PEMUDA UMNO DI ZAMAN KHAIRY JAMALUDIN

on Saturday, April 13

BERKARISMA
SABAH adalah deposit tetap kepada UMNO dan BN untuk meneruskan kesinambungan pembangunannya. Jika anda membaca buku Lee Kuan Yew, anda akan mendapati satu bahagian yang menyentuh tentang hak pembangunan negeri Sabah yang dipinjamkan kepada Singapura. 

Hak itu ialah hak pembangunan. Secara ringkasnya Lee Kuan Yew menulis, oleh kerana Sabah, Sarawak, Singapura sudah bersetuju bergabung untuk membentuk Persekutuan Malaysia maka Rancangan Malaya bertukar nama kepada Rancangan Malaysia Pertama (1966-1970). Rancangan Malaya Kedua (1961-1965) ketika itu berlakunya pembentukan Malaysia.

Dalam Rancangan Malaysia Pertama, Lee Kuan Yew mendesak supaya Bajet Pembangunan untuk negeri Sabah dipinjamkan dahulu (didahulukan) kepada Singapura. Dalam buku Lee Kuan Yew, tidak dinyatakan apakah Tun Mustapha atau Tun Fuad Stephen membantah atau tidak perbuatan Lee Kuan Yew itu.  Saya sudah terangkan lama di sini http://www.al-azharrisiddiq.com/2008/10/singapura-penyebab-sabah-mundur.html dan pernah didebatkan di forum-forum Sabah. 

Kadang kala saya berfikir, oleh kerana artikel saya rupanya menarik minat pembaca sehingga menarik minat ramai orang termasuk rakan-rakan di Jabatan Ketua Menteri Sabah, seperti ini http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/03/500000-keturunan-bugis-sabah-di.html dan http://www.al-azharrisiddiq.com/2012/02/bugis-sabah-diiktiraf.html , maka saya mesti menerangkan supaya pembaca dapat menerimanya. Namun, ianya bukan mudah.
KARISMA TUN MUSTAPHA DAN TUN DATU MUSTAPHA
Semasa PRU12 (2008), tidak dinafikan Pak Lah menerima tekanan yang sangat luar biasa dari dalam dan luar negara. Tekanan-tekanan ekonomi seperti kenaikan harga minyak dan lain-lain, sebaliknya tekanan-tekanan dalam negeri khususnya oleh pembangkang, namun Pak Lah masih berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan walaupun kehilangan beberapa negeri.

Tahun ini (2013), saya tidak fikir sesuai untuk menulis hal Khairy Jamaludin di sini, namun kelihatan Khairy Jamaludin sedang berusaha memperbaiki keadaannya, persepsinya dan berusaha menyesuaikan perjuangan politiknya. Baru semalam saya terbaca di Harakah, bertanya mengapa Khairy Jamaludin kelihatan senyap di media arus perdana. 

Apabila saya bertanya seseorang, katanya, "Pemuda sebenarnya sedang bekerja di bahagian grassroote tanpa laporan media".
LEE KUAN YEW MERAMAL KEDUA-DUA MEREKA
Jika begitu persepsinya, apakah nasib orang-orang Khairy Jamaludin yang menang besar semasa Pemilihan Pemuda UMNO dahulu. Pada tahun 2008, Pemuda UMNO menikmati peluang yang sangat lumayan di mana wakil-wakil Pemuda ramai menjadi wakil rakyat. 

Namun begitu, DS Najib mempunyai pemikiran yang praktikal dan mudah. Tidak kira jika anda Pemuda, Wanita, Puteri, AJK Bahagian atau sekadar ahli biasa jika anda memenuhi kriteria calon boleh menang, anda pasti terpilih. Dua kriteria calon boleh menang bakal menjadi pertimbangan utama Barisan Nasional (BN) iaitu kebolehan diri sendiri pemimpin tersebut dan juga penerimaan para pengundi di kawasan yang diwakili dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13). (http://www.utusan.com.my/utusan/Pilihan_Raya/20130410/px_63/PRU-13-2-kriteria-calon-boleh-menang-BN-diutamakan---PM#ixzz2QM3gGap0)

Jika anda selalu mengikuti Perbahasan Khairy Jamaludin, Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Dato Razali Ibrahim (sekadar beberapa nama) di Parlimen dan dalam dewan seminar, sememangnya mereka memiliki keampuhan yang diperlukan oleh sebuah parti yang besar seperti BN dan UMNO. Isu sebenarnya adakah tahun 2013 berpihak kepada mereka lagi? 
RUMURS BAKAL MENTERI BESAR KEDAH
Kesimpulannya, dalam PRU13, jika nama anda tidak dicalonkan, DS Najib berharap anda akan merajuk setakat 24 jam sahaja. Selepas itu, kembalilah semula memberi sokongan kepada calon-calon BN.

Saya yakin, DS Najib tidak pernah mengenepikan kepimpinan Pemuda. Seperti kata Khairy Jamaludin, dalam masa PRU lah untuk menunjukkan kesetiaan yang sebenar kepada parti walaupun tidak dicalonkan

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan