GAMBAR ANAK KJ DI SEKOLAH KEBANGSAAN

on Saturday, November 22

Hari Pertama Persekolahan Anak Khairy Jamaludin.
Isu anak Menteri bersekolah di Sekolah Kebangsaan atau pun bersekolah di Sekolah Swasta menjadi penting sekarang, bukan sahaja melambangkan tahap patriotisme seseorang Menteri tersebut, tetapi juga menggambarkan keyakinannya kepada sistem pelajaran dalam negara.

Tindakan Khairy Jamaludin, Menteri Belia Dan Sukan menghantar sendiri anak beliau mendaftar Tahun 1 di sebuah sekolah kebangsaan di ibu negara, bukan sahaja melambangkan perkara di atas, namun ianya melambangkan tanggungjawab beliau kepada anak-anaknya.
Hari Pertama Menghantar Anak Ke Sekolah Kebangsaan TTDI 2
Jika semua Menteri menghantar anak-anak mereka di sekolah kebangsaan di dalam negara, ianya akan memberikan lagi keyakinan rakyat kepada sistem pendidikan di sekolah-sekolah kebangsaan. Apa yang tiada di dalam sekolah kebangsaan, pendidikan agama Islam, bahasa-bahasa antarabangsa Itali, Korea, Perancis, Jepun, Jerman, Arab selain bahasa Mandarin dan bahasa Inggeris semuanya kini diajar di sekolah-sekolah kebangsaan.

Pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang berkobar-kobar bercakap soal Malaysian Malaysia dan kesamarataan, adakah mereka menghantar anak-anak mereka belajar di sekolah dalam negara atau di sekolah swasta atau di luar negara?

Di Malaysia, jika anak-anak kita mendapat CGPA 3.9 ketika di Matrikulasi atau Asasi Sains, mereka tidak layak untuk memasuki bidang perubatan di UM, UKM, USM dan UPM. Namun begitu, jika mereka masih berminat untuk menjadi doktor perubatan, mereka boleh melanjutkan pelajaran mereka di negara Rusia, India, Mesir ataupun Indonesia dengan CGPA di bawah 4.0. Ini adalah gambaran kualiti sistem pelajaran dalam negara kita.

Oleh sebab itulah, negara Singapura, Arab Saudi dan beberapa negara maju mengiktiraf lulusan doktor perubatan khususnya dari UM dan UKM. Mereka diterima bekerja dengan mudah di sana.

Begitu juga jururawat lulusan Malaysia sangat laku di negara-negara Arab khususnya di Arab Saudi dengan gaji khabarnya mencecah RM15,000 sebulan.

Institut Jantung Negara (IJN) menjadi rujukan dan tempat felo dari negara-negara maju untuk belajar dan membuat attachment. Mereka datang dari Jepun, Vietname, Filipina, Indonesia, Amerika Syarikat, Thailand, Arab Saudi, Libya, Mesir, Myanmar, Nigeria, dan banyak lagi negara. 

Makanya, jika kita bercakap tentang kualiti pendidikan di dalam negara, kita harus sedar, Malaysia kini setaraf dengan negara-negara maju.1 Komen:

Anonymous said...

Uit anto anak kat sekolah pun boleh berucap hu hu hu

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung