PM GEMBIRA BR1M SUKSES, ADAKAH PM GEMBIRA DENGAN CEUPACS?

on Friday, December 19

2. SEPATUTNYA ELAUN SARA HIDUP (COLA) DIBERIKAN JUGA
KEPADA KAKITANGAN SABAH DAN SARAWAK
Satu perkara yang menjadi cerita lucu ialah "Melayu mudah lupa". Kata-kata itu menjadi taxanomy yang berkesan kepada ramai orang untuk menguatkan hujah dan integriti penulisan mereka. Pihak lawan pun menggunakannya.

Sekiranya anda membaca momokan Rafizi, sepatutnya ASB tidak memberikan Dividen 7.5% kerana gambaran yang diberikan oleh Rafizi ialah tidak lama lagi Malaysia akan bankrap kerana pelaburan 1MDB. Hari ini, sama ada anda melabur 300,000 unit saham di ASB atau pun 10,000 unit saham, si kaya dan si miskin, si kampung dan si bandar menerima dividen itu awal tahun depan.

Saya terkejut kerana artikel saya ini mendapat respon yang tinggi.

BR1M
Di kampung-kampung sekarang, malah di bandar-bandar, mereka yang memerlukan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) menunggu-nunggunya dengan sabar dan penuh pengharapan. Sekiranya kita bertanya hal BR1M kepada Rafizi, Nurul Izzah dan mereka yang sepemikiran dengannya, sudah pasti mereka akan menjawab BR1M itu membazir dan merugikan. Tetapi tidak kepada mereka yang memerlukan.

Cabaran tahun hadapan, lebih besar kerana kita akan berhadapan dengan isu-isu yang kritikal seperti perlaksanaan GST, isu keselamatan, harga minyak yang tidak stabil dan permintaan rakyat yang semakin berskala besar.

Siapa yang tidak mengenali bandar pentadbiran terkenal Putrajaya? Silakan anda membuat pemerhatian bermula 7.30pagi hingga 10.00malam/11.00malam, bulatan Masjid Putra tidak pernah kosong dengan pelancong luar dan dalam negeri. Walhal semasa awal Tun Dr. Mahathir membina Putrajaya, ramai yang mencemuh malah ada yang mahu "Melelong" Putrajaya jika mereka berjaya memerintah.

Begitu juga apabila DS Najib memperkenalkan BR1M ada orang yang berkata ianya membazir. Tetapi hari ini, BR1M menjadi satu keperluan dan kesenangan kepada rakyat jelata yang memerlukan. Jika pendapatan Kerajaan bertambah, saya percaya DS Najib boleh menaikkan jumlah BR1M kepada RM2,000. 

Menjelang fasa kedua pentadbiran DS Najib, saya dapati hasil daripada dasar-dasar Kerajaan sudah mula dinikmati oleh golongan pertengahan dan golongan bawahan. 

Tanggungjawab Cuepacs Yang Dilupakan
Kerajaan sedang mengkaji untuk menaikkan Elaun Perumahan kakitangan awam. Malah kerajaan juga sedang mengkaji cadangan-cadangan dari Cuepacs untuk menaikkan gaji kakitangan awam. Walaupun usaha Cuepacs ini sangat didambakan, satu perkara yang Cuepacs "tidak pandai" mengurus ialah tidak pandai mencadangkan kepada Kerajaan supaya Elaun Cola juga diberikan kepada kakitangan Sabah dan Sarawak. 

Cuepacs juga dalam golongan 'Melayu mudah lupa' kerana Kerajaan yang wujud kekal hari ini adalah kerana sokongan kuat rakyat Sabah dan Sarawak. Saya yakin DS Najib tidak gembira dengan cara Cuepacs gagal menangani isu Elaun Cola kepada kakitangan Sabah dan Sarawak.

Kepada kakitangan Sabah dan Sarawak, pernahkah anda mendengar Cuepacs memperjuangkannya? 

Khabarnya Elaun Perumahan akan dinaikkan pada tahun hadapan. Sekali lagi kita bertanya Cuepacs, mengapakah Elaun Perumahan kakitangan Semenanjung yang bertugas di Sabah dan Sarawak lebih besar, berbanding dengan Elaun Perumahan kakitangan Sabah dan Sarawak yang bertugas di Semenanjung Malaysia? Mereka yang membuat dasar ini bertahun-tahun dahulu sudahpun pencen, kesilapan ini mesti diperbaiki.

Cuepacs tidak boleh menyalahkan JPA dalam isu-isu perkhidmatan awam, kerana idea dan perjuangan perlu ada pada Cuepacs bukan kepada JPA. Cuepacs adalah NGO yang diberi tanggugjawab untuk memperjuangkan kebajikan kakitangan awam di seluruh negara, bukan di sesetengah negeri sahaja. JPA pula merupakan badan profesional kerajaan yang akan berusaha meningkatkan imej dan perkhidmatan awam negara melalui dasar-dasar yang terkedepan. 

Bagi saya, Cuepacs perlu Berani, Berwawasan dan Berdaya. Bukannya lembik, statik dan tepu.

Janganlah menjadi seperti Menteri Besar Selangor, menguar-uarkan kakitangan kerajaan negeri Selangor diberikan 1 setengah bulan bonus, rupa-rupanya hanya 1/2 bulan gaji sahaja. 

Saya mencabar Cuepacs memperjuangkan isu Elaun Cola dan menyeragamkan Elaun Perumahan secara adil dan saksama kepada kakitangan Sabah dan Sarawak.

Saya percaya Perdana Menteri tidak gembira dengan layanan Cuepacs kepada kakitangan Sabah dan Sarawak.

Selamat Berhari Minggu.
KLIA.1 Komen:

Anonymous said...

Good for Sabahan and Sarawakian. Congrates Sir

Post a Comment

Blog Archive

Dilema Melayu Sabah

Buku Penulis

Bakal Diterbitkan

Yayasan Pendidikan Islam

Buku Tun Mahathir

Pengunjung