ASINGKAN KEMENTERIAN BELIA DAN KEMENTERIAN SUKAN

on Saturday, October 11

BOLA SEPAK MALAYSIA KE SUKAN OLIMPIK 1980
KEMEROSOTAN Sukan negara dalam dua kejohanan besar iaitu Sukan Komanwel ke-20 Glasgow dan Sukan Asia Incheon baru-baru ini memberi kesan besar kepada rakyat Malaysia. Kemerosotan itu sangat memalukan kerana Malaysia terkenal dengan kemudahan sukan bertaraf dunia.

Contohnya, ada sesuatu yang tidak kena bilamana pasukan Hoki negara kita tewas kepada England, New Zealand, Trinidad dan Tobago semasa Sukan Komanwel Glasgow. Di Sukan Asia Incheon, pasukan bola sepak tidak mampu pergi jauh, malah ratu terjun merosot luar biasa. Malah pasukan Sepak Takraw negara pun terkial-kial untuk mengalahkan pasukan Korea Selatan.

Saya tidak bersetuju jika Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) atau mana-mana pihak dijadikan kambing hitam atas kegagalan itu. Semasa dia berjaya dalam sukan yang sama 4 tahun lepas, dia tidak dipersoalkan? Dia berjaya bersama Menteri yang lain dan dia gagal bersama Menteri yang lain. Penilaian hendaklah adil.

Oleh kerana sukan merupakan bidang yang penting dalam pembentukan sebuah negara (nation building), saya ingin mencadangkan supaya Kementerian Belia dan Kementerian Sukan diasingkan. Sudah banyak negara-negara maju hanya memiliki Kementerian Sukan sahaja.

Jika pasukan bola sepak negara kita gagal dan gagal lagi mendiri dalam Sukan Asia, Sukan Komanwel, Sukan Olimpik apatah lagi Piala Dunia, apakah kita mahu tunggu 100 tahun lagi? Kita perlu fokus dalam menjadikan sukan bola sepak sebuah industri sukan yang memberi pulangan bukan sahaja kepada negara tetapi juga kepada masa hadapan pemain.

Perdana Menteri hendaklah diyakinkan bahawa bajet yang besar diberikan kepada bidang Sukan akan menjadi sia-sia jika kita berterusan gagal dan tewas. Ahli-ahli sukan tidak boleh dipersalahkan 100%, sebaliknya organisasi itu perlu dirombak.

BOLA SEPAK MALAYSIA KE SUKAN OLIMPIK 1976
Negara kita memerlukan seseorang yang lebih fokus kepada Sukan, dengan memiliki ilmu pengetahuan, pengalaman dan komitmen yang tinggi dalam bidang sukan.

Apabila masih timbul isu gaji, elaun, kwsp, bookie dan sebagainya ianya menunjukkan kita tidak serius menyelesaikan isu-isu tersebut. Seseorang ahli sukan tidak mungkin dapat memberikan komitmen yang padu seandainya makan minumnya tidak terpulihara. Apatah lagi jika sudah memiliki komitmen lain yang lebih besar. Mereka jua manusia biasa.

Tidak menjadi suatu masalah apabila kita mengambil seseorang yang profesional dalam bidang sukan untuk menjaga Kementerian Sukan yang saya cadangkan. 

Secara peribadi, saya berpendapat menteri yang ada sekarang tidak sesuai menjaga bidang sukan. Beliau nampaknya sesuai dan serasi dengan belia, kerana itu program-program belia seperti Parlimen Belia boleh diwujudkan selepas banyak kali tertangguh.

Kita mahu pasukan Bola Sepak negara kita mencapai taraf Piala Dunia, tetapi bagaimana ianya akan menjadi kenyataan jika di peringkat Sukan Asia pun kita tidak lepas? Kita tidak boleh hanya berbangga dengan Sukan Sea dan Piala Tiger sahaja, kita mesti keluar dari kepompong dan kebiasaan. Begitu juga dalam sukan olahraga dan sukan yang lain. 

Menjelang tahun 2020, negara kita seharusnya menyanyikan lagu Negaraku di atas podium Sukan Olimpik dan sukan-sukan bertaraf dunia yang lain. Namun, jika beginilah keadaannya, saya tidak fikir lagu Negaraku akan berkumandang di Sukan Olimpik. 

Saya percaya Menteri Belia & Sukan sedia ada bersetuju dengan idea ini.


0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung