PEMUDA DAN PUTERI UMNO LENA DIULIT MIMPI

on Sunday, November 16

KETUA PEMUDA, KETUA WANITA & KETUA PUTERI UMNO
2004 - Pilihanraya Umum ke-11 ini dimenangi oleh UMNO dan BN hampir-hampir menyapu bersih kerusi-kerusi parlimen malah hampir-hampir menawan negeri Kelantan dengan hanya kekurangan 2 kerusi.

Namun begitu, cabaran UMNO dan BN teruji bilamana DS Anwar Ibrahim dibebaskan. Ketika di luar negara, Anwar bukan sahaja menjadi pensyarah pelawat di London dan di Washington tetapi telah menggerakkan pelbagai NGO untuk tujuan memenangi pilihanraya tahun 2008.

2005/2006 - NGO-NGO asing mula memberikan bantuan dana kepada NGO-NGO pro pembangkang dan parti-parti pembangkang di Malaysia dengan matlamat utama mereka untuk merampas kerajaan persekutuan dan negeri-negeri yang lain.

DAP khususnya telah menjalankan kempen mendaftar pengundi-pengundi baharu dengan sangat aktif dan bersungguh-sungguh. Ahli-ahli parti mereka bergerak ke kampus-kampus swasta, pusat membeli belah, kampung-kampung, berkempen melalui laman-laman web dan menjalankan pelbagai aktiviti mendaftar pengundi baharu.

2008 - Hasilnya, semasa PRU 12, DAP menikmati hasil mereka apabila menang besar di Pulau Pinang, Perak dan Selangor.

Bagaikan baru bangun dari lena, UMNO khususnya bangun semula membina strategi dan kekuatan menubuhkan pasukan siber mereka. Satu demi satu blog, portal, FB dan tweeter pro BN muncul sama ada ianya digerakkan oleh parti, NGO dan orang-perseorangan.

Dalam pada itu, DAP meneruskan aktiviti mereka mendaftar pengundi-pengundi baharu sebagai persediaan ke arah PRU13. Dalam hal ini, UMNO jauh ketinggalan ke belakang jika hendak dibandingkan dengan DAP.

Bayangkan, DAP di Serdang, Petaling Jaya, Puchong menang majoriti melebihi 25,000 dan 35,000 orang. Itu kita tidak sebut lagi kawasan parlimen Seputeh dan Bukit Gelugor.

2013/2014 - DAP menyedari mereka tidak akan memerintah Perak atau Selangor atau Kerajaan Persekutuan sekiranya mereka tidak membuka keahlian DAP kepada orang-orang Melayu.

Akhirnya nama-nama Melayu dimasukkan secara agresif ke dalam DAP dan caon-calon DAP Melayu turut menang dalam PRU13. Strategi ini diteruskan lagi dengan membuka keahlian DAP kepada anak-anak muda Melayu dan Profesional Melayu yang tidak diterima menjadi ahli UMNO. 

Seperti kata Presiden UMNO, salah satu penyakit UMNO ialah tidak mahu menerima ahli-ahli baharu di kalangan intelektual dan profesional. Kini anak-anak muda Melayu ini telah pergi ke DAP.

MAJORITI MENINGKAT DARI 16,355 KEPADA 30,689
2018 - Menjelang PRU14, DAP telah melaksanakan pelbagai workshop, bengkel, talk, tv internet, cyber community, lab dalam dan luar negara di kalangan anak-anak muda Melayu dengan fokus mereka untuk memenangi lebih ramai kerusi-kerusi parlimen.

Jika UMNO masih tidak sedar, saya tidak hairan DAP akan memenangi beberapa lagi kerusi parlimen atas tiket Melayu Profesional yang lebih muda, intelektual dan bijak.
MAJORITI MENINGKAT DARI 21,025 KEPADA 42,206
CABARAN KEPADA KJ & PUTERI UMNO
Persoalannya, Apa Pergerakan Pemuda UMNO dan Puteri UMNO lakukan? 

Kedua-dua Pergerakan UMNO ini hendaklah pro aktif dengan mengadakan pelbagai aktiviti mendaftar ahlil-ahli baharu dan pengundi-pengundi baharu. Saya ingin mencadangkan kepada Sdra. Khairy Jamaluddin dan Ketua Puteri UMNO supaya setiap AJK Pergerakan Pemuda UMNO dan Puteri UMNO hendaklah diwajibkan mempunyai KPI mengenai hal menambah pengundi ini.

a. Setiap AJK Pemuda dan Puteri hendaklah mendaftar sekurang-kurangnya 1000 Pengundi baharu setiap bulan sehingga tahun 2018. Barangsiapa tidak berjaya melakukannya, itu membuktikan tahap kerja mereka.

b. Setiap Pergerakan Pemuda dan Puteri di Bahagian-Bahagian mestilah mendaftar pengundi baharu sekurang-kurangnya 1000 setiap bulan.

Fakta pertama, semasa PRU13 terdapat 13,291,385 jumlah pengundi. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, jumlah penduduk Malaysia sekarang lebih kurang 30 Juta orang. Sudah tentu ramai lagi yang belum mendaftar bukan?

Fakta kedua, SPR menyatakan kira-kira 1.9 juta pengundi Melayu belum mendaftar! Di Sabah sahaja kata SPR, kira-kira 249, 891 orang Melayu/Bumiputera belum mendaftar!

Seandainya jumlah pengundi 1.9 juta itu ditukar kepada 1.9 juta Ringgit Malaysia, barangkali semua orang akan menjadi rajin membuat kerja.

Hanya mereka yang malas, lembik dan tidak kreatif sahaja akan mengeluh, marah dan memberi 1001 macam alasan. 

Saya diberitahu, seorang ahli pembangkang di Selangor mendaftar pengundi baharu hampir 10,000 orang dengan hanya dia sendiri melakukannya. 

Kalaulah Cina DAP boleh melakukannya, kenapa Melayu Pemuda dan Puteri UMNO tidak boleh melakukannya?

Janganlah hanya beretorik kata UMNO akan merampas Selangor kalau ahli baharu dan pengundi baharu pun statik dan ciput! 

Baru-baru ini, dalam suratkhabar Puteri UMNO Selangor mempertahankan UMNO Selangor dengan memandang enteng kritikan-kritikan di peringkat nasional. Kritikan Presiden parti sendiri pun mahu disanggah. Jika begitu keberaniannya, soalan mudahnya dalam sebulan ini berapa Puteri UMNO Selangor berjaya mendaftar pengundi baharu di Selangor?

Tun Dr. Mahathir telah berkata, UMNO tidak akan menang hanya dengan undi ahli UMNO sahaja. 

Semasa Konvensyen UMNO di Selangor dan Johor, DS Najib Tun Razak juga telah memberi tekanan kepada anda betapa malu dan kecewanya beliau dengan kelembikan UMNO di dalam hal ini.

Jika hendak menang, bekerjalah menuju kemenangan. Bukan retorik berucap bagai meruntuh guruh di langit, hasilnya hujan rintik-rintik separuh jalan. Bumi tak basah Langit tak cerah. 

Ikhlas.

Selamat Berhari Minggu.
HANYA MAJORITI 4,394
2 Komen:

Anonymous said...

Artikel menarik, ada kebenarannya, diharap Pemuda dan Puteri serta Wanita buka mata dan bekerja.

Anonymous said...

Kena cc ke @khairykj

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung