GELOMBANG KEPIMPINAN POLITIK SABAH, KETUA MENTERI BAHARU?

on Sunday, September 21

DSP PAIRIN KITINGAN DAN DSP MUSA AMAN
POLITIK Sabah nampaknya sudah sekian lama berada dalam zon tenang, namun khabar dari Kota Kinabalu amat merisaukan, khususnya sokongan kepada kepimpinan kerajaan negeri Sabah khabarnya sedang berhadapan gelombang.

Jika kita melihat ke belakang politik Sabah, ianya bergolak hampir setiap 10 tahun. Pergolakan politik yang dialami oleh Tun Datu Mustapha pada tahun 1974, mengakibatkan beliau tumbang kepada parti BERJAYA pada tahun 1975. Ketika itu, TS Harris Salleh dan DSP Pairin Kitingan keluar dari USNO dan menyertai parti baharu BERJAYA. 

Kemudiannya, pada tahun 1984, DSP Pairin Kitingan keluar dari parti BERJAYA dan menubuhkan parti PBS. Beliau menang tipis pada Pilihanraya Negeri Sabah 1985 (PBS 25, USNO 16, BERJAYA 6, Pasok 1). Oleh kerana berlakunya ketidakstabilan politik, DSP Pairin Kitingan bertindak berani membubarkan DUN dan pilihanraya negeri dalam tempoh setahun itu (1986) dimenangi oleh PBS dengan menikmati jumlah kerusi yang lebih besar (34 kerusi berbanding USNO 12, BERJAYA 1, UPKO 1).
Masyarakat Bugis Sabah Di Zaman British North Borneo
Politik Bugis Sabah
Sebelum kemasukan UMNO di Sabah, masyarakat Bugis di Sabah mempunyai dua orang wakil dalam Dewan Undangan Negeri Sabah iaitu Datuk Hj. Said Senang (Merotai) dan Datuk Salim Bacho (Kunak). 

Apabila UMNO bertapak di Sabah, tidak ada satu pun Bahagian UMNO di Sabah yang diketuai oleh masyarakat Bugis Sabah, tetapi di Bahagian Kalabakan memberi peluang kepada masyarakat Bugis mengetuai Ketua Pemuda, Ketua Wanita malah Timbalan Ketua Bahagian dan Naib Ketua Bahagian.

Namun begitu, UMNO masih memberi peluang kepada masyarakat Bugis Sabah dengan memberikan satu kerusi DUN di Merotai sebelum dipindahkan di DUN Pulau Sebatik. 

Di DUN Kunak, selepas Datuk Salim Bacho tidak pernah lagi masyarakat Bugis di Kunak diberi peluang walaupun statistik masyarakat Bugis di Kunak sangat ramai.

Satu perkara yang jelas ialah masyarakat Bugis Sabah adalah penyokong tegar kepada UMNO dan BN walaupun calon BN itu bukan daripada bangsa mereka. Contohnya, majoriti pengundi di DUN Merotai adalah masyarakat Bugis dan mereka tetap memberikan undi kepada calon BN walaupun ianya calon dari parti LDP. Mereka tidak memberikan undi kepada bangsa mereka yang bertanding sebagai calon Bebas.

Namun begitu, keputusan PRU13 menunjukkan generasi Bugis Sabah yang ke-3, ke-4, ke-5, ke-6 dan seterusnya tidak lagi boleh dilihat begitu. Ianya suatu cabaran besar kepada UMNO dan BN. 

Contohnya, jumlah undi yang diperolehi oleh calon PAS di Kalabakan (PRU13) menghampiri angka 10 ribu undi (8,904 undi) adalah suatu angka yang besar. Sekiranya pada masa hadapan PAS meletakkan calon yang sesuai, ianya pasti menunjukkan angka yang lebih besar.

KETUA MENTERI SABAH 1963-2014
Gelombang Kepimpinan Baharu Sabah
YAB DSP Musa Aman merupakan Ketua Menteri Sabah yang paling lama dalam sejarah negeri, iaitu sejak tahun 2003 hingga sekarang (11 tahun).

Saya meramalkan akan berlaku peralihan kepimpinan dan jika ianya benar, sebaik-baiknya ianya boleh dilakukan dalam masa yang sesuai supaya pengganti beliau mempunyai masa sekurang-kurangnya 3 tahun untuk memantapkan pentadbirannya di dalam Kerajaan dan parti sebelum PRU14.

Tun Fuad Stephens dua kali menjadi Ketua Menteri (1963-1964) dan (1976) walaupun dalam masa yang sangat singkat. Jasanya diingati kerana peranannya memerdekakan negeri Sabah dan hubungan baiknya dengan dunia luar.

Manakala Tun Datu Mustapha menjadi Ketua Menteri Sabah selama 8 tahun (1967-1975), beliau diingat kerana menjadikan negeri Sabah disegani dan beliau merupakan Bapa Kemerdekaan negeri Sabah yang tidak mungkin dilupakan. Arwah nenek saya pernah berkata, semasa Tun Datu Mustapha memerintah, harga barang sangat murah.

Semasa TS Harris Salleh memerintah (1976-1985), satu perkara yang diingati ialah beliau berjaya membangunkan insfrastuktur dan ekonomi negeri Sabah dengan sangat rancak. Ketika saya bersekolah di zaman pemerintahan BERJAYA, semua keperluan sekolah diberikan percuma dari darjah 1 hingga sekolah menengah. Pakaian, alat tulis, buku, susu sekolah dan sebagainya diberikan sebanyak dua kali setahun.

Manakala, DSP Pairin Kitingan (1985-1994) diingati kerana keberanian beliau memperjuangkan hak-hak rakyat Sabah di dalam Malaysia. Dalam tesis sarjana saya di sini, terdapat satu penemuan yang mengejutkan saya ialah semasa keputusan PBS keluar daripada BN pada tahun 1990 dahulu, saya dapati ianya bukan keputusan DSP Pairin Kitingan. 

Ramai orang telah membuat salah sangka kepada DSP Pairin Kitingan kononnya beliaulah yang bertanggungjawab mengeluarkan PBS dari BN. Sebab itulah, saya tidak terkejut bilamana DSP Pairin Kitingan menyertai semula BN pada tahun 2002.

Saya melihat ada gelombang baharu kepada kepimpinan kerajaan dan politik negeri kebelakangan ini. Saya amat bimbang kelewatan pucuk pimpinan politik membuat keputusan akan memberi kesan yang negatif kepada BN Sabah.

UMNO di Sabah tidak boleh merasa selesa dengan kedudukan kerusi yang mereka miliki kini, kerana apa-apa pun boleh berlaku. Jika DSP Lajim Ukin boleh berhijrah dengan begitu mudah, apakah orang lain tidak boleh berhijrah sekelip mata? Tiada jaminan.
DSP DR. SALLEH SAID KERUAK
DSP Dr. Salleh Said Keruak
Untuk komentar pertama gelombang ini, saya mulakan dengan DSP Dr. Salleh Said Keruak kerana ayah beliau adalah salah seorang pejuang negeri yang banyak berjasa pada zamannya. Semasa Tun Said Keruak bertugas sebagai pegawai tadbir di daerah, beliau telah menunjukkan kepimpinan membangunkan negeri. 

Apabila anak beliau DSP Dr. Salleh Said Keruak menjadi Ketua Menteri Sabah (1994-1996) dan kini sebagai Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah dan juga Speaker DUN Sabah, saya memberi perhatian yang lebih kepada beliau. 

Beliau mempunyai visi yang jelas untuk membangunkan negeri Sabah, ianya tergambar dalam tesis Sarjana Kedoktoran beliau yang sempat saya baca dan saya mengkaguminya. Pengalaman beliau dalam politik dan pentadbiran kerajaan merupakan aset yang penting kepada negeri Sabah.

Bersambung...

Selamat Berhari Minggu.
Aramaiti.


1 Komen:

Anonymous said...

Orang muda@ pengundi muda sudah tidak seperti dulu.mereka inginkan perubahan dan pemimpin yang berkaliber.

Lihat sj Sabah, Sepatutnya negeri kaya tp sbb otak dan pergerakan pemimpin Khasnya KM SABAH telah Terikat.

Apa nak jadi pemimpin Sabah

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung