KUASA PREGRORATIF PM KEKALKAN JAWATAN MENTERI, JIKA KJ TEWAS

on Tuesday, September 24

Dipetik Dari Media UMNO, Presiden MAYC Kebangsaan
Pada bulan Oktober 1993, apabila DS Anwar Ibrahim (Anwar) membelakangkan cakapnya sendiri dengan melanggar Tun Ghafar Baba, beberapa sahabat-sahabat setia Tun Ghafar Baba seperti Tun Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah), allahyarham Tun Datu Mustapha dan Tan Sri Sanusi Junid mempertahankan jawatan Naib Presiden. Hanya Tun Datu Mustapha tidak bertanding Naib Presiden ketika itu.

Namun, kita memang hebat merancang namun Allah SWT lebih maha merancang. Allah SWT akhirnya memberikan jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri kepada Pak Lah, tidak kepada Anwar. Anwar "kacelek" lagi.
Tan Sri Sanusi Junid Berkata Sesuatu Kepada Tun Dr. Mahathir
KUASA PERDANA MENTERI
Tetapi kuasa Perdana Menteri melantik Menteri Kabinet tidak boleh dipertikaikan, ianya kuasa pregroratif mana-mana Perdana Menteri. Walaupun tewas, namun Tun Dr. Mahathir mengekalkan beliau sebagai Menteri Pertanian.

Semasa DS Najib Tun Razak menjawat jawatan Perdana Menteri (2009),  Ketua Pemuda tidak dilantik sebagai Menteri mahupun Timbalan Menteri. Sebaliknya, Timbalan Ketua Pemuda YB Datuk Razali Ibrahim dilantik sebagai Timbalan Menteri Belia & Sukan.

DS Najib sudah pasti mahu melantik Ketua Pemuda UMNO sebagai Menteri Penuh pada ketika itu (2009), tetapi keadaan dan isu-isu semasa tidak memihak kepada beliau. Maka Ketua Pemuda UMNO tidak dilantik, itu sahaja. Sebaliknya, pada tahun 2013 keadaan memihak kepada Ketua Pemuda UMNO apabila beliau menang besar di Rembau.

Jika Ketua Pemuda UMNO tewas kepada Akhramsyah, tidak bermakna beliau akan diundurkan dari jawatan Menteri, kecuali beliau sendiri mahu menarik diri. Namun, saya lihat Menteri KBS mempunyai banyak agenda besar di KBS sekarang. Salah satu agendanya yang tidak disebutkan ialah mahukan ranking Bola Sepak Malaysia di bawah 100, bagi orang yang faham.

Isu sekarang ialah walaupun sebagai Menteri, kadang-kadang harapannya atau amarahnya tidak dapat dipenuhi oleh mereka yang lebih senior. Contohnya, apakah sebagai Menteri KBS boleh menghalang BAM mengenakan tindakan ke atas Rashid Sidek? Isunya bukan semata-mata beliau berdepan dengan BAM, tetapi beliau berdepan dengan Presiden BAM dan anda harus tahu siapakah di belakang Presiden BAM? Begitu juga, adakah aspirasi Menteri KBS di dalam FAM boleh dipenuhi? 

Barangkali mesti belajar Seni Berpolitik daripada Tun Dr. Mahathir.
   Semasa Tun Datu Mustapha Meninggal Dunia, TS Sanusi Junid Terbang Ke Kota Kinabalu
GURU PENGALAMAN & CIA
Kita harus menyelami suatu perkara. Walaupun kita seorang Ketua Pemuda tetapi kita bukan Presiden? Walaupun kita seorang Menteri tetapi kita bukan Perdana Menteri? Walaupun kita mempunyai sumber kewangan yang kuat tetapi kita bukan Gabenor Bank?

Sebaliknya, Akhramsyah dilihat jelas memberi fokus kepada memperkasakan bangsa Melayu dan umat Islam. Saya tidaklah kata Ketua Pemuda sekarang tidak memperjuangkan. Namun, persepsi dan kenyataan menggambarkan beliau membawa perkara yang berbeza.

Orang Melayu khususnya penyokong-penyokong tegar UMNO di kampung-kampung bercakap tentang Islami bukan Liberalisme. Orang-orang Melayu yang mengundi UMNO di Felda-Felda bercakap tentang Survival Melayu, mereka tidak bercakap tentang survival lain. Oleh kerana, orang-orang Melayu melihat begitu banyak ancaman kepada survival mereka, maka mereka tiada pilihan memberi undi kepada UMNO dan BN.

Liberalis adalah suntikan barat khususnya agenda Amerika. Jika kita pergi ke negara-negara Arab, mereka tidak percaya istilah Al-Qaeda dan Taliban. Sebabnya mudah, NGO-NGO itu adalah ciptaan Amerika.
Satelit NED : Pembiaya utama NED adalah United States Agency for International Development (USAID). Di bawah cabang NED terbahagi kepada 4 agensi lain iaitu ACILS, CIPE, NDI dan IRI
Osama bin Laden mempunyai saudara bernama Abdullah bin Laden yang terbukti direkrut oleh agen-agen CIA untuk memasuki Afghanistan, Pakistan, Mesir malah Arab Saudi. Tujuan utamanya menghalau Soviet Union. Pengarah Operasi CIA ketika itu iaitu Robert Baer mengesahkan isu ini (1962). Pengarah CIA, George Bush Senior (1970an) turut mengesahkan hal ini.

Mereka tidak datang dengan wajah hidung terlebih mancung dan bertali leher, tetapi melalui NGO-NGO Islam yang ditubuhkan dengan sumbangan-sumbangan dana dari agen-agen CIA dan Yahudi di Amerika, atas nama Demokrasi, Demokratik, National Endowment Of Democracy, New Islam, New Muslim, New Agenda, Islam and Modernitation, New Leadership, Islamic Leadership dan bermacam-macam slogan.

Ancaman Syiah di Malaysia adalah salah satunya.

Yang amat saya bimbang ialah apabila ahli-ahli UMNO kurang kesedaran betapa perlunya mereka bangun dari tidur mengucap "Alhamdulillah" tetapi bangun tidur membunyikan lagu "Metalicca". Orang Melayu yang beragama Islam insyaallah akan mengucap Alhamdulillah, sebaliknya orang lain yang tipis keMelayuannya nipis Islamnya lebih suka membuka lagu "The Ectasy Of Gold". 

Kepada Allah SWT kita berserah. 

Selepas ini: Naib Ketua Pemuda Sangat Penting Selepas Era KJ. Tetapi Yang Mana Satu?


2 Komen:

Anonymous said...

Every weekend i used to pay a quick visit this site, because i wish for enjoyment, since this
this web page conations actually fastidious funny material too.


Feel free to visit my web page Mixed Development! Onze @ Tanjong Pagar

Unknown said...

Apa yang mahu dipekikkan HIDUP MELAYU itu sangat..? Melayu kalau tak masuk UMNO matikah..?

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung