MERDEKA 56 HAMBAR: KURANG BAJET ATAU KURANG IDEA?

on Wednesday, August 28

Bahasa mudah kepada 'Kemerdekaan" ialah bebas daripada cengkaman penjajahan politik, penjajahan ekonomi dan penjajahan agama. Dari satu sudut, negara kita sudah 56 tahun bebas daripada penjajahan British, iaitu pada 31 Ogos 1957 dan pada 16 September 1963 bagi Sabah, Sarawak dan Singapura.

Singapura pula, oleh kerana Kerajaan Ratu England tidak hendak memberi kebebasan kepada Singapura walaupun lebih 10 kali Ketua Menteri Singapura dan delegasinya ke London memohon kemerdekaan, ditolak oleh Kerajaan Ratu England. Akhirnya, Lee Kuan Yew berfikir, untuk Singapura merdeka ada satu jalan sahaja iaitu "perlu melalui Malaysia". 

Kemudian, Lee Kuan Yew menjadi ego dan Singapura berjaya merdeka sepenuhnya, merdeka dari Kerajaan Ratu England dan merdeka dari Malaysia. Adakah kamu fikir Lee Kuan Yew seorang ahli politik yang bercakap benar, namun saya setuju kata-kata Lee Kuan Yew bahawa adalah mustahil Anwar dan Pakatan Rakyat boleh memerintah Malaysia.

Sebenarnya bukan tahun 2013, sahaja tetapi sebelumnya sambutan kemerdekaan negara kita turut di tahap kurang memberansangkan. Tahun lalu isu besarnya berkenaan logo, tahun ini Logo Kemerdekaan negara kita sangat cantik dan berkesan. Saya pasti ramai yang suka dan teruja.

Tahun ini isu "hambar" pula?

KURANG BAJET ATAU KURANG IDEA ?
Jika kita imbas tahun-tahun dahulu, pelbagai aktiviti diadakan oleh agensi-agensi kerajaan untuk menyedarkan dan memupuk semangat Patriot kepada negara. 
MENANG TEMPAT PERTAMA PERADUAN MENULIS NOVEL SEJARAH SEMPENA SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN NEGARA KITA (DBP)
Secara ringkas, dahulu DBP mengadakan Peraduan Menulis Novel Sempena Hari Kemerdekaan. Pada tahun 2003, sempena Sabah Merdeka Dalam Malaysia, saya menyertai Peraduan Menulis Novel oleh DBP. 

Sebanyak lebih 40 Naskah Manuskrip dipertandingkan, dan saya sendiri tidak menjangka memenangi Peraduan tersebut. Sangat mengujakan apatah lagi ianya dinilai oleh Tokoh-Tokoh Sasterawan di peringkat Nasional seperti Datuk Firdaus Abdullah sebagai Ketua Pengarah DBP ketika itu, Haji Hamzah Hamdani dan sebagainya. Saya tidak pasti apakah novel Sejarah tersebut akan memasuki penilaian buku teks Komsas oleh Kementerian Pendidikan?

Apakah pula yang anda akan ingati kepada Tan Sri Nordin Kardi, mantan Ketua Pengarah BTN dan NC UUM. Beliau berjaya menghidupkan suasana Kemerdekaan dengan pelbagai aktiviti seperti Perjalanan Kemerdekaan di seluruh negara, Deklamasi Puisi Kemerdekaan di mana Sasterawan Negara seperti A. Samad Said sentiasa menyertainya, serta edaran bendera Jalur Gemilang, malah beliau turut mencipta lagu "Warisan" bertema Patriotik dengan makna yang amat mendalam. 

Selepas beliau bertukar di UUM sebagai Naib Canselor UUM, usaha-usaha Patriotisme beliau diteruskan oleh Datuk Shagul Hamid, juga mantan Ketua Pengarah BTN melalui aktiviti seperti edaran Jalur Gemilang, Deklamasi Puisi Kemerdekaan dan Kembara Merdeka Seluruh Negeri Sabah yang digerakkan pula oleh Datuk Ibrahim Saad, Pengarah BTN negeri Sabah sekarang.

SEGERAKAN PENUBUHAN MAJLIS PATRIOTISME NEGARA
Malah, ketika zaman Datuk Shagul Hamid juga berjaya mengeluarkan beberapa buku Kemerdekaan dan Patriotik. Sebelumnya, beliau turut berjaya mengadakan Kongres Patriotisme Remaja (18-19 Ogos 2007) yang pertama dengan usul penting daripada Kongres Patriostisme Remaja itu ialah penubuhan Majlis Patriotisme Negara di samping beberapa Program dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Barangkali sudah sampai masanya Resolusi Penubuhan Majlis Patriotisme Negara diteruskan bilamana pelbagai isu-isu Patriotisme dibangkitkan sekarang ini.

Saya sertakan semula Resolusi Kongres Patriotisme Remaja (2007) untuk percambahan fikiran kita bersama, inilah antara bantuan barangkali saya boleh berikan untuk menangani isu-isu "kehambaran" sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 tahun ini.

RESOLUSI KONGRES PATRIOTISME REMAJA (18-19 Ogos 2007)

Resolusi Kongres Patriotisme Remaja 18 hingga 19 Ogos 2007 bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya perlu sedar bahawa elemen dan semangat patriotisme adalah satu keperluan yang nyata untuk dibina, dijana dan dimajukan kepada seluruh rakyat Malaysia.
Kedua, melalui semangat patriotisme, perpaduan antara kaum serta wilayah dapat diperluaskan.
Ketiga; era globalisasi mencabar kepekaan rakyat Malaysia khususnya remaja supaya tidak mudah terperangkap dengan gejala-gejala yang dapat melemahkan jati diri dan dapat seharusnya melonjakkan keupayaan untuk bersaing dan memanfaatkan negara.
Keempat: semangat patriotisme menyediakan panduan kepada remaja bagi mencorakkan gaya hidup mereka dan negara.
Kelima: kegiatan dan program patriotisme negara ketika ini bersifat invidualis, terpisah-pisah dengan pelbagai definisi yang berbeza tanpa satu pendekatan yang menyeluruh.
Sebulat suara bersetuju akan perlunya;
  • Kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia mengambil langkah-langkah yang perlu untuk menyemai semangat patriotisme di kalangan pelajar sekolah rendah dan menengah secara teratur dan berterusan.
  • Menjadikan semangat patriotisme sebagai pengukuh program-program perpaduan kaum dan wilayah;
  • Ketiga: generasi Malaysia semasa menginsafi serta mengukuhkan semangat patriotisme dalam diri sendiri demi untuk memandu remaja masa kini.
  • Semua agensi kerajaan, bukan kerajaan, swasta, masyarakat dan keluarga sama-sama berusaha untuk mendidik , mempertingkatkan dan memperkukuhkan semangat patriotisme di samping mengawal dan memperkasakan semangat ini.
Sebulat suara dengan ini memperakukan supaya;
  • Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pelajaran Malaysia mengambil langkah-langkah strategik bagi mengusahakan penubuhan sebuah majlis yang dinamakan Majlis Patriotisme Negara.
  • Merangka pelan strategi bagi membina sebuah dasar yang kelak dikenali sebagai Dasar Patriotisme Negara
  • Menubuhkan Majlis Patriotisme Negara dan mengadakan Dasar Patriotisme Negara;
  • Bagi menjadi PAYUNG dan RUJUKAN NEGARA kepada semua aktiviti, amalan, program, semangat dan hala tuju patriotisme negara.

Promosi Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-56 Negara Kita Di https://www.facebook.com/penerangan/posts/10151619887768884

1 Komen:

Anonymous said...

Bagus anak muda kerana tidak melupaka org2 lama, semoga kamu sukses...

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan