PANDANGAN KRITIS MANTAN PEGAWAI JPJ & KEBIJAKAN DS HISHAMMUDDIN

on Wednesday, November 20

Pandangan Mantan Pegawai JPJ
Persoalan yang kita perlu sama-sama fikirkan ialah sama ada AES yang diwujudkan itu bertujuan untuk menyelamatkan nyawa atau pematuhan undang-undang? 

Jika AES bertujuan menyelamatkan nyawa mestilah ada keutamaan dalam perlaksanaan seperti di manakah kedudukan lokasi kamera itu? Di manakah risiko yang paling tinggi dan risiko yang paling rendah?

Begitu juga berkenaan isu kenderaan yang manakah yang paling berisiko tinggi, kenderaan yang manakah paling merbahaya? 

Sebagai contoh, Apakah risiko AES diletak di jalan menuju ke Kajang, kenapa tidak letak di tempat laluan mendaki dan laluan menurun yang merbahaya? Contohnya kenapa tidak diletak di laluan ke Genting di selekoh-selekoh yang sering kemalangan kenapa tiada AES? Kenapa letak di jalan lurus arah ke utara di Taiping? 

Akibat isu-isu sebegini rakyat melihat niat AES ini seolah-olah untuk menghukum bukan educate rakyat. Rakyat nampak seolah-olah kerajaan hendak mencari duit, hak didengar tidak ada iaitu tidak boleh membuat rayuan.

Rekod dan laporan menunjukkan kemalangan yang menyebabkan kematian lebih banyak berlaku di jalan negeri dan jalan persekutuan yang dikenalpasti berisiko tinggi, kenapa kamera AES diletak di lebuhraya yang tidak berdasarkan keutamaan risiko? Bukankah itu akan membabitkan isu kepada pegawai-pegawai pelaksana?

Bekas KP JPJ yang melaksanakan AES kelihatan tergesa-gesa tanpa kajian yang menyeluruh dari segi kesusaian masa dan keadaan. Kesannya tentulah sentimen ini akan dieksploit oleh pembangkang dengan senang, iaitu sentimen penganiyaan digunakan oleh pembangkang untuk menghalang AES. 

Walhal AES ini sebenarnya bagus untuk menyelamatkan nyawa pengguna di atas jalan raya. Tidak pernah di dalam dunia perlaksanaan AES dibatalkan sebab fokus tujuan AES ialah untuk menyelamatkan nyawa.

Beliau berpendapat saman tidak boleh dijadikan pendapatan utama kerajaan, jumlah pungutan hendaklah tidak menjadi keutamaan dalam perlaksanaan AES dan tidak menjadi sumber hasil kerajaan. Perlaksanaan AES mestilah khas (khusus) bersifat menyelamatkan nyawa

Mengikut laporan, setiap satu kematian dalam kemalangan akan menyebabkan kerajaan kerugian lebih kurang RM600 ribu dari segi kos pendidikan, kesihatan, latihan dan lain-lain dan juga sumbangan yang akan datang. Bayangkan jika yang terbabit dalam kemalangan dan meninggal dunia itu adalah bakal doktor, jurutera, arkitek dan sebagainya sudah tentu mereka boleh memberi sumbangan kepada agama, bangsa dan negara kita.

Kerajaan rugi dari segi kos perbelanjaan melaksanakan AES tidak mengapa, kerana yang lebih penting ialah menyelamatkan nyawa!

Kerajaan tidak boleh dilihat menjadikan AES sebagai income utama. (Demikianlah temubual saya di atas dengan mantan pegawai tinggi JPJ). Di bawah ini saya bawakan pula pandangan Menteri kita.
------------------------------------------------------------------------------------
Kebijakan DS Hishammuddin
Apa pun, DS Hishammuddin telah menunjukkan keprihatinan dan kematangannya dalam menjawab isu kereta 12 tahun dan isu AES selepas video di bawah. Mari kita dengar dan membacanya?

MENJAWAB ISU KERETA 12 TAHUN
Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini berkata kementerian itu berharap dapat membentangkan isu saman trafik yang dikeluarkan sebelum 18 Sept, di bawah Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), kepada Majlis Ekonomi yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, menjelang minggu depan.

Laporan sebelum ini menyebut perkara itu akan dibawa kepada Kabinet dan isu berkenaan terlewat sedikit untuk didengar bagi membolehkan kementerian memutuskan platform yang sesuai untuk membuat keputusan berhubung perkara itu, katanya pada sidang akhbar di sini hari ini selepas melancarkan empat kren pangkalan baharu Northport (Malaysia) Bhd di sini Isnin.


Pada 18 Sept, Jawatankuasa Pemandu Pelaksanaan AES bersetuju untuk mengurangkan kadar kompaun kepada minimum RM150 berbanding RM300 sebelum ini.


Hishammuddin berkata menerusi Majlis Ekonomi itu, kementerian berkenaan akan membentangkan isu saman trafik dan mencari jalan penyelesaian berhubung pesalah trafik yang membayar jumlah penuh RM300 kerana kesalahan trafik mereka sebelum 18 Sept.


Selain isu saman trafik, beliau berkata kementerian itu akan mengemukakan cara untuk menyelaraskan peranan polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan serta memastikan semua undang-undang yang berkaitan dipatuhi.(BERNAMA)

Apakah harapan anda?
Apakah pula idea anda?

 

1 Komen:

Anonymous said...

At retirement, two option is there for that retiree. Roth
IRA investing is probably the easiest solutions to save
and earn money while getting an excellent tax break. If you already have the gold, then you're
in a good spot. An IRA can be considered as being a long-term investment because of its purpose of being held for the life following retirement.
There are, however, some things that you need being aware of
once you decide to create your own gold IRA.Take a look at my web page: gold price today

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung