JABATAN NEGARA AMERIKA MINTA ANWAR MENGHORMATI KEPUTUSAN PRU13

on Friday, May 10

TIMBALAN PRESIDEN PKR TIDAK BERSETUJU CARA ANWAR HERET RAKYAT LAGI, KALAH MUHASABAH DIRILAH KATA AZMIN
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru rakyat supaya menerimalah keputusan PRU13 dengan sabar. "Terimalah keputusan ini dengan penuh kesyukuran dan kesabaran, yakinlah sesungguhnya janji Allah pasti akan tiba," kata Abdul Hadi sebagaimana dipetik melalui laman Facebook beliau baru-baru ini.

Sementara itu, Datuk Harun Taib yang mewakili Dewan Ulama Pas berpendirian tidak menyokong tindakan Anwar untuk mengadakan demonstrasi dan himpunan membantah keputusan PRU-13.

Sementara itu juga, pemimpin-pemimpin dunia mula menghantar mesej Tahniah kepada DS Najib atas kemenangan beliau menubuhkan kerajaan persekutuan.

Jabatan Negara Amerika menghantar mesej yang jelas iaitu “Kami puas hati melihat rakyat Malaysia pelbagai peringkat terbabit dalam proses pengundian dalam jumlah yang besar dengan semangat yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Amerika turut menggesa semua pihak supaya menghormati kehendak pengundi".

Semua pihak itu termasuk Anwar lah.

Pemimpin-pemimpin dunia lain yang terus menghantar ucapan Tahniah ialah Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad, Duta Azerbaijan Prof Dr Qaley Allahverdiye, Duta Ukraine Ihor V. Humennyi, David Cameron, United Kingdom, Yingluck Shinawatra, Thailand, John Key, New Zealand. Putera Mahkota Abu Dhabi, Jen Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan dan Perdana Menteri Australia, Julia Gillard.


Hari ini sahaja, perutusan Tahniah turut diperolehi dari Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, Perdana Menteri China, Li Keqiang, Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina, Presiden Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa dan Duta Uzbekistan ke Malaysia, Shukur Sabitov.

Menjelang pembentukan Kabinet Persekutuan tidak lama lagi, dijangka DS Najib akan terus menerima ucapan Tahniah dan Pengiktirafan dari negara-negara luar.

Jika Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR tidak bersetuju dengan demo Anwar, Jika Presiden PAS Datuk Seri Hj Hadi Awang menyuruh ahli-ahli PAS menerima keputusan PRU13 dengan Sabar, Jika ketua-ketua kerajaan luar negara satu demi satu mengiktiraf dan menguapkan tahniah, malah Ambiga, IDEAS dan lain-lain NGO turut mengiktiraf PRU13 semakin baik...maka apakah Relevannya Demonstrasi lagi?

JANJI ANWAR AKAN MENJADI PENSYARAH JIKA PAKATAN TEWAS 
di http://www.malaysiakini.com/news/206688
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi rancangannya untuk mengakhiri kerjaya politiknya yang menjangkau 30 tahun jika kalah kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam pilihan raya akan datang.

"Saya akan cuba yang terbaik. Saya yakin kita akan menang. Tetapi jika tidak, saya akan letak jawatan," kata Anwar malam tadi dalam lepak Google yang disiar secara langsung di YouTube.

AFP melaporkan Anwar, yang telah mengajar di Universiti Oxford
dan Universiti Georgetown di Washington, berkata beliau akan kembali kepada kehidupan akademik jika kalah.

"Jika kita tidak mendapat mandat, maka kita harus beri ruang untuk barisan pelapis dalam kepimpinan," katanya semasa program sejam soalan-jawab yang sebelum ini menampilkan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Anwar pernah menjadi timbalan perdana menteri dalam kerajaan BN yang telah memerintah Malaysia sejak merdeka 55 tahun lalu, tetapi telah berkempen menentang gabungan itu sejak penyingkiran mengejutnya pada tahun 1998.

Empat bulan kemudian, Anwar mengulangi akan bersara jika tewas dalam PRU13 di sini http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WpbZJj


0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung