BERSAMA KETUA DEWAN PERWAKILAN RAKYAT INDONESIA

on Sunday, June 2

Bapak AM Fatwa Ketua DPR Indonesia, saya dan isteri kepada mantan Presiden PERTAMINA Indonesia

Dua tahun selepas saya melawat keluarga di Jakarta, perubahan sangat pesat dengan gedung dan prasarana jalanraya tumbuh bagai cendawan. Namun, Jakarta tanpa macet bukan Jakarta namanya. Kenderaan dan motor bersimpang siur 24 jam tanpa henti membuktikan Kota Jakarta hidup sudah lama.

Kempen kempen politik sudah bermula nampaknya walaupun pemilihan Presiden Indonesia akan dilakukan tahun hadapan.

Saya sempat bertemu Senator Andi Muhammad Fatwa seorang pejuang keadilan rakyat negara Indonesia yang pernah dipenjara 18 tahun kerana menentang Pemerintahan Presiden Suharto. Hari ini beliau menghabiskan sisa sisa hidupnya dengan membuat kebajikan dengan memberi pendidikan percuma kepada anak anak Indonesia dan perkhidmatan perubatan di Gedung Putra Fatahilla Jakarta.


Buku Perjuangan Bapak AM Fatwa dihadiahkan kepada saya

Beliau menyatakan kepada saya, bapak Anwar Ibrahim itu sangat rapat dengannya kerana Bapak Anwar Ibrahim pernah bersama sama dengannya berkursus kepimpinan berkenaan revolusi dan reformasi di Jakarta. Semasa Anwar Ibrahim dibebaskan dari penjara, Bapak AM Fatwa  mula mula melawat beliau di Kuala Lumpur. Namun, masa yang berlalu mengajar beliau untuk pasrah dan beliau menyatakan kepada saya walaupun semasa pemerintahan Suharto dia dipenjara dan diseksa tetapi dia tidak pernah berdendam dengan Keluarga Suharto malah mereka pula semakin akrab.

Beliau yang juga sahabat akrab Anwar Ibrahim mahu melihat suatu perdamaian kerana perdamaian adalah tuntutan agama Islam.

Saya ditemani isteri kepada mantan Presiden Pertamina Indonesia, Bapak Soemarno juga seorang Pejuang Semangat Tritura 1950.

Bercakap tentang Indonesia, kita boleh belajar semangat Patriotik dan Nasionalisme mereka yang sangat kuat dan tinggi. Saya mencadangkan Agensi dan NGO yang menjalankan usaha Patriotik dan Perpaduan negara untuk melihat aspek ini di Jakarta.

Sebagai contoh, jika kita pergi ke Jakarta di pusat permainan kanak kanak, akan dimainkan lagu kanak kanak dan diselitkan juga lagu lagu patriotik dan dipampang gambar gambar pemimpin pemimpin negara mereka. Hasilnya rakyat Indonesia punya semangat jati diri yang sangat tinggi.

Jumpa lagi dengan tajuk Pertemuan Saya dengan Calon Presiden Indonesia tahun 2014.

Selamat membaca.

2 Komen:

Anonymous said...

Anda seorang pr yg bagus untuk negara anda.

Anonymous said...

Tahniah!

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan