KHAIRY LULUS MENTERI BELIA, NAMUN TIDAK DI PEMUDA

on Thursday, August 29

Persembahan 100 Hari YB Khairy Jamaludin sebagai Menteri Belia dan Sukan (KBS) menyerlahkan kemampuan & keperbezaan caranya yang tersendiri. Dari kacamata luar beliau kelihatan berjaya meremajakan dan mentransformasikan KBS. 

Contohya, beliau memberi pandangan yang jelas dalam isu pembangunan sukan bola sepak negara dengan menubuhkan Jawatankuasa Pembangunan Bola Sepak Negara dan turut mendesak peranan pihak swasta.

Namun begitu, di dalam parti, beliau patut sedar adalah amat janggal seseorang pemimpin UMNO memberi pandangan yang 'buruk' ke atas akhbar Utusan Malaysia. Satu-satunya akhbar yang membawa aspirasi orang-orang Melayu, negara  dan agama Islam sejak zaman berzaman.

PM Najib sendiri tidak menyalahkan Utusan, sepatutnya YB Khairy menyoal akhbar-akhbar lain yang lebih "teruk".

Saya kini tertanya-tanya apakah semasa bersekolah YB Khairy mengambil kertas Sejarah Malaysia? Jika ya, berapa markah kertas Sejarah beliau?

Adakah beliau mengetahui perjuangan akhbar "Majlis" yang membangkitkan kesedaran orang-orang Melayu khususnya Raja-Raja Melayu betapa bahayanya Malayan Union ketika itu (1945-1946)?

Apakah YB Khairy menyedari bahawa pada hari ini tiada lagi suara akhbar Melayu yang berjiwa Melayu dan berjatidiri Melayu melainkan Utusan Malaysia. Sudahlah akhbar Utusan Melayu (Jawi) sudah berkubur, kini pemimpin muda UMNO yang tidak merasai keperitan sejarah perjuangan orang-orang terdahulu dan akhbar-akhbar lama pula sanggup bersoal akan tujuan akhbar ini.

Bagi saya, sesiapa pun boleh hidup dan membesar di luar negara mana pun sama ada di Singapura, Jakarta atau di Eropah. Namun, anda mahu tidak mahu akan kembali juga ke negara ini untuk mencipta kejayaan diri anda.

Sesiapa boleh mengumpul kekayaan dengan pantas dan singkat, tidak perlu bekerja keras, dan sesiapa juga bebas menyelamatkan harta-harta mereka serta wang mereka di dalam atau di luar negara.

Dato Onn Jaafar
Tahukah anda apa yang ditinggalkan oleh Dato' Onn Jaafar kepada Tun Hussien Onn semasa beliau meninggal dunia. Amat sedih untuk dicatat di sini, bahawa Dato' Onn Jaafar hanya memiliki wang simpanan tidak sampai RM500 dalam akaun banknya, dan hanya mewariskan sebuah rumah kayu buruk sahaja kepada generasinya.

Hari ini, saya diberitahu oleh seseorang pemimpin senior, bahawa ada wakil rakyat kita yang mempunyai simpanan wang yang begitu banyak di luar negara. Ianya amat mengejutkan, menjelikkan tetapi mengkagumkan juga.

Beberapa blogger seperti ini http://parpukari.blogspot.com/2013/08/cili-kasi-taruk-apa-benarkah-pemuda.html mempersoalkan mengapa tidak ada Pemuda yang berani bertanding di kerusi Ketua Pemuda. Saya punya jawapan amat mudah, jika ada Pemuda UMNO yang boleh mengatasi sumber kewangan yang lebih besar, dia bolehlah bertanding jawatan Ketua Pemuda. Saya tidak nampak mana-mana Pemuda yang boleh mengatasi YB Khairy!

Saya tidak bermaksud wang diguna untuk membeli undi. Anda mesti realisitik, terdapat ahli-ahli UMNO yang setia di kampung-kampung tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk keluar ke bandar, apatah lagi untuk ke PWTC dengan segala macam kos. Anda mesti menyumbangkan wang anda, bukan wang parti, untuk mengurus kos mereka seperti makanan, perjalanan, tempat tinggal dan sebagainya. 

Keris
Oleh sebab itulah, walaupun saya kelihatan kritikal dengan YB Khairy, namun saya tidak nampak seseorang yang mampu mengatasinya, khususnya kekuatan sumber kewangannya.

Oleh kerana saya lebih lama berbanding YB Khairy dalam politik UMNO dan usia, saya berasa selesa untuk mengkritik kelemahan beliau. 

Dalam Pemilihan UMNO kelak, saya mahu melihat Ketua Pemuda UMNO mencium keris dan menghunus keris! Apa salah dengan keris? Ianya budaya kita orang Melayu baik di Malaysia, Indonesia, Brunei, Patani, Filipina semuanya biasa sahaja dengan keris! Mengapa perlu takut dengan bisingan orang lain. 

Kata Anwar Ibrahim semasa di dalam UMNO, "Jika Takut Dengan Ombak, Jangan Berumah Di Tepi Pantai, Jika Takut Dengan Cabaran, Jangan Bercakap Soal Perjuangan"!3 Komen:

Anonymous said...

Salam, anda menyindir atau memuji?

Anonymous said...

Sy cdg sedara lah masuk tanding lawan Kj tu.. dia tu nasib baik jer jadi menantu Pak Lah, sempatlah kumpul kekayaan sebabyaknya, kalau dia org biasa saja rasanya rak kemana jugabdia ne... last masuk kem nuar berahi jugak jawapnye

Anonymous said...

ala kamu jer yg mengada kata kj lukus di kbs ....sebenornya dia failedFajtahya Bolasepak negara ke 167 Dlm dunia lebih baik Sudan palestin Bangladesh Habayah hahahahahahahahahaha

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung