500,000 KETURUNAN BUGIS SABAH DI MALAYSIA SIAPSIAGA MEMPERTAHANKAN DS NAJIB

on Saturday, March 30 
PORTAL POPULAR SABAHKINI.NET MEMETIK TULISAN ASAL SAYA, MALANGNYA DITOKOKTAMBAH 
PRU13 akan diadakan bila-bila masa sahaja. Di Sabah terdapat beberapa Persatuan suku kaum yang memainkan peranan penting dalam menjaga kebajikan komuniti mereka. Antaranya Persatuan Suluk Sabah Bersatu (PSSB), United Sabah Bajau Organitation (USBO), Persatuan Kebangsaan Melayu Tawau (PKMT), saya juga ada berjumpa dengan Persatuan Keluarga Timor Sabah, selainnya ada Persatuan Kebajikan Bugis Sabah (PKBS) yang kini lebih dikenali sebagai Persatuan Komuniti Bugis Sabah. Sebenarnya banyak lagi persatuan berdasarkan suku kaum di Sabah yang tidak saya sebutkan di sini.

Baru-baru ini pula tertubuh Persatuan Melayu Bugis Selangor (PMBS) yang kebanyakan penggeraknya ialah orang-orang Bugis Sabah yang sudah lama menetap di Selangor. PMBS ini mendapat sokongan kerabat DiRaja Selangor dan pihak keluarga DiRaja di Istana Negeri Selangor, juga mendapat sokongan individu seperti YB Senator Saudara Mohd. Ezam Noor dan lain-lain.

Pada masa terdahulu, terdapat beberapa Wakil Rakyat dari masyarakat Bugis di Sabah antaranya YB Datuk Salim Bacho di Kunak dan YB Tn Hj. Said Senang di Merotai. Pada masa itu (1980an) keluasan DUN Merotai hampir-hampir sama dengan keluasan Parlimen Kalabakan pada hari ini.

Namun demikian, pada Pilihanraya DUN Sabah pada tahun 1994, YB Datuk Salim Bacho dan YB Tn Hj Said Senang telah memilih Kerajaan Campuran USNO-PBS bertanding melawan parti UMNO yang baru masuk ke Sabah.

Akhirnya, kedua-dua wakil rakyat Bugis tersebut tewas dan tidak adalah wakil YB Bugis dalam DUN Sabah. Inilah kesilapan besar yang berlaku ketika itu. Jika tidak, saya yakin kedua-dua kerusi Kunak dan Merotai akan masih kekal diberikan kepada masyarakat Bugis di Sabah.

DI SABAHKINI.NET TERDAPAT TOKOK-TAMBAH (5/2/2013) 


ARTIKEL ASAL DI SINI http://www.al-azharrisiddiq.com/2012/02/bugis-sabah-diiktiraf.html (28/2/2012)
JANGAN ULANGI KESILAPAN LALU

Apabila Parlimen Kalabakan diwujudkan, terdapat 3 kawasan Dewan Undangan Negeri telah diwujudkan dalam Parlimen Kalabakan iaitu Pulau Sebatik, Tanjung Batu dan Merotai.

YB Datuk Ghapur Salleh, Ketua Bahagian UMNO tidak meminggirkan masyarakat Bugis apabila memberikan tempat kepada Wakil Bugis di kawasan Merotai melalui YB Datuk Dr. Patawari Patawe (1998) dan seterusnya di Pulau Sebatik pada tahun 2004 dan 2008.

Persoalan yang timbul hari ini ialah Adakah pada tahun 2013 ini masyarakat Bugis akan mendapat semula salah satu kerusi mereka? Kalau dapat di kawasan manakah? Persoalann yang paling besar ialah siapakah wakil masyarakat Bugis yang akan dicalonkan itu?

Walaupun terdapat permintaan dari kalangan masyarakat Bugis untuk menambah satu lagi kawasan, ianya bukan satu perkara yang mudah, terutama selepas kehilangan Kunak suatu ketika dahulu. Harga kesilapan masyarakat Bugis sendiri amat mahal, maka itu dalam PRU13 nanti jangan lagi melakukan kesilapan.

Apakah maksud saya kesilapan itu? Jawapannya mudah, jangan biarkan tangan anda mengundi parti lain melainkan Barisan Nasional.

UMNO Kalabakan telah pun mendesak supaya kerusi Merotai yang lebih 70% adalah Bumiputera Islam hendaklah dikembalikan semula kepada UMNO setelah dua penggal dipinjamkann kepada parti LDP iaitu pada tahun 2004 dan 2008. Secara peribadi, ianya satu permintaan yang wajar. Parti LDP boleh kembali semula di kawasan yang masyarakat Cina mereka lebih majoriti seperti di Sri Tanjung dan kawasan Kota Kinabalu.

Masih banyak lagi masalah-masalah masyarakat Bugis yang perlu diatasi menjelang tahun 2020, khususnya dalam bidang pendidikan, pekerjaan dan perniagaan.

Semua masalah tersebut boleh diatasi secara perlahan-lahan, “slow-slow” apatah lagi jika kita berteduh di atas rumah yang besar dan selesa. Rumah itu ialah Barisan Nasional, maka undilah Calon Barisan Nasional. Saya menyeru kepada seluruh masyarakat Bugis Sabah sama ada yang menetap di Sabah, Sarawak dan di Semenanjung Malaysia supaya memilih Masa Hadapan yang cemerlang untuk survival dan anak cucu kita, survival itu ada pada Perdana Menteri DS Najib Tun Hj. Razak. Insyaallah dengan Izin Allah SWT.

Selamat Mengundi.

TUN MUSA DAN YB KJ

on Monday, March 18

BERSATU

Pada tahun 2008, Kerajaan BN yang dipimpin Tun Abdullah AHmad Badawi (Pak Lah) mengalami kemerosotan yang paling terok dalam sejarah, walaupun pada tahun 2004 Pak Lah memenangi Pilihanraya dengan sangat bergaya sehingga hampir-hampir menawan negeri Kelantan. Hanya tinggal 1 dan 2 kerusi sahaja.

ANWAR UNDER ESTIMATED: LAHAD DATU SPRING GAGAL

on Thursday, March 14

GAMBAR POPULAR
SEBAHAGIAN BESAR rakyat Malaysia masih tidak begitu memahami insiden di Lahad Datu dalam konteks yang lebih luas. Ramai yang melihat dari sudut pencerobohan orang-orang Sulu yang bersenjata ke Lahad Datu dan Semporna dengan niat untuk menuntut negeri Sabah sebagai hak mereka.

KOMANDO TENTERA KITA SUDAH BERSEDIA

on Monday, March 4


KOMANDO KITA SUDAH BERSEDIA 
INSIDEN di Lahad Datu telah mengambil masa yang cukup lama. Kerajaan berusaha berdiplomasi dengan berada di tahap kesabaran yang sangat tinggi, memberi peluang yang sangat besar dan meneruskan rundingan dengan baik dengan harapan penceroboh ini segera kembali ke tempat mereka di Kepulauan Sulu di sana.

ANWAR WAJAR SAMAN REUTERS

on Saturday, March 2

ANWAR PATUT SAMAN REUTERS, KENAPA TIDAK
INSIDEN di Lahad Datu, melambangkan kesabaran, ketekunan dan konsep rundingan yang masih menjadi pilihan Kerajaan Malaysia ketika menyelesaikan masalah pencerobohan warga asing yang bersenjata di Lahad Datu. Suasana di perkampungan tersebut sudah pasti stress, tegang dan emosional sepanjang rundingan. Apatah lagi dikhabarkan kumpulan penceroh tersebut mula kehabisan makanan, sakit-sakit dan melibatkan tegang.

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan