VIDEO PETRONAS "MERDEKA AND MALAYSIA DAY 2014" AMAT MENGECEWAKAN

on Thursday, August 28


Kementerian Komunikasi - Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta


PETRONAS Merdeka and Malaysia Day 2014


MAS : Terbang "A Malaysian Story"


Maxis Merdeka 2014 : It's Ok. We're Family

Beberapa konglomerat besar seperti MAS, PETRONAS dan MAXIS menunjukkan jati diri mereka dengan menghasilkan lagu tema sempena Hari Kemerdekaan negara kita yang ke-57. Saya mengucapkan tahniah kepada mereka, termasuklah Kementerian Komunikasi kerana setiap tahun menghasilkan produk kemerdekaan untuk tatapan rakyat Malaysia.

Saya ingin memberi sedikit pandangan bahawa ramai orang di Sabah dan Sarawak tidak begitu gembira khususnya penggunaan perkataan "Malaya Merdeka" di awal-awal plot merdeka oleh Petronas. Apabila anda hightlightkan "Malaya" ianya sesuatu yang sensitif di mata orang Sabah dan Sarawak, apatah lagi gambaran seawalnya dihightlightkan dalam filem pendek itu.

Dari aspek sejarah pula, kenapa tidak guna "Tanah Melayu Merdeka"?. Dari segi sejarah, Federation of Malaya (1948) adalah di bawah pentadbiran kerajaan British, manakala Persekutuan Tanah Melayu (1957) yang merdeka adalah di bawah pentadbiran sepenuhnya oleh kerajaan Perikatan. Malaya itu juga adalah daripada pemikiran western centric sedangkan kita sudah 57 tahun merdeka, gunakanlah Malaysia centric.

Apabila kita highlightkan "Malaya Merdeka" ia memberi konotasi negatif kepada rakyat Malaysia terutama orang Sabah dan Sarawak, kerana penggunaan perkataan Malaya, bermaksud kita memisah-misahkan konsep kebersamaan di antara Semenanjung Malaysia dengan Sabah/Sarawak. Kita seharusnya memerdekakan minda supaya dapat menghasilkan sebuah karya yang lebih merdeka sifatnya.

Kesan kedua ialah, apakah perasaan rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak apabila kita hightlightkan perkataan "Malaya Merdeka"? Ramai yang menghantar mesej kepada saya bahawa mereka kurang gembira dengan penghasilan lagu tema Merdeka 2014 oleh Petronas kali ini. Bermaksud, anda sudah memisah-misahkan malah menjauhkan semangat kekitaan di antara Semenanjung Malaysia dengan Sabah/Sarawak.

Kita sepatutnya menunjukkan perasaan satu hati kepada seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum. Sambutan kemerdekaan hendaklah dengan perasaan gembira, bangga dan adanya perasaan kekitaan. Saya sering menekankan a sense of belonging. Kita adalah rakyat Malaysia yang sudah 57 tahun merdeka, bukannya rakyat Malaya atau rakyat Sabah atau rakyat Sarawak.

Plot cerita dalam video Petronas pun kelihatan agak kelam-kabut di mana pengkisahan kemerdekaan Sabah dan Sarawak semasa pembentukan Malaysia tidak pula hightlightkan tokoh-tokoh Sabah dan Sarawak semasa melaungkan perkataan 'Merdeka' di Padang Merdeka Kota Kinabalu dan Kuching. 

Ianya seolah-olah karya copy and paste sahaja. Sepatutnya wajah allahyarham Tun Fuad Stephens (Sabah) Stephen Kalong Ningkan (Sarawak) dimasukkan di dalam video itu kerana tema yang dibawa oleh Petronas ialah tentang sejarah kemerdekaan. 

Di Arkib Negara, Jalan Duta ada banyak filem-filem sambutan Sabah dan Sarawak merdeka pada tahun 1963. Hanya orang yang malas sahaja tidak ke sana untuk mengoreksi filem-filem cantik suasana kemerdekaan pada ketika itu. 

Aspek sensitiviti dan implikasi video merdeka Petronas nampaknya tidak diberi perhatian. Adakah anda bermaksud Sabah dan Sarawak itu suatu bahagian yang berasingan dari Malaysia? Anda sedang membina gambaran sedemikian rupa!.

Saya berharap, Petronas akan lebih berhati-hati semasa menghasilkan produk kemerdekaan pada tahun akan datang. Saya dapati tahun-tahun sebelumnya agak menarik, saya tidak pasti kenapa tahun ini berlaku sedikit kelemahan.

Kita mesti memandang ke hadapan, negara ini adalah milik kita semua rakyat Malaysia sama ada di Semenanjung Malaysia atau di Sabah dan Sarawak. Saya percaya, tidak ada satu pun rakyat Malaysia yang memiliki kenderaan tidak pernah mengisi minyak kereta mereka di stesen minyak Petronas.

Lihat bagaimana MAS melakukannya di atas, ia sungguh menyentuh perasaan sayang dan gembira kepada negara. Bukannya perasaan geram dan marah. 

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-57.
Di Sini Bermulanya Sebuah Cinta.

0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Buku Tun Mahathir

Bakal Diterbitkan