SINGAPURA BUKAN LAGI NEGARA SELAMAT DILAWATI

on Monday, December 9

Benarkah Rusuhan Ini Di Negara Singapura?
RUSUHAN yang berlaku di kota Singapura amat-amat mengejutkan saya, kerana selama ini kita diuar-uarkan kononnya negara Singapura adalah negara yang paling aman di dunia, negara paling selamat di dunia dan negara yang paling 'security' di dunia.

Namun, apabila melihat kenderaan Polis Singapura diterbalikkan, kenderaan Ambulance Sigapura turut dirosakkan, cermin bas dipecahkan dan paling tidak masuk akal 10 anggota Polis Singapura cedera, juga gambaran ahli paramedik Singapura melarikan diri, saya menggeleng-geleng kepala. 

Lihatlah perusuh-perusuh itu memecahkan cermin bas dan kenderaan persendirian yang lain, Lihatlah bagaimana perusuh menterbalikkan kenderaan Polis Singapura... Pasukan keselamatan Singapura tidak dapat berbuat apa-apa, mereka gagal menyelamatkan kenderaan Polis mereka sendiri! Jika perkara ini mereka gagal hadapi, bagaimana jika jumlah perusuh itu mencecah 50,000 dan 100,000 orang. Adakah Singapura mampu menanganinya? Saya kurang yakin!

Gambaran ini membuktikan Singapura bukanlah sebuah negara yang selamat diduduki, kurang selamat untuk berniaga dan kurang selamat untuk dilawati. Kerana bila-bila masa, negara Singapura boleh menjadi negara terbakar dalam sekelip mata. Singapura gagal mengawal hanya kira-kira 400 perusuh sebagaimana dilaporkan media.

Rupa-rupanya Singapura yang aman di persepsi dunia, hanya "sepetik" senggolan, sudah bisa menjadi kacau-bilau dan menakutkan.


Benarkan Peristiwa Ini Di Negara Singapura?
KELEMAHAN PERDANA MENTERI SINGAPURA
Ternyata, Perdana Menteri Singapura hari ini bukanlah seorang Perdana Menteri yang menyakinkan. Dia tidak seperti bapanya, di mana bapanya telah berjaya menghapuskan sesiapa sahaja yang boleh menghancurkan keamanan negara Singapura, bapanya berupaya mematikan api kecil sebelum merebak menjadi besar, bapanya mempunyai satu method yang konservatif tetapi berjaya iaitu pastikan pihak musuh dan pihak pembangkang semakin lemah dan kecil.

Kelemahan pasukan Risikan negara Singapura terbukti apabila Rusuhan yang menjelekkan muka Singapura di mata dunia itu tidak berjaya dikesan dari awal. Saya yakin, selepas ini ranking Singapura sebagai sebuah negara yang selamat akan dipertikaikan dan merudum.

Kelemahan, kelewatan dan kegagalan Singapura mengawal insiden tersebut membuka mata kepada seluruh dunia bahawa keselamatan di negara Singapura telah menjadi persoalan besar! Kini, pelabur sudah pasti akan bertanya masa depan perniagaan mereka di negara kecil Singapura itu. 

Dan sebagai jiran paling penting, Malaysia harus memikirkan semula halatuju dan masadepan hubungan baharu dengan Singapura khususnya dalam aspek ancaman keselamatan global dan serantau di selatan tanah air kita! 

Kita jangan menunggu Rusuhan di Singapura berjangkit ke Malaysia baru hendak mengambil tindakan, sebaliknya pasukan keselamatan Malaysia di sempadan hendaklah berwaspada di sepanjang sempadan Malaysia-Singapura. Selepas melihat kegagalan pasukan keselamatan Singapura merisik dan mengawal Rusuhan itu, saya semakin kurang kepercayaan kepada aspek 'security' oleh negara Singapura!

Kini, Singapura tidak lagi boleh diharapkan sebagai sebuah jiran yang aman dan selamat. Insiden Rusuhan di Singapura membuktikan, bila-bila masa Singapura boleh menjadi lebih buruk daripada itu. Dan juga, Risikan negara Singapura bukanlah yang terampuh sebagaimana didengar-dengarkan. Terbukti kini, negara Singapura adalah negara yang lemah menjelang episod baharu abad ke 22.

Singapura hari ini bukan lagi Singapura yang dahulu. 3 Komen:

Anonymous said...

Hmmm satu ulasan yang menarik, kamu memang terlatih dalam hal keselamatan dan serantau.

Anonymous said...

louis vuitton online
I appreciate, lead to I found just what I used to be taking a look for.
You have ended my four day long hunt! God Bless you man.

Have a great day. Bye

Anonymous said...

Get started by visiting and using the Download Free Version link.
It also has the advantage of a Blu - Ray disc drive
but is relatively expensive. This is the over simplified model of the
game dynamics.

Also visit my website ... farm heroes saga hack

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung