SIAPA PATUT BERTANGGUNGJAWAB KES LEE CHONG WEI ?

on Wednesday, November 12

Menteri Belia Dan Sukan Malaysia
Di Indonesia, Menteri Belia dan Sukan terpaksa meletak jawatan kerana tersebut namanya dalam kes rasuah kompleks sukan di Bukit Hambalang, Bogor, Jawa Barat. Menteri itu tidak sempat pun untuk membela dirinya pada awal pertuduhannya, tetapi Suruhanjaya Pembanterasan Rasuah (KPK) Indonesia mengambil tindakan segera ke atas isu tersebut. 

Ianya isu nasional, maka tanggungjawabnya bersifat nasional. Hanya Menteri yang berjiwa besar sahaja yang akan bertanggungjawab. Menteri tidak perlu mengugut kerajaan tetapi dengan rela hati menyerahkan semula tanggungjawab tersebut kepada orang lain yang lebih bagus.

Pada tahun 2011, Menteri Sukan negara Brazil juga melepaskan jawatannya kerana tersebut namanya mengamal rasuah semasa persediaan negara itu untuk Piala Dunia. Dia meninggalkan Kerajaan untuk menjaga maruahnya dan maruah kerajaannya.

Di Malaysia, kes Lee Chong Wei amat memberi kesan kepada seluruh rakyat Malaysia. Lee Chong Wei adalah ikon nasional dan ikon patriotik negara, malangnya 15 tahun usahanya dihancurkan dalam hanya satu dua hari sahaja. Ianya tidak adil kepada Lee Chong Wei.

Kes yang berlaku ke atas Lee Chong Wei tidak akan terjadi sekiranya institusi di dalam sukan negara diketuai oleh orang yang berpengalaman, mahir dan tahu selok-belok sukan di peringkat antarabangsa. Malangnya kita pun merosot terok semasa Sukan Komanwel dan Sukan Asia baru-baru ini. Tiada siapa kelihatan mahu bertanggungjawab.
Simpatik
Tun Dr. Mahathir Dan Sukan Negara
Tun Dr. Mahathir lebih bijak mengurus aktiviti sukan kerana beliau memberikan dasar yang kuat kepada perancangan sukan negara. Beliau tidak melahirkan jaguh nombor satu Formula One, tetapi beliau meninggalkan Singapura bertahun-tahun ke belakang dalam sukan Formula One. 

Di awal sukan ini, negara kita turut mempunyai pemandu awal Formula One iaitu Alex Young. Hari ini kita tidak juara, tetapi Petronas menjuarai sukan ini sejak setahun dua ini. Bendera dan jenama Petronas menjelajah dunia. Kejayaan ini tidak akan mampu dilakukan oleh orang yang tidak boleh bertaggungjawab di atas kemelesatan sukan negara.

Menyelamatkan Lee Chong Wei amat penting kerana Lee Chong Wei adalah maruah negara dalam bidang sukan. Rakyat Jepun atau Rakyat Sweden akan mentertawakan Malaysia jika isu ini tidak diselamatkan. Majoriti rakyat Jepun tidak mengenali Menteri yang menjaga sukan di Malaysia tetapi rata-rata mereka mengenali Lee Chong Wei. 

Melihat kemenangan Pahang baru-baru ini sangat manis, tetapi apabila melihat padang di Stadium Bukit Jalil asyik ditekan sana ditekan sini semasa masa rehat menunjukkan betapa padang itu pura-pura kelihatan cantik. Dasarnya rapuh. Menteri boleh menguji tiang garisan tetapi adalah lebih baik Menteri menendang rumput yang belum berakar untuk menguji kualitinya.

Begitu juga dalam hal bahasa, dalam apa jua agenda nasional, bahasa Melayu yang terpulihara dalam Perlembagaan negara hendaklah diamalkan juga di dalam sukan negara. Sukan negara bermakna sukan yang terikat dengan Perlembagaan, jika tidak terikat dengan Perlembagaan maka pasukan Malaysia boleh mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan bolasepak negara Israel. Maka, insiden menggunakan bahasa Inggeris dalam mencari Ketua Pengarah MSN yang baharu adalah tidak betul. Walaupun saya mengkritik DBP sebelum ini, namun dalam isu ini saya memberi sokongan kepada DBP dan Tan Sri Khoo Kay Kim.

Kesimpulannya, dengan keadaan kelam-kabut semua ini, kelihatannya sukan Malaysia akan merudum lagi dan terus merudum. 

Menteri kita yang menjaga hal-ehwal sukan perlu segera membuat diskusi meja bulat setiap hari. Bayangkan anda sebagai pengurus Telekom Malaysia, saya mendengar bagaimana pengurus mereka berjumpa setiap hari dengan kakitangan untuk mencapai keuntungan di hujung tahun, dan melebihi unjuran.

Lupakan merasmikan itu dan ini. Lupakan acara talk show di TV. Lupakan Sidang Akhbar. Bak kata Presiden Indonesia yang baharu...kerja kerja kerja.

Ikhlas.


0 Komen:

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung