EMEL DARI SINGAPURA KEPADA CALON-CALON UMNO

on Monday, September 23

Calon Ketua Pemuda UMNO Akhramsyah Tan Sri Sanusi
Kiriman Emel kepada saya;

Assalamualaikum saudara,
Terlebih dahulu saya ingin merakamkan perasaan gumbira saya apabila membaca kesah-kesah yang saudara catitkan, ianya benar-benar memberi kesan di dalam hati sanubari. Khususnya kesah perjuangan Panglima Angkatan Tentera Malaysia, allahyarham Tun Ibrahim Ismail.

Saya ingin bercerita satu kesah yang kamu barangkali tidak tahu. Bahwa sekembalinya Tun Ibrahim Ismail ke tanah air (Tanah Melayu), beliau telah diminta oleh Dato' Onn Jaafar supaya menyertai UMNO. Namun begitu, Tun Ibrahim memileh untok terus berkhedmat di dalam pasokan tentera. Manakala, Tun Hussien Onn walaupun sama-sama berlateh dengan Tun Ibrahim di Pusat Latehan Tentera British di Agra di negara India, telah menerima pelawaan untuk membantu UMNO.

Satu perkara lagi, semasa tragedi 13 Mei 1969, semasa Mesyuarat Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) dahulu, terdapat cadangan supaya pasokan Tentera Malaysia mengambilalih pemerintahan di dalam tanah air kita ini, memandangkan kelakuan-kelakuan ahli pertubohan DAP dan orang-orang Cina yang begitu kasar kepada penduduk asal yakni kita orang Melayu.

Tetapi, Tun Ibrahim ketika itu memberi pandangannya bahwa beliau tidak bersetuju tanah air kita diperentah oleh pasokan tentera. Tetapi tentera akan senantiasa berada di belakang kerajaan untok membantu keamanan orang ramai.

Saya begitu kagum dengan pengetahuan sejarah saudara, seharusnya anak-anak muda di zaman sekarang senantiasa didedahkan dengan kesah-kesah perjuangan pada zaman dahulu, supaya mereka tidak terikot-ikot dengan pemikiran orang-orang luar yang tidak sesuai dengan budipekerti bangsa kita.

UMNO di negara Malaysia mesti diperkukohkan lagi dengan memiliki pemimpin-pemimpin yang berjiwa bangsa Melayu, niatnya ikhlas untok bangsa Melayu, sahsiahnya jelas terpancar melalui tutur bicaranya dan perbuatannya.

Janganlah hendaknya UMNO menerima nasib yang serupa dengan UMNO di Singapura ini. Ada pada namanya, tiada pada jasadnya. Ada pada jiwanya, tiada pada nuraninya. Kami sudah merasai kesusahan politik yang panjang di sini, janganlah pula suatu hari nanti anak-anak bangsa Melayu di negara Malaysia turut sama menderita seperti kami karena kamu berpecah belah dan tidak bersatu padu.

Sekadar ini sahaja, teruskan perjoangan saudara. Salam dari saya di selatan tanah air.

Pak Cik Samsuddin.
Masjid Sultan, Singapura.

*Nota: Poster di atas adalah kiriman emel dari seorang ahli UMNO yang meminta disiarkan di dalam blog ini. Saya belum lagi menerima kiriman emel poster calon-calon lain, jika ada insyaallah akan disiarkan. Slogan "Hidup Melayu" seakan sesuai dengan surat emel dari Singapura di atas. Wallahu'alam.

3 Komen:

Anonymous said...

HIDOP MELAYU!

Anonymous said...

HIDUP UMNO !! HIDUP MELAYU !!

Unknown said...

Hidup UMNO hidup Melayu teruskan perjuangan memperkasakan Islam di bumi bertuah ini!

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung