kita hendak dihormati, kita perlu menghormati orang lain dan itu adalah antara tugas kita sebagai muslim.
Kita jangan menunjukkan KEBURUKAN kita walaupun rasanya perkara yang kita lakukan itu betul, dimata orang lain belum tentu lagi betul.
Buatlah perkara baik yang semua orang boleh terima. bukan memaksa orang menerima.

berprasangka baiklah...
jangan menutup keburukan diri dengan mencari keburukan orang lain.

jangan ego, jangan nak lebih, bersyukurlah rakan-rakan bumiputera yang lain terima kita seadanya.
tahu asal usul kita..ada kalanya saya malu dengan diri sendiri melihat sebilangan bangsa saya sendiri tak tahu menghormati, lupa daratan, ego, dan yang sewaktu dengannya..
Saudara-saudara sebangsaku, janganlah ada sifat sebegitu... belajar bersyukur dan kalau betul2 rakyat Malaysia, rukunegara ke-5: kesopanan dan kesusilaan, hayati betul-betul.

Maaf kalau comment ini tak boleh terima..

Anonymous said...

actually kalau bugis mahu diikhtiraf warganegara di sabah takda problem, tapi sekarang mahu dikhtiraf bumiputra memang x patut. Apalagi warganegara sendiri di borneo bahagian perkampungan ditipu menjadi penduduk sementara. Kalau nak ikhtiraf pun biarlah bukan sebab kepentingan politik, ini dekat pilihanraya macam2 mau jadi. Kalau mau ikhtiraf bumiputra alang2 kasi juga sama cina and india yang dari zaman dulu2 sudah disini. N kalau mau ikhtiraf pun biarlah yang rekod baik, xda buat hal, berpelajaran dan ada menyumbang. Kalau lepak2 sana tepi jalan kacau orang, menconteng, cari gaduh itu pun mo kasi jadi bumiputra. Sabah pun xda selamat sudah, semua orang jadi warganegara sama bumiputra, tapi semua pun tidak selesa di negeri sendiri sebab bahaya. Inikah yang kamu mau?

Anonymous said...

Melebih2 pula permintaan, dr dlu kena bagi projek IC... jadi anak pinak senang sdh dpt IC... itu semua taraf warganegara saja... klu membanding2kn pula dgn Bugis yg d smnjg... siapa yg kasi hidup Bugis d Sabah... UMNO/BN... ya tak ? senang2... semua hantar la p smnjg... kan senang d sana dapat status Melayu... d Sabah... 100% tiada Melayu... habis cerita la hantar saja p smnjg... bersih dn selesai permasalahan... Ini boleh dikatakan disebabkan juga oleh YB-YB terdahulu yg tiada pemikiran masa depan... yg dia tau menang dn dpt uwang... Kasi tanah... kasi Projek IC... yg penting d undinya aku... Cibai.

Kerinduan seorang muslimah said...

kecewa sgt2 ngn pkara nie..kmi sbg pelajar bugis sabah x lyak mndapat pinjaman MARA kerana ktany bugis bkn bumiputera..tlgla pbaiki hal ini dmi msa dpn gnerasi bugis akan dtg...

kita pn xmau d pndang hina n d anggap sbg pndatang kan..bila da bepangkat 2 ingt2la kaum kmu yg mc ditindas...harap perbaiki

trima kasih

Kerinduan seorang muslimah said...

trukla komen2 kmu nie hina kaum bugis..hina sgt k bgsa 2..cba kmu fkir ad k bgsa lain yg krja sgp kerja swit..xda kn..kaum lain lbh rela goyang kaki dri buat mjukn ngri sndri...bru sdap2 pgl org pndtg..aishh bgnila klu org buta SEJARAH n TAMADUN DUNIA...brsimpati dgn kalian!! think positif la jgn dok maki bgsa len sdgkan bgsa kmu..kmu sndri xnmpak...semut bawah rumah org kmu tgok..gajah bawah rumah kmu sndri x tgok...urmm mna prginya ajaran agama kmu nie..

Unknown said...

"Crafts Supplies" sy anak jati sabah LOTUD ....saya rasa coretan ko tu ada betul nya....klu ko cakap kami ni dari kalimantan mungkin ada betul lar tp kalimantan itu kn BORNEO jg termasuk SABAH & SARAWAK, jd coretan ko tu adalah benar....tp kami tidak ada di SULAWESI jd kami ni boleh dikatakan BANGSA ASAL dan kamu asalnya dari mana?

Jadi fikir2 la kenapa tdk boleh diiktiraf sebagai BUMIPUTRA BORNEO?

Anonymous said...

Sokong..selami sejarah br cakap. Melayu hanya ada d semenanjung not sabah.

Anonymous said...

ntah lah mcm lah drang nue..suluk kah bugis kah dusun kah...bajau kah...drang nie smua ndk faham bah....kerajaan malaysia ndk suruh pun kmu begaduh..kjmu sja yang begaduh mcm bodoh ja...saya tanya kamu arhhh adakah adakah orang bajau selain dripada islam??? adakah orang bugis agama lain selain islam?????adakah suluk selain agama islam?????? adakah...aku bukan apa aku komen nie sebab kmu resist...cakap sja lebih smua bangsa ini lah bgus bangsa ini lah bagus...tp tgk2 sma jga bah kerja kersa????? klo kmu 2 bngsa yang bgus betulll apa yang kmu ada harta ,,duit...msih lg kmu merempat d jalan kan...kmu tiada otak kah....kmu tu smua islam...menolong sesama saudara islam..kmu ndk belajar agama....menghina saudara islam sendiri kan dosa....dalam kubur tiada kna tanya kmu bangsa apa??????....marabbuka????? yang bugis takkan ckp bugis yang badjau takkan cakp bajau?? yang suluk takkan cakap suluq..??? sedarlah umat islam..dulu sabah susah betul cari makanan halal owhhhh seatu saya badjau ngan suluk penduduk asli sabah islam plak 2..tp???? kanpa tiada makanan halal arhhh...tiada kedai..islam....knapa arhh??? jangan cakap kosong ja bangsa kmu baguslah bangsa kmu paling kuatlah..tp kuat d mulut ja kan....kawan saya bajau ,kawan saya suluk...tiada pun drang bangkitkan isu2 ini...janji islam kerjasama...itu ja...aku hairan betul klo bugis minta penduduk bumi putra takut betul drang nie..ndk tau knapa..????padahal d kk 2 dmana2 lah kedai orang cina punya..hahahah lawak bah kmu nie.....dengki dgn saudara islam sendiri.!!!! bongok otak simpan lutut..wahai bangsa2 sabah...klo kmu rasa kmu kekurangan minta tolong dgn tuhan bukan salahkan orang lain...allah swt sudah tentukan talkdirnya..klo asyik mengomplain ja..bila masa mau maju??? bila masa mua cari duit klo mulut saja bebbuih lebih!!...kmu smua ndk sedar lg..kmu susah..pg lah majukan diri ini menghina sana sini cakp inilah ckp itulah...bangsa kmu lah paling kuat tp realitinya....jd kuli juga??? kan..betulkah...apa kmu nie begaduh ja kmu tau...cari duit jangan lupakan allah swt...itu ja..yang penting...tiada guna smua kmu perjuangkan bangsa kmu klo setakat perjuangkan..guna mulut!!!tiada guna !!..ko tau kah sedar2 lah bah kmu buka2 lah mata kmu....kmu cakap bugis ndk guna penipu...knapa??? manusia d cipyakan ndk sempurna..takkan kmu ndk penah menipu....!!!! bahalul....kmu kutuk suluq macm ni mcm tulah...takkan kmu sempurna arhh!!!! kmu otak sempit smua....lebih penting kan bangsa dri islam kmu lebih pentingkan diri kmu dri perdamaian..!!!!!!!!!!..kmu lebih penting kan...bangsa kmu dari perdamain...ndk faham lg kah pribahasa"bercerai kita roboh bersatu kita teguh" ambalna kmu smua...taksub dgn bangsa sendiri...padahal nenek moyang kmu smua orang laut...tiada dalam sejarah kmu..bugis serang sulu..bajau serang sulu adakah saya tanya kmu??? kmu sja nie skarang...perang satu sama lain !! ndk faham aku...kanapa bangsa2 d sabah senag betul d provokasi..allah minciptakan pelbagai bngsa d dunia untuk kita saling kenal antara satu sama lain...bukannya sroh perang sroh begaduh.....kalifah islam tumbang d sebabkan...mulut manusia !!!!..khianat????????khinat??? tau klah khianat?? berhenti menyalah kan orang lain dgn kelemahan diri....sepatutnya memperbaiki diri..allah sudah janjikan hambaya syurga bukan duniawi!!!!!!!!!! kaya mcmna pun kmu klo amalan ndk cuku...gud bye..bajau kah bugis kah...sulukkah...d akhirat kledudukan kmu sama..tiada lebihnya...smua sama rata!!!

Anonymous said...

Suruhanjaya Cobbold adalah suruhanjaya yang dibentuk bersama oleh kerajaan British dan Malaya pada tahun 1962 untuk memungut dan menentukan pandangan rakyat Borneo Utara (sekarang Sabah) dan Sarawak sama ada menyokong cadangan untuk membentuk atau membuat Persekutuan Malaysia yang terdiri daripada Malaya, Singapura, Borneo Utara, dan Sarawak. Suruhanjaya ini juga bertanggungjawab diatas penyusunan semula perlembagaan berikutnya untuk dijadikan Perlembagaan Malaysia sebelum pembentukan Malaysia pada tarikh 16 September 1963.[1] Suruhanjaya ini diketuai oleh bekas gabenor Bank England, Lord Cobbold. Dalam suruhanjaya tersebut bangsa bugis tidak tersenarai dalam bangsa atau suku-suku yang ada dalam Borneo Utara (sekarang Sabah). Kalau betullah kamu(Bugis) sudah lama di Sabah sebelum Penjajahan British lagi. Ke mana bangsa kamu semasa suruhanjaya tersebut???kenapa tidak ada yang jadi wakil bangsa kamu?

Anonymous said...

Apa maksud Tawau? tanya orang Bugis kalau dorg tau maksud Tawau dan Tawau itu datang dari bahasa apa?bugis ka?tidong?.....ya kangkawan cuba search "maksud Tawau" dekat google ya^-^

Anonymous said...

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Masyarakat Melayu sebenarnya bukan sahaja terdapat di Semenanjung Tanah Melayu tetapi juga terdapat di Sarawak, di Brunei dan di Sumatera. Namun ramai yang tidak mengetahui bahawa masyarakat Melayu juga sebenarnya terdapat di Tawau, Sabah yang jauhnya di hujung Malaysia.[1] Walaupun sejak kemerdekaan, masyarakat Islam di Sabah diwartakan sebagai Bumiputra Islam namun kewujudan bangsa Melayu di Tawau sudah wujud sejak lebih seratus tahun dulu iaitu asmilasi di antara campuran keturunan dan budaya rumpun rumpun Melayu seperti Tidung, Suluk, Arab, Bugis Wajo, Banjar, Jawa, Kokos, Aceh, Boyan, Melayu Malaya ( semenanjung malaysia zaman penjajahan ) dan banyak lagi. Mereka bertutur dan mengamalkan adat dan budaya Melayu dan mereka telah lama wujud di Tawau sejak zaman pemerintahan British, saat pendudukan tentera Jepun dan era kemerdekaan Sabah melalui USNO.

Pemimpin-pemimpin Melayu seperti Penghulu Abu Bakar ( 1899 - 1953 ) dan Datuk Abu Bakar Titingan ( 1920 - 1980 ) adalah pemimpin Melayu yang berjasa dan diingati oleh generasi tua walaupun tidak diketahui oleh generasi muda kini. Masyarakat Melayu Tawau yang nenek moyangnya ini pernah melalui zaman pemerintahan British dan Jepun ini tidaklah sama dengan masyarakat pendatang Indonesia ( Bugis , Toraja , Timor ) dan pendatang Filipina ( Visaya , Tausuq ) yang diberikan taraf kewarganegaraan kerana masyarakat pendatang ini kewujudannya agak baru iaitu selepas kelahiran negara Malaysia dan selepas kewujudan negara mereka sendiri iaitu Indonesia dan Filipina. ( Nota : Melayu Tawau tidak sama dengan kaum bumiputra lain di Sabah seperti Kadazan Dusun , Bajau Kota Belud , Bajau Semporna , Idahan , Sungai , Tidong Kalabakan dan Kedayan . Ini kerana terdapat perbezaan budaya serumpun , perbezaan amalan dan gaya hidup serta perbezaan bahasa pertuturan di antara mereka . )

Anonymous said...

google bukanlah fakta yg ilmiah...terdpt sgt byk kesalahan fakta dlm google, anda boleh ke UMS, Fakulti Sains Sosial untuk melihat sejarah Bugis di Tawau sebelum Sabah merdeka...jika nak bahas secara ilmiah sgt byk, penjajah2 Belanda dan British menyimpan banyak catatan2 sejarah masyarakat Bugis di Sabah semasa penjajahan tetapi tidak dihightlightkan, sekaranglah masanya kerana sudah semakin ramai intelek dan profesional Bugis yg berjaya, sy minta penulis ini membuat kajian yg lebih terperinci, tetapi org2 Bugis yg kaya2 patut berilah dana kpd penulis ini, sy kenal penulis ini dia bukanlah org berada, malangnya usaha dia tak da sokongan.

Anonymous said...

Sy percaya mmg ada bugis yang wujud di Sabah sebelum pembentukan MALAY lagi tapi jika dijumlah kesemuanya tidaklah ramai macam yang ada sekarang. Mungkin dalam anggaran 10-20 ribu je.

Anonymous said...

Sy suka Bugis Malaysia cool je tidak boro tapi kalau Bugis yang baru datang ni punyalah boro lebih-lebih lagi kalau dapat IC projek bertambahlah tahap boro dia sampai tahap gaban macam lanun sudah sy tengok. Berani lagi tu merampas hak orang-orang tempatan, kalau cara bagus tidak apa ni mengugut kumpul kaum-kaum indon dia serang kampung mcm mahu p berperang sudah sy tengok..kolot.. Ingat ya walaupun kita sesama islam tapi ALLAH S.W.T tidak menyuruh umat-umatnya merampas hak orang lain dan sama sekali tidak menyuruh umat-umat berbuat jahat..

Unknown said...

TAWAO tao_wajo (bugis wajo) hahaha....

Anonymous said...

hahahahaha(orang tidung ketawa)...TAWAO tao_wajo(bugis wajo) jawapan budak tadika^-^

Anonymous said...

kesianlah bangsa bugis ni..he3x.. tengoklah komen-komen dorg ni tida satu pun fakta. Semua auta. Buta sejarahlah katakan..hahaha.. lain kali Admin tulislah artikel pasal "pembentukan Indonesia" atau "Bugis kena halau dari indonesia sebab pembelot negara" baru hangat kita berdebat di sini...........wakwakwakwak^-^

Anonymous said...

http://ms.wikipedia.org/wiki/Projek_IC

Anonymous said...

Kalau kamu org kdm ingn menghalau bugis apalagi beperanglah. jangan cakap jak luahkan depan khalayak jgn jad penakut bacul menghina dlm ruangan.Rasanya tiada masaalah hal2 warganegara dn bumiputra ni. tap kalo sampai menghina kamu bangsa kdm lebih hina lagi drpd beruk dihutan.sabah ni terbahagi kpda blok2 ikut sejarah. yg org kdm bolehlah tinggal dalam utan sana jad beruk. lakhnat lah kamu org yg menghina ini.

Anonymous said...

Kena ingat disabah ni kalau bukan warga philip dn indonesia sabah xkan jadi seprti ari ni. merekalah penymbang besar ekonomi ngeri. bukan mcm bgsa kamu yg pemalas. harap jadi bumiptra tap kerjanya minum air kencing syaitan jak bawah kolong rumah.

Anonymous said...

Harap kamu jak memmpin sabah drpda dulu lagi tiada memperjuangkan kemajuan rakyat. semua rakyat sabah jadi pendatang disemennjung kerja atas pentadbiran ngeri yg tiada inisiatf juangkan rakyat sabah dlm sektor pekrjaan. Pentadbran dalam ngri hanya memntingkan koloni2 tertntu..

Anonymous said...

bezakanlah bugis sabah dgn indon. jgan cakap bangsa sesuka hati. kalau gentlment kluarkan dikhalayak. jgn jad penakut bacul.. drpd pernyataan jak memg bangsa lain dengki ngan bangsa kemajuan org lain.ini bukanlah soal warganegara atau bumiputra. kalo kamu bumiputra.. cakaplah elok sikit ini mcm org tiada tamadun.. memang dasar org utan gunung..

airy-coklat said...

betul... saya setuju dengan penulis... kenapa perlu membeza2kan bugis dengan bangsa lain yang ada d sabah ni sedangkan semuanya lahir dalam negeri yang sama.. pegang IC biru... yes... mmg ramai juga bugis bekerja dalam sektor kerajaan... tapi untuk pengetahuan semua... sy baru berjumpa seseorang untuk urusan jual beli tanah... mau tau apa dia cakap? sudah 4 orang bugis yang apply dalam pembelian tanah tersebut, dan 4 orang itu direject permohonannya... kerana mereka berbangsa bugis... apa kes semua tu? bila sy tanya kenapa... dia kata, mmg skg orang bugis tidak dibenarkan membeli tanah berstatus NT... apa kes? jadi mau orang bugis duduk mana? atas pokok?????? buka la fikiran tu luas2... kalau mau kata bugis ni ego... silap la beb.. untuk perhatian... jgnla salahkan BANGSA seseorang... tidak semua orang bugis itu JAHAT... dan tidak smua BANGSA LAIN itu BAIK... jadi berlaku adil la sikit..............................

airy-coklat said...

ehemmm....

saya rasa panas plak bila baca komen2 yang bikin panas ni... maaf la kalau sy cakap, KURANG AJAR BETUL ORANG YANG MENGHINA BUGIS NI... kenapa? yala... ada ka mana2 agama ajar kita menghina orang lain? atau kaum lain? atau sesiapa saja? tiada kan? kamu rasa diri kamu tu bagus sgt ka mau menghina bangsa orang? orang yang menghina bangsa orang atau sesiapa saja tu la yang paling jahanam rasanya dari bangsa bugis ni... mcm bagus... agak2 la kalau mau menaip pun.. orang kata pikir sebelum cakap... saya kata think before ur type something... ok... apa pun... SEMUA BANGSA TU SAMA... JADI JANGAN JADI BODOH... SEBAB KEBODOHAN ANDA MEMBUKTIKAN SIAPA ANDA......................

Anonymous said...

Org kdm memng dungu bahalol.. begitulah warisan kafir yg mengikuti iblis.sesiapa ditawau tidak puas ati ngan suku ni apalag dtglah ke mpt tu buat umum. tengok kemana ko pergi,,. Tanah keramat melayu bugis sabah..

Anonymous said...

Keparatlah org kdm ni. ingt sabah ni keseluruhan dia punya.nanti kumpul semua org indon philipn boleh halau org kdm ni ngan sekutu2nya balek indo china sana baru tau.. angkat sekalilah kubur nenek moyang dorang tu.huhu.

Anonymous said...

Wahai semua yg ada druangan ini. .sya anak jati kdm. .jgnlh menegakn benang yg basah sbb itu mustahil.dn jgn sskli mngakn agama untk kptingan diri sndri. .jka kta baik pda bngsa laen maka mrka jga akn baik pda kta..tpi bgai mna plak,sbaliknya?

Anonymous said...

Saudara sya ingin brtnya. .jka saudara pnya sebidang tanah. .dn dtg sorg mmta tanah anda dgn cara kasar. .adkh anda akn mbri?atau dgn istilah masuk rumh tdk mbri salam?apkh anda akn membiarknya?ngt lh trgedi sampit. .bla dayak asli dtindas pndtg madura. . Sggh trgis. Dn jgn lh gnakn agama ntuk kptingan diri sndri. .bgaimna kmu mnghormati ssorg yg tdk mnghormati kmu?

Anonymous said...

Maka dari itu hormati lh org laen jka ingin dhormati. .kta semua sma asl dari tanah.dn maafknlh saudara2 kdm. .yg mmbt komen tdk dtapis.dn hormatilh tuan rumah andai kmu jdi ttmu. .psti kmu akn dlyan sbaik2nya. .dn gnaknlh hayat ini utk bramal. .bkn mnghbiskn msa mlkukn prkra yg sia2. .dn jgn gnakn agama utk kptingan,di akhirat akn dntya apakah yg kau lakukan dgn usiamu. .maaf andai ada trsalah kta.(dri saudara kdm.)

Anonymous said...

berperang...kepala otak kamu berperang...nampak sangat pemikiran kamu masih indonesia...ini sabah beb bkn mcm indonesia motherland kamu sampai sekarang tidak aman berperang sesama sendiri sbb 1 ja sikap kamu yg suka ikut telunjuk syaitan...kalo mau berperang anytime...jangan ingat ingat rakyat sabah takut selama ni dengan org2 indon...kami gayang kamu seperti mana dayak&tidung ganyang kamu d kalimantan... penduduk sabah akan bersatu..

Anonymous said...

siapa yang makan cili dialah yang terasa pedasnya:) jadi mana-mana bugis yg marah dalam ruangan nie itu bermakna dia tu bkn bugis sabah tapi bugis dari tanah seberang...wakwakwakwak..

Anonymous said...

jangan ingat bangsa kamu tu bagus sangat..cuba buka mata luas-luas anak muda sekarang mana yg banyak rosak. hisap batu,minum arak,samseng jalan,memcuri,sindekat pelacuran dll. ckp bangsa org pemalas bangsa sendiri terang-terang buat hal depan mata. ibarat "Nampak Kuman Di Seberang Laut, Gajah Depan Mata Dibisukan"...tidak paya tengok jauh-jauh buka pintu depan ja dan lihat gelagat anak-anak muda kamu....fikir-fikirkanlah..

Anonymous said...

mana sejarah bugis d sabah ni? ayuh!!!!!!!!!! keluarkan d sini dong......kami penduduk sabah pun mau tau juga pejuang-penjung kemerdekaan bugis d sabah ni:)

Anonymous said...Kalau kamu org kdm ingn menghalau bugis apalagi beperanglah. jangan cakap jak luahkan depan khalayak jgn jad penakut bacul menghina dlm ruangan.Rasanya tiada masaalah hal2 warganegara dn bumiputra ni. tap kalo sampai menghina kamu bangsa kdm lebih hina lagi drpd beruk dihutan.sabah ni terbahagi kpda blok2 ikut sejarah. yg org kdm bolehlah tinggal dalam utan sana jad beruk. lakhnat lah kamu org yg menghina ini.
Sunday, January 06, 2013
------------------------------------------------------------------------------------------------
tdk ada masalah ko ckp....huhuhu... masalah sosial,gugat keamanan tahun 1986 siapa yg buat kalau bukan PATI yg diberi kerakyatan songsang...sudahlah malas mau layan dgn org yg tdk tau malu ni... segala kesenangan yg kamu kecapai sekarang adalah hasil dari tolak ansur dan timbang rasa rakyat sabah selama ni...jadi tolong hormat dan jangan bikin hal d negara orang...

Anonymous said...

Hal pati adalah hal pndtng tnpa izin. apa halnnya dgn suku kaum yg kamu hina. Org kdm lagi teruklah. sama juga isap batu gam, jd samsing mengugut sana sini. org kdmlah punca segala kemaksiatan pasal menghalalkan benda yg haram. contohnya kedai2 krok jual arak. krja org kdm la tu.. uhh x sedar diri. saya anak jati sabah. bukannya pendatang. saya kurng setujulah kamu memburukkan bangsa org. tegang benang apa yg basah.. kepala bahalol kamulah org kdm.. tidak hairanlah sabah ni dgn patinya. dunia ni akan kiamat itulah petandanya. ingat ribut greak keningau apa puncanya kalo bukan drpda punca maksiat kamu. sedar2lah org kdm. negara iraq org bole tawan inikanlah kamu bangsa kdm mo bemegah2 dgn kerakyatan. macamlah bumi sabah ni kamu yg cipta. Mmg org kdm bikin malu jadi manusia. org utan lagi bgus. mana tamadun nenek moyang kamu ohh.. tak abis2 dgn dengki bangsa org lain.. hu dasar rakyat sabah pindik2 tagap. begitulah org kdm.. bikin malu bangsa jak.. adede..

Anonymous said...

Pendatang adalah pendatang.. napa plak bagsa bugis yg diburukkan. marah najib tu segala sultan dismennjung. Boleh istihar perang ni ngan bangsa kdm yg tidak bertamadun bahalolll.. . kdm cakap jak pendatang tu adalah pendatang indon ka philip.. nanti tntera indon plak dtg ketok kpala kamu.. Buta punya Kadazan dusun murut..

Anonymous said...

Heh.. be dong2 plak kdm ni.Org bugislah pejuang terhandal. lihat segala pembangunan kalo bukan dari tenaga kerjanya.apa bidang ko nak? bukan mcm kdm pemalas.. setau sayalah org kdm ni bini dia yg kerja cari makan. kala laki dia drumah bejudi jak kerjanya n teguk air kencing babi iblis .. itulah bangsa kdm. bgus potong koneklah kasi makan biawak,. bikin malu jak jadi lelaki.. huhu..

Anonymous said...

Jgn nak mengapi2kan masyarakat disabah. nak amik ati suku kaum tidung bajau suluk tapi tiada otak org kdm ini.suku lain x menyokong kamulah hal menghina bangsa lain.. apalagi kdm ni mengikuti kafir.. bangsa2 lain adalah muslim merka tahu adab sopan susila yg dianjurkan oleh ugama. lebih2 plak bangsa kdm ni mengata org. jika trjadinya perang suku maka kdm inilah puncanya. dunia nak kiamat terimalah ujian drpd tuhan dlm sesebuah negara, jgn nak jadi tuhan sendiri ingn memusnakan bangsa lain. kdm ini tidak ubah yahudi.. ada undrstang kdm.. itulah kalo minum tapai mabok jak kerjanya sampai otaknya turun sudah kelutut..

Anonymous said...

gunakanlah undang2 yg sedia. pergi ke kedutaan yg ada. kamu hamburlah disitu napa indon ngan philip rakyatnya belonggok dsabah. bukan cara mencaci hina bangsa lain. ada paham kdm.. percuma kerajaan bagi skul ngan kamu gunakan duit rakyat juga. Heeii badigol samdol lah kdm ni.

Anonymous said...

Rci tidak mendatangkan apa2 terhadap kamulah org kdm. terkutuk jak bangsa kamu tu dimata malaysia..

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Sebagai rakyat Malaysia, kita sama ada dari suku kaum Kadazan Dusun Murut Bajau Jawa Suluk Tidung Bugis Banjar Orang Sungai Iranun Dayak Iban Bisaya Cina India dll yang ada di Sabah hendaklah hormat-menghormati semasa memberi pandangan. Perbezaan pandangan mesti ada di mana-mana,tetapi bolehlah ditulis dalam bahasa yang baik. Terima kasih.

Anonymous said...

Habislah kita disabah ini jika keadaan sudah menjadi kacau bilau disebabkan ole pehak2 tertentu yg tedak bertanggungjawab.Hormat menghormatilah sesama insan. Jadilah insan penyayang.. selamat beramah,,,. jemput makan sokko dulu. Hidup SABAHAN..

Anonymous said...

Dulu moyang saya sampai ketawau. tiada pun org kdm ni. kamu dmana? sebidang tanah apa yg kami cerobohi drpd kamu.. suku kamu tu ahh diatas gunung sana jauh beratus batu.Tiada pun org meminta2 tanah drpda kamu. mcmlah kamu yg hamparkan tanah sabah ini kpda suku lain dn memberi makanan. skrg dunia dah maju barulah kamu kata tanah sabah ni kamu punya.. uhh tidak tau malu oooh.. .

Anonymous said...

Pasal pemempin2 kamulah ngri sabah ni paling uncit dalam kemajuan infrastruktur dimalaysia.Tidak payah kutuklah tidak baik baahh.. hehe.. .

Anonymous said...

bugis adalah bangsa yg boleh dkatakan berdaya saing. Napa ya kdm ni takut betul ngan suku ni. dorang tak makan org pun.dmana2 ada bugis dtenggara ni.contohilah suku lain jgn duk diam jak bawah tempurung jadi katak hantu. disabah jak kamu boleh hidup itupun kawasan trtntu.jadi fikir2kanlah.. Bangga sangat ka dgn bumiptra kamu kamu tu.lihat saudaraku dari philp bangga lagi aku dgn dorang susah2pun mereka ada wawasan jauh lagi drpd suku lain. mcm kamu..

Anonymous said...Hal pati adalah hal pndtng tnpa izin. apa halnnya dgn suku kaum yg kamu hina. Org kdm lagi teruklah. sama juga isap batu gam, jd samsing mengugut sana sini. org kdmlah punca segala kemaksiatan pasal menghalalkan benda yg haram. contohnya kedai2 krok jual arak. krja org kdm la tu.. uhh x sedar diri. saya anak jati sabah. bukannya pendatang. saya kurng setujulah kamu memburukkan bangsa org. tegang benang apa yg basah.. kepala bahalol kamulah org kdm.. tidak hairanlah sabah ni dgn patinya. dunia ni akan kiamat itulah petandanya. ingat ribut greak keningau apa puncanya kalo bukan drpda punca maksiat kamu. sedar2lah org kdm. negara iraq org bole tawan inikanlah kamu bangsa kdm mo bemegah2 dgn kerakyatan. macamlah bumi sabah ni kamu yg cipta. Mmg org kdm bikin malu jadi manusia. org utan lagi bgus. mana tamadun nenek moyang kamu ohh.. tak abis2 dgn dengki bangsa org lain.. hu dasar rakyat sabah pindik2 tagap. begitulah org kdm.. bikin malu bangsa jak.. adede..
Monday, January 07, 2013
------------------------------------------------------------------------------------------------
boleh percaya ka ni? ayuh kita p penjara kk & tawau sekarang bangsa sapa yg paling ramai:)

Anonymous said...

jangan salah faham KDM taip komen2 ni sbb mau tujukan kpd PATI DAN PADI d sabah ja tapi masalah dia mcm mana kita mau kenal PATI dan PADI d sabah sekarang sbb sama2 ada IC...huhuhu.. biru lagi tu:) artikel nie pun satu la, adakah mau bugis sabah d iktiraf sbg bumiputera..mmg kami tau ada 10% bugis yg asli mmg berasal d sabah sblm merdeka lg tp 90% bugis yg ada skg adalah bugis yg d beri kerakyatan songsang semasa d zmn parti BERJAYA lg....apa-apa pun kita tunggu dan lihat hasil RCI nnt...

Anonymous said...

sejarah bah..jgn marah2..

Anonymous said...

bye2..

Anonymous said...

Tulah org kdm dulu parti politik dia da kalah skrg ni tengok suku lain da meningkat kerakyatan songsang lah pulak jadi alasan. bru tehegeh2 mencari ksalahan org lain. he.. tehegeh2 mcm penagih.. 90% kerakyatan songsang tu adalah tidak benar hanyalah rekaan untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada. puak kdm kini da menjadi minority sedangkan suku lain dah bersatu dbawah kesatuan melayu.. kita lihatlah sejauh mana niat jahat kdm ni.. .

Anonymous said...

jnganlah kata disabah ni tiada melayu. org kdm jak tu bukan melayu.dulu tehegeh2 nak masuk kemerdekaan malaya sbab takutkan philip dan indonesia ambil alih bila da masuk pandailah kata kerajaan persekutuan ni x betul.nak ikut sejarah sangat sabah ni jika x masuk malaya bumi ni memang hak milik 2 negara yang tuntut philip dan indon. kesianlah mana nak letak kdm ni. sekarang bukan main tamberang lagi.. cubalah kita lihat masyarakat suluk yg menjadi pelarian. mereka sebenarnya ada hak keatas sabah kerna tanah ini adalah dbawah pemerntahannya masa kesultanan sulu. jganlah kamu menyalahkan sangat pendatang kerna sebenarnya mereka ada hak keatas tanah ini.. begitulah juga dgn tuntutan indonesia. bukalah mata kamu luas2 wahai kdm jgn kamu memandang sejarah itu hanya memihak kpd kamu..

Anonymous said...

Walaupun aku bkn org bugis .tp awk aku org bugis Hehe

Anonymous said...

Nah joe kahwinlah ko dgn awek bugis kurang2 10ribu joe keluar belanja.. he.. .

Anonymous said...

Anonymous said...

jnganlah kata disabah ni tiada melayu. org kdm jak tu bukan melayu.dulu tehegeh2 nak masuk kemerdekaan malaya sbab takutkan philip dan indonesia ambil alih bila da masuk pandailah kata kerajaan persekutuan ni x betul.nak ikut sejarah sangat sabah ni jika x masuk malaya bumi ni memang hak milik 2 negara yang tuntut philip dan indon. kesianlah mana nak letak kdm ni. sekarang bukan main tamberang lagi.. cubalah kita lihat masyarakat suluk yg menjadi pelarian. mereka sebenarnya ada hak keatas sabah kerna tanah ini adalah dbawah pemerntahannya masa kesultanan sulu. jganlah kamu menyalahkan sangat pendatang kerna sebenarnya mereka ada hak keatas tanah ini.. begitulah juga dgn tuntutan indonesia. bukalah mata kamu luas2 wahai kdm jgn kamu memandang sejarah itu hanya memihak kpd kamu..
Wednesday, January 16, 2013
________________________________________________________________________________________________________________

Nampak sangat menipu..biasa masa pula dlm sejarah Sabah Indonesia mau ambil alih negeri nie???????ada ka Kesultan Bugis bertapak d Sabah sblm Merdeka???kalo Filipina 2 logik la jg sbb Sabah pernah d jajah oleh Kesultan Sulu tp tdk semua tanah d sabah nie Kesultan Sulu jajah cuma separuh sahaja.. tp itu kisah lama dan tertulis dlm sejarah..Kerabat Sultan Sulu pun tidak mahu ambil tau lg pasal Sabah nie sejak Sabah jatuh ke tangan British..Orang gila Filipina ja yg mahu menuntut balik Sabah nie mcm c Datu Akjan Mohammad Ali yg mendakwa diri dia sbg sbg Sultan Sulu..sedangkan Sultan Kiram yg terakhir tdk meninggalkan waris semasa dia mangkat.. kalau kamu rasa RCI nie tdk benar sy rasa kamu tergolong drp PATI indonesia yg dtg selepas merdaka sbb tdk sokong 100% perjuangan rakyat Sabah slama ini..maknanya kamu bkn asal Sabah..kalau kamu rasa kamu benar tak usah takut sbb org2 yg dilantik utk membuat siasatan kebenjiran PENDATANG ASING d Sabah 2 bkn bodoh.. semua 2 berpelajaran tinggi2 dan mempunyai pengelaman berpuluh-puluh tahun dlm bidang siasatan..

Anonymous said...

pandai putar belit sejarah ya..boro ja..hehe..

Anonymous said...

kalau kamu mau tahu KDM la ketua Bumiputera di Sabah..mana2 masalah yg berlaku d sabah kami akan suarakan dan PM akan pertimbangkan sbb Sabah hak kami bah..

Anonymous said...

kalau mahu Sabah nie boleh bah senang ja..kita bawa kes nie p mahkamah antarabangsa la..kita tengok sapa yg kena..

Anonymous said...

Pada saya lebih baik bangsa bugis tidak minta ni taraf bumiputra, nnti alamat bangsa ini akan jadi lemah spt bangsa yg mendpt taraf bumiputra. D sabah kelihatan bangsa ini saja yg dpt bersaing dgn kaum cina dr segi ekonomi

Anonymous said...

itu kdm takut ohh ini bugis nnti jadi ketua menteri sebab ini bugis banyak belajar tinggi. he.

Anonymous said...

waaaa,,,,,,,,, tidak boleh iktiraf ohh,,,,, kalau pendatang itu pendatang la,, jangan mahu kasi pusing-pusing itu cerita,,,,,lagi pun kalau kena iktiraf,,,,susah bah,,,,,ini tempat kita punya bah,,,, mana boleh orang lain control,,,,,sebab ini adalah untuk generasi kita di masa akan datang,,,,, buat apa juga Bugis ini mau minta iktiraf,,,, ini bukan negara dorang bah,,,, negara dorang sana sulawesi bah,,,,
lagi pun bila dorang sudah kena iktiraf nanti ,,, jadi selepas itu dorang senang lah dapat apa yang dorang mahu di sabah,,,, lepas automatik la dia tolong semua orang dia,,,,,
lepas tu dia kasi masuk lagi orang dari kampung dia sini sabah,,
kita mau ingat juga,,,kalau diorang sudah banyak masuk sini diorang ada tujuan jahat bah tu.....
sebab dulu itu indonesia sama filiphina tidak setuju bah kita begabung sama malaya,,,sebab dorang mau ambil sabah,,,,
sama kena ingat juga kita merdeka tidak sama sama malaya ,,,
...kalau dorang pendatang ini sudah kasi kuat ekonomi dorang di sini sabah,,,, maka habis la keturunan BumiPutra sabah,,,,, ini negara kita bah mana bole kita kasi biar macam itu daripada dirampas ,,,,,
dorang punya style ini,,,, dorang mula dari kecil2,,,, dorang terus saja sampai tujuan dorang berjaya,,,dulu ada bah pemberontak (ini tentera dorang) datang dari indonesia sama filiphina,,,, mau kasi huru hara sini,,,,, tapi berjaya ditewaskan,,,,tapi ada lagi baki-baki ...yang pandai-pandai mau jadi penduduk sabah,,
bagi saya la kan jangan la kamu kasi iktiraf,,,, nanti masa akan datang kita yang susah,,,,,
kalau yang di tawau tu kan bukan orang bugis bah penduduk yang mula2 tu,,,, orang tempatan bah sana tu,,,, dorang saja tu yang pandai kasi pusing2 itu cerita,,,,,suka2 saja,,,,,tidak paya la bah ,,,mau berabis mo tuntut,,,cukup2 la mengaku saja ,,,,,
dan satu lagi ingat senang ka mo pigi rampas sabah,,, ini hak Bumiputra sabah,,,bah bersatu la kita orang Bumiputra sabah ,,,,, kita jaga betul2 bah negara kita,,, jangan smpai rancangan jahat dorang berjaya,,,kalau dalam keselamatan sama pertahanan kita jangan takut bah kita ada sekutu kuat bah,,, terkenal lagi tu,,,,ingat senang ka mo rampas sabah ini,,,,,kalau dorang sudah kena iktiraf habis la ,,, sebab tu adalah jalan dorang mo capai cita2 iaitu mo rampas,,,,, dan sekarang dorang mula sudah dari kecil,,,, dan ada sudah yang tinggi2 tu,,,, tu la yang kena hati2 sekarang,,,,,,

Anonymous said...

Ketua suku kunun,org gila mabuk pemalas mana bole jad leader. Pattlah ini sabah x maju2.Bangsa org lain naik sudah dia jadi mcm kera kena belacan. Ini kdm bangsa memang tiada class.. LOW CLASSS.. Bgus tandang saja kluar dari asia tenggara tidak senang hidup sma kmajuan org. Ini kdm kasian bha.. kalo bugis dulu naik bahtera lagi pergi meneroka, menjarah lautan, dia tidak.. hanyut dia kasian dgn batang kayu buruk baru smpai ini borneo terus masuk dlam utan jadi ungkah.. hahaha. itulah sejarah paling benar ini org kdm, pantang dia tu tengok laut sebab mabuk merah2 suda mukanya.hahaha.. .

Anonymous said...

Kdm sudah menafikan hak org bugis. Kepala hotak dia ingat itu pm org kdm kali.. huhuhuu.

Anonymous said...

Itu mahkamah rci bagus kasi adil sajjak. Kasi itu org kdm cari mana2 pendatang asing kemudian bagi ic untuk sokong dorang dlm pr13, itu pndatang suluk philip pun x mau sokong dorang apalagi itu bugis.. hahahaha,,,,,, . untung sajja dapat ic pree,,, .

Unknown said...

tidak setuju,,,,

Anonymous said...

saya pun tidak setuju kalau kena iktiraf,,,,, nanti dia rampas sabah,,,, lepas itu dia kasi masuk semua orang yang dari sulawesi tu,,,...lagi pun ini bugis bukan asal sabah bah,,,, buat apa mo sibuk2 mau minta iktiraf,,,,,
lagi pun masa dulu indonesia sama filiphina mana suka pembentukan malaysia,,,,, sebab dorang mo rampas bah ni sabah ni.....dorang ada hantar pemberontak@penganas lagi mo kasi huru hara,,,, tapi dapat ditewaskan,,,itu la smpai sekarang dorang masi mo datang sini,,, mau rampas sikit2 lama2 bila sda banyak makin kuat la kuasa dorang,,,,, sebab tu bumiputra kena jaga betul2 ni sabah,,,dorang dari dulu ada tujuan bah,,,,, mula2 minta betis lama2 peha bah,,,,,
dulu indonesia & filiphina mo huru hara,,,, tapi kita ada sekutu kuat bah terkenal lagi ,,,, cukup2 la rancangan jahat kamu mau rampas sabah,,,

Anonymous said...

Nampak sangat menipu..biasa masa pula dlm sejarah Sabah Indonesia mau ambil alih negeri nie???????ada ka Kesultan Bugis bertapak d Sabah sblm Merdeka???kalo Filipina 2 logik la jg sbb Sabah pernah d jajah oleh Kesultan Sulu tp tdk semua tanah d sabah nie Kesultan Sulu jajah cuma separuh sahaja.. tp itu kisah lama dan tertulis dlm sejarah..Kerabat Sultan Sulu pun tidak mahu ambil tau lg pasal Sabah nie sejak Sabah jatuh ke tangan British..Orang gila Filipina ja yg mahu menuntut balik Sabah nie mcm c Datu Akjan Mohammad Ali yg mendakwa diri dia sbg sbg Sultan Sulu..sedangkan Sultan Kiram yg terakhir tdk meninggalkan waris semasa dia mangkat.. kalau kamu rasa RCI nie tdk benar sy rasa kamu tergolong drp PATI indonesia yg dtg selepas merdaka sbb tdk sokong 100% perjuangan rakyat Sabah slama ini..maknanya kamu bkn asal Sabah..kalau kamu rasa kamu benar tak usah takut sbb org2 yg dilantik utk membuat siasatan kebenjiran PENDATANG ASING d Sabah 2 bkn bodoh.. semua 2 berpelajaran tinggi2 dan mempunyai pengelaman berpuluh-puluh tahun dlm bidang siasatan..
Monday, February 04, 2013
Anonymous said...
pandai putar belit sejarah ya..boro ja..hehe..
Monday, February 04, 2013
................................................

Ini kdm percuma sja kasi sekolah.. sejarah sabah sendiri pun dia suda jadi bangang badukang. Dia minum tapai sampai miring sudah otk dia. Bagus ini sabah keluar sajja dr malaya. hahahaha.Apa mo susah2, bukan dia sokong juga krajaan malaya. Malah dia kasi buruk2 lagi x bersyukur. Sembang x mau jatuh tapi buduh.. Mcm otek itu philip indon mo rebut itu sabah.. Brunei pun x pandang sudah.. hehehe..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 374   Newer› Newest»

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung