DS HISHAMMUDDIN - PEMANGKU MENTERI, CUCU BAHARU & UMRAH

on Tuesday, December 24

Kemenangan Chiew Mei Fun (Naib Presiden) Mengejutkan Namun Menarik
KEMENANGAN Datuk Liow Tiong Lai tidak mengejutkan saya, kerana saya sudah menulisnya pada 22 Mei, 2013 yang lalu di sini http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/05/beri-peluang-ong-tee-kiat-liow-tiong.html bahawa beliau patut diberi peluang untuk memimpin MCA. Kemenangan Liow Tiong Lai juga berbaloi kerana beliau berjaya menunjukkan visi yang jelas untuk masa hadapan masyarakat Cina. Masyarakat Cina dilihat menunjukkan keyakinan dan harapan tinggi kepada beliau.
Kenangan Bersama Datuk Liow Tiong Lai
MCA adalah parti Cina yang sederhana, moderat dan tidak ganas. Kita mesti faham bahawa MCA bukan PAP atau DAP. Kemenangan Liow Tiong Lai diberi gambaran menyenangkan hati semua pihak di dalam BN. Liow Tiong Lai adalah seorang yang sederhana tetapi mempunyai visi perjuangan yang jelas.

Saya percaya Presiden baharu MCA akan membawa MCA keluar dari kemelut di mana saya sangat yakin beliau akan membawa semula MCA ke dalam kabinet dan jawatan-jawatan lain kerajaan di peringkat negeri, daerah dan kampung-kampung. Secara peribadi, dasar Presiden terdahulu yang mengasingkan dan kelihatan berkonfrantasi dengan BN tidak sesuai dan tidak kena tempat. 


SINAR BAHARU - PEMANGKU MENTERI, CUCU BAHARU, UMRAH
Sebagaimana semua sedia maklum, DS Hishammuddin akan memulakan kerja beliau pada awal tahun 2014. Sebagai pemangku Menteri Pengangkutan, saya yakin keputusan terbaharu dalam MCA boleh memberi kelegaan kepada DS Hishammuddin di mana beliau boleh menumpukan tugas beliau di Kementah dan juga sebagai Naib Presiden UMNO, sekiranya wakil MCA diterima semula menganggotai Kabinet.

Sebagaimana saya sebutkan sebelum ini di sini H20 Kerja Kuat Rehat Kurang, DS Hishammuddin terlalu kuat bekerja tanpa memikirkan rehat yang cukup. Pada saya, apa yang telah dialami oleh DS Hishammuddin ketika dirawat di Hospital adalah suatu Hikmah dari Allah SWT. Kini, sinar baharu sudah menjelma. 

Sinar baharu dengan cucu baharu, sinar baharu dengan perubahan di dalam MCA dan sinar baharu di Makkah dan Madinah.

Barangkali selepas ini, saya mencadangkan supaya DS Hishammuddin dan keluarga menunaikan Umrah di Mekkah Al-Mukarramah dan ziarah Masjid Nabawi, khususnya selepas menimang cucu baharu. 

Oleh kerana DS Najib Tun Razak dan keluarga setiap tahun melakukan ibadah Umrah, saya fikir dengan keizinanNYA jua, DS Hishammuddin perlu mempersiapkan diri beliau dengan cabaran yang lebih besar di masa hadapan. 

Saya menerima beberapa emel, khidmat pesanan ringkas dan komentar supaya DS Hishammuddin mempersiapkan diri dengan cabaran yang lebih besar, ada juga yang mahukan beliau menonjolkan diri, dan ada juga yang memberi komen sebagai tokoh dalam pembikinan.


1 Komen:

Anonymous said...

Hisham akan menerima cabaran yg lebih besar masa akan dtg, jika benar apa yg sedara nukil sekian byk pasal hisham ne menjadi kenyataan, maybe Hisham akan naik semula especially after Dato Zahid kelihatan mengalami kesukaran di Kdn. ANyway wait and see...

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan