PERSIDANGAN CENDEKIAWAN BUGIS SABAH

on Thursday, April 17

Minggu lalu saya telah bertemu beberapa cendekiawan masyarakat Bugis di Sabah, yang terdiri daripada pelbagai disiplin profesional dalam bidang masing-masing. Mereka bertanya kenapa saya sudah lama tidak menulis tentang masyarakat Bugis Sabah? 

Saya baru tersedar sudah lama saya tidak menyentuh isu Sabah. Kali ini saya menulis tentang masa hadapan masyarakat Bugis di Sabah kerana hal-hal sejarah masyarakat Bugis di Sabah sebelum kedatangan penjajah Inggeris dan Belanda sudah diterbitkan secara ilmiah oleh UMS, ITNM malah tesis-tesis sarjana daripada Universiti Nasional Singapura dan Universiti di Australia juga sudah ada dibukukan. Barangsiapa yang belum membacanya, silalah beli dan baca.

Jika kita melihat di sekeliling kita, terdapat ramai masyarakat Bugis Sabah telah berkahwin campur dengan masyarakat Kadazan, Dusun, Cina, Murut, Bajau, Iranun, Tidung, Melayu, Arab, Suluk dan sebagainya. Percampuran ini menunjukkan bahawa asimilasi budaya telah berlaku sejak dahulu lagi, tanpa menggadaikan agama anutan mereka iaitu agama Islam.

Oleh kerana masyarakat Bugis terkenal dengan semangat kuat bekerja, maka syarikat-syarikat perladangan sawit ataupun kilang-kilang kayu, perikanan, perkebunan dan sebagainya telah mengimport pekerja-pekerja orang Bugis dari Indonesia. 

Mereka ini adalah generasi baharu yang diambil secara besar-besaran oleh Syarikat-syarikat British seperti Syarikat British Borneo Utara, Syarikat Hindia Timur Inggeris dan lain-lain lagi pada tahun-tahun 1950an, 1960an. 

Kemudiannya juga oleh kerajaan-kerajaan negeri Sabah pada tahun-tahun 1970an, 1980an, 1990an sehingga sekarang 2000an. Generasi awal sudah tentulah yang sudah wujud sejak zaman sebelum Belanda pada tahun 1880an. Isu kerakyatan ini berlaku juga di sempadan Siam-Kelantan, di mana terdapat isu dua kerakyatan di sana yang belum selesai.

Tanpa mereka, ada orang berkata sesebuah ladang sawit di Sabah ataupun kilang-kilang sawit dan sebagainya boleh tutup dan mengalami kerugian berjuta-juta ringgit.

Pada hari ini, di mana-mana jabatan kerajaan persekutuan mahupun kerajaan negeri, sudah pasti akan ada orang Bugis, kalau tidak sebagai ketua jabatan ianya sebagai kakitangan mereka. Tidak perlulah dihuraikan masyarakat Bugis yang sudah berjaya dengan syarikat sendiri dan perusahaan sendiri.

Sudah ramai masyarakat Bugis di Sabah yang berjaya dalam bidang profesional seperti doktor perubatan, pakar perubatan, consultan perubatan, pakar bedah, doktor PhD, peguam, majistret, akauntan, pensyarah, guru kanan, guru jurulatih utama, pengetua, gurubesar, Pengarah dan Timbalan Pengarah jabatan-jabatan kerajaan persekutuan dan negeri, IR engineering, dan sebagainya. Bukan untuk menunjuk-nunjuk tetapi untuk menyatakan bahawa masyarakat Bugis di Sabah sama-sama memberi sumbangan yang besar kepada pembangunan negeri Sabah, di dalam sektor kerajaan dan sektor swasta. 

Jika mereka guru, mereka juga mengajar anak-anak Kadazan, Dusun, Murut dan lain-lain dengan dedikasi. Jika mereka sebagai doktor, mereka akan merawat dengan bersungguh-sungguh anak-anak orang Kadazan, Dusun, Murut dan sebagainya. Begitu juga pensyarah-pensyarah yang berkhidmat di UMS, UITM, Institut Pendidikan Guru di seluruh Sabah.

Sebab itulah dahulu saya berharap, pihak kerajaan negeri di bawah kepimpinan YAB DSP Musa Aman mengambil inisiatif yang lebih terbukti dan berani untuk menyelesaikan masalah-masalah mereka di Sabah. 

Salah satu masalahnya ialah tentang isu-isu di dalam RCI. Apabila disebut RCI masyarakat Bugis di Sabah tidak perlu takut dan risau kerana penubuhan RCI bukan bertujuan untuk menangkap mereka atau menarikbalik kerakyatan mereka.

RCI
Tujuan Suruhanjaya RCI ini pada umumnya untuk menyelesaikan isu-isu yang lebih besar seperti Kad Pengenalan palsu. Jika kamu memiliki Kad Pengenalan di kedai-kedai kopi, kamu memang wajar ditangkap? Jika kamu memiliki Sijil Lahir orang atau Kad Pengenalan orang atau apa sahaja cara memiliki dokumen diri orang lain, kamu memang wajar ditangkap? Sebabnya sangat mudah, ternyata itu salah di sisi undang-undang.

Tetapi jika kamu memiliki Kad Pengenalan dengan cara yang betul mengapa perlu takut? Tiada siapa boleh mempertikaikan Kad Pengenalan kamu jika kamu berhak memilikinya dengan cara yang betul mengikut undang-undang.

Isu-isu Kad Pengenalan bukanlah ditujukan kepada orang Bugis sahaja tetapi kepada semua orang di Sabah yang memiliki Kad Pengenalan Palsu melalui sindiket dan sebagainya. Jika seorang Cina dari Tarakan, Indonesia berkahwin dengan orang Cina dari Tawau... orang Cina Tarakan itu juga tidak mungkin akan memiliki Kad Pengenalan secara automatik. Dia pun akan memohon juga dengan peraturan-peraturan yang sama.

Undang-Undang di negara kita bukan dikhususkan kepada orang Bugis sahaja, tetapi kepada semua orang baik dia kaya atau miskin, berpangkat atau tidak, dan sebagainya.

Oleh itu, saya bersetuju dengan cadangan beberapa orang cendekiawan Bugis di Sabah supaya dibuat satu Persidangan Cendekiawan Bugis Sabah yang akan mencadangkan rumusan-rumusan berkenaan permasalahan orang Bugis Sabah kepada Kerajaan Negeri Sabah dan juga kepada Kerajaan Persekutuan.

Persatuan yang sedia ada boleh terus menggerakkan aktiviti mereka, barangkali persidangan ini boleh membantu. 

Ada yang mencadangkan supaya persidangan ini dibuat dengan kerjasama PKBS, Persatuan Rumpun Melayu Bugis Sabah dan NGO-NGO Bugis yang sedia ada. Bagi saya sesiapa pun kita menerima seadanya. Bagi saya, kita mesti tunjukkan kesungguhan kita kepada Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan, bahawa kita mahu memberi kerjasama yang terbaik untuk kebaikan negeri Sabah dan negara kita Malaysia.

Bagaimana pula pandangan anda? Sila berikan idea yang bernas sahaja. 5 Komen:

Andi Sugi Andi Loppo said...

Tuan Haji, saya bersetuju tetapi saya tak pasti apakah idea kamu ini akan bikin cemburu kepada persatuan2 Bugis yang ada, atau mereka mahu memberi kerjasama atau kamu memberi kerjasama kita tidak tahu. walau bagaiamanapun idea ini bagus dan saya sebagai pekerja sendiri bersetuju. Saya bersetuju memberi sumbangan yang saya termampu.

Anonymous said...

Pada pandangan aku lah, bagus buat dengan Persatuan PKBS kah, PMBS kah, tak payahlah dengan orang politik di Sabah tu ndak da gunanya, duit saja difikir, kami punya masalah ndak da habisnya... kami pun tahu bah undang2, tapi kasilah jalan penyelesaiannya baru OK, ada UMNO pun susah mahu cakap

Anonymous said...

Setuju lagi bagus kalau kerjasama dengan kerajaan negeri Sabah, bukan banyak kah Bugis2 di Jabatan Ketua Menteri Sabah tu, tolonglah...

Unknown said...

jangan risau, kewujudan persidangan ini saya dengar akan memberi peluang utk kerjasama yg lebih erat lagi dikalangan persatuan yang ada.

bukan ingin lebih ttp utk bersama2. dan saling melengkapi.harapannya begitu..

Anonymous said...

usaha yg baik perlu disegerakan...

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung