LEE KUAN YEW TIPU

on Friday, August 9

Sebagai penulis yang kerap menulis tentang topik Singapura dan Lee Kuan Yew, saya terganggu dengan komentar terkini Lee Kuan Yew terhadap Malaysia dalam buku terbaharunya "One Man's View Of The World".

Lee Kuan Yew dilapor berkata, "Dasar-dasar berasaskan kaum di Malaysia meletakkan negara itu dalam keadaan yang tidak menguntungkan dan ia secara sukarela mengecutkan golongan berbakat." 

Surat-surat penderitaan penduduk Melayu dari Singapura ini saya perolehi pada tahun 2009 dan saya kongsikan kepada pembaca untuk menjadi pengadil kepada dasar-dasar Kerajaan Singapura di bawah Lee Kuan Yew. Baca semula ini http://www.al-azharrisiddiq.com/2009/09/surat-dari-singapura-siri-1.html dan ini http://www.al-azharrisiddiq.com/2011/01/surat-dari-singapura.html 

Melalui luahan hati rakyat Singapura itu, anda layak menjadi pengadil kepada Lee Kuan Yew akan apa yang ditulisnya mengenai negara Malaysia di atas. Bak kata pepatah Melayu, "Lee Kuan Yew cakap depan lain cakap belakang lain", "cakap Lee Kuan Yew indah khabar dari rupa", atau dalam bahasa sangat kasar ialah "Lee Kuan Yew tidak bercakap benar".

TIPU HELAH SINGAPURA MERDEKA
Jika kita membaca buku sejarah negara Singapura, anda boleh ketawa terbahak-bahak dan menjual buku itu kepada penjual surat khabar lama! Sebabnya amat mudah, kononnya Singapura bermula dengan kewujudan beberapa orang Cina dan orang lain membuka petempatan Singapura itu. 

Mereka putar sejarah Singapura 720 darjah dengan menghilangkan Kekuasaan Raja-Raja Kesultanan Melayu Melaka dan Kesultanan Melayu Johor ke atas pulau Temasek, tetapi malang kepada mereka kerana ibu pelaburan negara Singapura masih menggunakan nama Temasek Holdings. Jelas, Sejarah tidak boleh diputar begitu sahaja, jika dilakukan juga tempatnya layak dibakulsampah.

Pada tahun 1956, rombongan Ketua Menteri Singapura Lim Yiew Hock terbang beberapa kali ke London untuk mendapatkan Kemerdekaan daripada Kerajaan Ratu. Ketika itu, Lee Kuan Yew turut menyibukkan diri mewakili parti PAP. Hasilnya, Kerajaan Ratu di London tidak ingin memberi kemerdekaan kepada Singapura kerana Kerajaan Ratu tidak mahu Singapura jatuh kepada pemerintahaan Komunis. Pada masa itu, Kesatuan-Kesatuan Sekerja, Sekolah-sekolah dan NGO di Singapura yang Pro-Komunis sangat kuat berbanding PAP.

Dipendekkan cerita, Kerajaan Ratu akhirnya hanya bersetuju memberi Kemerdekaan kepada Tanah Melayu melalui kejayaan Tunku Abd. Rahman dan Tun Abdul Razak serta wakil-wakil MCA dan MIC.

LEE KUAN YEW TIPU
Lee Kuan Yew menyedari akan kondisi Singapura yang tidak akan merdeka melalui usaha mereka di atas walaupun selepas lebih 10 kali berterbangan ke London.

Apabila Ketua Menteri Singapura mencadangkan supaya diadakan Pilihanraya pada Ogos, 1957 Lee Kuan Yew menentang kerana beliau tahu beliau tidak akan menang untuk berdepan dengan Lim Yiew Hock yang dibantu oleh Kerajaan Ratu.

Peluang untuk Singapura merdeka adalah melalui Usaha Tunku Abd. Rahman yang mencadangkan kewujudan Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Lee Kuan Yew melihat inilah satu-satunya peluang untuk Singapura merdeka daripada penjajahan British, iaitu Merdeka Melalui Malaysia. Dan ternyata Lee Kuan Yew berjaya apabila menyembunyikan niat sebenarnya dengan berkempen menyokong Singapura menyertai Malaysia malah Lee Kuan Yew berkempen habis-habisan ketika Referendum.

Selepas Singapura berjaya memisahkan dirinya dari penjajahan Kerajaan Ratu dengan kemerdekaan melalui Malaysia, ternyata Lee Kuan Yew hanya mengambil masa 2 tahun untuk memisahkan dirinya dari Malaysia.

HARI INI
Selepas kejayaan DAP mempertahankan Kerajaan DAP Pulau Pinang untuk penggal kedua, berjaya juga menambah besar bilangan anggota Parlimen DAP kepada 38, khususnya kejayaan di Johor, Lee Kuan Yew semakin bertambah yakin untuk memperbodohkan rakyat Malaysia dengan kata-kata "Dasar-dasar berasaskan kaum di Malaysia meletakkan negara itu dalam keadaan yang tidak menguntungkan dan ia secara sukarela mengecutkan golongan berbakat." 

Saya telah membaca beberapa buku mengenai Lee Kuan Yew, khususnya buku yang beliau sendiri tulis, saya berpendapat rakyat Malaysia tidak perlu mempercayai kata-kata Lee Kuan Yew. Saya mendapati Lee Kuan Yew tidak berlaku jujur ketika menulis tentang negara kita Malaysia?

Anda boleh 'search' dalam blog ini dengan menaip nama Lee Kuan Yew dalam ruangan 'search' untuk melihat pandangan-pandangan saya mengenai Lee Kuan Yew dan Singapura. Rujuk contoh di bawah,Bersambung akan datang isu "Lee Kuan Yew menuduh ahli-ahli Komunis ramai di dalam MCA dan menyokong MCA". Ketika Tunku Abd. Rahman hampir-hampir mencadangkan Tun Tan Siew Sin sebagai Timbalan Perdana Menteri Kedua dan Menteri Kewangan, Lee Kuan Yew datang menemui Tunku Abd. Rahman dan memburuk-burukkan MCA kononnya PAP lebih baik berbanding MCA, dan kononnya ramai anggota Komunis dalam MCA.

*penulis adalah lulusan Sarjana Sejarah, Universiti Malaya.4 Komen:

Anonymous said...

Satu kupasan yg menarik walaupun agak ringkas, Tahniah, anda telah banyak menjawab isu2 besar.

Anonymous said...

Very Good...I also agree, LKY is a lie man's of the world. Why dont he advise DAP to Close SRJK Cina, stop using Mandarin like what he has done in SIngapore? The answer is becoz of LKY "musuh dlm selimut"!

Anonymous said...

Orang UMNO pun tak setahu kamu nak jawab isu LKY.

Anonymous said...

Itulah masalah yang sebenarnya anon Friday, August 09, 2013...

Terlalu banyak cakap berlapik...

Tak kurang juga rahsia-rahsia dan rahsia dalam rahsia.

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan