ALFATIHAH : KESEDIHAN PERTAMA & KEDUA

on Wednesday, January 30

Dua hari lepas saya ke Majlis Legal Year 2013 di Tawau Sabah. Ketika saya dalam perjalanan ke Tawau, ayah kepada sahabat saya meninggal dunia di Putrajaya, kesedihan pertama saya ialah walaupun saya amat rapat dengan beliau, saya tidak sempat melawatnya, hanya handphone sahaja menyambung perasaan persahabatan dan ukhuwah. 

Kesedihan kedua saya, ketika saya berada Di Tawau pula semalam, saya berniat untuk melawat sahabat saya Ustaz Amir Mahmud yang terlantar koma di Hospital Tawau sejak seminggu yang lalu. Namun, saya hanya 24 jam sahaja berada di Tawau, dan ketika saya balik semula ke Kuala Lumpur, malamnya Ustaz Amir Mahmud telah menerima panggilan Allah SWT. 

Beberapa jam sebelum allahyarham meninggal, saya menerima sms tentang kedudukan tekanan darah beliau, saya bertanya isteri saya kebetulan doktor perubatan, dan  ternyata benar beberapa jam kemudian Ustaz Amir Mahmud telah pergi menemui pencipta yang Maha Agung, iaitu Allah SWT.

Begitulah juga kita semua, kita akan pergi juga meninggalkan dunia yang tidak kekal ini, hanya masa kita belum tiba. Kepada allahyarham Ustaz Amir Mahmud, kita doakan semoga dirahmati, diberkati dan senantiasa berada di dalam hidayah Allah SWT.

Kira-kira 10.30am tadi, saya menerima sms jenazah allahyarham sedang disembahyangkan di Masjid bandar Tawau dan kemudiannya disemadikan di tanah perkuburan umat Islam di Tawau.

Saya bersama-sama beliau mengajar di SMK Abaka hampir 10 tahun. Allahyarham Ustaz Amir Mahmud seorang guru yang sangat dedikasi dengan tugasnya, sangat tegas dengan hukum dan syariah, sangat menjaga solatnya, seingat saya beliau seorang yang sangat menepati masa dan sangat berani mempertahankan kebenarannya. 

Walaupun kami berbeza pandangan politik tetapi ianya tidak pernah menjarakkan ukhuwah kami, kami tidak pernah bertegang leher dan kami tidak pernah meninggi suara. Bahkan di luar sekolah, di luar bidang pemikiran politik, kami tolong-menolong dalam hal-hal kehidupan seharian. Seingat saya, apabila allahyarham memerlukan pertolongan, saya tidak pernah berkata tidak, saya tidak melihat warna fahaman politiknya tetapi saya melihatnya sebagai saudara seagama, begitu juga sebaliknya apabila saya memberikan pandangan saya, tidak pernah allahyarham menidakkan di hadapan saya. Kami tidak pernah bermasam muka dan tidak pernah bergaduh.

Tulisan ini, walaupun saya nun jauh di Semenanjung, ingatan saya tidak pernah lupa kepada sahabat-sahabat yang pernah bersama saya. Seperti tulisan saya ini http://www.al-azharrisiddiq.com/2012/05/kenangan-bersama-ydp-pas-sabah.html?showComment=1359535524244#c7097499678378888572

1 Komen:

Anonymous said...

Hello everyone, it's my first pay a quick visit at this site, and paragraph is actually fruitful in support of me, keep up posting these content.

my weblog: cipeczki

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung