REKOD BUGIS SABAH SEBELUM SABAH MERDEKA (SIRI 2)

on Saturday, March 3

Thesis PhD oleh Lee Ong Leong, Sarjana Univerisiti Singapore, mengesahkan kewujudan Mayarakat Bugis di Sabah dalam kajiannya sebelum tahun 1958 
(Sabah hanya Merdeka pada 16 September 1963) 

JUMLAH MASYARAKAT BUGIS SEBELUM TAHUN 1958 DI TAWAU YANG DIREKOD SAHAJA DI SATU ESTATE IMAM DI BORNEO ABACA LIMITED. 

Perumahan Awal Masyarakt Bugis Di Tawau, Sabah pada awal tahun 1950. 

Pada siri kedua kelak, saya akan menunjukkan bukti-bukti daripada tulisan Sarjana Belanda dan bekas pegawai-pegawai Belanda dan British yang menjajah daerah Tawau sekitar tahun 1770-an dan sekitar tahun 1870-an.

Kajian sarja membuktikan bahawa masyarakat Bugis di Sabah sudah wujud lebih awal daripada kedatangan masyarakat Cina ke Sabah. Malah lebih awal daripada kemasukan masyarakat lain ke Sabah beratus-ratus tahun sebelum syarikat-syarikat British dan Belanda sampai ke Sabah. Maka status Bumiputera perlu diberikan kepada masyarakat Bugis di Sabah. Kerajaan Negeri diminta pro-aktif di dalam hal ini.

Selamat Membaca.

Nota: Persatuan-Persatuan Bugis di Sabah sepertim PKBS, Bugis Sabah, Persatuan Rumpun Bugis Melayu, Kecapi dan lain-lain. Sumbangan Dana dari anda diharapkan untuk mendedahkan Sejarah sebenar ini kerana kebanyakan Surat-surat lama, Manuskrip lama dan gambar-gambar lama berada di London dan Amstterdam. Ianya dalam bentuk mono skrip, gambar lama, akhbar lama dan sebagainya. 

Kajian ini sangat penting, namun saya tidak mempunyai dana untuk semua itu. Apa yang saya usahakan ini hanyalah untuk masa depan generasi kita supaya kelak mereka akan dapat memberi sumbangan dengan lebih baik kepada agama, bangsa dan negara kita. 

Saya sedang berfikir untuk menjadikan perkara ini sebagai thesis PhD saya. Mudah-mudahan usaha ini menjadi sumbangan saya yang sangat kecil untuk generasi saya di Sabah.

Salam hormat.

74 Komen:

Anonymous said...

Born, Sydney.
I sokong, diharap persatuan2 bugis di Sabah dapat menyokong adik kita ini dan mencarikan beliau dana...Kita perlukan org seperti adik ini, mudah2aan usaha beliau dpt menjayakan masyarakat Bugis diiktiraf sbg salah satu Bumiputera di Sabah. Wpun sy jauh tetapi adik ne sy rasa dia ikhlas. To Zahari, bulan Mei sy ke KL, harap dpt ketemu. Salam persaudaran.

I belive that Sabah government make mistake ton this case, Bugis should be Bumis like PM Najib and ohters in Semenanjungs. persatuan shud support him.
(Je Born, Sydney).

RAJA HAJI said...

MINTA TOLONG SANGAT AGAR DATUK SERI NAJIB BILA KE SABAH UMUM DAN IKTIRAF BAHAWA BUGIS ADALAH BUMIPUTRA BUKAN SAHAJA DI SABAH, MALAHAN JUGA DI SARAWAK...PM JUGA ORANG BUGIS...DI SULAWESI DATUK NAJIB PUNYA TANAH YANG AMAT LUAS DAN DENGAR CERITA AKAN DIBINA UNIVERSITI TUN ABDUL RAZAK...PM KE-2 DAN PM KE-6 ADALAH ORANG BUGIS...SULTAN JOHOR, SELANGOR...ORANG BUGIS...NAMA BACHOK DI KELANTAN NAMA ORANG BUGIS...(MERUJUK LELAKI, BECHE MERUJUK WANITA)

DAENG said...

MOGA TERCAPAI HAJAT MENDAPAT PhD kerana ALLAH SWT...

Anonymous said...

BUGIS SABAH SHAH ALAM said...

DI BAWAH KERAJAAN MALAYSIA KINI,TINDAKAN PENTING KERAJAAN PUSAT MELALUI SOKONGAN PIHAK YANG BERKENAAN DALAM KERAJAAN NEGERI SABAH SEPERTI PERSATUAN DAN JUGA PARTI POLITIK YG MEMERINTAH SERTA SEGELINTIR RAKYAT...PASTI IMPIAN AKAN MENJADI KENYATAAN....FOKUS !!!

Manusia Bugis said...

Teruskan Berkarya Saudara.. Moga2 Manusia Bugis Di Sabah akan Diiktiraf Sebagai Bumiputera Untuk Generasi Akan Datang..

Anonymous said...

Teruskan saudara kami tetap menyokong kami gembira usaha saudara

Anonymous said...

CONGRATE.

Anonymous said...

Kalau PM Najib bolih iktiraf orang2 Siam baru2 ini di Kelantan sebagai status bumiputra...saya tak nampak mengapa tak bolih iktrif orang2 bugis di Sabah sebagai bumiputra seperti di tanah semenanjung. Saya orang bugis dari Pahang dan menyokong 100% bugis di Sabah sebagi bumiputra yang sama taraf seperti bugis di semenanjung. Semoga perjuangan sdr. diberkati olih Allah SWT!

DAENG PARANI said...

ayok kita tubuhkan PERSATUAN BUGIS MALAYSIA...DATUK SERI NAJIB SEBAGAI PENAUNG ATAU PRESIDEN...jom sokong 100%

UGIE said...

Jika menyebut Melayu-Bugis, apa yang terbayang pada fikiran saya ialah sosok pelaut yang gagah dan berani. Salah seorang keturunan Bugis yang saya kenal, adalah Allahyarham Sasterawan Negara Arena Wati. Beliau adalah pelaut yang kemudiannya banyak menumpahkan pengalamannya dalam karya-karyanya. Rupa-rupanya, ramai orang terkenal di Malaysia dan juga Indonesia berketurunan Bugis. Antaranya mantan Presiden BJ Habibi, mantan Timbalan Presiden Jusuff Kalla dan sebagainya lagi.

Daripada aspek lain, padanlah saya memiliki suatu sifat ‘suka melawan’ jika sesuatu itu saya rasa tidak kena pada diri, rupa-rupanya sifat pelaut memang begitu. Berani dan tegar melawan arus, bertaruh nyawa di lautan menjelajah dunia demi mencapai cita-citanya. Tak sangka, rupa-rupanya dalam urat nadi saya ini ada darah Bugis yang memang dikenali dalam sejarah Melayu sebagai pelaut dan pemberani yang ‘degil’ itu.

TAMAN AROPALA said...

BENAR TU, MEMANG AKAN DIBINA SEBUAH UNIVERSITI TUN ABDUL RAZAK, JALAN TUN ABDUL RAZAK. KAWAN KU ADA BELI SEBUAH RUMAH TERES BETUL-BETUL DEPAN UNIVERSITI YANG TENGAH DALAM PEMBINAAN. NAMA TAMAN TU IALAH TAMAN AROPALA

TANAH KU DI UGE said...

Pra pembukaan Padivalley Golf Club yang berlokasi di Desa Pallantikang, Kecamatan Pattallassang, Gowa, diresmikan Gubernur Sulsel Syahrul Yasin Limpo, Rabu 9 Maret. Seperti apa padang golf yang disebut-sebut terbaik di Asia bahkan di dunia?
Seperti namanya, Padivalley, perjalanan menuju Padivalley Golf Club didominasi hamparan sawah di kiri kanan jalan, khususnya saat memasuki Kecamatan Pattallassang. Dari Kota Makassar, Kecamatan Pattallassang ini dapat dituju dari Jl Hertasing Baru yang juga punya nama lain Jl Aropala, terus ke Jl Tun Abdul Razak dan tembus ke UIN Alauddin Samata.

HARTA said...

WAH, DATUK NAJIB ADA HARTA DI SULAWESI? KENA ISYTIHAR HARTA NI...

hambamalam said...

jgn cerita pasal bugis belum di iktiraf..skarang nie dorang sibuk mau halau balik sdh.....kalau rci nie jadi..xtau la...harap2 byk2 la bikin bantahan..........

Anonymous said...

apa yg pnting msyrkt bugis xkisah d sabah,sarawak@semenanjung,haruslh bsatu hati&sntsa bkerjasama..jgn ada prasaan hasad dengki,cemburu yg bole mmecah belahkn bangsa kita..kpd yg sdh bjaya,berilh dorongn&jg kyakinn kpd yg lain utk sama2 bjaya..amin

Anonymous said...

SETUJU KITA BERSATU DAN BEKERJA KERAS MCM ORG CINA, INSYAALLAH PM NAJIB AKAN AMBIL TAHU HAL INI...

BACHO said...

MINTA PM JANGAN HINA ORANG DAN NEGERI KELANTAN...IKTRAF SEGERA ORANG BUGIS SEBAGAI BUMIPUTRA SABAH, SARAWAK...

Petta Jambang said...

Bersatu kita teguh..

Anonymous said...

Ada mistake dlm pandangan penulis di sini, kuasa beri hak taraf bumiputera di Sabah di bawah bidang kuasa Negeri Sabah, yakni Ketua menteri, tetapi PM boleh memberi pandangan dan kebiasaannya KM akan pertimbanag.Undang2 di Sabah berbeza dgn Persekutuan, namun ada ruangan Kerajaan Negeri patut mendengar idea penulis ini. Ia memang kommpleks.

Lawyer muda.

Mahasiswa sabah said...

Harap org2 intelektual dpt memberi pandangan dan cadangan bagaimana cara kita boleh membuat sesuatu agar perkara ini boleh di jadikan realiti.

BONE said...

SUSAHLAH MACAM TU, DATUK MUSA AMAN ANTI ORANG UGIE...

Anonymous said...

dengar cerita penulis ini boleh bercakap dgn pm, apa lagi, gunakanlah peluang yg ada, pluang tak dtg berkali-kali sedara...

Andi Mula said...

Peranan bangsa Bugis dalam pembangunan negeri Sabah patut diiktiraf oleh kerajaan negeri. Bangsa ini bukan satu ancaman kepada bangsa2 lain di Sabah tetapi sepatutnya menjadi contoh kerana usaha gigih mereka, nilai survival yang tinggi dan semangat perjuangan yang tinggi untuk merubah kearah kebaikkan. Tidak hairanlah mengapa generasi bugis berjaya dalam bidang pendidikan, perniagaan, pentadbiran etc. walaupun mereka dianak tirikan atau dianggap kaum pendatang atau bangsa kelas kedua di Sabah.
Kepada semua bangsa Bugis bersatulah supaya bangsa ini mendapat hak sepatutnya seperti bangsa bugis di Semenanjung Malaysia!

BACHO said...

BUGIS DI SEMENANJUNG SANGAT BERTUAH DAN BERUNTUNG SEBAB DAPAT KETURUNAN MELAYU. TAPI KAMI DI SABAH SANGAT SUKAR LALUANNYA, BANYAK MEHNAH, TRIBULASI, KARENAH BIROKRASI. PERNAH DAHULU KE PEJABAT KERAJAAN MINAT BORANG BIASISWA, DITANYA DULU BANGSA APA...SAYA KATA BUGIS...TIDAK DIBERI BORANG. TAPI ADA ORANG SEBELAH, BANGSA APA...BAJAU...TERUS DAPAT BORANG...KEPUTUSAN SPM SAYA JAUH LEBIH BAIK BERBANDING SI BAJAU TADI...

Becchek said...

Kenapakah ini berlaku? Walaupun datuk nenek telah tiba di Sabah sebelum Merdeka, seperti bangsa2 lain di Semenanjung Malaysia, walaupun lahir dan mempunyai kerakyatan Malaysia, bugis di Sabah dinafikan haknya oleh kerajaan negeri Sabah. Kita faham jika orang bugis yang baru datang dari Indonesia tetapi orang Bugis yang dah berkurun lama menetap diSabah dan menjadi warganegara juga dianggap pendatang.Mengapakah orang bajau, banjar, cocos yang datuk nenek moyang mereka bukannya berasal dari Sabah mendapat tempat didalam kerajaan negeri. Jangan salahkan orang lain kerana bangsa Bugis tidak bersatu, ada persatuan tetapi tidak memainkan peranannya lebih fokus kepada hiburan dan untuk menonjolkan diri,pemimpin Bugis yang ada mempunyai agenda peribadi dari memajukan bangsa bugis itu sendiri. Sebab itu kita lihat beberapa persatuan Bugis dengan halatuhunya sendiri. Jangan biarkan cucu cicit kita mengalami pengalaman seperti yang dihadapi bacho dan sebenarya banyak lagi orang Bugis yang dipandang sebelah mata oleh kerajaan negeri Sabah. Orang Bugis kena bersatu untuk mempunyai suara yang lantang untuk mendapat hak seperti bangsa2 lain

Anonymous said...

dulu-dulu,
saya pernah jumpa kena kopi semeja dgn penulis ini di tawau,
tapi saya nampak dia style kelamkabut ...tak tenang munkin darah uge lah tu.langsung tak berkenan dengan sifat kemanusiaan ada padanya, entahlah poh, tapi sekarang mcm dia sudah ok

ummi20

BACHO said...

JAWATAN POLIS (PDRM), POLIS PENJARA, PEKERJA DI HOSPITAL, BANYAK BETUL SUKU BAJAU...MENGAPA??? TANAH DI TAWAU CONTOHNYA KAWASAN TANAH TAMAN PERUMAHAN DIKUASAI OLEH ORANG CINA...MENGAPA???

Anonymous said...

haha darah muda kali tu tapi skrg sudah tua kali dia tu, tapi baguslah perjuangkanlah bah org bugis ndi Sabah ne,

Anonymous said...

Tuan boleh jumpa kah. ada nak bincang lah, kwn sekolah 88/89.smk tawau.

Anonymous said...

Salam sahabat, teruskann usaha.Lama tak jumpa.

Anonymous said...

gambar sdra kah di dailyexpres hari ne dgn tan sri liew, bila dtg Tawau tak bgau pun

Anonymous said...

i cdg u berjuangla dlm persatuan bugis tu, aktif lah dgn persatuan

RAJA HAJI said...

NAK SENATOR LA PULA...BUGIS TIDAK BERSATU...BERPECAH...BANYAK PERSATUAN...PKBS LA...KECAPI LA... APA-APA LA...LIHAT SUKU BAJAU...HEBAT DI LAUT...HEBAT DI DARAT...TETAP BERSATU HATI...SEHATI SEJIWA...BUGIS ASYIK CEMBURU MENCEMBURUI...IRI HATI...DOTI SANA...DOTI SINI...GUNA-GUNA...

Anonymous said...

aku sokong kau 100% bro...moga usahamu di beroleh sukses...

org bombalai
tawau

ijam Hj Aziz said...

kita kena bersatu......x guna banyak persatuan kalau x bersatu.diharap anak2 bugis yang bijak pandai,yang sudah berjaya sama2 berusaha agar suku kita nie diiktiraf sebagai bumiputra.

ras said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Biasa terjadi

Anonymous said...

Itu sejarah lama, kerana yg temuduga bangsa dorang, dan kalaupun ada org semenanjung, dicucuk dulu sebelum interview, kesannya, sisten organisasi yg ada mereka ini memang agak slow kerana tidak masuk dengan jerit payah dn tidk masuk dgn kualiti sebenar makanya sisten pentadbiran kadang biul biul, malas, mengampuh dan pandai, sbb mereka tak tahu besyukur, tapi itu cerita dulu, skrg sudah mula terhakis

Anonymous said...

Sudahlah peah lagi dipecahkan lagi diadu domba, persatuan bugis tapi penaung org yg anti bugis, lucu tapi benar

Anonymous said...

Pertama penulis kena buat, dapatkan senarai pelajar cemerlang di sekolah2 seluruh sabah yg beeketurunan bugis, dapatkan bilangan bugis yang masuk universiti, bilangan kakitangan awam mengikut pangkat dan bidang, dapatkan bilangan peniaga da usahawan, klu semua ini ada baru ada hujan yg kuat diikuti dgn fakta, semua ada tu cuma tiada inisiatif mengumpulkan, dalam perkara 20 sabah masuk malaysia keearganegaraan sememangnya dijaga habis, bahkan sempat dimanupulasi, ada juga faktor agama yg jadi penghalang, faham2 lah, orang politik byk meracuni fikiran msrkt utk menidakkan bugis, tapi msrkt yg kawin dgn bugis, yg bejiran dgn bugis, yg berhubung dgn bugis akan mula menerima dgn baik, politik jak yg jadi isu

Pria said...

Benar katamu

Anonymous said...

semoga RCI di berkati....

Anonymous said...

Aku tak faham kenapa bangsa kadazan dusun selalu memburukkan bugis.....tolong hadiahkan mereka buku ni....

Anonymous said...

1. Kaji dulu apa macam kewujudan estate di kawasan Sabah pada masa dahulu.. (Maklumat yang sangat mudah).
2. Bagaimana migrasi berlaku di Sabah..
3. Terangkan apa itu "Bumiputera"

Anda akan terkejut melihat, mengapa MIGRASI berlaku. Dan tolong kaji, apa itu bumiputera sebenarnya.. Cuba teliti. Saya yakin, kajian anda akan di buku kan.

Tips kepada anda, arkib, kajian dan maklumat terhadap Borneo terutamanya Sabah banyak terdapat di UK dan US daripada kurun ke-6 lagi. Harap, kita dapat teliti apa maksud "Bumiputera" yang sebenar.

Anonymous said...

BUgis mo jd bumiputera? mimpila... PENDATANG! BLKla pulau sulawesi. menyemak saja. mcm bajau jg.. 90% penagih, penjenayah di pejara sabah org bugis atau bajau. lanchaula...

Anonymous said...

bkn slh suku lain gk bt andaian kaum bugis cuma bt jnayah & bnda2 y ngatif coz mmg tkenal ngan 'kedegilan' & 'sikap suka mewlawan'...tgk ja la paper2 masa kini kawan2...wlupun tdptnya dua jnis bugis iaitu bugis y datang sblm mdeka & y bru dtg ngan IC palsu..dlm mata masyarakat, mreka ttp 1 coz dua2 pun bugis..tp jgn rsaula, oleh krna zaman skrg rmai ahli2 politik y corrupt, suka kc bsar perut sdri y dr golongan AMENo, kita ble nmpak adanya tmpt2 sprti sepanggar, telipok n byk lg d buka, tk taw mggunakan psedur apa..wlpun teda dokumen, teda IC/ic palsu etc...

Anonymous said...

kepada smua golongan2 yg berkenaan..isu ni adalah isu sinsitif..melibatkn bnyak pihak..ini isu melibatkn kaum/bngsa..so apa yg kita mau dan harapkn,kerajaan n pihak pemerintah/pemimpin,bijak menyelasaikn isu ini..smua aspek kna d ambl kira..jgn smpi berlaku perkara2 yg x d ingini..cntoh d ambun..kecian pda org2 yg x bersalah n berdosa..

Anonymous said...

JANJI DEPATI ITU PENTING....BILA KELUAR HAK MILIK KAMI

Anonymous said...

x kan hilang bugis d dunia

Anonymous said...

hilang akal ka apa mo iktiraf bugis jdi bumiputera..huhuhu.. silap2 sabah jdi indonesia terus habis suku sakat, saudara mara, abg2,kakak2,adik2,nenek2,atuk2,moyang2,kerabat2,bangsa2 bugis dorg bawa msk sabah..

Anonymous said...

Anonymous said...

Pertama penulis kena buat, dapatkan senarai pelajar cemerlang di sekolah2 seluruh sabah yg beeketurunan bugis, dapatkan bilangan bugis yang masuk universiti, bilangan kakitangan awam mengikut pangkat dan bidang, dapatkan bilangan peniaga da usahawan, klu semua ini ada baru ada hujan yg kuat diikuti dgn fakta, semua ada tu cuma tiada inisiatif mengumpulkan, dalam perkara 20 sabah masuk malaysia keearganegaraan sememangnya dijaga habis, bahkan sempat dimanupulasi, ada juga faktor agama yg jadi penghalang, faham2 lah, orang politik byk meracuni fikiran msrkt utk menidakkan bugis, tapi msrkt yg kawin dgn bugis, yg bejiran dgn bugis, yg berhubung dgn bugis akan mula menerima dgn baik, politik jak yg jadi isu
Monday, June 11, 2012
------------------------------------------------

ini bkn soalnya org2 bugis ramai yg suda berjaya dlm pelajaran atau hidup tp soal SAPA yg berhak.. SAYA BANGGA JADI ANAK SABAH!!!AYUH SABAH KITA PANGKAH BUGIS NI DARI MERAMPAS NEGERI KITA CINTAI..

Anonymous said...

lanun..huhu..penipu..huhu..penceroboh..huhu..

Anonymous said...

kg air,kg likas,telipok ria,sepanggar,tobobon dll.. tempat haram.. Pelacur,dadah.. ORANG BUGIS PUNYA KERJA..

Anonymous said...

Ptt la brjya dlm perniagaan upanya bt krja haram..hakhakhakhak..

Anonymous said...

Anonymous kaji dulu bangsa kau dari mana dan siapa Ok. baru kau katakan bangsa urang. asal kau tahu kau dan bangsamu itu pendatang juga. betulah kau ni salah satu atau seorang agenda YAHUDI@Z.I.O.N.I.S.T

TERRENCE said...

kebenaran bugis ini dari indon... merantau gi sabah... dalam 20 perkara perjanjian mereka yg lahir sebelum tarikh kemerdekaan saja layak jadi warganegara sabah mungkin ada sikit saja bilangan bugis yg boleh di iktiraf warganegara tapi 90% PTI yg datang di sabah semasa negara indon bergolak jadi saya nasihatkan penulis kaji semula asal usul bugis yg sebenar , tentang RCI kita tunggu dan lihat sbb diaorg akan kaji dari akar tentang keturunan bugis yg layak jadi warganegara ... kepada yg baru sampai sebelum 1963 bye bye... selamat hari raya di indon ..

Anonymous said...

Pantang mundur kecuali checking..

Anonymous said...

satu saja rahsia bugis berjaya walaupun d mana mereka berada = RAJIN :)

Anonymous said...

Kepada orang bugis kt semenjung.. setakat cakap boleh laa... tunjuk bukti dlu. Entah dari mana bangsa nie muncul,
Malaysia da sabah , sarawak , semenanjung , jadi tolong la..Ingat sejarah kt sna x sma dengan sabah mahupun sarawak. Tengok balik buku.

Anonymous said...

teruskan usaha penulis...semoga sukses....

Anonymous said...

merantau...rajin degil suka melawan...islam semestinya..klo bangsa lain mau hapuskan bugis di sabah sebab berjaya...sebab takut kena guling siapa rajin berusaha dia berjaya...wahai saudara bangsa lain...bugis takkan diam kalau mengaibakan diri dan agamanya..walaupun terpaksa pertumpahan dara berlaku....memang bangsa kami macam nie...dari dulu darah kami asyik membasahi bumi....minta maaf lah aku sedih betul asyik bangsa ku ja kena salahkan sebab berjaya..jenayah boleh berlaku d mna2 tak kira bangsa dan agama...faham kmu smua..jgn kmu duduk rumah ja minum itu tapai jgn kmu duduk kampung ja....pg laut pun tidak mau bising2...

Anonymous said...

dui naa.. jgn tburu buru cina pun tdahulu dr bugis ndak juga cbuk cbuk mau bumiputera. ndak ada daerah bugis d sabah. sepertima etnik lain. tu koi.

nana said...

saya keturunan bugis dari selangor....

muhamat naszrul said...

keturunan bugis dari tawau sabah..

Anonymous said...

saya bugis tawau.dulu saya ada lihat arwah atuk saya punya IDENTITI CARD lama dulu sebelum tukar mykad, saya tanya knpa atuk punya yg ni besar??????tahu kanapa tu ic lama punya zaman singgapura pun masi dalam malaysia, lgpun atuk saya ada sambung tulang besi di kaki akibat terkena tembakan penjajah dulu sama-sama berjuang,jd apakah taraf saya kpda bangsa lain yg mengatakan semua bugis pendatang?????????????????

Anonymous said...

Setuju !! Bagi saya tiada satu pun manusia yg memang dari awal mendiami Borneo ni..semua melakukan penghijrahan masuk..selaras dengan teori pergerakan manusia dari benua Afrika. .yg mbezakannya hnyalah masa shja...

Anonymous said...

Salam dr putra bugis bone.. Jayalah putra putri bugis di negeri seberang,, kobarkan semangat mu

Anonymous said...

btul kata2x tiada satu pun manusia yg mmang dari awal mndiami borneo dan semuanya mlalui pghijrahan... tapi harus ingat? bugis yg paling last sekali masuk d borneo.... ada faham semuanya?.....

Anonymous said...

Bugis adlah org laut dnusantara. Dmana tmpat ada bugis.. Kau ni pok bngsa apa? comform ktrunanan kau ni tinggal dlm hutan sana.

Anonymous said...

BUGIS. OH BUGIE. JANGANLAH MELABIH2 MINTA STATUS BUMIPUTERA. BUMIPUTARLAH KALI. BERTERIMA KASIHLAH SAMA APA YANG KAMU SUDAH KECAPI DI SABAH NI. MIMANG NGAM & TEPAT BUGIS DIGELAR TEMAHA, TAMAK SERTA PENDANGKI! TEMAHA PASAL SUDAH TINGGAL DI SABAH, DAPAT RUMAH, DAPAT TENDER, MINTA LAGI STATUS BUMI! WUIH ITU BAARULAH TEMAHA TAHAP GREATEST! TAMAK PASAL APA PUN DIA NAMPAK, DIA CAKAP DIA PUNYA. SUDAH DAPAT SIKIT, MAU BANYAK. BUTUL2 TAMAK! BEGILING KEPALA SAYA MEMIKIR TEBIAT2 BUGIS NI. BALIK2 YANG DIBANGGA, RAJIN KUNUN. MIMANGLAH MAU RAJIN, KALAU NDAK BEGITU, APA LAGI YANG KAMU MAU BUAT? NDAKKANLAH MENYABUNG AYAM & BEJUDI SEJA. MACAMLAH KAMU NDAK BIASA, KHAAK HA HA. PENDANGKI! LABIH DARI 65% BUGIS SAYA JUMPA, MUSTILAH PENDANGKI. BARU TU BURUK HATI LAGI TU. KALAU KALI CUMA DANGKI NDAK BURUK HATI NDAK PA JUGA. INI? DANGKINYA SAMPAI TAHAP CABUT PAPAN TANDA URANG YANG ADA TULIS 'ADA SERVIS FOTOSTAT DI SINI', BISUKNYA DAPAM RUMAH DIA SUDAH BELAKAT 'MEMBUAT FOTOSTAT & SEUMPAMANYA'! MIMANG BURUK PERANGAI & BURUK HATI!

NDAK PAYAHLAH KAMU BEHUJAH & MENYANGKAL, NANTI DI CAP BUGIS PENIPU LAGI KAMU. TU LAH JANGAN SUKA MUJI DIRI, BIASA2 SEJALAH K? BANGGA PUNYA BANGGA, TONG TAIK KAMU BANYAK SUDAH PACAH.

Shahruddin said...

Bugis telah di iktiraf sebagai bumiputera lain..
bukannya bumiputera anak negeri sabah..

Anonymous said...

asslmualaikum. tau ugie..
saya andi.ali keturunan
bugis bone palakka..
di mana kita berpijak..
di situ.kita junjung..*ada fhm.
bapa saya masuk sabah
thn 1950. sampai mati dcini.
xprna balik kampung..
wlaupun.ada saudara dcana.
kami di didik dgn pepatah
di atas tadi..jgn sombong..!
syukur lah dgn apa yg ada..
di kasi i.c warganegara..
jgn lah minta pribumi pulak,,
ndak salah..kata anak dusun.
kita bugis nie tamak..rakus..
di kasi betis. mau nya paha..
ndak bersyukur langsung..#"
cermin diri.kita...
siapa kita nie..

Sabah bai ni said...

..

Sabah bai ni said...

..

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung