NEGARA SINGAPURA & NEGERI JOHOR

on Friday, April 13

Kunjungan penulis di negeri Johor Darul Takzim baru-baru ini ingin dikongsikan bersama dengan pembaca, bagaimana kerajaan Johor dan Kesultanan Johor memulihara sejarah mereka, senibina mereka dan survival mereka melalui pusat pemerintahan baru kerajaan Johor. Di atas adalah salah sebuah bangunan utama pusat pentadbiran kerajaan Johor. Bentuk bangunan utamanyaa masih seakan sama dengan Bangunan Sultan Abu Bakar di Bandaraya Johor Bahru. 

Bagaikan berada di Al-Hambra atau di Maghribi, namun ini di Malaysia.

Ukiran seni bina Islam dan Melayu digabungkan di kesemua tiang utama.

Tulisan Jawi diutamakan.

Setiap aras/tingkat terdapat surau yang selesa.

Bagaikan di Mesir.

Namun, hanya beberapa meter di sana adalah negara Singapura. Di negara Asia Barat, negara haram Israel yang kecil itu sudahpun berjaya menumbanagkanatau melemahkan negara-negara Islam seperti Iraq, Jordan, Kuwait, Libya, Yaman, Arab Saudi, Lebanon dan kini berusaha melemahkan dan menghancurkan negara Syria dan Iran. Di Asia Tenggara, Singapura adalah anak emas Amerika dan Israel, jika kamu menyentuhnya kamu akan menjadi seperti negara-negara Islam di atas. tetapi Presiden Habibi pernah berkata, "lihat peta dunia, negara kamu hanya satu titik..."


Gambar diambil melalui BlackBerry First Model, 3.0mf.

5 Komen:

Anonymous said...

Itu pun puak PKR dan PAS tak sedar lagi..masih lagi nak bergelumang dengan DAP(PAP)..mereka ingat Islam di Malaysia ni terjadi dengan sendiri..

IMAM MUDA said...

KATA NAJIB KELANTAN NEGERI PALING MISKIN DI MALAYSIA...BANK DUNIA PULA KATA SABAH NEGERI DI MALAYSIA YANG PALING MISKIN...SO, APA KOMNE PENULIS??? RAMAI ORANG SABAH BERHIJRAH KE SEMENANJUNG UNTUK CARI KERJA...DI KILANG DLL...UPSR, PMR, SPM, STPM SABAH YANG PALING COROT...SABAH KETANDUSAN ULAMA, TOKOH-TOKOH AGAMA...ILMU AGAMA AMAT CETEK...ADA USTAZ SEBAR AGAMA ISLAM...MASUK ISA LA PULA!!!APA JENIS TRANMORMASI NI? ADAKAH BERPANDUKAN AL-QURAN,. AS-SUNNAH, IJMA' ULAMA, QIAS...

IMAM MUDA said...

KATA NAJIB KELANTAN NEGERI PALING MISKIN DI MALAYSIA...BANK DUNIA PULA KATA SABAH NEGERI DI MALAYSIA YANG PALING MISKIN...SO, APA KOMNE PENULIS??? RAMAI ORANG SABAH BERHIJRAH KE SEMENANJUNG UNTUK CARI KERJA...DI KILANG DLL...UPSR, PMR, SPM, STPM SABAH YANG PALING COROT...SABAH KETANDUSAN ULAMA, TOKOH-TOKOH AGAMA...ILMU AGAMA AMAT CETEK...ADA USTAZ SEBAR AGAMA ISLAM...MASUK ISA LA PULA!!!APA JENIS TRANMORMASI NI? ADAKAH BERPANDUKAN AL-QURAN,. AS-SUNNAH, IJMA' ULAMA, QIAS...

Al-Azharri Siddiq Haji Kamunri said...

Kata saidina Abu Bakar ra, jika aku benar ikutlah aku, jika aku salah tegurlah aku.

Orang Kelantan berada di mana2, sama juga org Sabah berada di mana2 skrg,sejak 20 tahun ini ramai org Sabah mencari rezeki di Semenanjung sbg pekerja kilang,driver teksi,lori,dll. Sudah mula juga sbg pegawai kerajaan sbg guru,pegawai di pej tetapi masih kurang, Kalau di Tawau majoriti guru2 Semenanjung dari kelantan, Kedah dan Terengganu juga Johor.

Di Sabah sejak 1970an keputusan Upsr hinggalah STPM selalu tercorot. Sy sbg brkas guru yg pernah mengajar di Sabah dan di semenanjung lihat kekurangan di Sabah ialah guru2 berpengalaman dan pendedahan pelajar. Amat kasihan kerana apabila guru2 semenanjung yg dihantar ke Sabah, selepas 4 or 5 tahun mereka berpengalaman balik pula ke semenanjung, so murud2 di smenanjung beruntunglah, kedua pendedahan guru2 dan pelajar agak kurang spt Guru2 pembuat Soalan SPM/STPM/PMR atau Guru Pemeriksa Soalan sangat2 kurang di Sabah, semasa sy mengajar di KL, hampir kesemua guru2 lama di situ Guru pembuat Soalan dan Guru pemeriksa Soalan Peperiksaan, so murid2 sgt beruntung.

memang benar Sabah sgt ketandusan byk perkara, dulu2 Majlis Agama islam Sabah mengambil guru2 agama dari Indonesia. namun proses tambah ustaz ustazah di Sabah semakin ditambah.

Masuk ISA tentulah ada sebab, sy sgt yakin kalau mengajar Fardhu Ain, Fardhu Kifayah, Zakat, haji, Solat Jenazah dll tidak mungkin ditagkap ISA. Tetapi kalau sudah dicampuraduk dgn nak berperanglah, nak mengangkat senjatalah, semua orang salah lah, dia saja betullah, semua org masuk neraka lah, dia saja masuk syurgalah, memanglah ada tak kena kan kan...di mana2 negara pun begitu juga kan,

Bagi kita pula, marilah kita ikut Al Quran, As Sunnah, Ima Ulama dan Qias...ahli2 kuarga kita, sepupu2 kita, yg masih tak ikut kita mulakanlah, kadang2 kita tengok org jauh tapi di sebelah kita lagi tak ikut bukan,

Anda boleh masuk ke laman web Najib, beritahu Najib dlm tweeter or FB bahawa maklumat tersebut silap, pegawai yg beri maklumat tak betul, yg betul ialah begini,Najib seorg yg terbuka,Kajian Bank Dunia melihat kpd KDNK Nasional dan KDNK negeri dan jumlah penduduk. Sy tak brp mahir statistik, tetapi sy tak setuju cara bank Dunia kerana dia buat secara random, bukan secara detail. Contohnya dia ambik 3juta penduduk dibahagi denganb kdnk negeri, kemudian dibanding dgn kdnk nasional..lebih kurang mcm itu, sebab itulah Perlis wpun takdak hasil tapi dia lebih di atas sbb rakyatnya sikit.

Di Kelantan org2 kelantann yg kerja di Sabah,KL, Selangor,JB mereka tiap bulan kirim wang ke Kelantan, so kemakmuran itu ke sana..

Begitulah yg boleh dijawab.

Anonymous said...

ok lah tu ada keikhlasan menjawab

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung