KASUT MAHAL KJ DAN DIALOG POLITIK ANWAR

on Tuesday, September 3

DIALOG NASIONAL ATAU DIALOG POLITIK
Selepas berakhirnya PRU13, DS Anwar Ibrahim berusaha menggunakan beberapa jalan lain untuk meletakkan dirinya kekal dalam pusingan politik Malaysia. Di antaranya, beliau berusaha melalui mantan wapres di negara jiran, di mana Anwar berusaha sedaya upaya menjadikan dirinya sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Negosiasi Anwar adalah sangat luar biasa, tetapi Anwar lupa bahawa keluarbiasaan itu lebih hebat ada pada rakyat jelata, yang masih belum boleh menerimanya sebagai Perdana Menteri Malaysia. 

Walaupun ada wakil rakyat UMNO yang suka dan bersedia untuk menerima Anwar kembali kepada kerajaan seperti berita ini http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130823/re_06/Pembangkang-bela-penjenayah-Anwar-sertai-semula-UMNO , malangnya ahli-ahli UMNO belum bisa menerima Anwar. Hakikat ini Anwar kena fahami.

Anwar pasti tahu bahawa saya tidak berbohong menulis apa yang telah saya tulis dalam pertemuan saya di Jakarta tempoh hari. Saya bukan penulis 'tanpa nama', maka saya mempunyai kekuatan tersendiri untuk menulis perkara yang benar. 

Anwar mengugut untuk menyaman akhbar yang menyiarkan tulisan saya, selepas tiga bulan Anwar tidak melakukannya, kerana Anwar sendiri tahu saya menulis perkara yang benar belaka. Sebab itulah Demo Black 505 pun mati serta-merta, kerana rakyat sudah melihat kebenaran dan rakyat merasa tertipu.

DIALOG NASIONAL ATAU DIALOG POLITIK
Permintaan Anwar untuk mengadakan "Dialog Nasional" dengan kerajaan BN khususnya dengan DS Najib Tun Razak adalah satu lagi usaha Anwar untuk menembusi kem UMNO dan BN. 

Saya percaya, selepas keputusan PRU13, Anwar sudah hilang kepercayaan kepada DAP dan PAS. Bagi saya, komen Pemuda PAS ini http://www.malaysiakini.com/news/239979 menunjukkan kurangnya maklumat di pihak PAS apa yang sedang dilakukan Anwar di luar pengetahuan mereka.

Anwar tahu dua acara besar di dalam negara akan berlangsung tidak lama lagi,  iaitu kunjungan Presiden Obama ke Malaysia dan Pemilihan UMNO tidak berapa lama lagi.

Anwar kini berada di persimpangan, sama ada mahu terus berada di dalam Pakatan yang tidak menjanjikan apa-apa kepadanya dalam 5 tahun ini, atau bekerjasama dengan DS Najib untuk mendapatkan sesuatu pula di dalam UMNO. Sebab itulah, Anwar mencanangkan perkataan "Dialog Nasional".

Jika bertanya saya apakah perlu melayan permintaan ini, saya berpendapat "Dialog Nasional" itu lebih praktikal lebih sesuai dibuat semasa sesi parlimen akan datang di mana semua ahli parlimen akan terlibat.

Dialog ini adalah "dialog politik' Anwar, di mana melalui dialog tersebut Anwar akan bercakap apa sahaja kemudian akan dihebah-hebahkan di seluruh dunia melalui media segala macam media. Maka sang penaja-penaja di seantero benua akan mendengar dan membaca 'harapan-harapan' kononnya masih ada untuk Anwar menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Satu perkara yang Anwar sering lupa ialah, rakyat Malaysia bukanlah semuanya buta dan tuli. Mereka mahu mengetahui bilakah Anwar hendak mengotakan janji persaraannya itu.

Bersalaman Dengan YB KJ
KJ
Ramai pengkritik berkata YB Khairy Jamaludin masih mempunyai ikatan sentimental value dengan Anwar. Bukti yang diberikan ketika KJ membawa sendiri pasport Anwar pada tahun 2004 dahulu.

Rakan-rakan saya juga bertanya mengapa saya terlalu kerap mengkritik KJ. Jawapan saya ialah, kita mengkritik dasar-dasarnya, bukan dirinya. Saya tidak mengkritik KJ kerana KJ memakai kasut "mahal" berlambang tanduk gladiator jika saya tidak silap, semasa Majlis Merdeka Raya di PWTC. Saya tidak mengkritik KJ kerana KJ lebih ramai dikelilingi wanita untuk sesi bergambar. Itu hal peribadi dia.

Kita pasti akan mengkritik KJ jika KJ tidak boleh menjawab isu-isu besar seperti apakah KJ bersedia menerima Anwar Ibrahim menyertai semula UMNO atau BN?

Kelemahan KJ ialah kenapa KJ berdiam diri semasa isu "Awakening Pak Lah"?. Kelemahan KJ lagi ialah KJ tidak memperbaiki hubungannya dengan negarawan seperti Tun Dr. Mahathir Mohamad?. KJ harus sedar jika tidak kerana Tun Dr. Mahathir melantik Pak Lah sebagai pengganti, tidak mungkin KJ boleh berada di kedudukannya sekarang ini! 

Sebagai Naib Presiden UMNO (melalui Kerusi Ketua Pemuda), KJ perlu menyelesaikan hal-hal besar seperti itu, bukannya melalui wakil exco-exconya.

Ada orang bercerita tentang kekayaan KJ kepada saya, perihal simpanannya di luar negara, hal-hal berkaitan negara Singapura, mengenai Kalimullah, NST, tingkat 4, dan sebagainya. Sebagai penulis saya tentulah seronok mendengarnya, apatah lagi bilamana ianya diceritakan oleh wakil rakyat kita sendiri. Soal sama ada benar atau tidak, percaya atau tidak, itu hak saya sendiri.

Saya membisikkan kepada KJ minggu lalu, "kritikan ini bagus untuk kamu". Barangkali KJ tidak berapa dengar, kerana bunyi lagu hari raya lebih besar.

Akan datang, "Siapa Offer Siapa".1 Komen:

Anonymous said...

Hello brader, what's your comment on this ...http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/08/sgd700-million-in-singapore-bank.html..

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung