SIAPA CURI TULISAN SAYA? UTUSAN MALAYSIA ATAU NG LUM YONG?

on Saturday, May 3

ARTIKEL BERTAJUK "LUPAKAN PRU-13, MARI MEMBANGUNKAN NEGARA" DISIARKAN OLEH UTUSAN MALAYSIA PADA 26 JUN 2013 DENGAN NAMA PENULIS NG LUM YONG, PRESIDEN JARINGAN CINA MALAYSIA
http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130612/re_07/Lupakan-PRU-13-mari-membangunkan-negara
ARTIKEL ASAL DI BLOG SAYA BERTAJUK "DS NAJIB-JUSUF KALLA-ANWAR IBRAHIM" SAYA TERBITKAN PADA 20 JUN 2013
http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/05/ds-najib-tun-razak-jusuf-kalla-anwar.html
Isu Hak Harta Intelek ataupun hak kekal intelektual yang digunakan tanpa pengetahuan malah tanpa kebenaran penulis sebenarnya melambangkan penyakit kewartawanan yang serius. Jika di Universiti, seseorang pelajar yang melakukan plagiat dengan apa cara sekalipun, pihak universiti akan membatalkan degree yang akan diberikan kepadanya.

Perbuatan seperti ini sangatlah tidak berpatutan dengan sesiapa sahaja yang mempunyai etika kewartawanan yang dihormati apatah lagi oleh sesiapa sahaja yang memegang nilai intelektualisme. 

Oleh kerana perkara ini masih baharu kepada saya, maka saya perlu mengkaji perkara-perkara penting hak seseorang penulis dalam Hak Harta Intelek. 

Apakah hak saya?

3 Komen:

lawyer muda said...

Sy lihat Ng Lum Yong bersalah kerana meniru bulat2 tulisan sedara, Utusan pula terpalit sebab tak periksa dulu, sedara patut dapat gantirugi..

Anonymous said...

Brp Ng Lum Yong dibayar oleh Utusan barangkali atau oleh sesiapa dengan artikel terbaik menjelng PRU13 itu...inilah yg dikata lembu punya susu sapi dapat nama... memalukan!

Ahmad, UUM said...

http://www.uumpress.com.my/index.php?page=shop.product_details&category_id=87&flypage=eko_fly4.tpl&product_id=305&option=com_virtuemart

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung