LIM GUAN ENG SALAH, KHAIRY JAMALUDIN BETUL

on Tuesday, July 30

Semalam Setiausaha Agung DAP yang masih membisu akan hal "salah kira" undi CEC partinya yang memalukan itu, telah menyerang Ketua Pemuda UMNO akan hal filem "The New Village" bernilai Komunis. Apabila sebut Komunis, sebilangan kepimpinan DAP cepat panas dan melenting, kenapa? Baca semula ini http://www.anwaraidc.com/?p=37510

Lim Guan Eng (LGE), sebagai seorang Ketua Eksekutif Kerajaan Pulau Pinang patut mengetahui bahawa hubungan Diplomatik antara dua negara atau antara dua parti politik pemerintah adalah lumrah.

Negara Malaysia merupakan negara pertama mengiktiraf Kerajaan China Komunis, tidak bermakna Kerajaan Malaysia atau lebih tepat Tun Razak berfahaman Komunis. Tun Razak tidak mengimport fahaman Komunis ke dalam negara. Malahan, lawatan Muhibbah dan bernilai Diplomatik Tinggi itu membawa "kesenangan & kebahagian" kepada orang-orang "Cina Seberang Laut" termasuklah Cina di Malaysia.

Apakah LGE menyelar Ketua Pemuda UMNO berkenaan hal kawanan dengan Liga Pemuda Komunis negara China tidak dibolehkan sama sekali hanya kerana ia berperkataan komunis? Apakah dari segi ekonomi maksud LGE, oleh kerana negara China negara Komunis maka tidak boleh kerajaan kita atau parti pemerintah menjalin hubungan diplomatik, maka juga maksud LGE jangan berurusniaga dengan negara Komunis China? Adakah maksud LGE menyelar Ketua Pemuda UMNO supaya putuskan penerbangan AirAsia ke negara China, jangan import barangan tiruan dari negara China, jangan melawat negara China dan sebagainya? LGE nampaknya tidak membaca Sejarah hubungan Politik, Diplomatik dan dagang antara Kesultanan Melayu Melaka dengan Raja-Raja China melalui Laksamana Cheng Ho.

Yang tidak boleh ialah menyuntik Fahaman dan Idealisme Komunisme! Adakah dalam ucapan YB Khairy Jamaludin (KJ) atau dalam perutusan KJ ada unsur-unsur Komunis? Jika ada, saya rasa KJ boleh dipecat dan disumbat di dalam penjara! Adakah LGE mempunyai bukti itu?

APA YANG TIDAK BOLEH
Yang tidak boleh juga ialah membawa masuk Chin Peng kerana peranannya membunuh dan menyiksa ribuan rakyat di Tanah Melayu, pasukan keselamatan dan merosakkan perpaduan negara! Bekas-bekas tentera, Home Guard yang masih hidup, anak-anak perajurit di Bukit Kepong yang ibu bapa mereka diseksa dan dibunuh akan bangun jika mengetahui Chin Peng hendak dibawa masuk ke Malaysia. Cukuplah diplomasi kerajaan Malaysia sudah mengadakan Perjanjian Damai di mana penempatan mereka juga sudah disediakan oleh Kerajaan Thai di Selatan Siam. 

Individu Chin Peng adalah suatu 'elemen' yang tidak boleh diterima di Malaysia, bukankah Lee Kuan Yew sendiri dalam bukunya menulis "saya bukan Komunis, saya adalah Nasionalis" dan LKY menolak fahaman Komunis. Sebab itulah LKY mengambil tindakan tidak popular dengan menghapuskan sekolah-sekolah Cina di mana LKY berusaha menghapuskan apa sahaja elemen Komunisme dalam Kesatuan Sekerja, Sekolah, Pertubuhan dan apa sahaja di Singapura pada awal tahun 1960an. Apakah LGE mahu mencontohi LKY untuk menghapuskan sekolah-sekolah Cina?

Maka, dalam hal ini, saya berpendapat LGE salah mentafsir politik KJ yang membawa hubungan Diplomatik CYL-BN. Saya berpendapat KJ betul dalam hal ini? Bagaimana pandangan anda?

...BERSAMBUNG 

3 Komen:

Anonymous said...

Saya setuju dgn LGE dgn syarar dia hapyskan sekolah Cina...apa pun sy benci KJ

Anonymous said...

Terence Netto kata Najib ada offer Anwar jawatan TPM...sy rasa kamu tahu cerita sebenarnya kerana kamulah yg telah berjumpa JUsuf Kalla, kalau kamu syanag UMNO Melayu dan Islam kamu patut tulis hal ini!

Anonymous said...

yes correct correct correct

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung