SEBELUM PRU13 ANGKAT MUKA, SELEPAS PRU13 TUNDUK MUKA

on Monday, September 30

DIA SERIUS KENAPA, TUN RAZAK SENYUM SAJA
Dari sudut sejarah UMNO, selain daripada Syed Jaafar Albar yang digelar "Singa UMNO", sebenarnya pemimpin UMNO yang paling disegani, ditakuti dan dihormati oleh orang-orang Cina pada awal tahun 1960an, ialah Tun Razak. 

Lee Kuan Yew menyatakan, dalam salah satu bukunya dia menulis satu peristiwa di mana apabila pemimpin-pemimpin Cina PAP dan MCA hendak lalu di hadapan Tun Razak, mereka tunduk ke bawah tidak mengangkat muka mereka, dan tidak meninggikan suara mereka.

Menurut Lee Kuan Yew lagi, apabila Tun Razak menjeling, pemimpin-pemimpin PAP dan MCA jelas kelihatan ketakutan dan tidak memulakan kata-kata mereka.
DIA BERJABAT TANGAN, TETAPI TANGAN TUN RAZAK DI ATAS, MENGAPA, BACA BAHASA DIPLOMASI
Walaubagaimana pun,  masyarakat Cina di Malaysia hendaklah berterima kasih kepada Tun Razak, kerana semasa Lawatan Bersejarah Tun Razak ke China pada tahun 1974, Tun Razak telah banyak membantu masyarakat Cina di Malaysia dalam banyak perkara. 

Perkara-perkara itu belum bersedia untuk didedahkan secara terbuka di sini. Insyaallah satu masa yang sesuai kelak, barangkali selepas pemilihan UMNO.

Perkara ini tidak pernah didedahkan. Saya pun hanya mengetahuinya apabila saya kebetulan bertemu dengan penterjemah kepada Tun Razak yang mengikuti Lawatan Bersejarah itu.

Oleh kerana generasi masyarakat Cina di Malaysia tidak mengetahui perkara ini, maka mereka tidak dapat memberikan undi terimakasih mereka kepada DS Najib, iaitu anak kepada Tun Razak. 
APAKAH YANG BERLAKU SELEPAS INI
Jika mereka mengetahui perkara-perkara itu, saya yakin mereka akan memberi undi kepada DS Najib semasa PRU13 baru-baru ini. Malangnya, mereka telah lebih terpedaya dengan DAP dan Pakatan Rakyat.

Hari ini, mereka yang mengangkat muka kepada DS Najib sebelum PRU13, kini sudah malu untuk mengangkat muka lagi selepas PRU13. Kerana mereka sudah hilang 'muka'.

Jika masa Tun Razak mereka takut mengangkat muka mereka, kini di zaman DS Najib mereka malu mengangkat muka mereka.

Pengajarannya, anda tafsirkan sendiri. 

Tajuk ini "Akan datang: Rahsia Kenapa Anwar Tidak Lagi Bangkit Nama Altantunya"http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/09/rahsia-kenapa-anwar-tidak-lagi-bangkit.html saya masih belum temui wacana dan saya perlu masa terbaik saya untuk menulisnya. Barangkali selepas ini.
2 Komen:

Anonymous said...

Jika masa Tun Razak mereka takut mengangkat muka mereka, kini di zaman DS Najib mereka malu mengangkat muka mereka.

Salah. Mereka bukan malu mengakat muka, mereka lebih kurang ajar. Sekarang mereka pijak kepala Najib sebab Najib terlalu memberi GE13 adalah sesuatu yang memalukan Najib. Sangup One Malaysia pakai Cheong Sam, Bersekutu dengan Dong Zhong sambil meminggirkan melayu. Nasib baik Melayu masih mengharap pada Najib jika tidak Najib sudah jadi surirumahtangga. Cina kencing Najib. Apa di beri CIna Ambil., bila Undi , sorry Najib it not you we vote. Itu lah GE13. Sampai sekarang Najib masih seperti itu, melayu cuma pendam Rasa. Mereka masih Sayangkan Najib sebab dia anak Tun Razak kalau tidak sila ikut tanda 'EXIT' di[pintu. Najib lebih percaya consultan luar dari orang nya sendiri. Hala tuju Malaysia dilakarkan consultant Luar , itulah Najib. Anak tempatan dipinggirkan, anak luar nikah di buai buai kan. Najib tak seperti Bapanya yang dihormati. Najib gagal. Tapi nak buat cammna, selepas laungan perkasa ekonomi Melayu orang UMNO sudah lega walau pun yang diura urakan Najib cuma sepiring Kuew Tiau Hilam dibandingan Setalam Nasi Goreng Cina. Ciput saja orang melayu dapat, dan UMNO amat gembira dikekalkan Najib.

Unknown said...

OK NIE ULASAN SAYA PULAK..! SEBENARNYA ORANG CINA SUDAH TAK PUNYA PILIHAN YANG LAIN LAGI..! MEREKA SUDAH KAYA RAYA TETAPI MASIH BERASA DIRI TEWAS KOSONG DAN HAMPA..! ORANG CHINA HANYA MAHUKAN JAWATAN TIMBALAN PERDANA MENTERI DAN KEMUDIANNYA PERDANA MENTERI..! DSPM NAJIB TIDAK MUDAH BERKOMPROMI BERBANDING ANWAR YANG MUDAH MENABUR KATA DAN JANJI..! BIARKANLAH KAUM CINA ITU SEBAB MEREKA AKAN KEMBALI LAGI DI PRU14 NANTI..! HIDUP DSPM NAJIB..!

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung