SURUHANJAYA PILIHANRAYA DIHARAP TIDAK ULANGI KESILAPAN 2008

on Thursday, April 4

KEPUTUSAN PRU12


Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) yang diberi tanggungjawab mengurus Pilihanraya di Malaysia perlu memberi perhatian ke atas kesilapan-kesilapan lama yang tidak ditangani dengan bijak pada masa itu.

Jika kita imbas semula keputusan PRU12 (2008) di negeri Perak kemenangan sebenarnya berpihak kepada BN iaitu menang 28 Kerusi, berbanding PAS 6, DAP 18 dan PKR 7 dan BEBAS 2.

Oleh kerana SPR tidak memiliki "knowledge plus ecperience" dalam situasi-situasi tersebut, SPR telah melakukan kesilapan bilamana mengumumkan kemenangan di pihak pembangkang sedangkan ketika itu Pakatan Rakyat belum ditubuhkan secara Undang-Undang.

Kemenangan yang sebenarnya ialah kepada BN dengan jumlah besar sebanyak 28 Kerusi

Perkara yang sama berlaku di negeri Selangor, bila mana BN memenangi 20 Kerusi berbanding PAS 8, DAP 13 dan PKR 15. Pada ketika itu, gabungan parti-parti pembangkang tidak berdiri di atas satu "partai". 

Hanya beberapa minggu selepas mereka sendiri menyedari kekurangan itu, barulah mereka bersepakat, berusaha mengemukakan "satu partai" dan akhirnya membenarkan secara tidak "gentleman" membentuk kerajaan di atas non-kerajaan. Faham tak maksud saya?

Apa pun, semua itu sudah menjadi sejarah. UMNO dan BN tidak lah kemaruk sangat untuk membawa isu besar ini ke Mahkamah pada ketika itu, kerana UMNO dan BN ketika itu (2008) pun tidak menyedari hak kemenangan mereka sendiri.

Menjelang PRU13 ini, saya ingin mencadangkan kepada Suruhanjaya Pilihanraya supaya tidak terburu-buru membuat keputusan khususnya apabila melibatkan kes-kes seperti di atas tadi.

(1) SPR hendaklah mempunyai Jawatankuasa Khas yang ditangani oleh Pakar Undang-Undang dan Pakar Pilihanraya untuk menyelesaikan isu-isu seperti ini.

(2) SPR perlu bersedia dengan Kebocoran Maklumat kerana nampaknya pelbagai NGO berdaftar atau tidak berdaftar, Portal, Media dan individu membuat "Portal Keputusan PRU" masing-masing. Apakah SPR boleh menjamin Keputusan di Pusat Daerah Mengundi di semua kawasan tidak di SMS kepada pengendali portal masing-masing?

(3) SPR hendaklah meneliti semula peranannya dalam "penubuhan" sesebuah kerajaan jika situasi sama berulang, melainkan sesebuah parti jelas memenangi sesebuah kawasan/negeri dengan Majoriti besar

(4) Apakah SPR mempunyai "persediaan" terhadap sikap ganas dan menghuru-harakan yang khabarnya sudah menjadi kebiasaan kepada parti pembangkang. Rujuk YB Datuk Zulkifli Nordin di mana-mana media tentang persedian pembangkang menghuru-harakan PRU13.

Saya tidaklah berniat untuk campur tangan dalam hal Suruhanjaya Pilihanraya, malah saya amat yakin dengan pengalaman mengadakan PRU sejak tahun 1959, SPR sudah matang dan bersedia. 

Hanyasanya, sebagai rakyat, kita bimbang kesilapan tahun 2008 akan berulang. Ianya sangat "menganiaya" rakyat di negeri Perak dan Selangor. 

Lihatlah penderitaan rakyat Selangor, akibat "kesilapan" pembentukan kerajaan negeri pada tahun 2008, rakyat Selangor menderita masalah air, lampu jalan sekejap hidup sekejap mati, janji kepada Ibu Tunggal yang tidak mampu ditunaikan sehingga sekarang, pemecatan Dr. Hassan Ali kerana mempertahankan kesucian Islam dan banyak lagi yang caca-merba dan akhirnya rakyat Selangor termenderita.

*Nota : Semak keputusan Majoriti di laman rasmi Suruhanjaya Pilihanraya untuk memuaskan hati anda.

1 Komen:

Anonymous said...

Penulis hanya memperolehi maklumat dari TV tiga suku ka? hingga berani mengatakan negeri Selangor mengalami penderitaan. Tp terbukti negeri itu masih dikuasai pembangkang....

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung