JIKA SAYA MENJADI CALON PAS DAN 'NEW POLITIC'

on Sunday, September 28

PERKEMBANGAN-PERKEMBANGAN yang berlaku di dalam parti PAS akan hubungan politiknya dengan PKR dan DAP nampaknya banyak merugikan parti PAS dan ahli-ahlinya.

Kemelut di Selangor baru-baru ini menguji kematangan politik PAS dalam hubungan tahalul siyasi mereka. Pendirian PAS tidak dihormati oleh rakan-rakan mereka malah lihatlah kesan buruknya kepada PAS:-

1. Jumlah Exco PAS telah dikurangkan daripada 4 kepada 3. Rujuk

2. Sebelumnya 2 Wakil Rakyat PAS sudah tidak lagi wala' dan bai'ah kepada Presiden. Rujuk

3. PAS kalah dalam PRK Pengkalan Kubor di mana BN menang majoriti yang lebih besar. PKR dan DAP tidak begitu membantu atau langsung tidak membantu. Rujuk

4. Ahli Jawatankuasa Tetap MPPP telah dikeluarkan hanya kerana ucapannya semasa Muktamar PAS di Batu Pahat. Rujuk

5. Wakil Rakyat PAS tidak menolak kemungkinan menyaman Presiden PAS. Rujuk

6. DAP pula memutuskan 4 Wakil Rakyat PAS sebagai Pengkhianat walaupun telah dijelaskan oleh mereka bahawa ianya suatu pengorbanan mereka untuk mengelak mantan MB TS Khalid Ibrahim daripada terpaksa melantik Exco dari parti lain. Rujuk

Berdasarkan rentetan tindakan DAP dan PKR ke atas PAS itu, kita dapati mereka sudah tidak lagi menghormati PAS. Malah mereka tidak lagi memandang PAS sebagai kawan mereka. Malahan mereka tidak segan silu menghukum PAS tanpa memikirkan sumbangan PAS selama ini.

Sebagai pemerhati politik, saya mencadangkan supaya PAS tidak perlu menunggu keadaan lebih parah dan merugikan PAS sebagai sebuah parti politik Islam dan sebagai sebuah gerakan Islam. Tanda-tanda yang sedang berlaku menunjukkan adalah lebih baik PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan berdiri sendiri sebagai sebuah parti dan gerakan Islam yang bermaruah dan dihormati.

JIKA SAYA JADI CALON PAS? 
PAS tidak perlu bergabung dengan UMNO, kerana kewujudan PAS sangat penting untuk memberi check and balance kepada pemerintah. Walaupun dari sudut sejarah parti PAS itu lahir daripada tulang rusuk UMNO, tidaklah menghalang ahli-ahlinya daripada bekerjasama dengan parti UMNO. 

Sekarang pun ramai ahli-ahli PAS bekerjasama dan rapat dengan kerajaan dan pemimpin-pemimpin UMNO, contohnya mantan Timbalan Presiden PAS dan ramai lagi. Mereka membantu kepimpinan DS Najib dalam hal-hal yang berkaitan Islam, dia tidak pun dipecat sebagai ahli PAS.

Begitu juga, apabila Tun Dr Mahathir keluar sekejap dari UMNO semasa era Pak Lah, pada masa itu TG Nik Aziz mempelawa Tun Dr. Mahathir menyertai PAS. 

Di Indonesia, Naib Presiden Jusuf Kalla sebagai pemimpin parti Golkar bertanding menggunakan lambang parti lain dan dia menang. Di Malaysia, apakah ahli UMNO tidak boleh bertanding menggunakan tiket PAS, atau ahli PAS bertanding menggunakan tiket UMNO kerana terdapatnya isu-isu dalam sesuatu kawasan. Inilah yang diucapkan oleh DS Najib bahawa kita mesti terbuka dengan konsep 'new politic'.

Sebenarnya ianya boleh, di Selangor baru-baru ini 12 ADUN UMNO memberi sokongan kepada mantan MB TS Khalid dan 4 Exco PAS. Malahan dalam kemelut itu, pemerhati dan penulis-penulis politik UMNO memberi sokongan kuat kepada PAS dan TG Haji Hadi. Akhbar-akhbar perdana memberi sokongan kuat kepada Presiden PAS semasa Muktamar PAS di Batu Pahat.

Saya bersetuju dengan ucapan wakil PAS Kalabakan semasa Muktamar PAS di Batu Pahat baru-baru ini supaya sesuatu mesti dibuat dengan segera untuk menyelamatkan parti PAS.

Adakah saya tidak boleh bertanding menggunakan lambang PAS?
2 Komen:

Mohd Andy Ghazali said...

Wah kalau sedara bertanding atas tiket PAS di Kalabakan dan mana-mana kawasan DUN negeri di situ, silap2 PAS boleh menang...apa salahnya, saya lebih suka kalo sedara berdiri atas tiket PAS...sokong

Anonymous said...

kisah lebai malang jangan diulang,

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung